500 de transportatori vor protesta la Constanţa Regulamentul serviciului de transport în regim de taxi a generat un conflict între Camera Taximetriştilor şi viceprimarul Dumitru Babu (documente)

Modificările legislaţiei referitoare la transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere au condus la relevarea anumitor aspecte care nu au fost puse în evidenţă în vechea hotărâre a Consiliului Local al municipiului Constanţa nr. 464/2003 privind transport persoane sau bunuri în regim de taxi şi în regim de închiriere.
 
Pentru un cadru organizat şi necesitatea unui control permanent al modului în care sunt respectate prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, precum şi pentru creşterea calităţii serviciilor de transport, Primăria Constanţa a lansat în dezbatere publică, încă de anul trecut, un regulament privind organizarea şi executarea serviciului de transport în regim de taxi şi în regim de închiriere în municipiul Constanţa.
 
Regulamentul propus stabileşte condiţiile de autorizare, organizare, atribuirea gestiunii şi controlul efectuării următoarelor servicii de transport public local în municipiul Constanţa: transportul de persoane sau bunuri în regim de taxi, transportul de persoane în regim de închiriere, închirierea de autoturisme şi autorizarea dispeceratelor taxi.
 
De asemenea, prin acest regulament se urmăreşte garantarea respectării drepturilor şi a intereselor utilizatorilor serviciilor de transport în regim de taxi sau de transport în regim de închiriere, precum şi respectarea drepturilor şi a intereselor transportatorilor autorizaţi şi a accesului lor, transparent şi nediscriminatoriu, la plata transportului public local.
 
Regulamentul, pe care îl puteţi lectura integral în secţiunea „Documente”, mai stabileşte corelarea dimensiunii şi continuităţii serviciilor de transport de persoane cu fluxurile de utilizatori şi cerinţele acestora, precum şi cu modul de realizare a transportului public de persoane cu celelalte tipuri de transport local existente.
 
După punerea în dezbatere a regulamentului, la nivelul municipalităţii, s-a format un grup de lucru, condus de viceprimarul municipiului Constanţa Dumitru Babu, care s-a întâlnit cu transportatorii şi taximetriştii ce au avut propuneri în legătură cu acest regulament.
 

Camera Taximetriştilor din Constanţa, nemulţumită de forma regulamentului

 
Potrivit viceprimarului Dumitru Babu, reprezentanţii Camerei Taximetriştilor din Constanţa ar fi singurii nemulţumiţi de forma regulamentului, aspect confirmat şi de Marin Neagu, reprezentantul Camerei.
 
Nemulţumirile au plecat de la numărul maxim de autorizaţii de taxi prevăzut în regulament, pentru executarea serviciului de transport persoane în regim de taxi în municipiul Constanţa, care, potrivit legii, ar trebui să fie de 4 la 1.000 de locuitori. Asta susţine viceprimarul, motiv pentru care şi regulamentul stabileşte un număr de 1.262 de autorizaţii taxi. La rândul său, Neagu spune că numărul ar fi prea mic, mai ales pentru perioada verii, atunci când populaţia municipiului Constanţa, practic, se dublează. În acest moment, în municipiu ar fi autorizate aproximativ 1.700 - 1.800 de taximetre, spune Marin Neagu, de la Camera Taximetriştilor Constanţa.
 

Potrivit aceluiaşi regulament, pentru transportul de bunuri în regim de taxi pe raza municipiului Constanţa se stabileşte numărul de 150 de autorizaţii, în timp ce numărul autorizaţiilor pentru transportul în regim de închiriere în municipiul Constanţa nu este limitat.
 
Regulamentul mai prevede, în cazul disponibilizării unor autorizaţii taxi, sub numărul stabilit sau în cazul măririi numărului de autorizaţii taxi, se declanşează procedura de atribuire a acestora, procedură la care au prioritate transportatorii autorizaţi înscrişi în listele de aşteptare.

 

Camera Taximetriştilor, în război cu vicele Babu!

 
Încă de anul trecut, Camera Taximetriştilor din judeţul Constanţa a transmis primarului Decebal Făgădău adresa 33/29/11.2018, prin care îi solicită acestuia să le fie luate în consideraţie obiecţiile, în forma finală a regulamentului privind organizarea şi executarea serviciului de transport în regim de taxi şi în regim de închiriere în municipiul Constanţa, din care redăm, mai jos:
„Am avut două întâlniri cu viceprimarul Dumitru Babu şi o echipă de la Serviciul Transporturi, dar ambele discuţii s-au soldat cu o mare dezamăgire. Nu ne-a fost acceptată nicio propunere, iar viceprimarul ne-a luat permanent peste picior, s-au folosit cuvinte şi expresii jignitoare. Domnul viceprimar Babu nu are cunoştinţele necesare pentru a reglementa activitatea de taximetrie, ne-a transmis că doreşte desfiinţarea dispeceratelor şi că viitorul este cel al aplicaţiilor. Din acest motiv, noi nu ne mai dorim dialog pe tema taximetriei cu dumnealui şi vă solicităm o întâlnire cu operatorii de taxi şi reprezentanţii taximetriştilor independenţi, la o dată pe care o lăsăm la aprecierea dumneavoastră”, i-au transmis taximetriştii de la Camera Constanţa edilului-şef Făgădău.
 
