Cultura

ZIUA de Constanța, la sesiunea științifică a Academiei Române „Trimiteți tineri aici, la Vatican, să studieze istoria românilor!“ (video)

 
Programul sesiunii științifice „România în Arhivele Vaticanului - documente cercetate de Ion Dumitriu-Snagov” organizat vineri, 10 mai 2019, în aula Academiei Române, la inițiativa academicianului Petre Frangopol, a cuprins și vizionarea unui film documentar realizat de reputatul jurnalist constănțean Dionisie Șincan (18 decembrie 1929, Constanța - 8 noiembrie 2000, București), în anul 1996, intitulat „Monumenta Romaniae Vaticana”, prilej cu care l-a intervievat pe savantul omagiat.
 
După vizionare, acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, a conferențiat despre „Ion Dumitriu-Snagov - un cercetător al istoriei românilor în Arhivele Vaticanului, reper și îndemn pentru generațiile prezentului și viitorului“.
 

„Care sunt generațiile care vor păstra demnitatea acestui popor?“

 
Academicianul Victor Voicu (născut pe 29 iunie 1939) este profesor de farmacologie, toxicologie și psihofarmacologie clinică, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davilla” din București, și președinte al Secției de Științe Medicale a Academiei Române, membru titular al acestui for din anul 2001 (corespondent - 1991).
 
„Recunoaștem că am asistat astăzi, aici, la câteva momente de mare forță emoțională, documentară, asupra unor procese pe care le considerăm constant actuale: parcursul etnogenetic al românilor, parcursul cultural și spiritual al acestui popor din care ne tragem.
Facem evocarea acestui pasionat și valoros cercetător și istoric al românilor la propunerea și perseverența remarcabilă a colegului nostru, prof. Petre Frangopol, membru de onoare al Academiei Române, și am îmbrățișat cu plăcere, inclusiv președintele Ioan-Aurel Pop, această intervenție care să se transforme într-un eveniment cultural de anvergură al Academiei Române.
 
Cu ocazia vizitei oficiale la Vatican a biroului prezidiului Academiei Române, în mandatul din toamna anului 2017, respectiv 7-13 noiembrie, în afară de onoarea de a fi primiți de Sanctitatea Sa Papa Francisc, delegația a beneficiat de alte vizite și primiri oficiale. Printre acestea, aș menționa întâlnirea cu cardinalul Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru cultură al Sfântului Scaun (născut pe 18 octombrie 1942, în Merate, Italia; hirotonisit pe 28 iunie 1966 și numit cardinal pe 20 noiembrie 2010 - n.r.).
 
Întâlnirea ne-a lăsat o impresie cu totul aparte. Cardinalul Gianfranco Ravasi este o personalitate deosebită, un erudit de anvergură, expert în domeniul Bibliei. Monseniorul Ravasi a publicat lucrări de mare relevanță în domeniul său, fiind membru al unor prestigioase academii. În discuțiile cu domnia sa, am reținut printre altele îndemnul ferm, răspicat: «Trimiteți tineri aici, la Vatican, să studieze istoria românilor!».
 
M-a marcat acest mesaj și sunt preocupat, alături de alți colegi, să găsim calea cea mai eficientă și mai rodnică pentru materializarea acestui demers. Avem un exemplu foarte relevant adus în atenție la inițiativa profesorului Frangopol. Mă refer la maniera unui remarcabil istoric, profesorul Ion-Dumitriu Snagov.
O scurtă incursiune în trecutul distinsului profesor Ion Dumitriu Snagov ne evidențiază un moment crucial pentru un destin care nu se putea anticipa. Este momentul considerat providențial de viitorul istoriograf, și anume întâlnirea tânărului student la Medicină și jurnalist cu Episcopul de Cluj-Gherla de atunci, dr. Iuliu Hossu. Acesta, într-un anumit context, îi spunea tranșant: «Dumneata trebuie să studiezi la Roma!», parcă e precedentul a ceea ce spunea monseniorul Ravasi.
 
Este, de fapt, momentul debutului unei activități dedicate studiului și cercetării științifice, istorice, mai întâi la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma, continuată cu o perioadă de peste 30 de ani. Perseverență emoționantă, în Biblioteca Apostolică și în Arhivele Secrete ale Vaticanului.
 
Cu ocazia vizitei delegației române la Vatican și primirea de către sanctitatea sa Papa Francisc, am vizitat și Universitatea Pontificală, unde am avut plăcerea, în prezența rectorului, să ne întâlnim cu câteva zeci de studenți, masteranzi și doctoranzi români. Deci există astfel de grupuri de români care studiază la Roma, la Vatican. Problema este să fie regăsiți și valorificați.
Este general acceptată importanța majoră a preoțimii române, slujitori ai bisericilor creștine, la păstrarea și dezvoltarea limbii române a acestor citez «luminatorii educatori ai satelor și orașelor» - expresie a lui Romul Munteanu - neobosiți apărători ai identității românești
Am mai enunțat și aici, în aula Academiei Române, un context relevant pentru prezent. Exemplul dat posterității de Ion Dumitriu Snagov, dedicația lui pentru studiul aprofundat al unor documente aflate în Arhivele Vaticanului, ne poate sugera convingător reluarea unui proces, a unui demers pentru a forma, ca istorici, o nouă generație de cercetători români, așa cum ne-a sugerat eminența sa cardinalul Gianfranco Ravasi.
Să știți că nu este singurul domeniu care preocupă actuala conducere a Academiei. Ne preocupă «what's next» - ce urmează după noi, care sunt generațiile care vor păstra demnitate acestui popor.
 
