Deschidere editie

Asociaţia pe care „regina Tomiris“ a folosit-o pentru imagine şi contracte pe bani publici îşi cere dizolvarea la Judecătoria Constanţa. A fost adusă la sapă de lemn!

La numai nouă luni după ce Asociaţia Litoral - Delta Dunării, cea care a dat-o Constanţei, pentru cinci ani consecutiv, pe „regina Tomiris“, întruchipată de Corina Martin, şi-a ales o nouă conducere, iată că în prezent se pregăteşte să-şi dea obştescul sfârşit. Pe 11 ianuarie, reprezentanţii asociaţiei au înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanţa, Secţia Civilă, dosarul 747/212/2018, ce are ca obiect „acordare personalitate juridică - dizolvare“.
 
Pe 20 aprilie 2017, asociaţia îşi alegea noua conducere pentru perioada 2017-2019, în cadrul Adunării Generale de Alegeri. Astfel, s-a decis atunci ca preşedinţia Asociaţiei Litoral - Delta Dunării să fie deţinută în continuare de Patronatul ANAT, prin Cristian Bărhălescu. De asemenea, au fost aleşi şi cei patru vicepreşedinţi ai asociaţiei, astfel: pentru Constanţa - Consiliul Judeţean Constanţa (prin Corina Martin), Municipiul Constanţa (prin Mirela Matichescu); pentru Tulcea - Consiliul Judeţean Tulcea (prin Horia Teodorescu) şi Asociaţia Patronatului în Turismul din Delta Dunării (prin Daniel Iluşcă). Din Consiliul Director ales pentru perioada 2017-2019 mai fac parte Primăria Năvodari şi Primăria Limanu.
 
În acelaşi timp, Adunarea Generală a mandatat-o pe Corina Martin să reprezinte în continuare Asociaţia Litoral - Delta Dunării, ca preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România.
 
Conform datelor din „buletin“, adică din Registrul Asociaţiilor, aceasta a fost înregistrată în 17 mai 2007, având numărul de înregistrare în Registrul Naţional 4229/A/2007. Fondatorii săi erau: Judeţul Constanţa, prin Nicuşor Constantinescu, Municipiul Constanţa, prin Nicolae Nemirschi, Municipiul Mangalia, prin Paul Botaş, Agenţia Pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, prin Tania Popescu, Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, prin Corina Martin, Asociaţia Patronală Mamaia, prin Andrei Iulian Trandafir, Asociaţia Patronatul Industriei Hoteliere Marea Neagră, prin Nicolae Moroianu, Romania Convention Bureau, prin Corina Martin, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, prin Dănuţ Jugănaru, şi Danubius Travel Agency SRL (TUI Romania), prin Ciprian Popescu. Scopul declarat al asociaţiei la înregistrare era „dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului din judeţul Constanţa şi judeţul Tulcea, în totalitatea multiplelor sale forme, atât în ţară, cât şi în străinătate, precum şi acordarea suportului necesar pentru elaborarea şi implementarea strategiilor naţionale, regionale şi locale de dezvoltare a turismului dobrogean“. Se menţiona, totodată, faptul că „se constituie într-un parteneriat public - privat“.
 
De-a lungul anilor, membrii săi au fost: autorităţi publice locale precum Consiliul Judeţean Constanţa, Consiliul Judeţean Tulcea, Primăria Municipiului Constanţa, Primăria Municipiului Tulcea, Primăria Năvodari, Primăria Cernavodă, Primăria Murfatlar, Primăria Agigea, Primăria Cumpăna, Primăria Jurilovca, Primăria Limanu, Primăria Mihail Kogălniceanu şi companiile naţionale Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu“ Constanţa, Aeroportul Internaţional „Avram Iancu“ Cluj, patronate ale hotelierilor şi agenţiilor de turism -
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România, Asociaţia Patronatului în Turismul din Delta Dunării, companii private din turism - agenţia de turism Danubius Travel, Phoenicia Holiday Resort Năvodari, Hotel Vega Mamaia
Hotel Richmond Mamaia, Blaxy Premium Resort & Hotel, Vila Ovidiu Luxury Homes Mamaia, Complex Mera Resort - Venus, SRP Neptun, Complexul de recuperare medicală „Vraja Mării“ - Eforie Sud sau Vila Tagoo - Vama Veche, dar şi firme cum ar fi Montblanc Pictures, Dobrogea Grup sau Transevren.
 
