Valentin Ciorbea "In istorie e loc pentru toata lumea"

1199913194.jpg

Ideea de a scrie o lucrare despre evolutia Dobrogei intre 1918-1944 i-a fost sugerata cercetatorului de catre profesorii sai Emilian Bold si Aurel Loghin de la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Al Ioan Cuza din Iasi

Academia Romana a premiat pe 19 decembrie 2007, in cadrul Adunarii Generale, lucrarile de inalta tinuta stiintifica publicate in anul 2005. Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea a primit premiul Mihail Kogalnicenu in domeniul Stiintelor Istorice si Arheologice pentru lucrarea "Evolutia Dobrogei intre 1918-1944. Contributii la cunoasterea problemelor geopolitice, economice, demografice, sociale si ale vietii politice si militare", aparuta la Editura Ex Ponto, Constanta, 2005. Este prima lucrare dedicata istoriei Dobrogei premiata de Academia Romana in cei peste 100 de ani de cand inalta institutie acorda premii. Sef al catedrei de Istorie Moderna, Contemporana si Studii Politice si membru al Centrului de Studii si Cercetari ale Istoriei si Civilizatiei Zonei Marii Negre (secolele XIX-XXI) din cadrul Universitatii Ovidius Constanta, prof. Univ. dr. Valentin Ciorbea este autor si coautor a 18 carti si a peste 100 de studii si articole si coordonator al unor volume colective pe teme majore ale istoriei Dobrogei. Domeniile sale de cercetare raman istoria regiunii dintre Dunare si Mare, a marinei si porturilor romanesti, precum si istoria universala contemporana.

Care este importanta acestei distinctii pentru dumneavoastra?


Avand in vedere ca se acorda o singura data in viata este o incununare a unei munci de durata, pentru ca in istorie trebuie sa ai rabdare, perseverenta si responsabilitate. Istoria este o stiinta grea, serioasa si extrem de responsabila. Discursul istoric scris implica o mare raspundere pentru generatiile actuala si viitoare. O carte de istorie poate fi folosita pentru apararea intereselor si valorilor poporului roman, iar daca este scrisa fara raspundere si fara documentare serioasa poate deveni o arma. Pe mine, personal, acest premiu ma bucura foarte mult, deoarece Mihail Kogalnicenu este unul din principalii artizani ai politicii romanesti dobrogene, dupa 1878. Este parintele constitutiei Dobrogei din 1880. El a sustinut dezvoltarea acestei provincii, a portului si a avut proprietati in aceasta zona, fiind astfel legat de aceasta regiune pe care a indragit-o foarte mult si a carei istorie o cunostea.

Ce v-a determinat sa scrieti o carte despre evolutia taramului dintre Dunare si Mare?


S-au mai scris studii despre Dobrogea, insa nu acopereau aceasta perioada. Am plecat de la niste lucruri extrem de marunte. Mi-a fost de folos presa vremii foarte bogata in perioada interbelica, sutele de mii de pagini de dezbateri parlamentare. Am petrecut mult timp in biblioteca Academiei Romane pentru a cerceta si studia. Lucrarea aceasta, "Evolutia Dobrogei intre 1918-1944" mi-a fost sugerat si de profesorii mei de la Iasi,
Emilian Bold si Aurel Loghin, ultimul cu care am sustinut si teza de doctorat, pentru ca nu exista o carte care sa faca cunoscuta aceasta provincie. In istorie e loc pentru toata lumea. Important este sa-ti propui sa realizezi ceva, sa te dedici studiilor. Succesul incepe pe bancile facultatii, continua in biblioteci, arhive si pe santierele arheologice. Aceasta este calea pe care trebuie sa o urmeze cel care simte care are ceva de spus si care are vocatie pentru cercetare.

De ce v-ati oprit asupra acestei perioade istorice?


Pentru ca m-am specializat pe istorie contemporana a Romaniei, iar Dobrogea nu avea o lucrarea sa acopere aceasta perioada foarte complexa si foarte importanta. Este perioada in care Dobrogea este intregita in 1913, prin cele doua judete de sud Darstor si Caliacra. Desi are o evolutie grea in timpul razboiului, dupa 1918 cunoaste o dezvoltare foarte accelerata, complexa, exprimata in situatia economica, sociala, politica, cresterea demografica a regiunii, pentru ca in 1940 sa fie pierdute cele doua judete din sud, prin Tratatul de la Craiova. Am incercat sa surprind in acest volum toate evenimentele majore care au influentat evolutia acestei provincii, din punct de vedere geopolitic, social, economic, politic, demografic.

Cat a durat activitatea de cercetare pentru realizarea acestei lucrari?


Cercetarile au inceput inainte de 1989. Am investigat 52 de fonduri de arhiva, peste 120 de periodice ale vremii, dezbateri parlamentare. Este o lucrare care se bazeaza pe multe izvoare inedite. Am incercat sa aduc in circuitul cunoasterii experienta istorica traita de inaintasii nostri.

Ati intampinat greutati in ceea ce priveste accesul la aceste documente?


Au fost o serie de dificultati, cum ar fi accesul la arhivele din sudului Dobrogei. Le-am vazut, dar nu am putut sa valorific nimic din ceea ce am scris atunci pana in 1989, dat fiind relatiile romano-bulgare, in contextul relatiilor dintre statele cu regim comunist.

Prezenta Marii Negre face din Dobrogea un loc special?


Este o regiune cu o situatie geopolitica foarte importanta, avand iesire la Marea Neagra, insa, si prin celelalte ramuri economice, Dobrogea contribuie la dezvoltarea spatiului carpato-dunarean. Investitiile care s-au facut, dezvoltarea turismului arata ca Dobrogea ramane o regiune cu rol foarte important pentru Romania si spatiul european.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tratament pentru cancerul de sân, la cele mai înalte standarde, disponibil la Constanța

18 Apr 2024 536

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, declarații după achitarea definitivă – „S-a făcut dreptate!“

12 Apr 2024 536

ZIUA LIVE Politica faptelor vs. Constanța proiectelor!

09 Apr 2024 601

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 2540

Armonia Hospital Constanța Cursul Lamaze, esențial pentru viitoarele mămici

11 Mar 2024 580

Iată de ce a fost delegat Mihai Stanciu procuror șef al DNA Constanța! (DOCUMENT)

08 Mar 2024 3678

Ce oferă experiența la cazinouri online?

28 Feb 2024 434

Descoperă Noul Mitsubishi ASX la Exclusiv Auto Constanța. Discount Minim Garantat de 2.380 € și Ecotichet de 1.000 €

25 Jan 2024 631

Farul Constanța l-a transferat și pe Cristian Ganea (VIDEO)

15 Jan 2024 1107

Prima zi de Crăciun marcată într-un mod inedit la Constanța! Un bărbat a făcut baie în mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Dec 2023 2119

In memoriam Aida Abagief, soprana de renume internațional „adoptată” de Constanța

30 Oct 2023 1297

Vina de a fi fericit Din ce motive poate apărea

22 Oct 2023 736

Costinești Imagini unice de la epava navei „Evangelia“! Un vicecampion mondial, Cristian Tranulea, în „expediție“ (GALERIE FOTO)

16 Sep 2023 3646

ISU Dobrogea Constanța „Eduard, o vizită la «eroii lui, pompierii»” (GALERIE FOTO)

02 Aug 2023 1023

UPDATE Autoturism înmatriculat în Neamț, blocat în nisip pe plaja din Eforie (VIDEO)

27 Jul 2023 1529