Omagiu adus unuia dintre cei mai importanți arheologi ai Dobrogei, Vasile Canarache

  • Vasile Canarache a fost un arheolog cu pasiune și stăruință. A pășit pe pământul Dobrogean și l-a răscolit, găsind astfel, unele dintre cele mai prețioase descoperiri făcute vreodată.
Astăzi se împlinesc 52 de ani de la trecerea în neființă a lui Vasile Canarache. Chiar dacă nu mai este printre noi, munca sa de o valoare inestimabilă va dăinui veșnic, amintind fiecărei generații de un om care, deși nu a excelat la școală, a fost eminent în viață.  

Din respect pentru toată munca depusă și mai ales pentru faptul că a îmbogățit patrimoniul cultural al Dobrogei, Vasile Canarache a fost distins, post-mortem, din partea Cotidianului ZIUA de Constanța cu medalia Dionisie Exiguul și placheta „Meritul Dobrogean“. Radu Canarache, nepotului său, a fost cel care a primit medalia cu prilejul evenimentului dedicat Zilei Dobrogei organizat pe 23 noiembrie 2019.

Cu un an în urmă, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la reintegrarea Dobrogei în România, cotidianul ZIUA de Constanța a organizat evenimentul „Etniile împreună pentru Dobrogea”, prilej cu care i-a acordat post-mortem distincția „Meritul Dobrogean“, însoțită de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu”, pe care le-a primit Radu Canarache, nepotul marelui istoric.

Vasile Canarache s-a născut la Galați, pe 6 februarie 1896, într-o familie a urmașilor greci care au fugit din Insula Chios, în care tatăl său era ceferist. A avut opt frați, iar el era cel mai mare dintre toți. A făcut școala primară, și două clase la Școala Comercială din Iași. De la vârsta de 12 ani a făcut cunoștință cu munca. A fost vânzător de ziare, băiat de prăvălie, corector la redacția ziarului „Minerva“ din București, organizator de spectacole, redactor la gazetele „Patria“, „Dacia“, „Adevărul“, „Dimineața“, iar la Constanța a scos, în 1916, ziarele „Victoria“ și „Varda“.

Vasile Canarache a fost un istoric, arheolog și muzeolog de excepție. Și-a câștigat denumirea de ctitor fiind fondator al Muzeul de Arheologie, Acvariul, Muzeul de Artă Plastică, Muzeul Callatis din Mangalia. A răscolit pământul Dobrogean fără să știe ce caută, dar a găsit unele dintre cele mai mari comori ale lumii: Șarpele Glycon, Edificiul Roman cu Mozaic, băile publice din vechiul Tomis.

Vasile Canarache a fost autodidact, reușind să vorbească fluent nu doar limba română, ci și limba greacă, franceză și rusă. La doar 18 ani, a început să-și croiască singur drumul în presă. Pășind astfel pe fiecare treaptă, a pornit din stadiul de corector la un ziar bucureștean, ajungând apoi proprietar al unui ziar constănțean. În anul 1912, a debutat literar, în versuri, la București. 

A participat la Războiul Mondial, înrolat în regimentul 13 artilerie și a luptat pe frontul de la Mărășești și Novorosisk. După război, a ajuns director general al înteprinderii poligrafice „Scrisul liber“ și președinte al fabricilor de hârtie din Bușteni și Piatra Neamț.

În 1919, la adunarea de constituire a Uniunii Ziariștilor Profesioniști, a fost ales secretar, la propunerea lui Pamfil Șeicaru. A lucrat ca reporter la ziarele „Adevărul“ și „Dimineața“. A fost director al ziarului „Tempo“. A înființat primul congres și prima expoziție de numismatică și arheologie la București, în anul 1924. A organizat primul tur ciclist al României, din postura de președinte al Federației Române de Ciclism, în anul 1934. A deținut această funcție între 1932-1944.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost arestat și închis în lagărul de la Târgu Jiu. A stat acolo până în 1944. După eliberare, a devenit cercetărtor al Institutului de Arheologie al Academiei, undeva prin anul 1949. După opt ani, a reușit să bifeze încă un post de conducere, fiind numit director al Muzeului de Arheologie din Constanța. În timp, a pus bazele Acvariului, ale Muzeului de Artă Plastică, ale Edificiului cu Mozaic Roman și ale Parcului Arheologic din Constanța, precum și ale Muzeului Callatis din Mangalia.

Vasile Canarache a pus în valoare multe monumente istorice de pe teritoriul Dobrogei, printre care Băile Publice de la Tomis. A avut o intensă activitate publicistică, fiind fondatorul revistei de istorie și arheologie „Pontica“.


Dincolo de săpăturile de la Tomis, Histria, Callatis sau Adamclisi, a făcut cercetări arheologice în Egipt, Grecia și Bulgaria, iar multe dintre scrierile sale au fost publicate în reviste de specialitate din străinătate.
Deși nu a fost născut pe meleagurile Dobrogei, pare că prin vene i-a curs mereu pasiunea pentru pământul de la malul mării. Pe 4 august 1969 s-a stins din viață, fiind înmormântat în Cimitirul central.
 
Citește și:

#citeșteDobrogea: „Vasile Canarache și-a transformat vechea pasiune pentru arheologie într-o profesie”. 124 de ani de la naștere

Vasile Canarache, istoric, arheolog şi muzeograf


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei Vasile Canarache - personaj de legendă. Despre moştenirea istorică lăsată la Constanța

12 Apr 2024 2891

MINA Constanța prezintă vernisajul expoziției Comunitatea britanică din Kustendje (1857-1882) - Portrete din trecut (FOTO+VIDEO)

14 Nov 2023 923

Vernisajul expoziției foto-documentare Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882), la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

13 Nov 2023 746

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzduiește vernisajul expoziției foto-documentare Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882)

11 Nov 2023 765

Proiectul ETERIA Etniile din Dobrogea, prezintă tradițiile și gastronomia, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

21 Sep 2023 955

Știri Constanța azi Termoficare Constanța. Anunț despre finalizarea lucrărilor la o avarie

18 Sep 2023 1010

Zaharia Covacef, unul dintre arheologii de seamă ce au pășit pe pământul Dobrogei

05 Jun 2023 1401

Arheologul Dobrogei născut la Galați Azi se împlinesc 127 de ani de la venirea pe lume a lui Vasile Canarache

06 Feb 2023 1233

Atenție șoferi! Sunt restricţii de circulație în zona Peninsulară a municipiului Constanţa. De ce a fost luată această măsură

24 Jan 2023 1188

Restricţii în zona Peninsulară a municipiului Constanţa pe 24 ianuarie

22 Jan 2023 1434

Manifestări de Ziua Unirii Principatelor Române la Constanța. Restricții de circulație, pe 24 ianuarie, în zona peninsulară

20 Jan 2023 1643

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Consiliul Județean Constanța - Comunicat de presă

20 Jan 2023 1372

In memoriam Vasile Canarache - „Şi iată că, după 25 de ani, un om găsea la Mangalia, în vechiul Callatis…“

04 Aug 2022 3106

Constanța Se oprește apa în zona peninsulară

01 Aug 2022 1532

Constanța Cum vă puteți înscrie la cursa de alergare „Ovidio Running”

19 May 2022 1971