Deloc de neglijat este faptul că Asociaţia Litoral - Delta Dunării s-a ocupat o perioadă şi de încasarea taxei de promovare a staţiunii Mamaia.
 
Asociaţia are pe rol în acest moment 15 procese. Ultimul şi cel mai costisitor pentru această structură este cel prin care, în primă instanţă, a fost obligată să restituie o sumă către administraţia judeţeană, la solicitarea Curţii de Conturi.
 
Concret, pe 9 octombrie 2017, Tribunalul Constanţa a obligat Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării să restituie o finanţare nelegală, cu dobânzi şi penalităţi cu tot, către Consiliul Judeţean Constanţa. Este vorba de suma de 684.080,81 de lei. Sentinţa civilă 2088/9.10.2017 în dosarul 485/118/2016 putea fi atacată cu apel, în termen de 30 de zile. Apelul asociaţiei a fost depus în 24.11.2017, înregistrat abia pe 10 ianuarie 2018 şi a primit termen pe 14 februarie 2018.
 
Cristian Bărhălescu, preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, cel care a înlocuit-o anul trecut de la conducerea ONG-ului pe Corina Martin, nu are prea multe informaţii despre acest proces, pe care îl lasă la latitudinea magistraţilor. Interesant este faptul că, potrivit acestuia, asociaţia nu mai deţine aproape nimic în patrimoniu. „Nu avem sediu, plătim chirie 200 de euro, într-un spaţiu din zona Abator, avem câteva calculatoare, mape şi pliante de la evenimentele pe care asociaţia le-a organizat. Şi două branduri: «Constanţa Style», pe care, după dizolvare, îl vom ceda Primăriei Constanţa, pentru că ea l-a finanţat, şi «Festivalul Antic Tomis», pe care îl vom da unei asociaţii culturale care se ocupă cu reconstituiri istorice şi care vrea să organizeze mai departe acest eveniment“, a spus Cristian Bărhălescu, contactat de redactorii ZIUA de Constanţa.
 
În privinţa solicitării de dizolvare a asociaţiei, Bărhălescu nu vrea să facă deocamdată multe comentarii: „Când vom avea hârtia de la instanţă, vom transmite un comunicat de presă. Ne-am sfătuit acum o săptămână, în cadrul asociaţiei, şi am ajuns la concluzia că nu mai putem continua. Unii membri s-au retras, alţii nu şi-au mai plătit cotizaţiile, legea s-a schimbat, trebuie înfiinţate aceste OMD-uri (n.r. Organizaţii de Management al Destinaţiilor), am încercat să redresăm situaţia, nu s-a putut, ne oprim aici“, a precizat Bărhălescu.
 
Cu alte cuvinte, Asociaţia Litoral - Delta Dunării nu mai are de unde să primească bani. Aceasta ar fi, în traducere liberă, decizia de dizolvare luată de Comitetul Director.
 
Vă reamintim că, pe 8 februarie 2016, asociaţia a fost zdruncinată prin anunţul de retragere făcut de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa. La sfârşitul anului trecut, şi Consiliul Judeţean Tulcea a luat decizia, prin HCJ, să se retragă, iar ceilalţi membri au uitat să-şi mai achite cotizaţiile.

Cum a fost ţinută în viaţă cu bani publici asociaţia  

De pildă, pentru ediţia din 2015 a Festivalului Antic Tomis, Primăria Constanţa anunţa că „oferta câştigătoare a sesiunii de selecţie pentru eveniment aparţine Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării“. Ca şi în 2014, a primit de la Primăria Constanţa 100.000 de lei. Peste 10 milioane de lei a primit asociaţia doar de la CJC, prin hotărâri.
 
De-a lungul anilor, potrivit site-ului CJC, asociaţia Corinei Martin a primit, din 2007 şi până în 2013, peste 11 milioane de lei, sume alocate prin hotărâri de Consiliu Judeţean. Iată, de pildă, pe 19.10.2007, toţi cei 31 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţă au votat pentru alocarea sumei de 25.000 de lei către Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral (înfiinţată la data de 17 mai 2007), unde CJC este membru fondator. Pe 4 februarie 2008, HCJ nr. 52/2008 consfinţeşte alocarea sumei de 240.000 de euro Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral, în vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa. Proiectul era iniţiat de fostul preşedinte al CJC, Nicuşor Constantinescu.

