Are sau nu are discernământ?! Minorul acuzat de incendierea blocului de pe Grindeanu, supus unei expertize psihiatrice. Ce s-a stabilit

Bloc Nicolae Grindeanu - Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanța 
  • Expertiza medico-legală psihiatrică a fost efectuată de specialiștii Serviciului Clinic Judeţean de Medicină Legală Constanţa. Iată rezultatul.
 
Minorul acuzat de incendierea blocului de pe strada Nicolae Grindeanu, din municipiul Constanța, a fost supus unei expertize medico-legală psihiatrică.
 
Procedura a fost efectuată de specialiștii Serviciului Clinic Judeţean de Medicină Legală Constanţa, aceștia întocmind un raportul în contextul infracțiunilor de care este acuzat minorul.
 
Specialiștii au stabilit că, atât în prezent cât şi la data săvârşirii faptelor şi în raport cu acestea, discernământul minorului este și a fost păstrat.
 
Totodată, Serviciul Clinic Judeţean de Medicină Legală Constanța a stabilit că, deşi realizează consecinţele faptelor sale, lipsa cenzurii şi impulsivitatea majoră fac ca minorul să prezinte pericol social ridicat.
 
În prezent, minorul se află în stare de arest preventiv.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.
 
În luna mai, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a minorului acuzat de incendierea blocului de pe strada Nicolae Grindeanu (16 decembrie 2021).
 
Copilul este acuzat de evadare, vătămare corporală din culpă și distrugere.

 
Dosarul va fi solutionat de Judecătoria Constanta.
 

Până în prezent nu a fost stabilit primul termen.
 

Conform procurorilor, fapta minorului la data de 16.12.2021, în jurul orei 01.00, prin incendierea inițiată prin folosirea de substanțe inflamabile și focul aprins de la chibrituri, a provocat distrugeri unui număr de 37 autoturisme parcate la subsolul și în proximitatea blocului de locuințe situat în mun. Constanța, precum și distrugerea și degradarea blocului de locuințe, fiind afectate 94 apartamente, spațiile comune ale blocului de locuințe, reprezentate de scările de bloc și parcarea aferentă situată la demisolul blocului, precum și fațadele blocului, fiind totodată aduse în stare de nefuncționare temporară ori până la remediere rețelele de apă, gaze și electricitate, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de: distrugere, prev. de art. 253 alin. 4 Cod penal, cu aplic, art. 113 alin. 2 Cod penal.

 
Sub aspectul laturii subiective, aceasta constă în vinovăție sub forma intenției depășite.
 
De asemenea, fapta inculpatului, care prin incendiul provocat la data de 16.12.2021, în jurul orei 01.00, la nivelul imobilului situat în mun. Constanța, a cauzat vătămarea corporală a numitului C.M. care, în urma leziunilor produse de arsuri și inhalarea aerului fierbinte, a necesitat 25-27 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, acestuia fiindu-i totodată pusă viața în primejdie, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de:vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2 Cod penal, cu aplic, art. 113 alin. 2 Cod penal.
 
Sub aspectul laturii subiective, aceasta constă în vinovăție sub forma culpei fără prevedere.
 
Fapta inculpatului, care la data de 05.02.2022, în jurul orei 15:30, aflându-se în arest la domiciliu, a încălcat obligația de a nu părăsi imobilul situat în mun. Constanța, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de: evadarea, prev. de art. 285 alin. 1 și 3 lit. c Cod penal, cu aplic, art. 113 alin. 2 Cod penal.
 
Sub aspectul laturii subiective, aceasta constă în vinovăție sub forma intenției directe.
 
Fapta inculpatului, care la data de 24.02.2022, în jurul orei 12:20, aflându-se în arest la domiciliu, a încălcat obligația de a nu părăsi imobilul situat în mun. Constanța, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de: evadarea, prev. de art. 285 alin. 1 și 3 lit. c Cod penal, cu aplic, art. 113 alin. 2 Cod penal.
 
Sub aspectul laturii subiective, aceasta constă în vinovăție sub forma intenției directe.
 
Fapta inculpatului, care la data de 25.02.2022, în jurul orei 14:35, aflânud-se în arest la domiciliu, a încălcat obligația de a nu părăsi imobilul situat în mun. Constanța, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de: evadarea, prev. de art. 285 alin. 1 și 3 lit. c Cod penal, cu aplic, art. 113 alin. 2 Cod penal.
 
Sub aspectul laturii subiective, aceasta constă în vinovăție sub forma intenției directe.
 
Măsurile dispuse în cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, și nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție de care beneficiază persoanele supuse cercetărilor.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Exclusiv! Copil, trimis în judecată
Final de anchetă în cazul incendierii blocului de pe strada Nicolae Grindeanu

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Începe procesul minorului acuzat de incendierea blocului de pe strada Nicolae Grindeanu, din Constanța

14 Jun 2022 1006

Hotărâre definitivă în cazul minorului acuzat de incendierea blocului de pe Grindeanu

04 Jun 2022 2358

Scos din arest și dus la instanță Ce le-a cerut judecătorilor minorul acuzat de incendierea blocului de pe Grindeanu (MINUTĂ)

07 May 2022 1842

37 autoturisme și 94 apartamente, distruse Ce riscă minorul trimis în judecată pentru incendierea blocului de pe strada Nicolae Grindeanu

05 May 2022 1545

Exclusiv! Copil, trimis în judecată Final de anchetă în cazul incendierii blocului de pe strada Nicolae Grindeanu

04 May 2022 1966

Constanța Treptat, blocul mistuit de flăcări de pe strada Nicolae Grindeanu revine la „viață“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Apr 2022 923

Oficial! Minorul acuzat de incendierea blocului de pe strada Nicolae Grindeanu a fost arestat preventiv. Din nou (MINUTĂ)

09 Mar 2022 5060

Anunțul judecătorilor Când va fi decisă libertatea adolescentului acuzat de incendierea blocului Grindeanu

03 Mar 2022 742

„Bombă“ de la Parchet în legătură cu incendierea blocului de pe Grindeanu!

28 Feb 2022 5693

Arestat la domiciliu Adolescentul anchetat în legătură cu incendierea blocului Grindeanu, zărit în apropierea imobilului, noaptea trecută!

25 Feb 2022 17636

Judecătorii au decis libertatea minorului acuzat de incendierea blocului de pe Grindeanu! Hotărârea magistraților

17 Feb 2022 3873

USR Constanța solicită primarului Chițac să dea publicității lista imobilelor care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Raport ISU Dobrogea - sute de blocuri, construite în ultimii ani, în pericol (DOCUMENT)

14 Feb 2022 1470

Procurorii îl duc la instanță pe minorul acuzat de incendierea blocului de pe Grindeanu! Motivul

12 Feb 2022 1612

Vești bune pentru 22 de familii afectate de incendiul blocului de pe strada Grindeanu

10 Feb 2022 5924

USR Constanța „În Constanța există 277 de blocuri locuințe care nu dețin autorizație de securitate la incendiu“ (DOCUMENT)

09 Feb 2022 1763