A venit toamna...dar, ne bucurăm încă de soare. Cum se manifestă însă cele patru anotimpuri la Constanța

  • Orașul Constanța este situat în zona de sud-est a României, la intersecția spațiului litoral-pontic cu cel continental.
  • În vest se află podișul Dobrogei de sud, iar în est este mărginit de apele Mării Negre.
Clima orașului Constanța este una temperat continentală, cu influențe maritime datorită proximității Mării Negre. Regimul termic este printre cele mai ridicate din țară, media temperaturii multianuale fiind de aproximativ 11 grade Celsius.

Iarna la Constanța este în general una blândă, influența Mării Negre făcându-se simțită din plin. Cea mai rece lună a iernii este ianuarie, cu o medie de -0,3 grade, iar cea mai caldă decembrie, cu 2,6 grade, luna februarie având o medie de 0,8 grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură înregistrată iarna a fost de -25 de grade pe 10 februarie 1929, însă ierni dure au mai fost și în 1954, 1963, 1985 sau 2006. Maximele termice sunt rar negative iarna iar minimele la fel de rar coboară sub -10 grade Celsius.

În general o dată la 10 ani se întâmplă ca apa mării să înghețe chiar și câteva sute de metri față de țărm, cum s-a întâmplat în 2006 sau 2010, scrie vremea.ro. În 1929 în schimb Marea Neagră a înghețat pe 5 km față de țărm, producându-se adevărate iceberguri la topirea păturii compacte de gheață! Deși temperaturile nu sunt deosebit de scăzute în Constanța iarna, vântul puternic cvasi-permanent face ca temperatura resimțită de corpul uman să fie mult mai scăzută decât în alte regiuni ale țării, unde vântul este preponderent calm.

Nebulozitatea este ridicată iarna, în general atunci când nu sunt cicloni care să afecteze zona, apa caldă a Mării Negre în contrast cu temperatura mai scăzută din aer conduce la producerea unor episoade îndelungi cu ceață groasă.

Primăvara în orașul Constanța este moderată atât termic cât și sub aspectul precipitațiilor, acesta fiind și primul anotimp din an când temperaturile încep să fie mai scăzute decât în restul țării, rolul tampon al Mării Negre făcându-se din plin simțit. Media lunară pe martie este de 4,4 grade, pe aprilie 9,3 grade, în timp ce luna mai are o medie de 15,1 grade Celsius. În special în prima parte a primăverii se mai pot dezvolta cicloni puternici cu viteze foarte mari ale vântului și ploi persistente, dar aceștia devin tot mai rari pe măsură ce înaintăm înspre luna mai.

Cantitățile de precipitații sunt în general scăzute, însă pot ieși foarte mult din tipare când un ciclon intens afectează zona; cu toate acestea respectivele depresiuni nu sunt suficient de dese încât să contribuie considerabil la creșterea mediilor lunare multianuale ale precipitațiilor. Media lunii martie este de 27 de mm, pe aprilie se înregistrează în medie 30 de mm, luna cea mai ploioasă a primăverii fiind mai, cu 38 de mm.

Vara la Constanța este moderată termic, aproape zilnic circulația în straturile inferioare ale troposferei făcându-se dinspre est, briza mării ponderând mult maximele în comparație cu zona continentală a Dobrogei. Extrem de rar se înregistrează temperaturi de peste 35 de grade, deși acest lucru s-a întâmplat în mai multe rânduri în vara anului 2000, iar pe 25 iulie 2007 stația meteo a înregistrat chiar și o valoare de 38,0 grade, la doar 0,5 grade de recordul absolut al orașului de pe 10 august 1927.

Aceeași briză a mării face ca temperaturile să fie cu câteva grade mai scăzute în zona litorală (unde se află și stația meteo ANM) decât în cea continentală a orașului. De aceea în ani precum 1927 sau 2007 șansele ca temperaturile să fi depășit 40 de grade în vestul orașului sunt mari, însă nu există date oficiale confirmate în această privință.

În schimb, nopțile cu temperaturi minime de peste 20 de grade sunt frecvente, făcând astfel aerul greu respirabil, disconfortul termic resimțit pe timpul nopții aici fiind printre cele mai mari din România în decursul sezonului cald.

