Ce vor descoperi cititorii în volumul „Planurile și prospectele cetății Hârșova în arhive străine“ (galerie foto)

 
 
  • Vineri, 21 ianuarie a.c., sediul Primăriei Hârșova a găzduit lansarea volumului „Planurile și prospectele cetății Hârșova în arhive străine“, lucrare semnată de către istoricii Aurel - Daniel Stănică, Constantin Nicolae și Mihai Anatolii Ciobanu.
  • Volumul a fost publicat în cadrul proiectului cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național „Land Map - Digitizarea peisajului“. 
 
Volumul „Planurile și prospectele cetății Hârșova în arhive străine“ este semnat de către istoricii Aurel - Daniel Stănică, Constantin Nicolae și Mihai Anatolii Ciobanu și publicat la Editura Mega din Cluj Napoca. Din această carte,  cititorii pot afla informații deosebite despre cum arăta cetatea Hârșova în urmă cu mai bine de 200 de ani, în timpul războaielor ruso-turce din secolele XVIII-XIX, dar și despre viața urbei pe parcursul stăpânirii otomane din Dobrogea.
 
„Cartea a fost lansată oficial în prezența unei asistențe numeroase, formată din reprezentanți ai autorităților județene și locale, cercetători științifici, jurnaliști și locuitori ai urbei, cu toții interesați în a afla noi detalii legate de istoria milenarei așezări dobrogene.

La eveniment au participat președintele Consiliului Județean - Mihai Lupu, vicepreședintele C.J. - Petre Enciu, subprefectul județului - Șenol Ali, primarul orașului Hârșova - Viorel Ionescu, Hasan Burak Ceran, coordonator Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA) și directorii celor două instituții muzeale implicate în eveniment, MINA Constanța și ICEM Tulcea.

Până la apariția acestei lucrări, istoria cetății otomane de la Hârșova a fost puțin cunoscută. Volumul de față vine într-un moment oportun pentru a repara aceste neajunsuri și este de natură să ofere informațiii de excepție. Astfel, cartea oferă planuri ale cetății (nu mai puțin de 19), recent descoperite în arhivele de la Kiev și Moscova.

Documentele deosebit de importante sunt analizate critic în raport cu rezultatele obținute în cercetarea arheologică și comparate cu alte surse documentare pe care autorii le-au avut la dispoziție. Noile planuri deschid direcții de cercetare inedite și ajută la o mai bună cunoaștere a situației în care se afla fortificația de la Hârșova în secolele XVIII-XIX.“, au transmis organizatorii.
 
Citește și:

 Volumul „Planurile și prospectele Cetății Hârșova în arhive străine”, lansat la Hârșova (GALERIE FOTO)

 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Dumitrache reales Conferință de alegeri în cadrul Organizației Municipale a PSD Constanța

23 Apr 2024 303

Erwin Șimșensohn, managerul Teatrului de Stat Constanța, printre laureaţii Galei Premiilor Radio România Cultural 2024 (VIDEO)

23 Apr 2024 351

ANM Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării

22 Apr 2024 595

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 651

Umiditatea solului în Dobrogea. Evaluare recentă a specialiștilor ANM

19 Apr 2024 383

Ateneul Român primește distincție din partea Comisiei Europene

19 Apr 2024 286

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 747

Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării. Evaluare la data de 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 609

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etaj în zona Casei de Cultură. Detalii de ultim moment de la IPJ Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 1279

Imobiliare Constanța Investitorul turnului din Portul Tomis, răspuns de la Direcția de Cultură - „Nu considerăm oportună creșterea înălțimii clădirii”

12 Apr 2024 5511

ANM Rezerva de umiditate în Dobrogea. Date actualizate

12 Apr 2024 491

Constanța Persoană decedată găsită pe trotuar în zona Casa de Cultură (GALERIE FOTO + VIDEO)

12 Apr 2024 3305

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 535

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2243

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa Tenorii Alin Stoica, Ştefan von Korch şi Vlad Miriţă concertează în turneul „3 voci magnifice”

10 Apr 2024 562