Studenți eminenți din domeniul istoriei, teologiei, literaturii pot fi potențiali candidați pentru obținerea unor burse cu destinație definită: studiul istoriei românilor în Arhivele Vaticanului. Sursa financiară poate fi, desigur, identificată. Nu totdeauna trebuie să ne blocheze apriori «și cu ce plătim?».
În volumul «Românii în arhivele Romei. Secolul XVIII», Ion Dumitriu Snagov îi prezintă pe români așa cum rezultă din documente de tezaur. Într-o formulare relevantă a lui George Călinescu, românii au trăit și trăiesc totdeauna în universul contemporan al Europei. Sub influența și conducerea spirituală a luminatorilor educatori din bisericile satelor și orașelor, fie ele ortodoxe, fie greco-catolice sau catolice, aveau un scop: o unitate a românilor în limitele permisivității etnice. Era vorba de unirea românilor într-o accepțiune ecumenică de mare anvergură, prin cultură. Așa cum spune Ion-Dumitriu Snagov, subliniind sugestiv personalitatea uriașă a lui Ion Inocențiu Micu, ca lider al idealurilor românilor.
 
Cultura, așa cum comentează distinsul istoric și savant român, în context, a reprezentat un «status plenarius», a reprezentat rezistența unui popor cu forța conspirativității. Un bun inseparabil de trecut, un tezaur cu care un popor vine în întâmpinarea viitorului altor popoare. Cred că aceasta a fost și rămâne ca un deziderat al prezentului și viitorului românilor.
 
Ion Dumitriu Snagov ne trimite acest mesaj peste timp, definindu-l ca un reper și o proiecție vizionară pentru tinerele generații ale neamului nostru”.
 
Ca răspuns la apelul vicepreședintelui Victor Voicu, academicianul Ioan-Aurel Pop a precizat că pentru a putea trimite tineri să studieze la Vatican, trebuie să dovedească o foarte mare voință de studiu. „Fără limba greacă, latină, fără ebraică, fără slavonă, fără româno-chirilică, fără câteva limbi moderne și cunoștințe de limba italiană degeaba îi trimitem acolo. De aceea apelul pe care l-a adresat renumitul profesor și care se regăsește și în filmul proiectat e un apel de a-i pregăti mai întâi pe cei pe care dorim să-i trimitem”, a mai spus rectorul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca.
 
Sursa foto: https://acad.ro/
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Frumoasa şi bestia, varianta Marinei Române. Locotenent Ştefana Farcaş, navigatorul care a îmblânzit Fregata „Regele Ferdinand“ (galerie foto)

13 Aug 2019 2221

#DobrogeaAcademică Cel de-al XII-lea Congres Internaţional de Studii Sud-Est Europene, în curând, la Bucureşti

10 Aug 2019 684

Povestea ctitoririi Mănăstirii Dintr-un Lemn, la opt decenii de la consacrarea ca lăcaș al aviatorilor și marinarilor

18 Jul 2019 729

#DobrogeaAcademică „Arta din România, din preistorie în contemporaneitate“ - tratat de artă românească realizat de Academia Română (galerie foto)

17 Jul 2019 579

#DobrogeaAcademică Eveniment editorial la Academia Română

15 Jul 2019 790

#DobrogeaAcademică Sesiune omagială „Augustin Buzura“, la Academia Română

12 Jul 2019 1197

#DobrogeaAcademică Prof. Livius Trache - „Petre T. Frangopol s-a implicat în dezvoltarea şi atestarea importanţei domeniului arheometriei în România“

10 Jul 2019 798

#DobrogeaAcademică Acad. Maya Simionescu - „Marian-Traian Gomoiu şi-a onorat iubirea faţă de Natură, a onorat oraşul Constanţa şi merită toate onorurile noastre“

10 Jul 2019 677

#DobrogeaAcademică Acad. Ioan-Aurel Pop - „Conducerea Academiei Române apreciază la nivel maxim inițiativa cotidianului ZIUA de Constanţa“ (document)

10 Jul 2019 996

#DobrogeaAcademică Prof. univ. dr. Marian Traian Gomoiu, mărturisire de suflet - „Drumul meu în viață“

09 Jul 2019 826

#DobrogeaAcademică Prof. dr. Dragoș Vaida - „Academicianul Petre T. Frangopol, un senior al culturii românești“ (document)

09 Jul 2019 819

#DobrogeaAcademică Acad. Nicolae-Victor Zamfir - „Profesorul Petre T. Frangopol a promovat Institutul de Fizică Atomică drept un reper pentru comunitatea academică din România“ (document)

08 Jul 2019 955

#DobrogeaAcademică Scriitorul Paul Diaconescu - „Petre T. Frangopol, omul înzestrat cu o voință de fier, ființa pentru care piedicile sunt făcute spre a fi învinse“

06 Jul 2019 1018

#DobrogeaAcademică Conf. univ. dr. Marius Skolka - „Marian-Traian Gomoiu, unul dintre pilonii învățământului și cercetării biologice și ecologice de la malul mării“ (document)

06 Jul 2019 1258

#DobrogeaAcademică Acad. Ioan Dumitrache - „Spirit liber, curajos şi competent, prof. Petre T. Frangopol s-a aplecat cu multă dăruire spre probleme majore ale societăţii“ (document)

05 Jul 2019 717