În anul 2009, prin HCJ nr. 267/23.08.2009, aleşii judeţeni aprobă alocarea sumei de 20.000 de lei Fundaţiei „Inginer Nejloveanu Niculae - Maestru în Artă Culinară“, pentru organizarea evenimentului gastronomic „Festin autumnal“ - Trofeul Balada NEJ - ediţia a III-a (N.B: implicarea CJC-ului vine, aşadar, abia la a treia ediţie). În adresa înaintată de inginerul Niculae Nejloveanu se arată şi că „evenimentul va avea loc în cadrul Târgului de Turism Litoral Delta Dunării, la Pavilionul Expoziţional Constanţa“.
 
Într-o adresă emisă de Asociaţia Litoral - Delta Dunării, ataşată proiectului de hotărâre, se solicită sprijinul CJC-ului pentru plata cheltuielilor provenite din închirierea Pavilionului Expoziţional, respectiv suma de 4.600 de euro + TVA - „contravaloarea sumei ce va trebui plătită către Fundaţia Fantasio“. Tot în 2009, prin HCJ nr. 338/25.09.2009, s-a aprobat alocarea sumei de 67.500 de lei Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, în vederea şcolarizării unor tineri din mediul rural. Proiectul a fost votat de 22 de aleşi judeţeni, având şi cinci abţineri. În expunerea de motive se arată că „tinerii vor urma cursurile Liceului Tehnologic de Gastronomie, Restaurante şi Hoteluri «Ing. Niculae Nejloveanu»“. Banii aveau să fie folosiţi pentru a asigura cheltuielile privind achiziţionarea de materiale didactice, uniforme, dar şi pentru cazarea liceenilor în perioada octombrie - decembrie 2009.
 
Tot în anul 2009, pe 18 decembrie, prin HCJ nr. 385/18.12.2009 s-a alocat suma de 900.000 de lei asociaţiei, „pentru promovarea turismului din judeţul Constanţa“. Prin HCJ nr. 51/17.02.2010, Consiliul Judeţean pompează din nou bani în conturile asociaţiei Corinei Martin. Astfel, Asociaţia Litoral - Delta Dunării primeşte 420.000 de euro „în vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa“.
 
În august, prin HCJ nr. 268/23.08.2010, Asociaţia de Promovare Litoral - Delta Dunării mai primeşte 875.000 de lei pentru acelaşi scop. Pe 15 decembrie 2010, prin HCJ nr. 365, se statuează participarea Judeţului Constanţa la „Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării“. În aceeaşi zi se aprobă şi HCJ nr. 379, prin care s-a alocat suma de 10.000 de euro pentru acelaşi obiectiv: „În vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa“.
 
Anul 2011 vine cu alte alocări bugetare pentru Asociaţia Litoral - Delta Dunării. Mai exact, prin HCJ nr. 192 din 28.07.2011, consilierii judeţeni au aprobat alocarea sumei de 225.000 de euro - „în vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa“. Banii aveau să fie folosiţi pentru onorarea contractului încheiat de Asociaţia Litoral - Delta Dunării cu Airport Marketing Services pentru următorii doi ani şi trei luni, suma de 225.000 de euro fiind suficientă pentru acoperirea cheltuielilor generate doar în 2011, valoarea întregului contract fiind de 540.000 de euro.
 
Februarie 2012 vine cu alţi bani pentru asociaţia „reginei Tomiris“. Prin HCJ nr. 29/06.02.2012 s-a aprobat alocarea sumei de 1.650.000 de lei pentru veşnicul scop - „în vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa“. Din acea sumă, 225.000 de lei aveau să fie folosiţi în vederea onorării contractului încheiat de Asociaţia Litoral - Delta Dunării cu Airport Marketing Services, iar 20.000 de euro, pentru organizarea evenimentului Festivalul Antic 2012, în parteneriat cu agenţia de publicitate Groove Hour, iar alţi 10.000 de euro, pentru organizarea, în luna aprilie, a infotrip-urilor pentru tur-operatorii români şi străini care vând litoralul românesc (N.B. - 2012 a fost an electoral).
 
Prin HCJ nr. 55/12.03.2013, aleşii judeţeni au aprobat, din nou, o sumă de 500.000 de lei, „în vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului din judeţul Constanţa“ - ultima alocare de acest fel făcută de Consiliul Judeţean Constanţa până în prezent.
 
