Ziua mondială a habitatului „Accelerarea acțiunilor urbane pentru o lume fără carbon“


 
  • Ziua mondială a habitatului se sărbătorește începând din anul 1985. Prima ediție a fost serbată pe 6 octombrie, rămând apoi trecută în calendar ca fiind prima zi de luni din luna octombrie.
În anul 1985, adunarea generală a națiunilor unite, la recomandarea Comisiei pentru Așezări Umane a ONU a fost desemnată Ziua Mondială a Habitatului, sărbătorită pentru prima dată la 6 octombrie 1986, sub genericul „Adăpostul este dreptul meu“, orașul gazdă fiind Nairobi. Scopul principal al evenimentului este de a reflecta asupra stării în care se află orașele noastre și la dreptul fundamental al fiecărui om de a avea un adăpost adecvat.

Efectele schimbării climatice, ale poluării, diminuării resurselor naturale, ale creșterii populației și ale inegalității economice se resimt în întreaga lume, de la cele mai mici așezări până la orașele metropole. Expansiunea așezărilor urbane atrage după sine serioase conflicte provenite din interacțiunea neadecvată a habitatelor umane cu habitatele sălbatice. Tocmai de aceea, conviețuirea dintre comunitățile umane și viața sălbatică constituie preocuparea principală a Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

În viziunea ANANP, omul face parte din natură reprezentând cea mai importantă resursă. Din acest motiv, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate susține că omul se află în centrul tuturor principiilor după care aceștia își propun să acționeze. Pe de altă parte, oamenii trebuie să înțeleagă că natura nealterată este baza dezvoltării durabile și că suntem cu toții datori să menținem un mediu sănătos.

„Tema pentru Ziua Mondială a Habitatului din acest an este: „Accelerarea acțiunilor urbane pentru o lume fără carbon“. Întrucât orașele sunt responsabile pentru aproximativ 70% din emisiile globale de dioxid de carbon, vom analiza cum să creăm sate și orașe durabile, neutre din punct de vedere al carbonului.

Premiul ONU-Habitat Scroll of Honor este unul dintre punctele culminante ale respectării globale a Zilei Mondiale a Habitatului. Premiul, o placă gravată cu numele câștigătorului, este prezentat câștigătorilor selectați în timpul respectării globale. Nominalizările pentru Scroll of Honor din acest an s-au deschis. Anul trecut au avut loc 753 de evenimente în 74 de țări și 230 de orașe în timpul lunii octombrie urbană.

Ziua Mondială a Habitatului, respectarea globală a avut loc practic pe 5 octombrie 2020, găzduită de orașul Surabaya, în Indonezia, în timp ce alte sărbători ale Zilei Mondiale a Habitatului au avut loc pe tot globul pe tema „Locuința pentru toți: un viitor urban mai bun.“

Astăzi, 55% din populația lumii trăiește în orașe, iar numărul crește în fiecare zi. Agenda Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă și Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (ODD) 11 „de a face orașele incluzive, sigure, rezistente și durabile“ pune urbanizarea durabilă în centrul agendelor globale pentru dezvoltare. Adoptarea Noii agende urbane în 2016 a făcut ca guvernele naționale și locale să se angajeze pe o cale transformatoare spre a face din ODD 11 o realitate. Prin implicarea tuturor părților interesate, orașele pot valorifica schimbările transformative și pot asigura o viață mai bună pentru toți într-o lume urbanizantă.
 
Octombrie urban se încheie cu Ziua Mondială a Orașelor la 31 octombrie 2021. Deși tema generală rămâne „Oraș mai bun, Viață mai bună“, tema specifică pentru acest an este „Adaptarea orașelor pentru rezistența la climă“, întrucât orașele din întreaga lume suferă din ce în ce mai mult efectele dezastrelor legate de climă, precum ca inundații, secete, creșterea nivelului mării, valuri de căldură, alunecări de teren și furtuni. Acest lucru va viza crearea unor societăți mai durabile, mai rezistente la schimbările climatice.“, scrie https://urbanoctober.unhabitat.org/ .


 
Sursă foto și documentație: Urban Octomber


Citește și:

Ziua Maritimă Mondială: Webinar mondial prin care se va sublinia rolul important al eroilor mării și ai civilizației umane
 
Ziua mondială a inimii. Râsul este benefic pentru o inimă sănătoasă
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT+VIDEO Dumitrache reales Conferință de alegeri în cadrul Organizației Municipale a PSD Constanța. Cine sunt vicepreședinții organizației municipale? (Galerie FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 1088

Erwin Șimșensohn, managerul Teatrului de Stat Constanța, printre laureaţii Galei Premiilor Radio România Cultural 2024 (VIDEO)

23 Apr 2024 447

ANM Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării

22 Apr 2024 645

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 706

Umiditatea solului în Dobrogea. Evaluare recentă a specialiștilor ANM

19 Apr 2024 414

Ateneul Român primește distincție din partea Comisiei Europene

19 Apr 2024 301

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 761

Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării. Evaluare la data de 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 632

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etaj în zona Casei de Cultură. Detalii de ultim moment de la IPJ Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 1308

Imobiliare Constanța Investitorul turnului din Portul Tomis, răspuns de la Direcția de Cultură - „Nu considerăm oportună creșterea înălțimii clădirii”

12 Apr 2024 5551

ANM Rezerva de umiditate în Dobrogea. Date actualizate

12 Apr 2024 508

Constanța Persoană decedată găsită pe trotuar în zona Casa de Cultură (GALERIE FOTO + VIDEO)

12 Apr 2024 3330

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 545

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2349

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa Tenorii Alin Stoica, Ştefan von Korch şi Vlad Miriţă concertează în turneul „3 voci magnifice”

10 Apr 2024 568