Arhiepiscopia Tomisului, de la agonie la bucurie „Domnul a luat“ un teren, „Domnul a dat“ alt teren, de Sfântul Gheorghe!

  • În decurs de doar câteva ore, clerul constănțean a trecut de la agonia „Domnul a luat“ (un teren) la bucuria „Domnul a dat“ (alt teren), în urma unor decizii ale Consiliului Local Constanța și, respectiv, a Tribunalului Constanța.
  • Totul s-a întâmplat vineri, 23 aprilie 2021, în ziua în care creștin ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință.
  • În urma ședinței Consiliului Local Constanța, Arhiepiscopia Tomisului a pierdut dreptul de folosință gratuită a terenului din zona Tomis III – Macul Roșu, în suprafață de 920 de metri pătrați.
  • La scurtă vreme după încheierea ședinței CLC, a fost publicată hotărârea Tribunalului Constanța prin care se constata dobândirea dreptului de proprietate, prin uzucapiune, a Parohiei Sfântul Dumitru, din Arhiepiscopia Tomisului, asupra unui teren de peste 1.300 de metri pătrați.
  • Decizia Tribunalului Constanța, luată în dosarul 1310/118/2019, poate fi atacată în apel.
Celebrul dicton biblic „Domnul a dat, Domnul a luat, Fie numele Domnului binecuvântat!“ pare să se aplice, mai mult ca oricând, în forma inversată, Arhiepiscopiei Tomisului.

În decurs de doar câteva ore, clerul constănțean a trecut de la agonia „Domnul a luat“ (un teren) la bucuria „Domnul a dat“ (alt teren), în urma unor decizii ale Consiliului Local Constanța și, respectiv, a Tribunalului Constanța.

Chiar în ziua în care consilierii locali votau întoarcerea terenului de 920 mp din zona Tomis III – Macul Roșu în administrarea municipalității, după ce acesta fusese dat în folosință gratuită Arhiepiscopiei Tomisului, judecătorii au constatat dobândirea dreptului de proprietate al unei parohii din cadrul Arhiepiscopiei pentru un teren de peste 1.300 mp.

Nu lipsit de însemnătate, poate, este și faptul că totul s-a petrecut în ziua de 23 aprilie, când credincioșii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință.

De asemenea, aceleiași idei i se subscrie și faptul, poate deloc întâmplător, că parohia care a câștigat terenul în instanță, prin uzucapiune, împotriva Consiliului Local Constanța, este Parohia Sfântul Dumitru, unde, în 2012, a fost descoperită racla argintată cu moaștele mai multor sfinți, printre care și cele ale Împăratului Constantin cel Mare.
 

Consiliul Local Constanța, pârât

Decizia Tribunalului Constanța a fost pronunțată în dosarul civil nr. 1310/118/2019, în care Parohia Sfântul Dumitru a promovat o acțiune în constatarea dobândirii dreptului de proprietate, prin uzucapiune, asupra unui teren de 1.342 mp, din Constanța.

În cauză, pârâții erau Consiliul Local Constanța și, respectiv, Municipiul Constanța prin Primar.

Potrivit minutei horărârii din 23 aprilie 2021, completul Fond Civil 5 al Secției civile a instanței, prezidat de magistratul Crina Mihaela Popescu, a respins excepția lipsei calității procesuale active a reclamantei Parohia Sfântul Dumitru.

Totodată, instanța a respins excepția inadmisibilității acțiunii, dar și excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtului Consiliului Local al Municipiului Constanța.


Astfel, judecătorii au admis acțiunea civilă formulată de Parohia Sfântul Dumitru în contradictoriu cu pârâții Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local al Municipiului Constanța.


Teren de 1.342 de metri pătrați

Conform sursei citate, instanța „constată că reclamanta Parohia Sfântul Dumitru a dobândit prin uzucapiune dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 1342 mp situat în Municipiul Constanţa având ca vecinătăţi la nord – strada Ciprian Porumbescu, la est -proprietăţi particulare din strada Ciprian Porumbescu, nr.57 şi strada Dorobanţi, nr.62A, la sud strada Dorobanţi, la vest zona blocuri locuinţe din bd.Mamaia, nr.184-186“.


Mai departe, completul de judecată „constată că reclamanta Parohia Sfântul Dumitru a dobândit prin accesiune dreptul de proprietate asupra construcţiei cu destinaţia de biserică-lăcaş de cult ortodox în suprafaţă construită de 202 mp, casă mortuară în suprafaţă construită de 88 mp, anexă în suprafaţă construită de 69 mp, clopotniţă în suprafaţă construită de 14 mp, lumânărar în suprafaţă construită de 17 mp, troiţă din lemn în suprafaţă construită de 7 mp şi anexă în suprafaţă construită de 11 mp“.

Amintim că, la momentul înregistrării dosarului la instanță, în 2019, părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, declara pentru ZIUA de Constanța, legat de acest proces că „este vorba de finalizarea documentelor privind proprietatea terenului parohiei prin uzucapiune. Terenul a fost dat în 1947, dar actele n-au fost finalizate din motiv de regim politic (comunism). E o procedură prevăzută de lege, deci, practic, o formalitate“.

