Un album aniversar de colecție, ca o croazieră memorabilă - „Printre sute de catarge. Serviciul Maritim Român 1895-1945”


 
La împlinirea a 125 de ani de la crearea primei instituții naționale de navigație maritimă, reputatul colecționar dobrogean Gabriel-Octavian Nicolae, inventivul comandor (r) dr. Marian Moșneagu, realizatorul rubricii „Lumea marinarilor” și împătimitul de istorie inginer Gheorghe Stănescu au editat un album de colecție aniversar „Printre sute de catarge. Serviciul Maritim Român 1895 – 1945”.
 
 „Nașterea, mărirea și dispariția Serviciului Maritim Român reprezintă o pagină de istorie autentică din trecutul glorios al Marinei Române. O cronică episodic studiată și rareori invocată ca argument solid pentru potențialul nostru uman, comercial și managerial. O istorie din epoca romantică a navigației românești, evocată adesea cu nostalgie de lupii de mare din primele generații de temerari navigatori pontici – menționează cei trei autori.
Pasionații acestui gen de croazieră imagologică sunt invitați să răsfoiască albumul filă cu filă, să repereze detalii, chipuri și înscrisuri adesea insolite, să se lase atrași de magia unui periplu imaginar, și să se întoarcă în timp, împreună cu autorii, la anul de grație 1895, momentul lansării la apă a primei companii de navigație a tânărului stat român independent – ne previn cei trei virtuali căpitani.
Vom fi desigur tentați să urmărim, cronologic, demersurile întreprinse de autorități, de la setul celor peste 20 de decrete și legi speciale emise între 1887 și 1945, consistentele alocații bugetare și comenzile făcute în străinătate, la entuziastele botezuri de nave și grandioasele serbări navale anuale. [...].
Dar, lăsându-vă domniilor voastre plăcerea de a face noi conexiuni și de a identifica adevărații eroi ai Serviciului Maritim Român, vă invităm, dragi cititori, să luăm împreună calea Bosforului, să purcedem în Arhipelag, să trecem pe lângă stâncile Gibraltarului și să adulmecăm cu nesaț briza Atlanticului”.
 
Apărut la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, albumul beneficiază de girul academic al profesorului univ.dr. Valentin Ciorbea, membru corespondent al acestei prestigioase instituții: „Când doi mari maeștri ai cartofiliei românești, Gabriel-Octavian Nicolae și George Stănescu, își unesc forțele pentru a așeza între coperți imagini ale navelor maritime românești și personalităților Serviciului Maritim Român, succint prezentate de textele comandorului dr. Marian Moșneagu, rezultatul este noul album omagial din seria „Povești marinărești,” o remarcabilă realizare.
Distinse cititor, când vei lua în mână frumoasa carte „Printre sute de catarge. Serviciul Maritim Român (1895-1945). Album omagial editat la 125 de ani de la înființare”, care poartă marca designerilor echipei lui Adrian Dobârleanu de la imagient.ro, vei avea bucuria de a cunoaște prima etapă din epopeea navală a Flotei Maritime Comerciale din componența Serviciului Maritim Român, redată de valoroasele piese din colecțiile de ilustrate adunate cu multă grijă de Gabriel-Octavian Nicolae și George Stănescu.
Parcurgând filă cu filă albumul, la sfârșitul „voiajului,” vei putea spune: un frumos act de cultură și recuperare istorică.
Cu urarea „Bun cart înainte!”, albumul, în ediție bilingvă, va avea cu certitudine ecoul scontat în rândul tuturor marinarilor, români și străini, și a tuturor celor ce iubesc Marea și Marina”.
Cele aproximativ 180 de cărți poștale, fotografii-document, portrete de lupi de mare, siluete de nave, imagini portuare, expresive detalii constructive și instantanee de călătorie, hărți, documente de arhivă, pliante și afișe promoționale completează cromatic firul cronologic al evocării, atașând poveștilor în sine parfum de epocă și pertinente informații statistice din epoca de salutară dezvoltare și benefică afirmare a Serviciului Maritim Român.
 
 

Citește și:

#Dobrogea Digitală: Trei noi contributori la Biblioteca digitală ZIUA de Constanța – Valentin Ciorbea, Marian Moșneagu și Adrian Ilie


 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Macellariu așteaptă recunoștința Constanței!

05 Mar 2021 1679

Talismanul hidrografilor români

26 Feb 2021 1717

O navă militară pierdută!

19 Feb 2021 2587

Reeditarea albumului de colecție „Serviciul Maritim Român – Printre sute de catarge”, scoasă la licitație de CNAPMC (galerie foto)

18 Feb 2021 2783

Nu e valul precum vinul…

12 Feb 2021 2975

Bucătarul reginei

05 Feb 2021 2847

Starostele Marinei

29 Jan 2021 3260

„Anunțăm plecarea în ultimul voiaj” Doliu în lumea marinarilor. Mesajul Sindicatului Liber al Navigatorilor

23 Jan 2021 3677

Tortul rusesc

22 Jan 2021 2532

Viața, zbor peste valuri

15 Jan 2021 1744

Cine a salvat cargoul „Sinaia”?

08 Jan 2021 2126

O iarnă de pomină

01 Jan 2021 2345

Crăciun în furtună

25 Dec 2020 2290

Potențialul navalisticii autohtone

18 Dec 2020 2428

Așa da ministru!

11 Dec 2020 2683