Aproximativ 6 milioane de lei s-au virat prin hotărâri de Consiliu Judeţean către Asociaţia Litoral - Delta Dunării. Alte sute de mii de euro au venit către asociaţie prin colectarea taxei de promovare a staţiunii Mamaia. În prezent, aşa cum susţinea Bărhălescu, AL-DD a ajuns pe butuci, cu doar câteva calculatoare în patrimoniu şi câteva mape şi pliante plătite cu bani grei la vremea respectivă.
 
Citeşte şi:
 
Înfiinţează un organism propriu de promovare
După CCINA, Consiliul Judeţean Tulcea s-a retras din Asociaţia Litoral - Delta Dunării

 
Ca urmare a modului defectuos în care Corina Martin a acţionat, CCINA se retrage din Asociaţia Litoral - Delta Dunării
 
Astăzi îmbracă, din nou, rolul reginei Tomiris
Cum a devenit CJC sponsorul principal al asociaţiei conduse de Corina Martin (documente) 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Corina Martin

17 Jan, 2018 23:14

Dragilor, de ce ma certati? Am platit 15.000 de euro pentru ultimul clip de 3 min de prezentare a statiunii Mamaia... cautati banii acolo, atat a costat.... Pliantele erau trase in foita de aur, mapele erau trase cu pietricele de diamante... Nici timp sa imi fac unghiile nu aveam. Mancam in Mercedesul meu ca nu aveam timp. Fetita mea nu trebuie sa traiasca si ea saracuta de ea in New York , in apartamentul ei pe 5th Ave. Pai e scumpa viata la New York, nu este ca la Cta. Acum ca m-a lasat si Raducu ... ma gandesc serios si eu sa plec in Madagascar.... off, ce oameni rai sunteti

Articole asemanatoare

CJC a făcut degeaba consultarea pentru „Strategia de Dezvoltare a Turismului“ Bogdan Bola (PNL) - „În județul Constanța, turismul este admirabil, sublim, dar lipsește cu desăvârșire!“

12 May 2018 1941

Înfiinţează un organism propriu de promovare După CCINA, Consiliul Judeţean Tulcea s-a retras din Asociaţia Litoral - Delta Dunării

08 Jan 2018 1475

Festivalul Antic Tomis 2014, pe bani publici 1.000 de euro doar pe mofturile Corinei Martin - rochia şi machiajul reginei Tomiris (documente)

18 Jul 2016 7664

COMUNICAT DE PRESA - Promovam Mamaia, Litoralul si Delta Dunarii la CHISINAU

06 Apr 2016 1327

COMUNICAT DE PRESA - Intalnire la Ministerul Transporturilor

22 Mar 2016 929

COMUNICAT DE PRESA - Campanie de promovare a plajelor de pe litoralul românesc

10 Mar 2016 887

Comunicat - Asociatia Patronatului in Turismul din Delta Dunarii

09 Mar 2016 1055

Asociatia Litoral – Delta Dunarii se afla la Târgul International de Turism de la Berlin - Promovam Litoralul si Delta Dunarii !

09 Mar 2016 782

„Pentru gravele prejudicii de imagine aduse turismului românesc“ Patronatele de pe litoral nu o mai vor pe Corina Martin în fruntea FAPT

08 Mar 2016 2055

Asociațiile Patronale de pe Litoral cer demisia Corinei Marin din fruntea federației FAPT

07 Mar 2016 1956

Făgădău - „Ce facem, mai stăm sau nu?“ Hotelierii din Mamaia, vot unanim pentru ieșirea din asociația Corinei Martin (documente)

05 Mar 2016 2267

Alegeri la Federatia FAPT

27 Feb 2016 908

Litoralul şi Delta Dunării, la Târgul de Turism al României Site-ul oficial şi calendarul de evenimente Mamaia se vor lansa joi la Bucureşti!