Decizia Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel, la instanța superioară, în termen de 30 de zile de la data comunicării hotărârii motivate.


Trei abțineri de la vot

Astfel cum precizam anterior, în aceeași zi de 23 aprilie 2021, nu cu mult timp înainte de a se publica hotărârea instanței de judecată, Consiliul Local Constanța adoptase în ședință un proiect ce viza, de asemenea, terenurile din sfera de interes a Arhiepiscopiei Tomisului.

Este vorba despre „proiectul de hotărâre privind constatarea încetării efectelor HCLM nr. 230/11.04.2007 privind modificarea HCLM nr. 413/26.11.2001 privind atribuirea în folosință gratuită, pe perioada existenței construcției, Arhiepiscopiei Tomisului, a terenului în suprafață de 920,00 mp situat în Constanța, zona Macul Roșu - Tomis III - Tomis IV, modificată prin HCLM nr. 220/27.07.2012“.

Inițiatorul proiectului a fost primarul Vergil Chițac. Proiectul de hotărâre a trecut cu 24 de voturi pentru și trei abțineri.
 

Moaștele Sfântului Împărat Constantin cel Mare

În ce privește Parohia Sfântul Dumitru, amintim că în toamna anului 2012, în urma unor lucrări de renovare, au fost descoperite în clopotniţă,într-o raclă agintată, un număr de zece părticele de sfinte moaşte, după cum arată sursele oficiale din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

Totodată, potrivit sursei citate, în raclă, s-a descoperit, de asemenea, şi actul de afierosire emis de către Mănăstirea Vatopedu-Grecia către Parohia Sfântul Dumitru în anul 1939.

„Ulterior, după cercetări amănunţite, s-a aflat că racla fusese ascunsă de către preotul Constantin Creţu pentru a o feri de comunişti“, se arată în precizările oficiale.

Printre cei zece sfinți ale căror moaște au fost descoperite în biserica din Constanța se numără și Sfântul Împărat Constantin cel Mare, prăznuit la 21 mai.

Ceilalți sfinți ale căror moaște se aflau alături de cele ale împăratului sunt Sfânta Mare Muceniţă Varvara (prăznuită la 4 decembrie), Sfinţii Doctori fără de Arginți (1 noiembrie), Sfântul Mucenic Trifon (1 februarie), Sfântul Apostol Filimon (22 noiembrie, 19 februarie), Sfântul Ierarh Modest (18 decembrie), Sfântul Iacov Ivritul (27 noiembrie), Sfântul Mucenic noul Teodor (17 februarie), precum și Sfânta Cuvioasa Teoctista (9 noiembrie).

În această întreagă înlănțuire a evenimentelor, credincioșii pot vedea ilustrarea perfectă a ideii potrivit căreia „când Dumnezeu îți închide o ușă, El îți deschide o fereastră undeva“.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

În postul Paștelui, Vergil Chițac cere Consiliului Local Constanța să aprobe "demolarea" bisericii de la Macul Roșu, cu hramul Izvorul Tămăduirii
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

24 Mar 2023 782

Președintele AUR, George Simion este așteptat mâine la Arhiepiscopia Tomisului

22 Mar 2023 1007

La biserica „Buna Vestire” din Năvodari vor fi aduse spre cinstire fragmente din moaștele Sfinților Nectarie de la Eghina și Efrem cel Nou

16 Mar 2023 4303

Autorizație de construire pentru Arhiepiscopia Tomisului! Ce vizează

08 Mar 2023 740

Ziua Internațională a femeii IPS Teodosie a oferit daruri mamelor internate în secția de Neonatologie a Spitalului Județean (FOTO)

08 Mar 2023 787

Conferință cu tema „De ce este tezaurul Arhiepiscopiei Tomisului cel mai valoros tezaur scriptural al României?”, în sala Magna a Palatului Arhiepiscopal

04 Mar 2023 684

Arhiepiscopia Tomisului are și cont de Instagram! „Tehnica aceasta de Dumnezeu este lăsată“ (VIDEO)

02 Mar 2023 1113

Judecătorii motivează condamnarea definitivă a unui preot din Arhiepiscopia Tomisului!

16 Feb 2023 5237

Un preot din Constanța a fost condamnat definitiv!

09 Feb 2023 4855

Precizări ale Primăriei Constanța în legătură cu amenda primită de Arhiepiscopia Tomisului

07 Feb 2023 798

Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că va contesta amenda de 3.000 de lei primită de la Primărie

04 Feb 2023 899

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele următoare. Va participa și la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor, în Piața Ovidiu

23 Jan 2023 900

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele următoare

19 Jan 2023 855

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele următoare

09 Jan 2023 972

Sărbătoarea Bobotezei la Constanța Cine au fost cei trei oameni care au prins crucile aruncate în apă (GALERIE FOTO + VIDEO)

07 Jan 2023 1207