La rândul său, viceprimarul Dumitru Babu afirmă că majoritatea taximetriştilor agreează forma regulamentului şi săptămâna viitoare urmează o nouă rundă de discuţii în legătură cu stabilirea unei aplicaţii unitare, prin care clienţii nemulţumiţi de serviciile de taximetrie de la nivelul municipalităţii să poate aduce acest lucru şi la cunoştinţa Primăriei. „Ne dorim ca operatorii de taxi care nu respectă regulile de bun-simţ şi prevederile legale şi ale acestui regulament să fie sancţionaţi până la pierderea licenţei. Acesta este rostul acestei aplicaţii, pe care dorim să o stabilim de comun acord cu toţi transportatorii în regim de taxi. Acest regulament nu conţine nicio prevedere exagerată, ci doar de bun-simţ, comportament ireproşabil din partea şoferilor de taxi, servicii de calitate, posibilităţi de plată a serviciilor inclusiv prin POS, maşini curate şi dotate cu aer condiţionat”, a mai spus viceprimarul Dumitru Babu.
 
Facem precizarea că regulamentul rămâne în continuare în dezbatere publică, potrivit viceprimarului.
 

Proteste la Constanţa, pe 13 şi 14 februarie!

 
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), filiala Constanţa, şi Camera Taximetriştilor au solicitat ieri primarului municipiului Constanţa autorizaţie pentru organizarea unui miting de protest pentru zilele de 13 şi 14 februarie 2019, între orele 09:00 - 15:00, pe b-dul Tomis şi strada Traian (în fata Prefecturii şi Consiliului Judeţean).
 
Potrivit cererii de autorizare a protestului (n.r. forma integrală o regăsiţi în secţiunea „Documente”), la aceste manifestări vor participa aproximativ 500 de taxiuri, microbuze şi autobuze care aparţin patronatelor din domeniul de activitate privind transportul de persoane în regim taxi, transporturi prin curse regulate şi PFA din taximetrie. Mitingul de protest este organizat împotriva activităţii ilegale care se desfăşoară în România, respectiv, pirateria în transportul de persoane, nesancţionată de autorităţile române.
 
COTAR şi Camera Taximetriştilor Constanţa, avertizează că „activităţile ilegale, neautorizate, nelicenţiate de transport persoane în regim ţară prin folosirea unor platforme informatice de tipul UBER încalcă dreptul la concurenţă loială şi conduc la dispariţia activităţii de taxi în condiţii legale”.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Modificări ale regulamentului serviciului de transport taxi, în Constanța (DOCUMENT)

12 Feb 2024 1102

Regulamentul privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța. Taximetriștii cer retragerea lui de pe ordinea de zi și amenință cu proteste!

27 Jul 2021 2425

ZIUA LIVE. Taximetriștii nu renunță la proteste dacă nu vor ajunge la consens cu autoritățile în privința Regulamentului de organizare și executare a serviciului de transport în regim de taxi

25 Jun 2021 2486

ZIUA LIVE. Regulament pentru taximetriștii constănțeni. Ce obligații și nemulțumiri au?

23 Jun 2021 3324

Regulamentul taximetriștilor urmează să intre în proxima ședință de CL Constanța. Ce modificări au fost aduse

18 Jun 2021 2697

Dezbaterea privind serviciul de taxi în Constanța va avea loc pe 15 aprilie. Transportatorii nu vor avea la dispoziție decât un minut în care să-și expună punctele de vedere!

14 Apr 2021 2156

Constanța Regulamentul serviciului de transport în regim de taxi, în consultare publică

10 Mar 2021 1570

Primarul Chițac și CLM au de gestionat o nouă chiftea fierbinte. Taximetriștii din municipiul Constanța se pregătesc de proteste! Sunt deciși să blocheze orașul

03 Mar 2021 3100

Vineri se tranșează regulamentul privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța

11 Feb 2021 1765

Discuții ale dispeceratelor care desfășoară activitatea de taximetrie în municipiul Constanța cu reprezentanții primăriei. Se modifică regulamentul

19 Jan 2021 3756

Dispar 600 de licențe. Câte taxiuri vor circula, în Constanța, după aprobarea regulamentului

26 Oct 2019 4537

Noul regulament privind activitatea de taximetrie din municipiul Constanţa, lansat în dezbatere publică (documente)

19 Jul 2019 5660

Consilierul Andrei Popescu îi solicită primarului Făgădău să ia măsuri pentru un transport sigur şi decent pe traseele de maxi-taxi (document)

19 Jun 2017 8655

Amenzi pentru taximetriştii constănţeni Consiliul Local modifică regulamentul privind transportul în regim de taxi

27 Aug 2014 2788

Proiect dezbătut în cadrul şedinţei CLM Constanţa Regulamentul privind transportul în regim de taxi ar putea fi modificat

19 Jun 2014 1852