Turneul „Pianul Călător”, ediţia a zecea, în aer liber Horia Mihail marchează aniversarea Beethoven 250 și la Teatrul „Oleg Danovski”


Din programul muzical al acestui week-end, pregătit de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, face parte și o seară (de duminică, 5 iulie) petrecută în compania pianistului Horia Mihail și a pianului său călător.
După 14 ani de studii în România cu prof. Stela Drăgulin, la Braşov, şi prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din Bucureşti, Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani.
După ce a funcţionat o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii „Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi celistul Răzvan Suma cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinătate. Împreună cu Romanian Piano Trio a realizat cinci turnee naţionale de anvergură – sub titlul Music ON, iar împreună cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius. În urma acestor colaborări au apărut 3 CD uri de trio cu lucrări de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn şi 3 CD-uri Stradivarius în duo cu Alexandru Tomescu: Encore, Virtuoso şi Romantic.
 

Povestea unui turneu aniversar, dedicat lui Beethoven


În cea mai lungă zi a anului, pe 24 iunie, pianistul Horia Mihail a pornit la drum în turneul său național pentru a zecea oară cu un repertoriu marcând aniversarea Beethoven 250, pe clapele pianului călător. „Pianul călător” cântă în 2020 în aer liber, online şi on air, pentru un public dornic de emoţie live după o primăvară îngheţată, pentru un public care aşteaptă ca muzica clasică să revină la viaţă.
 
Anul acesta, turneul „Pianul călător” a ajuns la ediţia cu numărul 10, aşa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin ceea ce avea să devină mai târziu România.
 
Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare puse la dispoziţie de Radio România, sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, a trecut prin multe orașe care încă au nevoie de piane de concert.
 
„Pianul călător a reprezentat practic o reinventare a mea din punct de vedere profesional şi nu numai, fiindcă, dacă îmi aduc bine aminte, în 2010, înainte de prima ediție a Pianului călător, aveam la activ un singur recital solo într-o perioadă de 10 ani, poate chiar şi mai mult de 10 ani. Așa că a fost în primul rând o provocare pe care am acceptat-o şi care s-a dezvoltat în timp într-un fel de a fi din punct de vedere profesional. Mai mult decât atât, Pianul călător a devenit un brand, apreciat de tot mai mulți oameni, lucru care m-a făcut să îmi dau seama că ceea ce facem este bine. Categoric a existat acel moment de creștere, plecând de la idee până la realizarea primului turneu. Până la urmă, turnee se tot fac si s-au tot făcut. Este vorba de un concept puțin altfel decât ceea ce făceau pianiștii sau muzicienii în general. Țin minte că în 2011, după ce am pornit împreună de la ideea călătoriilor lui Franz Liszt – comparația cu el este forțată, fiindcă Franz Liszt a fost şi va rămâne un nume de anvergură în istoria internațională a muzicii – am profitat de exemplul lui ca să aduc un fel de replică sau motivație pentru acel prim turneu. Apoi, lucrurile au venit oarecum firesc, având în vedere că am primit un feedback excepțional din multe locuri şi de la foarte multe suflete. Am înțeles că au nevoie de ceea ce fac şi am înțeles că prin ceea ce fac aduc bucurie unor oameni”, afirma artistul.
 
În urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CD-uri la Editura Casa Radio, care reflectă orientările repertoriale prin care a trecut în turneul Pianul călător: Pe urmele lui Franz Liszt, 100% Beethoven. Romantic sau albumul înregistrat alături de Orchestra Națională Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski.
 
Citește și:


Pe 9 februarie Pianistul Horia Mihail, în concert la Teatrul „Oleg Danovski“

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cel puțin pentru următoarele două luni, Acatrinei rămâne director economic la Aeroportul Internațional de la Mihail Kogălniceanu-Constanța

30 Apr 2021 689

Modificări în administrația Societății Naționale „Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu-Constanța” SA

15 Apr 2021 710

Artagea și Acatrinei, rămân directorii Aeroportului Internațional de la Mihail Kogălniceanu-Constanța

18 Dec 2020 1429

#alegeriparlamentare2020 Marius Horia Țuțuianu a votat!

06 Dec 2020 685

Decizii importante ale AGA Societății Naționale "Aeroportul Internațional de la Mihail Kogălniceanu" Bonus - o angajată a făcut plângere la DNA

19 Nov 2020 1382

Angajați la stat. Mandatele membrilor CA și ale administratorilor provizorii, din nou prelungite de acționarii Aeroportului Internațional de la Mihail Kogălniceanu

09 Sep 2020 1256

Funcționarii din București, directori pe viață la Constanța Consiliul de Administraţie al Aeroportului Mihail Kogălniceanu a decis

04 Jul 2020 1563

Parcul Teatrului „Oleg Danovski” va răsuna din nou, pe acorduri de neuitat

04 Jul 2020 3150

Turneul „Pianul Călător”, ultimele două concerte în aer liber, la Bucureşti şi Constanţa

02 Jul 2020 716

UPDATE. Mesaj transmis prin RO-Alert Cod Roșu de averse, descărcări electrice și grindină în județele Constanța și Tulcea!

19 Jun 2020 2371

“Pianul Călător” ajunge la Constanța și Tulcea Pianistul Horia Mihail, concert în aer liber!

19 Jun 2020 857

UPDATE. Tronsonul de drum Horia - Tulcea, închis din cauza inundațiilor (video)

18 Jun 2020 1055

UPDATE Cod portocaliu în Dobrogea. Ce localități sunt vizate

13 Jun 2020 2528

Bogdan Artagea, desemnat în funcția de director general provizoriu al Aeroportului de la Mihail Kogălniceanu. Ce durată are mandatul și ce indemnizația încasează ?

09 May 2020 1524

Consiliul de Administraţie al Aeroportului Mihail Kogălniceanu i-a prelungit din nou mandatul directorului economic. Cine s-a abținut de la vot

01 May 2020 2598