Ziua presei militare române „Garnizoana noastră este România!”

 
  • Pe 23 iulie, este sărbătoarea jurnaliștilor militari
Sărbătorită în fiecare an la 23 iulie, Ziua presei militare evocă data la care, în anul 1859, a apărut, la Bucureşti, prima publicaţie de gen din România, „Observatorul militar”.

Era, la vremea respectivă, primul periodic militar din Principatele Române și una dintre primele publicații militare de opinie din Europa și din lume.
Pe frontispiciul primului său număr aveau să apară, pe rândul de sus: denumirea țării emitente – „Principatele Unite”, anul de apariție a ziarului, „1859”, data de tipărire a primului număr – „ joi 23 iulie”, titulatura ziarului – „Observatorul Militar” și respectiv conținutul publicației, în următoarea formulare „Diariu Politicu și scientifice” (ziar politic și științific).

În 1864 apare la Bucureşti primul număr al revistei „România militară”, sub direcţia unui comitet de redacţie alcătuit din căpitanii A. Gramont, E. Arion, E. Boteanu, E. Pencovici, G. Borănescu, G. Slăniceanu. Revista va apărea cu unele întreruperi până în anul 1921.

Pe 1 iunie 1868 apare „Anuarul militar al Armatei Române”, iar între anii 1970 şi 1971, apare săptămânal la Bucureşti „Revista militare”.
Între anii 1877 şi 1902 apare la Bucureşti cotidianul politic „Războiul” (Resboiul), sub redacţia lui Gr. H. Grandea. De asemenea, în timpul războiului de independenţă apare şi „Dorobanţul”, editat de Carol Göbl, în paginile sale scriind şi Petre Ispirescu.

În anii 1880 – 1881 apare la Bucureşti „Calendarul războiului”, publicaţie de 80 de pagini în format de buzunar care conţinea, în afara datelor de calendar, informaţii privind Războiul de Independenţă.

Din 1883 apare, până în 1914, Revista armatei, publicaţie militară lunară, sub redacţia unui comitet format din generali şi ofiţeri, printre care Ion Argetoianu, C.I. Brătianu, A. Tell şi N. Petala.

Între anii 1887-1916 apare la Bucureşti „Revista Artileriei”, publicaţie militară lunară, sub direcţia generalului Alexandru Tell.
În 1890 apare la Bucureşti „Calendarul Armatei”, editat de Luigi Cazzavillan, în care s-au publicat versuri şi proză cu subiecte din Războiul de Independenţă, iar printre colaboratori s-a numărat şi colonelul A. Candiano-Popescu.


 „Revista infanteriei” a apărut la Bucureşti, lunar, în anii 1897-1916, sub conducerea unui comitet de redacţie din care făceau parte generali şi ofiţeri, printre care C. I. Brătianu, Al. Angelescu, M. Aslan, C. Papazoglu, I. Coandă, N. Petala şi Ioan Dragalina.

Între anii 1897 şi 1908 apare la Bucureşti, cu întreruperi, „Revista sanitară militară”, cu un Comitet de direcţie alcătuit din medici, farmacişti şi veterinari, printre care Atanasie Demostene, I. Şerbănescu şi N. Zorileanu.

În anul 1916, se înfiinţează Serviciul Foto-cinematografic al Armatei, iar în anii 1917 – 1918 apare la Iaşi primul cotidian militar „România”, sub direcţia lui Mihail Sadoveanu, la care au colaborat O. Goga, Barbu Delavrancea, V. Voiculescu, P. Locusteanu.

După război, în mai 1920, apare „Revista subofiţerilor”, în aprilie 1927 – „Antigaz”, în ianuarie 1928 – „Revista Geniului” (lunară), iar în februarie 1937 – „Revista aeronauticei şi marinei”.

