Volum despre turcologie şi studii eurasiatice, lansat la Constanţa Tasin Gemil - „Noi nu avem niciun specialist în islamologie!” (galerie foto)

Societatea de Ştiinţe Istorice din România a lansat, ieri, în sala de lectură „Liliana Lazia” a Bibliotecii Judeţene, un volum de studii închinat istoricului Tasin Gemil, cu ocazia aniversării acestuia (a împlinit 70 de ani). La volumul care cuprinde aproximativ 1.200 de pagini, intitulat „Cercetare în turcologie şi studii eurasiatice”, au contribuit 63 de autori din 16 ţări - doctoranzi români şi specialişti din străinătate, cu autoritate ştiinţifică în mediile academice din ţările lor. Scris în limba engleză, volumul a fost coordonat de prof. Stoica Lascu şi de Melek Fetisleam, doctorand. 
 
Evenimentul de lansare a cărţii a fost moderat de Victor Ciupină, fost rector al Universităţii „Ovidius”. „Mă bucur că avem prilejul să vă sărbătorim odată cu lansarea acestui volum. Această carte este structurată în cinci părţi. O carte care acoperă domenii de interes atât pentru publicul larg, dar şi pentru oamenii de ştiinţă.” a declarat prof. univ. dr. Victor Ciupină.

Realizarea masivului volum a durat doi ani şi trebuia să fie o surpriză pentru cercetătorul Tasin Gemil, însă acesta a aflat ce se petrece printr-o greşeală a unui coleg. „Am aflat dintr-o imprudenţă a unui coleg, acum un an. Apoi, domnul profesor Lascu mi-a spus că volumul nu este gata şi că încă se lucrează la el. Volumul este răspândit în întreaga lume şi am primit ecouri dintre cele mai favorabile, atât eu, cât şi editorii, de la personalităţi din domeniu. Şi în China, marile universităţi cer acest volum", a spus istoricul.

Publicarea cărţii a fost sprijinită financiar de Guvernul Turciei

Conform istoricului Tasin Gemil, această carte nu ar fi fost publicată fără contribuţia morală şi materială a Ambasadei Turciei şi a ambasadorului Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş. Tasin Gemil a precizat că finanţarea integrală a cărţii a venit de la Agenţia de Cooperare şi Coordonare de pe lângă Guvernul Turciei (TIKA) şi a subliniat faptul că board-ul agenţiei de la Ankara a cerut suplimentarea tirajului cu 200 de exemplare, după ce a parcurs cuprinsul volumului. 

Lucrarea a mai fost lansată la Cluj, la Universitatea "Babeş Bolyai", şi la Bucureşti, la Academia Oamenilor de Ştiinţă. 

Doctoranzii profesorului şi-au trimis un reprezentant la Constanţa

„Mă bucur să fiu astăzi în mijlocul dumneavoastră. Proiectul a pornit în 2013. A necesitat mult timp şi efort. Profesorul Lascu l-a coordonat foarte bine. Este un volum de excepţie în care sigur că avem şi noi, doctoranzii, contribuţia noastră”, a spus Melek Fetisleam.

„Găzduirea acestei lansări de carte de către Biblioteca Judeţeană din Constanţa constituie un eveniment cultural foarte important, având în vedere personalitatea profesorului Gemil Tasin pe plan naţional şi internaţional.Profesorul a mai fost la noi în instituţie cu  mai multe prilejuri, cu ocazia altor lansări de carte, organizate de istorici şi nu numai. Prezenţa domniei sale la Constanţa reprezintă o continuitate a acestui tip de activităţi”, a declarat directorul Bibliotecii Judeţene "I.N. Roman", Corina Apostoleanu.

La finalul evenimentului, omul de ştiinţă medgidian Gemil Tasin a răspuns întrebărilor publicului pe teme de actualitate, din calitatea de director al Institutului de Turcologie şi Studii Central Asiatice din Cluj-Napoca. De asemenea, el a încercat să tragă un semnal de alarmă asupra lipsei de specialişti pe probleme asiatice şi turcice din România.

