Un altfel de manual de arheologie. „Calendarul Aztec“, lansat la Cărtureşti - City Park Mall


Vineri, de la ora 18, la Librăria Cărtureşti (City Park Mall), Editura Noua Acropolă vă invită la lansarea celui mai recent titlu al său: „Calendarul Aztec“.
 
Albumul Calendarul Aztec este un manual de arheologie însoţit de o colecţie de imagini calitative ale codexurile precolumbiene şi artefactelor arheologice. Se doreşte a fi o introducere a cititorului în cunoaşterea istoriei şi culturii principalelor civilizaţii mezoamericane: olmecii, mayaşii, totonacii, toltecii, mixtecii, zapotecii, aztecii şi a oraşului Teotihuacan „locul în care oamenii se transformă în Zei“.
 
Accentul este pus pe civilizaţia aztecă: originea acesteia, căi de comunicaţie, războiul şi războinicii, justiţia, medicina, educaţia, scrisul şi arta, simboluri, rituri şi ceremonii. Pentru Calendarul Aztec se oferă o descriere a celor opt inele astronomice, ce urmăreau mişcarea planetelor Mercur, Venus, Marte şi Jupiter. De asemenea, maniera de înregistrare a timpului, calculul zilelor, anilor şi al secolelor, împreună cu posibile interpretări ale horoscopului aztec.

Din prolog: Calendarul Aztec datează din epoca lui Axayacatl - al şaselea rege aztec, a cărui domnie a durat din 1469 până în 1481 - dar, fără îndoială, este replica unei pietre mult mai vechi. Calendarul a fost utilizat până în anul 1521, ocupând un loc de cinste în Templul Mare din Tenochtitlan dar, când acesta a fost distrus, şi calendarul a fost îngropat, pentru „evitarea idolatriei“. 

Nu avea să mai revadă lumina zilei până la 17 decembrie 1790, când a fost descoperit în timpul lucrărilor de pavare din Piaţa Mare - Plaza Mayor - a oraşului Ciudad de Mexico, unde se afla îngropat la mică adâncime. 
Din 1964 calendarul domină „Sala Mexicană“ a Muzeului Naţional de Antropologie, construit pe locul unde se află pădurea Chapultepec...
Studiul şi cercetarea civilizaţiei aztece oferă răspunsuri la întrebări care ne conduc spre o mai bună cunoaştere şi înţelegere a trecutului.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mobilizare din partea Constanței în sprijinul refugiaților! Se caută o dubă pentru a transporta colete cu hrană și haine la Isaccea

26 Feb 2022 6842

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Visul lui Mircea Țuglea se împlinește azi - romanul „Grazia“, lansat la Constanța (galerie foto)

09 Dec 2017 4149

„Grazia” regretatului Mircea Țuglea se lansează la Cărturești

08 Dec 2017 2111

Mesaj pentru cititorii constănţeni Ana Barton - „Am suflat pe carte cum a scuipat Dumnezeu în tină“

13 Mar 2017 3404

O librărie din City Park Mall se închide. Super-promoții la toată marfa

03 May 2016 4954

Workshop “Cum fotografiem copilul”

27 May 2015 1588

În acest weekend, la Constanţa Lucian Mîndruță lansează cartea „Share!”

28 Jan 2015 1864

Ediţia de toamnă a Săptămânii PSI ajunge la Constanţa Psihoterapeuţi şi profesori de psihologie vor discuta teme variate

28 Oct 2014 2544

Workshop despre comportamentele iresponsabile ale adolescenţilor, mâine, la City Park Mall

12 Aug 2014 2021

Workshop despre vocaţie la librăria Cărtureşti din Constanţa

15 May 2014 2182