30 de obiecte de patrimoniu dobrogean digitalizate spre a fi integrate în platforma Europeana


Timp de aproape patru luni, începând cu jumătatea lunii iulie, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Asociația Pro Noviodunum și Asociația Eurocentrica au implementat proiectul cultural „(Re)Mapping. Arheologia hărților”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.).

„În cadrul proiectului cultural, ne-am propus să realizăm o cercetare a siturilor medievale dobrogene dispărute, prin abordări alternative, utilizând metode interdisciplinare, făcându-le cunoscute specialiștilor din domeniu, dar și publicului larg. Diseminarea rezultatelor s-a realizat prin organizarea unui workshop cu tema «Arheologia Otomană în Dobrogea» în cadrul Sesiunii Internaționale Pontica ’53 și realizarea unei expoziții foto-documentare. În situația generată de pandemia COVID-19, pentru siguranța tuturor participanților, s-a luat hotărârea desfășurării sesiunii PONTICA 2020 în varianta online”, declara Aurel-Daniel Stănică, manager de proiect.
 
În cadrul workshop–ului au fost diseminate atât rezultatele cercetărilor noastre, cât și cele a unor cercetări arheologice din Dobrogea sau Timișoara, fiind dezbătută situația moștenirii culturale otomane. Totodată, au fost prezentate surse cartografice inedite pentru cetățile medievale dispărute (Hârșova, Măcin, Isaccea, Tulcea și Constanța), dar și o bază de date cu evidența siturilor otomane.
 
Cercetările de teren desfășurate în cadrul proiectului au înregistrat siturile otomane (cimitirele, vetrele satele dispărute, cișmelele) din județele Tulcea și Constanța.
 
Activitatea intitulată ”Acces la arheologie” ce avea ca scop principal prezentarea siturilor medievale dispărute din Dobrogea, autorităților locale, elevilor și tinerilor, pentru ca aceștia să înțeleagă importanța studierii istoriei şi a cercetării științifice realizate de specialiștii din domeniul cartografiei istorice, a fost desfășurată tot online. Astfel, elevi din Tulcea, Măcin, Isaccea și Constanța, au aflat ce descoperi au făcut specialiștii în urma cercetării arhivelor și existența încă din epoca medievală a unei societății multiculturale și multietnice în Dobrogea.
 
O altă activitate a vizat digitizarea a 30 de obiecte de patrimoniu aparținând epocii otomane din Dobrogea în vederea integrării lor în platforma Europeana, care să fie integrate în viitor unui muzeu virtual online 3D, care să integreze o perioadă istorică puțin cunoscută.
 
Citește și:

#ConstanțaEsteBine În premieră pentru spațiul cultural-istoric dobrogean, prima ediție a PONTICA JUNIOR

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea angajează. Care este vechimea necesară ocupării postului

04 Jun 2022 1123

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ Tulcea, contract cu o Marix SRL. Ce servicii vor fi furnizate (DOCUMENT)

12 Mar 2022 2542

Tulcea culturală Au început înscrierile la Sesiunea Națională de Comunicări „Patrimoniul și educația în muzeele de artă”

11 Feb 2022 2711

Tulcea culturală Siturile arheologice din Dobrogea, în centrul unui interesant proiect tulcean

02 Oct 2021 5423

Tulcea culturală Muzeul din cartier

24 Sep 2021 1652

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea angajează

01 Jun 2021 1791

Licitație pentru servicii de supraveghere a lucrărilor de modernizarea acvariului de la Tulcea

19 Mar 2021 1126

Pentru că este week-end, o clipă de istoria artei „Omagiu lui Miro”, lucrarea lunii la Muzeul de Artă din Tulcea

13 Feb 2021 4007

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea angajează șofer

10 Nov 2020 1443

Pictorul Francisc Șirato, pe simezele Muzeului de Artă din Tulcea

06 Oct 2020 4121

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ din Tulcea organizează concurs de angajare

22 Aug 2020 1974

Premii substanțiale la prima ediție a Bienalei Naționale de Grafică „Constantin Găvenea”

05 Aug 2020 3776

Artistul Constantin Baraschi, omagiat la Muzeul de Artă tulcean

07 Jul 2020 4538

Post vacant la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea. Când va avea loc concursul

02 Sep 2017 2315