Titus Gurgulescu, actorul cu o carieră de aproape două decenii pe scena Teatrului de Stat Constanța

  • La Constanța, mai precis la Teatrul de Stat, a venit în anul 1975. Aici a avut cea mai longevivă perioadă a carierei, fiind distribuit în rolul diverselor personaje până în anul 1993
  • Înainte de a-și arăta talentul în fața publicului din Constanța, Titus Gurgulescu a mai trecut pe la: Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova (1963 – 1969), Teatrul „Al. Davila” Pitești (1969 – 1971) și Teatrul „Maria Filotti” Brăila (1971 – 1975)
 
Titus Grugulescu a venit pe lume în ziua de 29 mai 1936.
 
El a absolvit cursurile de la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, în anul 1963.
 
Cariera de actor și-a început-o în acel an, la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, unde a stat până în 1969.
 
Înainte de a-și arăta talentul în fața publicului din Constanța, Titus Gurgulescu a mai trecut pe la: Teatrul „Al. Davila” Pitești (1969 – 1971) și Teatrul „Maria Filotti” Brăila (1971 – 1975).
 
La Constanța, mai precis la Teatrul de Stat, a venit în anul 1975. Aici a avut cea mai longevivă perioadă a carierei, fiind distribuit în rolul diverselor personaje până în anul 1993.
 
Iată câteva dintre rolurile jucate de regretatul actor: Mircea Aldea („Gaițele” de Al. Kirițescu); Don Pedro („Castiliana” de Lope de Vega); Pârcălabul („Vlaicu Vodă” de Al. Davila); Vrîncu („Miorița” de V. Anania); Matei („Buna noapte nechemată” de Al. Popescu); Traian („Tropaeum Traiani” de G. Sălceanu); Candiano („Opinia publică” de A. Baranga); Alexnadru Manea („Visul unei nopți de iarnă” de T. Mușatescu); Victor Velasco („Desculț în parc” de N. Simon); Anton Antonovici („Căsătoria” de Gogol); Împăratul Constantin cel Mare („Scene din viața lui Constantin cel Mare” de Cristina Tamaș).
 
Spectacolele în care a fost prezent au fost regizate de: Constantin Dinischiotu, Ion Maximilian, Gheorghe Jora, Grigore Gonța, Silviu Purcărete, Andrei Mihalache, Dominic Dembinski, Ivan Helmer, Mihai Berechet.
 
Titus Gurgulescu a jucat și în pelicule ca: „Miss Litoral” – regia Mircea Mureșan; „Destinația Mahmudia” – regia Al. Boiangiu; „Mihail, câine de circ” – regia Sergiu Nicolaescu; „A doua cădere a Constantinopolului” – regia Mircea Mureșan.

 
Pe final de carieră, Gurgulescu a fost și director al Teatrului de Stat Constanța, între 1991 – 1994.
 

Actorul a plecat dintre noi în 2007, pe 7 septembrie, la 71 de ani.
 
Sursa text: „Dicționar de personalități dobrogene” volumul 4, de Corina-Mihaela Apostoleanu, Constanța Călinescu, Vanghele Culicea, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu, Mariana păvăloiu, Anaid Tavitian și Eugenia Timofticiuc
 
Citește și:
Mirena Ana, actrița cu peste trei decenii de activitate pe scena Teatrului Dramatic Constanța

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Personalități Constanța Elena Gurgulescu, actrița Dramaticului din Constanța premiată pentru cea mai bună interpretare în rol feminin

29 Jun 2023 1779

1976, Nebuna din Chaillot, Titus Gurgulescu, Longin Martoiu, Ileana Ploscaru, Diana Cheregi

25 Jul 2018 1766