Deschidere editie

AEC şi CJC merg în instanţă Subvenţia la transportul judeţean pentru elevi şi studenţi, tranşată abia în 2019! Va crește abandonul şcolar?

Zilele trecute, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a cerut demisiile preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Horia Marius Ţuţuianu, şi pe cea a vicepreşedintelui Claudiu Palaz, pe care îi acuză de „acţiuni lipsite de responsabilitate şi asumare, aceştia continuând să administreze într-un mod defectuos serviciul public de transport, fapt ce cauzează prejudicii grave tuturor elevilor şi studenţilor din judeţ“.
 
Ieri, în şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa, elevii, prezenţi în număr mare în sala „Remus Opreanu“, au adus din nou în discuţie proiectul privind subvenţionarea de către CJC, în proporţie de 50%, a transportului în judeţ pentru elevii şi studenţii care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu. Aceştia au şi un reprezentant juridic, în persoana lui Alexandru Bajdechi, şi el fost preşedinte al AEC.
 
Nemulţumirea reprezentanţilor elevilor din Constanţa este mai veche, în luna august asociaţia acţionând în instanţă Consiliul Judeţean Constanţa, în vederea rezolvării întregii situaţii. Procesul se află în desfăşurare, întâmpinarea fiind trimisă zilele acestea, după cum se arată într-un comunicat al asociaţiei.
 
Preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, a precizat că nu pot fi acordate deocamdată aceste subvenţii, iar secretarul judeţului, Mariana Belu, a explicat şi motivul: „Vechea conducere a CJC nu a încheiat la momentul potrivit cu operatorii de transport şi contracte de delegare de gestiune. Acest lucru nu este posibil până anul viitor, când aceste contracte vor fi înnoite. Abia atunci vom putea stipula în caietele de sarcini pentru noile licitaţii şi această obligaţie a operatorilor. Până atunci, doar UAT-urile din judeţ pot acorda această subvenţie”, a spus Mariana Belu.
 
Ţuţuianu a mai avut un mesaj pentru AEC: „Prin atitudinea lor şi jignirile repetate aduse conducerii Consiliului Judeţean, reprezentanţii elevilor din Constanţa nu demonstrează decât o lipsă de maniere şi respect faţă de o instituţie publică. În plus, tensiunea publică generată de AEC prin declaraţii bombastice nu conduce decât la crearea unei situaţii de conflict total, nejustitficată”.
 
La rândul său, vicepreşedintele CJC Claudiu Palaz a ţinut să sublinieze că solicitarea pentru subvenţionare este nelegală. „Este o cerere nelegală. Pe raza fiecărei localităţi, primarul reglementează situaţia, noi nu avem cum să facem ceea ce cere Asociaţia Elevilor“, a spus Claudiu Palaz.
 
Asociaţia Elevilor Constanţa a mai invocat ieri, prin vocea preşedintelui Mihai Tănase, faptul că lipsa de implicare a autorităţilor judeţene ar putea contribui la creşterea ratei abandonului şcolar, în special în mediul rural, unde multe familii nu îşi permit cheltuiala cu abonamentul lunar de care are nevoie copilul pentru a merge la şcoală în altă localitate. De asemenea, potrivit AEC, în judeţul Constanţa, în mediul rural, procentul de abandon şcolar în rândul copiilor este de 8 puncte, fapt negat de preşedintele Ţuţuianu.
 
Reamintim că, luna trecută, la începutul şedinţei de Consiliu Judeţean, liberalii au retras în calitate de iniţiatori un proiect de hotărâre care prevedea acordarea reducerii la transportul judeţean pentru elevi.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația Elevilor din Constanța solicită demiterea ministrului Valer-Daniel Breaz pentru dezinformare

08 Sep 2019 346

Ministerul Educației Naționale chemat în judecată de Asociația Elevilor din Constanța. Care este motivul

05 Sep 2019 445

Asociaţia Elevilor din Constanţa a dat în judecată Ministerul Educaţiei Naţionale, Guvernul României şi Ministerul Dezvoltării Regionale

21 Aug 2019 548

Asociația Elevilor din Constanța împlinește 6 ani de la înființare. Se pun bazele unei Federații a Elevilor

17 Jun 2019 709

Asociația Elevilor din Constanța și-a ales conducerea. Cine sunt cei care vor ocupa funcțiile de conducere (galerie foto)

05 Mar 2019 716

Asociația Elevilor din Constanța va continua demersurile pentru respectarea drepturilor elevilor

20 Feb 2019 672

AEC solicită consilierilor să dea dovadă de responsabilitate și să fie prezenți la ședința de Consiliu Județean!

07 Feb 2019 658

Preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, încearcă dezamorsarea conflictului cu Asociaţia Elevilor din Constanţa

31 Jan 2019 843

AEC îi solicită lui Ţuţuianu un proiect de hotărâre privind acordarea reducerilor la transportul judeţean pentru elevi

26 Jan 2019 862

AEC, din nou în stradă Preşedintele Ţuţuianu ironizează protestele elevilor şi le aruncă momeala pentru anul şcolar 2019-2020!

14 Jan 2019 580

Comunicat de presă AEC CJC promite să acorde reduceri pentru elevi

12 Jan 2019 588

UPDATE Asociația Elevilor din Constanța, discuții cu reprezentanții CJC pe tema acordării reducerilor elevilor la transportul județean

09 Jan 2019 902

Decebal Făgădău - „Plătim 15.000 de burse. Din semestrul II al anului viitor, analizez să creştem cuantumul acestora“

01 Nov 2018 1604

Asociația Elevilor din Constanța ”Consiliul Județean Constanța are șansa de a intra în legalitate, aprobând reducerile de 50% la transportul județean pentru elevi și studenți!”

16 Aug 2018 921

Asociaţia Elevilor din Constanţa a depus plângeri împotriva autorităţilor locale

15 Aug 2018 969