23 Feb 2016 826

Mihai Daraban i-a aruncat mănuşa „CCINA s-ar putea reînscrie în Asociaţia Litoral - Delta Dunării doar dacă pleacă Corina Martin“ (galerie foto)

23 Feb 2016 2152

COMUNICAT DE PRESA - Întâlnire cu Administraţia Porturilor Dunării Maritime SA Galaţi

18 Feb 2016 796

COMUNICAT DE PRESA - Campionat National de Taekwondo la Constanta

17 Feb 2016 816

COMUNICAT DE PRESA - Turism și Tenis

15 Feb 2016 677

COMUNICAT DE PRESA - FEDERATIA FAPT LA TEL AVIV

10 Feb 2016 715

Ca urmare a modului defectuos în care Corina Martin a acţionat, CCINA se retrage din Asociaţia Litoral - Delta Dunării

08 Feb 2016 4315

COMUNICAT DE PRESA - Asociatia Litoral - Delta Dunarii se afla la târgul de turism Destinations Londra

05 Feb 2016 1087

Comunicat de presă - Asociaţia Litoral – Delta Dunării - Conferinţă

02 Feb 2016 1025

COMUNICAT DE PRESA - Dobrogea isi stabileste strategia de tururi si excursii locale

15 Jan 2016 1167

Aproape 900.000 de lei doar în 2015 Pe ce a cheltuit Asociaţia Litoral-Delta Dunării banii adunaţi din taxa de promovare a staţiunii Mamaia

24 Dec 2015 1863

COMUNICAT DE PRESA - Bilant 2015

23 Dec 2015 2225

Taxa de promovare la Bucureşti

10 Dec 2015 985

Intalnire ANAT cu agentiile de turism din regiunea sud-est

09 Dec 2015 842

COMUNICAT DE PRESA - TAXA DE PROMOVARE LA ORADEA

25 Nov 2015 1527

COMUNICAT DE PRESA - UPDATE NE PROMOVAM LA ATENA!

30 Oct 2015 817

COMUNICAT DE PRESA - NE PROMOVAM LA ATENA!

27 Oct 2015 810

COMUNICAT DE PRESA - CITY BREAK LA CONSTANTA

24 Sep 2015 865

A fost aprobat Planul de management al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării

22 Sep 2015 761

Bilanţ la sfârşitul sezonului estival 2015 - Litoral şi Delta Dunării

16 Sep 2015 864

COMUNICAT DE PRESA Asociatia LITORAL-DELTA DUNARII - SEPTEMBRIE LA MALUL MARII

03 Sep 2015 848

1 Septembrie 2015- Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării

31 Aug 2015 834

„Pata de culoare“ a evenimentului, Corina Martin, încă lucrează la rochie Festivalul Antic Tomis, tot pe bani de la Primăria Constanţa (galerie foto)

25 Aug 2015 3268

Se lanseaza “Litoralul pentru Toti”, editia de toamna 31.08 - 11.10.2015

17 Aug 2015 855

Comunicat de presa Asociatia Litoral - Delta Dunarii - Un nou weekend incendiar in Mamaia

06 Aug 2015 897

Promovarea staţiunii Mamaia la Gala Suprkombat

28 Jul 2015 764

Eşecul promovării staţiunii din bani publici Mamaia. Parade austere, kitsch şi penibil vs. istorie şi decenţă

25 Jul 2015 1999

Week - end de foc la Mamaia - prima Parada Mamaia Style 2015 si Cupa Davis la Mamaia!

16 Jul 2015 841

Parteneriat pentru promovarea staţiunii Mamaia la Cupa Davis

13 Jul 2015 953

Se reia seria de chartere Tel Aviv - Constanţa

02 Jul 2015 860

Invitatie depunere proiecte de promovare a staţiunii Mamaia – Sat Vacanţă 29 Iunie 2015

29 Jun 2015 928

Echipa de bob a Romaniei, in cantonament la Mamaia

23 Jun 2015 733

Comunicat de presă privind Şcoala de vară cu tema „Dreptul de apreciere al organelor judiciare în contextul noilor coduri în materie penală 18 Iunie 2015

18 Jun 2015 562

Comunicat de presa - Ordine nr. 1079 si 1514/2014, privind ambarcatiunile din Romania 18 Iunie 2015

18 Jun 2015 682

Pentru Ziua Marinei Române nu au existat fonduri Primăria Constanţa „pompează“, din nou, bani în Festivalul Antic Tomis

18 Jun 2015 3727

Sondaj de opinie Constănțenii dezaprobă modul în care Asociația Litoral - Delta Dunării a cheltuit banii proveniți din taxa de promovare a stațiunii Mamaia

09 Jun 2015 1412

Consultare cu operatorii economici din Satul de Vacanţă 8 iunie 2015

08 Jun 2015 865

Comunicat Asociaţia Litoral – Delta Dunării Dialogul privind Ordinele 1079 si 1514/2014 s-a reluat 4 iunie 2015

04 Jun 2015 761