Angiograful adus de Academia de Ştiinţe Medicale la Spitalul Judeţean, îşi „caută” specialiştii! Cine face parte din echipa de medici? (documente)

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul „Apostol Andrei“ din Constanţa a semnat anul trecut un parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale, în baza căruia un angiograf, aparat folosit în orice tip de intervenţie pe vasele de sânge, în valoare de peste jumătate de milion de euro, a ajuns la Constanţa.  
Într-un serial publicat de cotidianului ZIUA de Constanţa, v-am prezentat pe parcursul unui an de zile, de la explicaţiile fostului manager al Spitalului Judeţean, Dănuţ Căpăţînă cu privire la acest aparat, dar şi reteţa prin care acelaşi manager intenţiona să blocheze activitatea angiografului, deoarece avea încheiat un contract cu privaţii de la Cardioscan, care ofereau servicii similare.
 
Totdată, v-am prezentat şi poziţia, dr. Deac, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, cel care a inclus Constanţa pe lista oraşelor al cărei spital judeţean să poată beneficia de un angiograf în cadrul unui proiect cu fonduri europene. Din păcate lucrurile s-au mişcat extrem de greu iar fosta conducere a spitalului judeţean a reuşit să obţină în ritmul melcului autorizaţiile pentru funcţionarea angiografului. Acum, aparatul deşi instalat nu funcţionează pentru că nu există încă echipa care să-l opereze.
În tot acest timp, pacienţii sunt nevoiţi să apeleze la serviciile medicale ale unei firme private care deţine un angiograf în Constanţa. Costurile sunt relativ mari iar cei care ar dori să beneficieze de examinare gratuită sunt obligaţi să se programeze şi să aştepte mai bine de o lună.

Actuala conducere a SCJU lucrează la desemnarea echipei de specialişti

Povestea angiografului constănţean a intrat în etapa de finalizare a cererii de finanţare pentru faza 2 de cercetare pe echipamentele de angiografie care au fost achiziţionate la finalul anului 2015.  În acest sens au fost actualizate acordurile de parteneriat astfel încât să fie respectate condiţiile din Ghidul de finanţare aferent acestei faze şi a fost elaborat angajamentul pentru apartenenţa la cluster a tuturor spitalelor care au beneficiat de angiografe, condiţie de eligibilitate în faza 2 a proiectului, susţine directorul proiectului, prof. dr. Radu Deac.
Acesta a remis solicitări către toate spitalele partenere care dacă îşi mai doresc acest proiect, trebuie să remită la adresa Academiei de Stiinte Medicale, semnate în 3 exemplare, documentele anexate: 
1.Acordul de parteneriat pentru faza 2 a proiectului, inclusiv Anexa I (detalierea activităţilor) a acordului de parteneriat;
2. Angajamentul pentru apartenenţa la cluster;
3. CV-urile pentru toţi membrii echipei de cercetare, incluşi în acordul de parteneriat. 

Vor interveni modificări în structura echipei de la Constanţa? 

În acordul de parteneriat, aşa cum puteţi constanta dacă veţi consulta secţiunea „document” la pagina IV, este trecută în revistă şi echipa de cercetare de la Constanţa care ar trebui să asigure necesarul de personal de cercetare. Cei drept propunerile care apar în acest acord aparţin fostei conduceri a spitalului judeţean, reprezentantă de managerul cercetat penal Dănuţ Căpăţână. Iată pe cine a propus acesta să se ocupe de angiograful SCJU: responsabil de proiect: dr Irinel Parepa, şeful secţiei de Cardiologie. Echipa: Bogdan Mut – medic primar cardiologie intervenţională şi patronul Cardioscan; Marius Militaru – medic primar chirurgie cardiovasculară . Cei trei urmau să aloce 42 de ore pe lună muncii de cercetare pe acest angiograf.
Asistenţi în proiect : Simona Tudor şi Manuela Ivanciu, tot cu 42 de ore/lună în cadrul proiectului.

Dr. Grasa promite modificări în echipa angiografului!