„În 1991, într-un interviu, am spus că, vrem nu vrem, Asia vine peste Europa şi că trebuie să fim pregătiţi. De aceea, mi-am dorit înfiinţarea Centrului de Studii Eurasiatice aici, la Constanţa. Mă gândeam că oraşul Constanţa este locul cel mai potrivit şi că aici trebuie să formăm specialişti în cunoaşterea Asiei, pentru că noi nu ştim şi nu cunoaştem. Ies pe la televizor tot felul de oameni care habar n-au despre ce vorbesc, cu excepţia câtorva persoane. Restul spun numai prostii mai mari decât ei! Noi, spre deosebire de Polonia, de exemplu, nu avem specialişti în problemele privind istoria şi cultura Rusiei. Ministerul de Externe duce lipsă de cunoscători de limbă rusă. Nu avem specialişti în problemele Asiei. În Asia Centrală s-au format o mulţime de state. Nu cunoaştem, nu sunt. Interesul meu a fost să formăm specialişti români care să judece în interesul României. Este normal să facă aşa! La Cluj, de exemplu, s-a extins o atmosferă de preocupare a tinerilor cu privire la lumea şi istoria lumii turce şi tătare. Sunt tineri români şi unguri din Cluj care se ocupă acum de această problemă! Noi nu avem niciun specialist în islamologie! În România nu există! Toţi vorbesc acum de fanatism, dar toţi o fac din auzite. Au citit de pe Internet nu ştiu ce din Franţa sau America, dar noi nu avem specialişt", a conchis Tasin Gemil.

Despre Tasin Gemil

Născut la 21 septembrie 1943, în Medgidia, istoricul, pofesorul  şi turcologul Tasin Gemil a fost deputat de Constanţa timp de şase ani, în două legislaturi consecutive, între 1990 şi 1996. A absolvit Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi a fost ambasadorul României în Republica Azerbaijan, dar şi în Turkmenistan. Între 2004 şi 2008, a fost prorector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Activitatea sa culturală, ştiinţifică şi diplomatică este completată de peste 200 de emisiuni radio şi TV în ţară şi în străinătate, peste 1.500 de documente diplomatice şi cel puţin 30 de reuniuni ştiinţifice şi culturale, pe care le-a iniţiat şi organizat.

De asemenea, mai multe premii şi titluri i-au încununat cariera de succes. Dintre acestea, amintim Premiul „Nicolae Iorga”, acordat de Academia Română în 1991, şi t
itlul de „Senator de onoare” al Institutului Cultural Român - "pentru serviciile de excepție aduse susținerii și promovării culturii române” -, acordat în 2013. În prezent, Tasin Gemil este profesor la Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj şi director al Institutului de Turcologie şi Studii Central Asiatice din Cluj-Napoca.

Tasin Gemil este cetăţean de onoare al oraşului Medgidia. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Profesorul Tasin Gemil, experiență neplăcută cu un medic din Constanța- „Pentru asemenea medici pacientul nu este om, ci doar pacient“

10 Oct 2023 3285

LIVE TEXT Profesorul Tasin Gemil, în centrul unui dublu eveniment desfășurat la Medgidia (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Oct 2023 1071

Eveniment de marcă în Medgidia Profesorul Tasin Gemil, omagiat la împlinirea vârstei de 80 de ani și lansarea lucrării sale stiințifice

06 Oct 2023 834

Lansare de carte a Prof. Univ Dr. Tasin Gemil Eveniment de anvergură culturală, istorică dar și cu valențe geopolitice!

09 Oct 2022 1513

Imagini de la eveniment LIVE. Prof. Univ. Dr. Tasin Gemil lansează lucrarea „Tătarii - Relații cu otomani și români” (GALERIE FOTO)

08 Oct 2022 2327

Lansare de carte Prof. Univ. Dr. Tasin Gemil lansează lucrarea „Tătarii - Relații cu otomani și români”

08 Oct 2022 1942

Lansare de carte Prof. Univ. Dr. Tasin Gemil lansează lucrarea „Tătarii - Relații cu otomani și români”

05 Oct 2022 1422

Destinul tragic al tătarilor

18 May 2022 4251

Dreptul istoric asupra Crimeii

18 May 2022 6634

Volumul „Relațiile Româno-Turce în perioada modernă”, lansat în ediție bilingvă română și engleză

21 Feb 2022 3280

Tendinţe noi în istoriografia mondială, privind istoria tătarilor

19 Feb 2022 4855

NATO este garanția vitală a Rusiei

03 Feb 2022 2164

#citeșteDobrogea Prof.univ.dr.Tasin Gemil, la aniversare

21 Sep 2021 2701

ZIUA-n amiaza mare Datoria morală a profesorul universitar doctor Tasin Gemil, a face cunoscute istoria și cultura tătară

21 Aug 2021 2989

ZIUA-n amiaza mare Tasin Gemil își dorește elaborarea unei istorii reale a tătarilor

20 Aug 2021 3767