Media multianuală a temperaturii în luna iunie este de 19,5 grade, în iulie de 22,2 grade în timp ce august are de asemenea o medie foarte ridicată, de 22 grade Celsius. O situație deosebită s-a petrecut în primele două săptămâni ale lunii august 2010, când s-au înregistrat în fiecare noapte temperaturi de peste 20 de grade iar în unele nopți chiar și peste 25 de grade. Tot atunci în apa Mării Negre s-au măsurat cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată, de 31-32 de grade!


Toamna în Constanța este una moderată termic și în general fără excese ale precipitațiilor. Temperatura medie multianuală a lunii septembrie poate fi considerată încă una de vară, (18,5 grade), în timp ce octombrie are o medie de 13,5 grade. Cea mai scăzută medie este bineînțeles în noiembrie (7,5 grade), când apar și primele manifestări hibernale ale vremii, spre sfârșitul lunii.

Precipitațiile sunt puține în orașul de pe malul Mării Negre și toamna, luna septembrie având o medie de 30 de mm, octombrie 31 de mm, luna cu cele mai bogate precipitații fiind noiembrie cu 43 de mm, aceasta fiind de altfel și cea mai umedă lună din an.

Ocazional toamna Dobrogea este afectată de cicloane retrograde situate în bazinul vestic al Mării Negre, acestea putând fi chiar foarte violente, cum s-a întâmplat pe 19 octombrie 2011, când viteza vântului a depășit izolat 100 de km/h iar valurile mării au atins o înălțime de 6-7 metri la țărm! Aceleași cicloane retrograde pot aduce cantități foarte importante de precipitații, la fel ca pe timpul verii, un astfel de exemplu fiind perioada 20-22 septembrie 2005 când în Constanța au căzut nu mai puțin de 127 de mm, ziua de 22 septembrie rămânând în memoria multora datorită inundațiilor catastrofale produse la Costinești ce au curmat viața a 6 oameni.

Citește și:

10 august 1951 S-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din România. Data a rămas în istorie

Zi de foc 35 de grade Celsius resimțite la Medgidia, la ora 15.00! În țară, s-au resimțit chiar 38 de grade
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Două creșe, pregătite să îi primească pe copii și vor fi predate unităților școlare la care sunt arondate!

27 Mar 2023 125

Constanța Peste 4000 de elevi, la prima probă din cadrul simulării naționale a examenului de bacalaureat

27 Mar 2023 131

UPDATE Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, în vizită la Universitatea Ovidius Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 Mar 2023 183

Vreme schimbătoare în următoarele două săptămâni în Dobrogea. Când sunt așteptate precipitații la malul mării

27 Mar 2023 207

Constanța Amenzi de zeci de mii de lei aplicate săptămâna trecută de polițiștii locali. Ce nereguli au fost constatate

27 Mar 2023 202

Ceremonie de rotire a forțelor americane în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, județul Constanta

27 Mar 2023 185

Incendiu pe strada Ion Rațiu din municipiul Constanța. Intervin pompierii ISU Dobrogea (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 Mar 2023 677

Hotel cu cinci etaje în Eforie Nord. Nu se impune evaluarea impactului asupra mediului, spune APM (DOCUMENT)

27 Mar 2023 225

Primăria municipiului Medgidia achiziționează servicii de proiectare și execuție a unei rețele de gaze naturale în satele Valea Dacilor și Remus Opreanu (DOCUMENT)

27 Mar 2023 190

Compania Crucea Power Park vrea să modernizeze drumurile de exploatare din Crucea, pentru parcul eolian. Răspunsul APM Constanța (DOCUMENT)

27 Mar 2023 241

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, în vizită oficială la sediul INCDM „Grigore Antipa“ Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 Mar 2023 364

Au fost emise noi autorizații de construire pentru locuri de joacă din municipiul Constanța

27 Mar 2023 296

USR Constanţa a lansat petiţia „STOP vânzării plajelor din Mamaia! Acestea sunt ale constănţenilor, nu ale lui Chiţac, PNL şi PSD“

27 Mar 2023 331

Razii de amploare ale polițiștilor în municipiul Constanța. Au fost aplicate mai multe amenzi

27 Mar 2023 249

LIVE VIDEO+TEXT Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, la Constanța. „Trebuie să alfabetizam digital, România!“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 Mar 2023 587