Deschidere editie

APIA Constanţa, despre controalele de la ferma lui Teodosie - „Suprafaţa de teren cultivată cu viţă-de-vie nu era întreţinută“

La sfârşitul lunii august, la Ferma Nazarcea, care, în anul 2002, a intrat în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului, au descins angajaţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) - Centrul Judeţean Constanţa.
 
Contactat telefonic de redactorii ZIUA de Constanţa, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a declarat, la acel moment: „Controlul APIA - Centrul Judeţean Constanţa a fost unul de rutină. APIA - Centrul Judeţean Constanţa a fost să verifice suprafeţele şi culturile, conform regulilor lor, precum şi subvenţiile. Nu ştiu dacă au fost ridicate documente“.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa a adresat mai multe întrebări reprezentanţilor APIA - Centrul Judeţean Constanţa, pentru a elucida misterul controalelor de la sfârşitul lunii august.
 
„Controlul pe teren în privinţa beneficiarului Arhiepiscopia Tomisului nu a fost iniţiat de APIA - Centrul Judeţean Constanţa. În data de 22 august, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa a solicitat instituţiei noastre, prin adresă oficială, desemnarea unor reprezentanţi/specialişti cu atribuţii de control care să participe la cercetarea la faţa locului, alături de reprezentanţii instituţiilor anterior menţionate, în vederea stabilirii situaţiei suprafeţelor de teren din zona localităţii Nazarcea pentru care Arhiepiscopia Tomisului solicitase sprijin financiar la APIA - Centrul Judeţean Constanţa. Respectiva acţiune s-a efectuat pe data de 26 august. Reprezentanţii instituţiei noastre au sprijinit organele de control în ceea ce priveşte identificarea suprafeţelor de teren declarate de către Arhiepiscopia Tomisului, prin utilizarea GPS-ului din dotare“, au declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, reprezentanţii APIA - Centrul Judeţean Constanţa. În urma controalelor, s-a constatat că „suprafaţa de teren cultivată cu viţă-de-vie nu era întreţinută“.
 
De asemenea, i-am întrebat pe reprezentanţii APIA - Centrul Judeţean Constanţa ce măsuri au fost dispuse în urma controlului la Ferma Nazarcea: „Date fiind rezultatele acţiunii, APIA - Centrul Constanţa s-a autosesizat şi a solicitat către APIA aparat central selecţie manuală, urmând ca APIA să realizeze control conform procedurilor specifice în ceea ce priveşte suprafaţa de teren declarată în anul 2016 de către Arhiepiscopia Tomisului“. Mai mult, aceştia susţin că nu au sesizat alte instituţii cu privire la cele constatate. „APIA - Centrul Judeţean Constanţa s-a autosesizat în urma participării la acţiunea efectuată la iniţiativa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Constanţa. În aceste condiţii, se va proceda la aplicarea legislaţiei în vigoare“, au adăugat reprezentanţii APIA - Centrul Judeţean Constanţa.

Niciun control din 2014

Cotidianul ZIUA de Constanţa a mai solicitat instituţiei mai sus menţionate informaţii cu privire la numărul de controale efectuate la ferma de la Nazarcea a Arhiepiscopiei Tomisului în perioada 2014-2016. „În perioada 2014-2016, solicitantul Arhiepiscopia Tomisului nu a figurat în eşantionul de control pe teren extras, în mod aleatoriu, la nivelul APIA - aparat central şi transmise către centrele judeţene şi nici nu au existat sesizări/recomandări din partea altor organe, motiv pentru care nu s-a efectuat control pe teren în privinţa solicitantului anterior menţionat în perioada respectivă“, susţine APIA - Centrul Judeţean Constanţa.

Subvenţii acordate de APIA Fermei Nazarcea în perioada 2014-2016

În perioada 2014-2016, beneficiarul Arhiepiscopia Tomisului a obţinut, pentru toate suprafeţele de teren declarate (nu numai pentru cele de pe raza localităţii Nazarcea), următoarele sume:
 
- Pentru anul 2014: 281.733,52 de lei;
- Pentru anul 2015: 281.629,28 de lei;
- Pentru anul 2016: până în prezent nu s-au efectuat plăţi pentru campania respectivă.
 
Reamintim că, în anul 2002, Ferma Nazarcea a intrat în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului. Se zvonea la acea vreme că cele 350 de hectare de livadă și viță-de-vie au fost un cadou făcut de premierul Adrian Năstase proaspătului Arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, cu care avea o relaţie specială. Tot atunci, liderul PSD i-a dat și un „mic“ ajutor de 3 miliarde de lei vechi, cu care să poată achiziționa utilajele și alte mijloace fixe pe care ferma le avea. În prezent, Ferma Nazarcea a intrat în atenția procurorilor DNA, care au descins pe 26 august, însoțiți de inspectori APIA, în fermă, pentru a vedea cum stau lucrurile în realitate.

Citeşte şi

UPDATE Ancheta procurorilor DNA în cazul fermei Nazarcea a Arhiepiscopiei Tomisului

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Mitu Cosma

08 Sep, 2016 14:31

Vinovații sa iasă la iveală. Hai DNA!!!

DNA

07 Sep, 2016 12:11

Constanta care au facut controlul atunci sunt morcoviti acum ca dau cu subsemnatul la DNA. Sa plateasca pt prostia lor acum ca au fost partasi la frauda de fonduri europene. Daca nu, scriem la UE ca poate asa se face curatenie... ce ziceti? Va urma....

Articole asemanatoare

Bloc de trei etaje, pe bulevardul Mamaia. Investitor - o firmă înființată de fostul șef al APIA

16 Jan 2019 562

APIA Constanța scoate la concurs posturi vacante de consilieri

01 Dec 2018 1204

Fermierii, aşteptaţi la APIA Constanţa. Vor depune cereri de plată. Detalii

28 Feb 2018 1334

Dosar la Judecătoria Constanţa. Arhiepiscopia Tomisului contestă o decizie de executare

24 Jan 2018 1787

Începe judecata lui Răzvan Alexandru Ionescu, consilier superior în cadrul APIA Constanţa

14 Dec 2017 785

Panait Şamata, director adjunct APIA Constanţa, trimis în judecată de către DNA. Judecătorii au constatat neregularitatea rechizitoriului

08 Nov 2017 1631

Dosarul în care fostul viceprimar din Tuzla, Marian Sărăcilă, a fost condamnat în primă instanţă va fi rejudecat

03 Oct 2017 1181

Fost consilier superior APIA Constanța reținut de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

21 Sep 2017 1439

DNA Constanţa Vasile Ichim şi Ion Burcea, trimişi în judecată. Ce spun procurorii Anticorupţie

26 Jul 2017 1756

Ali Saim Omer a fost trimis în judecată de către DNA Constanţa

17 Jun 2017 3020

Fost consilier superior în cadrul APIA Tulcea, trimis în judecată de procurorii DNA

17 May 2017 1882

Post vacant la APIA Constanţa. Ce condiţii trebuie îndeplinite

14 May 2017 2359

APIA Constanţa face angajări. Ce post este vacant

09 May 2017 5722

Agrointel.ro Când încep plățile pentru subvenția la motorină pentru trimestrul III din 2016

16 Dec 2016 1024

IPS Teodosie a ajuns la IPJ Constanţa (galerie foto+video)

27 Oct 2016 3112