La 19 decembrie 1937 se difuzează la radio prima emisiune „Ora premilitară”. Cuvântul inaugural a fost rostit de maiorul Aurel I. Gheorghiu, şef de birou în Inspectoratul Pregătirii Premilitare din Ministerul Apărării Naţionale. Emisiunea se difuza duminica, între orele 16.00-16.25, însă în funcţie de necesităţi, ora şi ziua difuzării au fost schimbate. A fost difuzată până la sfârşitul anului 1940.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial apar „Soldatul” şi „Santinela”, publicaţii destinate militarilor de pe frontul de Est.
De asemenea, în perioada 1943-1945 apar „Gazeta luptătorilor”, sub comanda generalului Ştefan Bardan, „Buletin informativ zilnic”, realizat pentru trupele române aflate între Nistru şi Bug, tipărit la Odessa şi ziarul „Frontul” care era destinat trupelor din Transilvania, în 1945.
Generalul Ion Eremia, este primul redactor-şef al „Glasului armatei”, publicaţia centrală a Ministerului de Război, realizată sub controlul aparatului politic al armatei, din iulie 1945, iniţial bisăptămânal, apoi, din octombrie 1946, zilnic.
Primul număr al revistei „Armata”, apare în 1947, iar editoralul oferea direcţiile generale de acţiune în vederea transformării armatei regale române într-una „populară“, ceea ce însemna, de fapt, crearea unei noi armate, după modelul sovietic, în condiţiile instaurării regimului comunist în România.

În primii zece ani de la instaurarea regimului comunist apar mai multe publicaţii, între care „Revista armelor”, „Revista geniului şi căilor ferate”, sau „Revista tehnică militară”.

În august 1968, prima emisiune militară de televiziune, „De strajă patriei”.
În anul 1987 apare ziarul „La datorie”, iar în septembrie 1989 săptămânalul „Apărarea patriei”.
În anul 1990 se înfiinţează Grupul Mass-Media al Armatei devenit ulterior Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale.
În anul 1994, săptămânalul MapN revine la denumirea „Observatorul militar”, iar în 2002 apare prima pagină web a presei militare, www.presamil.ro.
Iată cum se prezintă jurnaliștii militari, pe pagina lor:

„O echipă plină de entuziasm, formată din profesionişti în imagine, sunet, lumini şi editare video, cu redactori tineri şi idei la fel, care încearcă să fie în cât mai multe locuri din ţară pentru un singur scop: acela de a-i aduce pe militari mai aproape de cetăţeni şi invers, prin intermediul televiziunii publice şi a mijloacelor moderne de comunicare/socializare, prin realizarea de documentare adeseori premiate la festivaluri naţionale sau internaţionale de film, clipuri video sau fotografii cu un puternic impact la public.
Nu ne-am propus să prezentăm o altă armată, să creăm imagini fals pozitive, să facem din soldaţii noştri eroi, ci doar s-o facem cunoscută pe cea care există, aşa cum se prezintă la ora actuală, cu bune şi rele. Una în care credem şi care merită întotdeauna mai mult!
Garnizoana noastră este România şi, dacă vi se pare că aveţi o poveste pe care am putea-o transpune în imagini înlănţuite atractiv de un comentariu, în film de scurt metraj, documentar ori spot publicitar, nu ezitaţi să ne contactaţi! Veţi descoperi în noi prietenii din domeniul audio-vizualului pe care vi i-aţi dorit întodeauna.”

Sursa foto: rador.ro
 
Citește și:
Azi sărbătorim Ziua presei militare
/stiri/eveniment/azi-sarbatorim-ziua-presei-militare-696381.html
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

23 iulie în istorie. Ce evenimente importante s-au petrecut în această zi

23 Jul 2022 1023

Este Ziua presei militare române. Când a apărut prima publicație a Armatei Române (galerie foto)

23 Jul 2020 1498

Revista presei locale

15 Aug 2019 1745

Azi sărbătorim Ziua presei militare

23 Jul 2019 1554

Revista presei locale

02 Dec 2016 2307

Felix Stroe - „Nu am fost nici măcar o secundă ofițer de contrainformații militare sau ofițer de securitate“

29 Jun 2015 2473