Ziua Culturii Naționale, sărbătorită de Comunitatea Elenă din Constanța


 
  • Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare națională, care are loc anual în România pe 15 ianuarie cu scopul de a promova cultura, arta, și efortul academic. 
Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 - 1889). De altfel, Ziua Culturii Naționale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010.

Cu prilejul acestei sărbători, intituțiile de cultură din Constanța organizează mici celebrări sau evenimente speciale.

Comunitatea Elenă ELPIS Constanța, prin președintele Anton Antoniadis, a transmis un mesaj despre importanța culturii în viața cetățenilor.
 

 „Avem deja certitudinea că instituirea Zilei Culturii Naționale, în 2010, a permis acumularea de noi și valoroase abordări privind contribuția României la patrimoniul cultural și spiritual al umanității; celebrarea acesteia a consolidat totodată convingerea că identitatea noastră națională reprezintă nu numai un factor generator de cultură în spațiul românesc, factor care ne particularizează și ne potențează resursele creatoare, ci și puntea care ne-a legat, ne leagă și ne va lega de întreaga umanitate.
 Prin evenimente culturale de calitate, generate de celebrarea Zilei culturii noastre naționale, avem astfel tot mai multe dovezi că națiunea română își respectă cultura și este motivată să producă noi contribuții la dezvoltarea culturii, a spiritualității, a dialogului intercultural, a culturii minorităților etnice și deopotrivă a culturii române în ansamblul său, precum și la evocarea istoriei și prezentului vieții culturale a României, chiar și în pofida unui context social și medical dificil, care limitează în mod obiectiv impactul actelor culturale.“

 
Totodată, au lansat o invitație către iubitorii de cultură care vor să ia parte la evenimentele pe care le organizează împreună cu partenerii lor, Consiliul Județean Constanța și Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei - filialele Constanța și București.

 

„În acest context, la 15 ianuarie a.c., pentru a celebra Ziua Culturii Române și deopotrivă ziua nașterii poetului Mihai Eminescu, Uniunea Elenă din România/Comunitatea Elenă ELPIS Constanța, împreună cu partenerii lor, Consiliul Județean Constanța și Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei - filialele Constanța și București, vor organiza următoarele evenimente:

- Ora 10:00, la Biserica „Schimbarea la față” / „Metamorphosis”, se va oficia slujba religioasă și va avea loc tăierea Vasilopitei (prăjitura Sfântului Vasile), care simbolizează prosperitatea și aduce belșug în tot anul ce vine aceluia ce găsește bănuțul norocos;

- Ora 12:00, la Muzeul de Artă Constanța, situat pe bd. Tomis (lângă farmacia „Miga”), va avea loc o evocare a Majestății Sale Regina Elena-Mamă, fiind prezentată cu această ocazie o sesiune de tablouri din diferite momente reprezentative ale existenței Majestății Sale, alături de o copie fidelă a ținutei militare de ceremonie a Reginei.


De asemenea, domnul Daniel Anghelescu, fotograful Casei Regale, va prezenta în cadrul evenimentului o colecție unică de 30 de tablouri, reprezentându-l pe Regele Mihai în diferite momente importante ale vieții acestuia.

Vom avea alături reprezentanții Federațiilor Române de Oina și Sporturi Tradiționale și nu în ultimul rând, Asociațiile culturale „Tomis” și „Astra Dobrogeană”, care vor prezenta uniforme militare specifice Războiului de Independență și beneficiind de experiența și cunoștințele domnului Dr.Costin Scurtu - istoric și ale doamnei Lelia-Rus Pârvan - director al Muzeului de Artă Constanța, suntem siguri că acest eveniment va capta atenția publicului constănțean,  și, în plus, ne va ajuta să ieșim din stările și gândurile sumbre cauzate de realitățile cotidiene, ajutându-ne să ne recăpătăm încrederea, parțial pierdută, în cultură și în artă.“

 

Sursa foto: Facebook.com/ Comunitatea Elenă ELPIS Constanța


Citește și:
 
Masă rotundă cu tema Memoria Gulagului românesc - „Tortura pe înțelesul tuturor” de Florin Constantin Pavlovici, la Biblioteca Județeană Constanța
 
Ziua culturii naționale, sărbătorită la Teatrul pentru Copii și Tinere „Căluțul de mare“


 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.