Vernisajul unei expoziții - omagiu adus Casei Regale, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (galerie foto)

O expoziție foarte bogată din punctul de vedere al documentării, dedicată de Muzeul Național Cotroceni manifestărilor Centenarului Marii Uniri, „Familia Regală pe frontul marelui război 1916-1918” a fost vernisată, zilele acestea, la etajul II al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. La eveniment au participat Liviu Jicman, director general al Muzeului Cotroceni, Ionel Minea, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Claudiu Turcitu, șef secție documentare din cadrul Arhivelor Naționale București, alături de gazde, directorul Sorin Colesniuc și curatorul constănțean al expoziției - Delia Cornea.
 
Inițiativă a Muzeului Cotroceni, la care au participat și alte șapte instituții de renume din întreaga țară, expoziția este dedicată patriotismului și curajului de care au dat dovadă atât regele Ferdinand, regina Maria și o parte a elitei române, cât și eroii care s-au jertfit pentru ca România să fie un stat unit, puternic și modern.
 
Principalii membri ai Familiei Regale s-au remarcat prin inițiativele, atitudinea și comportamentul lor, devenind modele pentru întreaga societate în susținerea efortului de război.
 
Prin demersurile lor, regele Ferdinand și regina Maria și-au afirmat abilitățile de conducători și organizatori, dovedind că deveniseră „buni români”, că idealurile lor erau cele ale tuturor românilor. Implicarea lor a fost totală, trăind cu aceeași intensitate și momentele dramatice ale înfrângerii, dar și pe cele înălțătoare ale victoriei.
 
„MINAC este gazda acestui eveniment deosebit și nu întâmplător expoziția a fost vernisată în preajma zilei de 15 august, Ziua Marinei, dar și ziua Maicii Domnului, ca un omagiu adus reginei inimilor noastre, Regina Maria”, declara Delia Cornea, muzeograf. „Este o expoziție foarte temeinic documentată, care are menirea de a prezenta aportul covârșitor al Casei Regale în realizarea luptei pentru păstrarea statului român în anii grei ai războiului 1916-1917 și, de asemenea, contribuția majoră în realizarea idealului unirii statale, actul marii uniri din decembrie 1918.
 
Însumând peste 100 de fotografii și materiale documentare, numeroase medalii, plachete, brevete, această expoziție este nu numai un omagiu adus Casei Regale, ci și tuturor soldaților români care au căzut pe câmpul marelui război de întregire statală. Un omagiu sub semnul Centenarului. Invit pe toți constănțenii și turiștii aflați la mare să vină să vadă această expoziție deosebit de interesantă, pentru că este mai greu să ajungi la Muzeul Național Cotroceni, dar Muzeul de Istorie Constanța este tot timpul deschis”, a mai completat același interlocutor
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imagini de la eveniment Sesiunea Științifică Internațională Pontica, Ediția 55, organizată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

16 Nov 2022 700

Sesiunea Științifică Internațională Pontica, Ediția 55, organizată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

11 Nov 2022 573

Ce evenimente culturale vor avea loc la Constanța. Ce suprize sunt pregătite pentru iubitorii de cultură

24 Oct 2022 802

Expoziții și evenimente organizate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

20 Sep 2022 743

Programul activităților culturale desfășurate de către instituțiile publice de cultură din Constanța

20 Sep 2022 834

Ce expoziții și activități culturale vă așteaptă în această săptămână la Constanța

12 Sep 2022 979

Ce expoziții și activități vă așteaptă în această săptămână la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

30 Aug 2022 667

„Comunismul în Dobrogea“, expoziție inedită la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

22 Aug 2022 879

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a pregătit numeroase activități pentru această săptămână

22 Aug 2022 732

Cetatea Capidava va găzdui un eveniment inedit sub deviza „Ascultă Vinul, Citește Istoria, Scrie Povestea“

17 Aug 2022 821

MINAC Salonul de Benzi Desenate de la Constanța, ediția 2022, a ajuns la final. Cum s-a desfășurat

16 Aug 2022 707

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța participă la scanarea 3D a siturilor istorice (GALERIE FOTO)

23 Jun 2022 867

Constanța culturală Dublu eveniment editorial, sub semnul istoriei locale și al relațiilor internaționale

16 Jun 2022 2075

Zilele Europene ale Arheologiei celebrate de MINAC prin activități pentru copii și tineri

13 Jun 2022 858

Eveniment științific Evoluția fortificației medievale de epocă otomană de la Hârșova. Stadiul cercetărilor arheologice

03 Jun 2022 833