Tulceanul Dan Arhire lansează volumul „Grădina Maicii Domnului. Elemente de ornamentică tradițională. Rădăcini”


Astăzi, 29 octombrie 2020, de la ora 14, în Aula „Adrian Rădulescu”, a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, este programată lansarea de carte a omului de cultură tulcean Dan Arhire - „Grădina Maicii Domnului. Elemente de ornamentică tradițională. Rădăcini”.

Apărut la Editura Etnologică, volumul vorbește despre „Supraviețuirile preistorice din folclor care fac logice supraviețuirile din aceleași vremuri și din aceeași origine și în ce privește ornamentica tradițională, descriind împreună și legat aceeași imagine a lumii! Ornamentica tradițională românească, în special cea de factură geometrică, începând cu cea evidențiată de sculptura în lemn (aferentă arhitecturii, mobilierului, uneltelor de lucru, instrumentelor muzicale, etc.), continuând cu cea evidențiată de țesături și cusături etc. și sfârșind cu cea încă păstrată în cocăturile rituale sau ouăle încondeiate, este – la origine – unitară și coerentă, reflectând în ansamblu și în mare parte aspecte simbolice din aceleași vechi credințe preistorice inițiale ale Marii Mame, din lumea căreia au pornit – cine știe când? – spre noi; ele exprimă forme specifice originare de reprezentare plastică și artistică ale acestor credințe, fie ele generale, prezente într-un spațiu geografic mai mare care subsumează actualul teritoriu al României, fie particulare, întâlnit doar pe arii restrânse; fie ele consacrate și notorii, fie încă nedescifrate”.
Prezentarea volumului, realizată de dr. Sorin-Marcel Colesniuc și dr. Lavinia Dumitrașcu, va fi completată cu expoziția de desene a actorului Mihai Gălățan.
 

Am stat parazit din imposibilitatea de-a mă angaja undeva

Originar din Mediaș, dar căsătorit cu o tulceancă absolventă de Arhitectură, Dan Arhire a locuit o perioadă la Severin, după care, din 1988, s-a stabilit la Tulcea. Eram ofițer în Marina Militară de grăniceri, deci eram de armată, nu comercială, și am ieșit la pensie medicală. Aveam drept de muncă patru ore. Dacă nu lucram patru ore, nu puteam să-mi iau pensie. De angajat patru ore nu aveam unde, așa că nu mi-am luat pensia vreo opt luni. Conform legilor de atunci, nu mai știu ce decret, orice om care nu lucra era considerat parazit. Deci am stat parazit din imposibilitatea de-a mă angaja undeva acele patru ore, timp de opt luni. După aceea m-am angajat la Oficiul de Gospodărire a Apelor, unde a fost o perioada foarte frumoasă. La 1 martie '90 m-am angajat la ziarul Delta. Am dat concurs. Ziarul a scos cinci posturi și am intrat în presă locală din acel martie '90. A fost din nou o perioada frumoasă. Pe vremea aia se făcea o altfel de presă, mult mai rea și mai haină decât presă de acum, dar și mai puțin profesională, că să zic așa. Era mult entuziasm și erau puține cunoștințe. Totuși se punea mult suflet în presă, pe vreme aia. Mai târziu, în 1995, am făcut un alt ziar, împreună cu regretatul Adrian Vasile”, povestea despre începuturi, într-un interviu din 2011, oferit publicației „Obiectiv”.


Citește și:

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța: Vernisajul unei expoziții inedite, cu fotografii din podul unei case abandonate din Basarabia


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Meteo Cod roșu în județul Tulcea!

20 Jun 2021 446

Ploile au făcut prăpăd în județul Tulcea. Mai multe gospodării, inundate

20 Jun 2021 654

ANM Cod roșu de vremea rea pentru județul Tulcea!

20 Jun 2021 555

Cod portocaliu de ploi torențiale, vânt puternic și grindină, în Dobrogea

20 Jun 2021 1762

Alertă pe râurile din județele Constanța și Tulcea. Hidrologii au emis cod portocaliu și cod galben de inundații

19 Jun 2021 564

De Rusalii, jandarmii tulceni sunt alături de credincioși

18 Jun 2021 7017

Județul Tulcea Femeie preluată în stare gravă de elicopterul SMURD. O butelie a explodat în locuința sa (video)

18 Jun 2021 970

Cinci firme vor furniza medicamente pentru Spitalul Județean de Urgență Tulcea (documente)

18 Jun 2021 713

UPDATE Meteo. Ploile nu ne dau pace în Dobrogea

18 Jun 2021 986

Cine va face curățenie în sediile Consiliului Județean Constanța?

18 Jun 2021 1099

„Campionii creează campioni“, turneu organizat de Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi“

18 Jun 2021 1474

Anunț important de la Primăria Tulcea. Vizați, solicitanții de locuințe ANL

17 Jun 2021 764

INHGA Cod portocaliu de inundații pe râurile din județele Constanța și Tulcea. Când expiră avertizarea hidrologilor

17 Jun 2021 575

Județul Tulcea O mașină a luat foc în mers, în apropiere de Văcăreni

17 Jun 2021 555

Județul Tulcea Proiect pentru protejarea și valorificarea Parcului Național Munții Măcinului

17 Jun 2021 325