Actualul manager al SCJU, dr. Cătălin Grasa spune că va face modificările care se impun în ceea ce priveşte echipa care va lucra pe angiograful spitalului. „Din propunerile pe care le am în faţă, nu se mai regăsesc nici dr. Parepa, nici dr. Militaru. M-am gândit să cooptăm doi cardiologi tineri. Este vorba despre dr. Răzvan Maxim şi dr. Salim Belgin. Dr.Mut va rămâne în echipă pentru că dânsul are expertiză. Şeful de proiect trebuie să fie angajatul spitalului şi mi-ar dori să lucrez cu dr. Maxim pe acest proiect”, ne-a declarat Cătălin Grasa. Acesta a mai spus că trebuie continuate demersurile pe lângă Ministerul Sănătăţii, astfel încât tinerii cardiologi ai SCJU să-şi poată echivala competenţele internaţionale cu cele autohtone.
Dacă managerul Grasa se va ţine de cuvânt iar perioada de pregătire pentru personal nu a fost estimată eronat, angiograful ar putea deveni funcţional până în primavara anului viitor în spitalul constănţean.

Incompatibilitate în cazul Bogdan Mut?

Aşa cum precizam şi mai sus, uinul dintre membri echipei propuse de Cătălin Grasa este de fapt managerul firmei private care are contract cu Spitalul Judeţean pe ceea ce înseamnă chirurgie intervenţională. Cu alte cuvinte, dr. Bogdan Mut ar trebui să-şi „neglijeze” propria afacere, ca să lucreze pentru angiograful spitalului, eventual în baza unui onorariu asemănător celui primit de medicii din spitalele de stat. În plus, Cardioscan-ul lui Mut primeşte deja bani de la spitalul condus de Cătălin Grasa pentru 20 de cazuri lunar, internate de spital şi care au nevoie de serviciile oferite de privat, după spune managerului unităţii medicale constănţene.
Nu-i contestă nimeni calităţile profesionale ale doctorului Mut, dar oare nu sună a incompatibiltitatea păstrarea sa în echipa pentru angiograful spitalului?
N-ar fi mai simplu să se scoată la concurs un post de cardiolog intervenţionist? sau şi mai simplu, să se încheie un contract de prestări cu un medic tănâr, care eventual pe parcurs să devină şi angajatul Spitalului Judeţean? Nu de alta, dar Constanţa merită propria-i generaţie de tineri medici, nu doar să fie locul pentru afacerile unor străini de acest oraş!
Vom reveni.
 
Citeşte şi: 


UPDATE. Căpăţînă protejează Cardioscan?Dr. Deac - „Constanţa nu a reuşit să obţină autorizaţiile pentru angiograf. Este rea-voinţă!“ (galerie foto) 
 

74% dintre respondenţi, sceptici privind punerea în funcţiune a angiografului primit gratis de Spitalul Judeţean Constanţa 
 
Ieri. S-a mai făcut un pas pentru instalarea angiografului la Constanța. Dar...

Cristinel Dragomir drege busuiocul - „Trebuie să finalizăm lucrările pentru amenajarea angiografului până la 31 decembrie“


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajări Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” angajează medic specialist. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 389

Proiectul de modificare a statului de funcții și organigramei pentru Spitalul Județean Constanța, pe agenda ședinței Consiliului Județean (DOCUMENT)

21 Apr 2024 364

Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024 pentru Spitalul Județean Constanța, pe masa consilierilor județeni (DOCUMENT)

21 Apr 2024 333

Ședință ordinară a CJC Organigrama și Statul de funcții pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

20 Apr 2024 437

Cumpărări directe Constanța Spitalul Județean Constanța investește în servicii de prelucrare date (DOCUMENT)

12 Apr 2024 454

Investiție de 3,2 milioane de euro la Spitalul Județean Constanța! Licitație deschisă pentru un sistem robotic dedicat intervențiilor ortopedice (DOCUMENT)

12 Apr 2024 518

UPDATE Unui bărbat i s-a făcut rău pe stradă, în Constanța. A fost transportat la spital

10 Apr 2024 913

Licitații publice CJC O companie din Craiova va promova „Departamentul Sănătatea mamei și copilului din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța“

06 Apr 2024 619

Brancardier din Spitalul Județean Constanța, acuzat de trafic de influență, achitat

02 Apr 2024 700

Cumpărări directe Constanța Spitalul Județean Constanța, asigurat prin Omniasig Vienna Insurance Group SA (DOCUMENT)

31 Mar 2024 592

Se fac angajări la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța

30 Mar 2024 1269

Locuri de muncă Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” angajează. Detalii

25 Mar 2024 1079

Ședință CJ Constanța Aprobarea situațiilor financiare la finalul anului 2023 a instituțiilor și serviciilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 633

Ședință CLM Constanța Aprobarea organigramei și a statului de funcții ale Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 543

Ședință CJC Se aprobă costurile proiectului „Construire Corp nou - Urgențe - Traumatologie din cadrul SCJU Constanța" (DOCUMENT)

24 Mar 2024 527