AEC şi CJC merg în instanţă Subvenţia la transportul judeţean pentru elevi şi studenţi, tranşată abia în 2019! Va crește abandonul şcolar?

Zilele trecute, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a cerut demisiile preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Horia Marius Ţuţuianu, şi pe cea a vicepreşedintelui Claudiu Palaz, pe care îi acuză de „acţiuni lipsite de responsabilitate şi asumare, aceştia continuând să administreze într-un mod defectuos serviciul public de transport, fapt ce cauzează prejudicii grave tuturor elevilor şi studenţilor din judeţ“.
 
Ieri, în şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa, elevii, prezenţi în număr mare în sala „Remus Opreanu“, au adus din nou în discuţie proiectul privind subvenţionarea de către CJC, în proporţie de 50%, a transportului în judeţ pentru elevii şi studenţii care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu. Aceştia au şi un reprezentant juridic, în persoana lui Alexandru Bajdechi, şi el fost preşedinte al AEC.
 
Nemulţumirea reprezentanţilor elevilor din Constanţa este mai veche, în luna august asociaţia acţionând în instanţă Consiliul Judeţean Constanţa, în vederea rezolvării întregii situaţii. Procesul se află în desfăşurare, întâmpinarea fiind trimisă zilele acestea, după cum se arată într-un comunicat al asociaţiei.
 
Preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, a precizat că nu pot fi acordate deocamdată aceste subvenţii, iar secretarul judeţului, Mariana Belu, a explicat şi motivul: „Vechea conducere a CJC nu a încheiat la momentul potrivit cu operatorii de transport şi contracte de delegare de gestiune. Acest lucru nu este posibil până anul viitor, când aceste contracte vor fi înnoite. Abia atunci vom putea stipula în caietele de sarcini pentru noile licitaţii şi această obligaţie a operatorilor. Până atunci, doar UAT-urile din judeţ pot acorda această subvenţie”, a spus Mariana Belu.
 
Ţuţuianu a mai avut un mesaj pentru AEC: „Prin atitudinea lor şi jignirile repetate aduse conducerii Consiliului Judeţean, reprezentanţii elevilor din Constanţa nu demonstrează decât o lipsă de maniere şi respect faţă de o instituţie publică. În plus, tensiunea publică generată de AEC prin declaraţii bombastice nu conduce decât la crearea unei situaţii de conflict total, nejustitficată”.
 
La rândul său, vicepreşedintele CJC Claudiu Palaz a ţinut să sublinieze că solicitarea pentru subvenţionare este nelegală. „Este o cerere nelegală. Pe raza fiecărei localităţi, primarul reglementează situaţia, noi nu avem cum să facem ceea ce cere Asociaţia Elevilor“, a spus Claudiu Palaz.
 
Asociaţia Elevilor Constanţa a mai invocat ieri, prin vocea preşedintelui Mihai Tănase, faptul că lipsa de implicare a autorităţilor judeţene ar putea contribui la creşterea ratei abandonului şcolar, în special în mediul rural, unde multe familii nu îşi permit cheltuiala cu abonamentul lunar de care are nevoie copilul pentru a merge la şcoală în altă localitate. De asemenea, potrivit AEC, în judeţul Constanţa, în mediul rural, procentul de abandon şcolar în rândul copiilor este de 8 puncte, fapt negat de preşedintele Ţuţuianu.
 
Reamintim că, luna trecută, la începutul şedinţei de Consiliu Judeţean, liberalii au retras în calitate de iniţiatori un proiect de hotărâre care prevedea acordarea reducerii la transportul judeţean pentru elevi.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația Elevilor din Constanța solicită desființarea examenului de Bacalaureat!

13 Mar 2024 782

Ședință CLM Constanța Proiectul privind solicitarea diferenței de preț pentru un teren din zona Satul de Vacanță, pe masa consilierilor locali. Investitorul vrea bloc de trei etaje

28 Feb 2024 427

Asociaţia Elevilor din Constanţa „Statutul Elevului” a fost depus la Ministerul Educației. Ce solicitări sunt vizate

01 Feb 2024 637

Ședință CLM Constanța Vânzarea unui teren din municipiu, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

30 Jan 2024 640

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

22 Jan 2024 689

Grevă japoneză anunțată de elevii din șase județe! Vizată și Constanța

09 Jan 2024 661

Știri Constanța Asociația Elevilor din Constanța are un nou președinte!

24 Sep 2023 1271

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 1072

Asociația Elevilor din Constanța contra Ministerului Educației, în justiție. Decizia Curții de Apel

28 Mar 2023 1249

Asociația Elevilor din Constanța vrea ca anul școlar să înceapă pe 4 septembrie, nu pe 11 septembrie. Ce spune Ariana Dudună, președintele Asociației

31 Jan 2023 1476

Contestație în anulare. A fost admis recursul în dosarul prin care Asociația Elevilor cere Consiliului Județean Constanța asigurarea transportului gratuit

23 Jan 2023 1342

Elevii constănțeni salută decizia Monicăi Anisie de a susține votul de la 16 ani

08 Jun 2022 1164

Exclusiv! Reacția primarului din Lumina, acuzat că se folosește de elevi pentru a curăța comuna. „Activitate educativă, criticată de un localnic”

21 May 2022 6191

Asociația Elevilor din Constanța „Anchetă mușamalizată, DNA legalizează mita!”

06 May 2022 1917

AEC „Statul român preferă să protejeze copiii de persoanele homosexuale, decât să îi protejeze de analfabetism”

02 May 2022 1502