UNESCO transmite un mesaj puternic de Ziua Internațională a Alfabetizării


 
  • Ziua Internațională a Alfabetizării  a fost iniţiată cu ocazia conferinţei mondiale a miniştrilor educaţiei privind eradicarea analfabetismului, desfăşurată la Teheran, în perioada 8-19 septembrie 1965.
Ziua Internațională a Alfabetizării a început să fie sărbătorită din anul 1967. Scopul său este de a reaminti oamenilor din întreaga lume cât este de importantă alfabetizarea ca o chestiune de demnitate și drepturi ale omului. De altfel, doar așa putem conlucra pentru a avea o societate mai alfabetizată și mai durabilă.

Din păcate, conform statisticilor făcute publice de UNESCO, în ciuda progreselor de alfabetizare încă există cel puțin 700 de milioane de tineri și adulți lipsiți de compotențe de bază de alfabetizare.

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură propune o temă sub care este sărbătorit acest eveniment internațional. În 2021, tema este „Alfabetizarea pentru o recuperare centrată pe om: Reducerea decalajului digital“.

„Criza COVID-19 a perturbat învățarea copiilor, tinerilor și adulților la o scară fără precedent. De asemenea, a amplificat inegalitățile preexistente în ceea ce privește accesul la oportunități semnificative de învățare, a alfabetizării, afectând în mod disproporționat 773 de milioane de tineri și adulți. Alfabetizarea tinerilor și a adulților a fost absentă în multe planuri naționale inițiale de aplicare, în timp ce numeroase programe de alfabetizare au fost forțate să se oprească din modurile lor obișnuite de operare.
 
Chiar și în vremurile crizei globale, s-au făcut eforturi pentru a găsi modalități alternative de a asigura continuitatea învățării, inclusiv învățarea la distanță. Cu toate acestea, accesul la oportunitățile de învățare nu au fost distribuite în mod egal. Trecerea rapidă la învățarea la distanță a evidențiat, de asemenea, decalajul digital persistent în ceea ce privește conectivitatea, infrastructura și capacitatea de a interacționa cu tehnologia, precum și discrepanțele în alte servicii, cum ar fi accesul la electricitate, care a limitat accesul la învățare.

Cu toate acestea, pandemia a fost o reamintire a importanței critice a alfabetizării. Dincolo de importanța sa intrinsecă ca parte a dreptului la educație, alfabetizarea împuternicește indivizii și își îmbunătățește viața prin extinderea capacităților lor de a alege un fel de viață pe care să o aprecieze. De asemenea, este un motor pentru dezvoltarea durabilă. Alfabetizarea este o parte integrantă a educației și învățării pe tot parcursul vieții, bazată pe umanism, astfel cum este definită în Obiectivul de dezvoltare durabilă 4. Prin urmare, alfabetizarea este focusată pentru o recuperare centrată pe om din criza COVID-19.

Ziua Internațională a Alfabetizării 2021 va explora modul în care alfabetizarea poate contribui la construirea unei baze solide pentru o recuperare centrată pe om, cu un accent special pe interacțiunea alfabetizării și abilităților digitale solicitate de tinerii și adulții care nu sunt alfabetizați.“, se arată pe en.unesco.org.
 
Sursa foto: en.unesco.org


Citește și:

Ştiaţi că...? Ziua Internaţională a alfabetizării este marcată astăzi
 
Ziua citirii cărților. Când și de ce a luat naștere această sărbătoare internațională

Astăzi este ziua noastră, Ziua internațională a iubitorilor de cărți!


 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT+VIDEO Dumitrache reales Conferință de alegeri în cadrul Organizației Municipale a PSD Constanța (Galerie FOTO)

23 Apr 2024 439

Erwin Șimșensohn, managerul Teatrului de Stat Constanța, printre laureaţii Galei Premiilor Radio România Cultural 2024 (VIDEO)

23 Apr 2024 360

ANM Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării

22 Apr 2024 596

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 651

Umiditatea solului în Dobrogea. Evaluare recentă a specialiștilor ANM

19 Apr 2024 383

Ateneul Român primește distincție din partea Comisiei Europene

19 Apr 2024 286

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 747

Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării. Evaluare la data de 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 609

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etaj în zona Casei de Cultură. Detalii de ultim moment de la IPJ Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 1279

Imobiliare Constanța Investitorul turnului din Portul Tomis, răspuns de la Direcția de Cultură - „Nu considerăm oportună creșterea înălțimii clădirii”

12 Apr 2024 5511

ANM Rezerva de umiditate în Dobrogea. Date actualizate

12 Apr 2024 491

Constanța Persoană decedată găsită pe trotuar în zona Casa de Cultură (GALERIE FOTO + VIDEO)

12 Apr 2024 3306

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 535

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2243

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa Tenorii Alin Stoica, Ştefan von Korch şi Vlad Miriţă concertează în turneul „3 voci magnifice”

10 Apr 2024 562