Vernisajul unei expoziții - omagiu adus Casei Regale, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (galerie foto)

O expoziție foarte bogată din punctul de vedere al documentării, dedicată de Muzeul Național Cotroceni manifestărilor Centenarului Marii Uniri, „Familia Regală pe frontul marelui război 1916-1918” a fost vernisată, zilele acestea, la etajul II al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. La eveniment au participat Liviu Jicman, director general al Muzeului Cotroceni, Ionel Minea, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Claudiu Turcitu, șef secție documentare din cadrul Arhivelor Naționale București, alături de gazde, directorul Sorin Colesniuc și curatorul constănțean al expoziției - Delia Cornea.
 
Inițiativă a Muzeului Cotroceni, la care au participat și alte șapte instituții de renume din întreaga țară, expoziția este dedicată patriotismului și curajului de care au dat dovadă atât regele Ferdinand, regina Maria și o parte a elitei române, cât și eroii care s-au jertfit pentru ca România să fie un stat unit, puternic și modern.
 
Principalii membri ai Familiei Regale s-au remarcat prin inițiativele, atitudinea și comportamentul lor, devenind modele pentru întreaga societate în susținerea efortului de război.
 
Prin demersurile lor, regele Ferdinand și regina Maria și-au afirmat abilitățile de conducători și organizatori, dovedind că deveniseră „buni români”, că idealurile lor erau cele ale tuturor românilor. Implicarea lor a fost totală, trăind cu aceeași intensitate și momentele dramatice ale înfrângerii, dar și pe cele înălțătoare ale victoriei.
 
„MINAC este gazda acestui eveniment deosebit și nu întâmplător expoziția a fost vernisată în preajma zilei de 15 august, Ziua Marinei, dar și ziua Maicii Domnului, ca un omagiu adus reginei inimilor noastre, Regina Maria”, declara Delia Cornea, muzeograf. „Este o expoziție foarte temeinic documentată, care are menirea de a prezenta aportul covârșitor al Casei Regale în realizarea luptei pentru păstrarea statului român în anii grei ai războiului 1916-1917 și, de asemenea, contribuția majoră în realizarea idealului unirii statale, actul marii uniri din decembrie 1918.
 
Însumând peste 100 de fotografii și materiale documentare, numeroase medalii, plachete, brevete, această expoziție este nu numai un omagiu adus Casei Regale, ci și tuturor soldaților români care au căzut pe câmpul marelui război de întregire statală. Un omagiu sub semnul Centenarului. Invit pe toți constănțenii și turiștii aflați la mare să vină să vadă această expoziție deosebit de interesantă, pentru că este mai greu să ajungi la Muzeul Național Cotroceni, dar Muzeul de Istorie Constanța este tot timpul deschis”, a mai completat același interlocutor
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a închiriat un spațiu de depozitare. Cine îl pune la dispoziție (DOCUMENT)

09 Apr 2024 457

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 553

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 605

Expoziția „Dobrogea Otomană în documente și artefacte de epocă” este găzduită de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cine a adus contribuții din partea MINA Constanța

31 Mar 2024 491

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 510

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, partener al Muzeului de Istorie a Moldovei în cadrul expoziției „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar”

19 Mar 2024 523

MINAC închiriază imobil cu destinația de depozitare materiale arheologice și documente administrative pentru următorii 3 ani. Până când se depun ofertele?

14 Mar 2024 599

Constănțenii, invitați la expoziția „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, lansată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 728

LIVE TEXT Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 610

Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale” va avea loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

07 Mar 2024 669

Exponatul lunii martie, la MINAC În luna dedicată femeii - statuete de teracotă descoperite la Tomis ce reprezintă personaje feminine

04 Mar 2024 470

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 835

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1722

Descoperire importantă a arheologilor Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța! Ce au găsit într-o necropolă din apropierea Tomis-ului

14 Feb 2024 959

Constanța Catalogul expoziției Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut a văzut lumina tiparului

10 Feb 2024 651