Deschidere editie

2018, un an memorabil pentru ZIUA de Constanța. În premieră, un cotidian regional, organizator de evenimente culturale de impact (galerie foto)

Asumându-și pe deplin rolul de formator cultural al viitoarelor generații, cotidianul ZIUA de Constanța a făcut un salt spectaculos în anul 2018 din domeniul publicisticii în cel al organizării de evenimente culturale cu impact regional.
 
Odată cu asumarea manifestului din 23 noiembrie 2017, prilejuit de sărbătorirea celor 139 de ani de la revenirea Dobrogei la Țara Mamă, la evenimentul intitulat #SărbătoreșteDobrogea, cotidianul ZIUA de Constanța încerca, prin puterea exemplului, să miște aparatul administrativ județean.
Nu total noi, pentru că, anterior, ZIUA de Constanța organizase alte două mari evenimente culturale dedicate unor personalități emblematice pentru scena constănțeană - Vasile Moldoveanu (2016)
și Aida Abagief  (2017) -, manifestările culturale din 2018 aveau să demonstreze tuturor „spectatorilor” constănțeni că nu bugetele sunt fundamental importante, ci crezul că eforturile depuse dau roade.
 
 
Prima inițiativă a cotidianului ZIUA de Constanța își avea rădăcinile încă din 2017, când, în premieră, un ziar finanța editarea unei cărți, și anume cea scrisă de secretarul literar Jean Badea - „Dulcea povară”.
 
Programată a fi lansată în luna decembrie 2017, dar amânată din cauza doliului național decretat ca urmare a decesului Regelui Mihai, cartea avea să fie „motivul” unei manifestări extrem de emoționante petrecute pe 12 iunie, chiar de ziua apreciatului teatrolog Anaid Tavitian, de altfel „sufletul” organizării, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, a evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănțean”.
 
Prilej de nemăsurată emoție pentru zecile de personalități ale comunității teatrale constănțene care se întorceau „acasă”, pentru a primi din partea cotidianului ZIUA de Constanța, a Consiliului Județean Constanța și a Primăriei Constanța onorurile binemeritate.
 
Fără prea mult răgaz, echipa aceluiași cotidian a trecut la înfăptuirea unui alt deziderat asumat în manifestul din noiembrie 2017, la propunerea redactorului-șef Emilian Andrei, și anume acela de a schimba denumirea unității de învățământ din localitatea Dorobanțu, județul Călărași, în Școala Gimnazială „prof.dr. Adrian V. Rădulescu”,
locul natal al marelui istoric.
 

În avanpremiera evenimentului ce avea să se concretizeze pe 5 octombrie 2018, chiar de Ziua Mondială a Educației, cotidianul ZIUA de Constanța a desfășurat o amplă campanie mediatică, purtând titlul #AdrianV.Rădulescu, ctitorul. Rod al acestei campanii și al numărului impresionant de fotografii inedite puse la dispoziție de conducerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, dar și de familia istoricului, conducerea ZIUA de Constanța decidea realizarea, în premieră, a unui film documentar despre ctitoriile istoricului, directorului, primarului, prefectului și rectorului Adrian V. Rădulescu. Astfel lua naștere, la casa de producție IMAGO STUDIO, primul documentar finanțat de un ziar constănțean, film ce a fost lansat la Sesiunea științifică PONTICA și apoi vizionat în cele mai importante instituții publice constănțene.
 

Nici nu se stingeau bine ecourile amplului eveniment dedicat personalității istoricului Adrian V. Rădulescu, că redacția ZIUA de Constanța începea pregătirile pentru manifestarea ce avea să marcheze, în An Centenar, împlinirea a 140 de ani de la revenirea Dobrogei pe harta României. În același loc ca în 2017 - sala „Remus Opreanu” a Consiliului Județean Constanța -, dar de data aceasta, la propunerea prof. Constantin Vitanos, cu o temă extrem de ancorată - Etniile împreună pentru Dobrogea.
 
 
Păstrând tradiția instituită în 2017, și în 2018 au fost acordate 10 plachete Meritul Dobrogean, însoțite de data aceasta de medalia Marin Ionescu Dobrogianu, unui număr de 10 personalități care au marcat devenirea provinciei dintre Dunăre și Mare.
 
În final, mai trebuie spus că toate aceste evenimente au fost precedate, de-a lungul anului 2018, de întâlniri „provocate” în redacția ZIUA de Constanța, la care au participat numeroase personalități constănțene, atât din viața administrativă sau politică, dar și cultural-artistică a județului.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea „Capsomanii“ erau dobrogeni şi vorbeau un fel de greacă. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

24 May 2019 810

#citeşteDobrogea Frumoasele legende ale Dobrogei. Cum a dispărut un sat. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

23 May 2019 802

#citeşteDobrogea Aventura primarului Horia Grigorescu, pentru ascensiunea edilitară a Constanţei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

21 May 2019 801

#citeşteDobrogea România ar fi fost „ciungă“ fără polul său maritim. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 May 2019 802

#citeșteDobrogea Povestea viceconsulatului austriac de la Hârșova. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

17 May 2019 861

S-au împlinit doi ani de la câștigarea titlului de campioană a României la fotbal, la seniori, de FC Viitorul (video)

15 May 2019 540

#citeşteDobrogea Liberalism şi liberali în Dobrogea centrală (IV)

08 May 2019 451

#citeşteDobrogea 141 de ani de la naşterea celui mai de seamă ziarist dobrogean - Constantin Sarry. Inedite preocupări poetice

08 May 2019 734

Lansarea lucrării colective, în limba engleză, dedicate Dobrogei

04 May 2019 665

#citeşteDobrogea A fost odată Săptămâna Teatrelor de Păpuşi la... mare. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

24 Apr 2019 524

#citeşteDobrogea In Memoriam Enache Puiu, la 91 de ani de la naştere

18 Apr 2019 764

LIVE VIDEO-TEXT Documentarul „Adrian V. Rădulescu – ctitorul”, proiectat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Participă personalități de prim rang ale Marinei Române (galerie foto+video)

16 Apr 2019 1097

#AdrianV.Rădulescu-ctitorul Vizionare specială a documentarului „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, la sediul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“

13 Apr 2019 1232

#citeșteDobrogea George Sarry, de astăzi în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța. Unul dintre cele mai valoroase memoriale din istoria literaturii de detenţie

02 Apr 2019 995

#citeșteDobrogea Unde ești tu, Dobroge, de altădată? Ce-am avut și ce-am pierdut. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

01 Apr 2019 1137