Iarnă crâncenă cu ger aprig în județul Constanţa Recomandări pentru a face față fenomenelor meteo extreme



Meteorologii au emis un cod portocaliu de ninsori, viscol și polei pentru sud-estul țării, care a intrat în vigoare ieri seară, de la ora 22.00, și este valabil până astăzi. Sunt vizate șapte județe, printre care și judeţul Constanţa ce va avea rafale de vânt de 70-80 km/h, ninsori puternic viscolite, dar şi precipitaţii mixte ce vor depune polei. În Dobrogea gerul se intensifică, astfel încât minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade.

Cum faci față viscolului

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a publicat pe pagina de Facebook câteva recomandări utile pentru români, pentru a face față viscolului care a fost anunțat de meteorologi în orele următoare.
 
Astfel, sunteți sfătuiți să ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
 
Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool. Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.
 
Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.
 
Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice. Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.
 
Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere.
 
Utilizaţi autoturismul, numai dacă este absolut necesar.

Ce recomandă polițiștii

Dacă trebuie să conduceţi, polițiștii recomandă să circulaţi doar ziua, niciodată singur, şi anunţaţi cunoştinţele despre programul dumneavoastră. Folosiţi drumuri principale, evitaţi drumurile secundare considerate scurtături.
 

Este imperativ ca autovehiculele să fie echipate corespunzător pentru a circula în condiţii de iarnă (anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare – dezaburire funcţional etc). Asiguraţi-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiţi în caz de urgenţă, apelând cu mult calm numărul de urgenţă 112, precum şi un încărcător/baterie de rezervă.
 
De asemenea, toţi conducătorii auto trebuie să respecte indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri, care acţionează pe arterele pe care se circulă îngreunat şi să permită accesul utilajelor de deszăpezire.

 
Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului. Asiguraţi-vă că funcţionează corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare, cât şi cele de climatizare/degivrare.
 
Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen. Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă și evitați depășirile riscante, adaptând în permanență viteza la condițiile de carosabil.
 
În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, astfel că nu se asigură corespunzător la traversare.

Ministerul Sănătății recomandă populației să asculte sfatul medicilor

În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.
 
În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate - căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului.
 
Specialiştii de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă că, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.
 
În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor - aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.
 
Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.
 
Sursa foto: oradestiri.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătoriile din Constanța și Tulcea ies din criza de judecători! Anunțul membrului CSM Alin Ene

19 Apr 2024 375

UPDATE Atenție! Avertizare de Cod portocaliu de vânt puternic pentru județele Constanța și Tulcea

17 Apr 2024 804

Bilanț IGSU Probleme în mai multe județe, printre care și Constanța din cauza vântului puternic. Manevrele în porturile la Marea Neagră, suspendate

02 Apr 2024 665

IGSUCod portocaliu și galben

02 Apr 2024 311

Măsurile de prevenire în contextul avertizării meteo, discutate în ședința convocată de prefectul județului Constanța

01 Apr 2024 634

ISU Giurgiu10 ore de vânt puternic, mâine, în județul Giurgiu

01 Apr 2024 311

Alertă meteo Se strică vremea în toată țara! Județele Constanța și Tulcea sub avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben

01 Apr 2024 6875

MAERepublica Franceză – Cod portocaliu de ploi și inundații în sudul țării

11 Mar 2024 457

Judecătoriile din Constanța și Tulcea, „cod“ portocaliu și roșu de judecători lipsă! Analiză Alin Ene, membru CSM

08 Feb 2024 734

Furtuna Isha ajunge în Europa! Mai multe state sub avertizări meteo cod roșu. Și România va fi afectată

21 Jan 2024 2011

Avertizare emisă de hidrologi Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii! Județele vizate

21 Jan 2024 624

Hidrologii în alertă! Coduri Portocaliu și Galben pe râuri din diverse județe

19 Jan 2024 591

Avertizare hidrologică! Pericol de inundații

18 Jan 2024 572

MAE Atenționare de călătorie pentru Republica Moldova - Cod portocaliu de intemperii și perturbări în domeniul transporturilor

08 Jan 2024 687

Date actualizate Apele Române anunță avertizări hidrologice Cod Galben și Portocaliu

04 Jan 2024 759