Astăzi e ziua de naştere a fostului mare atlet Ilie Floroiu s-a pregătit trei zile pentru o întâlnire cu Ceauşescu (galerie foto)

Zi specială, astăzi, pentru directorul Clubului Sportiv Farul Constanţa, Ilie Floroiu, care împlineşte 62 de ani. Un sportiv imens şi un conducător de club pe măsură, Floroiu a făcut istorie pentru România şi pentru Constanţa, două dintre recordurile sale naţionale, la 5.000 de metri şi la 10.000 de metri, rezistând şi astăzi, la 36 de ani de când au fost realizate!

De-a lungul carierei sale, Ilie Floroiu şi-a serbat ziua de naştere fie acasă, fi în cantonament (la Piatra Arsă ori la Băile Felix). Nu s-a nimerit să participe la vreun concurs chiar de ziua sa, întrucât întrecerile oficiale lipseau în această perioadă a anului. „Nu ţineam cont că e 29 noiembrie, astfel că eram prezent mereu la datorie, cum se întâmpla de altfel (şi se întâmplă şi astăzi) în toate zilele mele speciale, ale României sau de sărbători.

Orice zi de pauză în pregătire îmi lăsa un gol, mă simţeam dezantrenat, cum spuneam eu“, arată maestrul emerit al sportului. A 23-a aniversare, în 1975, l-a găsit în cantonament cu lotul naţional la Mamaia, iar ziua de naştere a sărbătorit-o la el acasă (locuia atunci într-un apartament cu două camere din Tomis Nord), unde şi-a invitat toţi colegii de la lot. „Sărbătoream cu sucuri, prăjituri ori cu o bere. Nimic special“, povesteşte Floroiu, atletul care n-a abandonat în nicio cursă în care a participat, chiar şi atunci când s-a confruntat cu probleme medicale dintre cele mai serioase.

De ce a fost botezat Ilie, şi nu Andrei

Dublu campion mondial universitar şi participant la două ediţii ale Jocurilor Olimpice (1976 şi 1980), conducătorul clubului Farul a venit pe lume în satul tulcean Iulia, cu 24 de ore înainte de ziua în care lumea creştin-ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Apostol Andrei. În asemenea situaţii, în care copilul se naşte în zi de sfânt sau în preajma acesteia, se mai obişnuieşte ca micuţul să fie botezat cu numele sfântului. Nu a fost însă şi cazul lui Floroiu. „Port prenumele naşului de cununie al părinţilor mei. Aşa era tradiţia atunci şi se respecta cu sfinţenie, ca pe copiii finilor să-i cheme ca pe naşul, naşa sau ca pe copiii naşilor“, explică Ilie Floroiu. Tânărul a ajuns în judeţul Constanţa cu ocazia admiterii la Liceul Agricol din Agigea. Ulterior, a început atletismul, la CS Farul. Ea vara anului 1971, iar tânărul Ilie avea 18 ani. A fost legitimat la clubul Farul între 1971 şi 1973 şi între 1974 şi 1987, iar între 1973 şi 1974, a reprezentat Steaua Bucureşti, în perioada stagiului militar.

Cum şi-a uitat copilul la stadionul „Farul”

Ilie Floroiu are un fiu, Alexandru, în vârstă de 33 de ani. Acesta nu i-a moştenit tatălui uimitorul talent sportiv, îndreptându-se în viaţă pe un alt drum şi activând actualmente în domeniul bancar. Când era mic, Alexandru era luat însă de mai multe ori la stadionul „Farul“ de tatăl său, când acesta se antrena. Ilie îşi făcea programul obişnuit, iar micul Alexandru se juca la groapa de nisip, cuminte şi răbdător. Concentrat la pregătire, tatăl ruga diverse persoane prezente atunci la stadion să mai arunce un ochi şi la Alexandru. Şi fosta mare handbalistă (vicecampioană mondială) şi şefă timp de 22 de ani a Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, Elena Frîncu, l-a avut sub observare pe băiatul lui Floroiu. Într-o zi însă, atletul şi-a uitat fiul la stadion! „Am terminat antrenamentul şi am plecat spre casă, pe jos, alături de mai mulţi colegi. Pe când ajunsesem la Clubul Sportiv Şcolar numărul 1 (n.r. aproape de stadion), am avut senzaţia că-mi lipseşte ceva. Instantaneu, mi-am dat seama că nu aveam copilul şi am îngheţat. Am alergat într-un suflet înapoi. Mă temeam să nu se fi speriat şi să nu se fi dus cine ştie unde, pentru că rămăsese singur în stadion! Eu şi colegii mei plecaserăm ultimii de acolo. Însă am răsuflat uşurat când am ajuns, pentru că Alexandru era tot acolo unde îl lăsasem, preocupat de joaca sa“, povesteşte Ilie Floroiu. Alexandru are o fetiţă, Maria Teodora (în vârstă de cinci ani şi trei luni), lumina ochilor părinţilor şi a bunicilor ei. „Iliuţă Floroiu este omul care cunoaşte la perfecţie lecţia lucrului bine făcut. Pentru noi, cei care am ajuns la Mondiale sau la Jocuri Olimpice, obţinerea victoriei este o obligaţie de suflet. Acum 62 de ani, s-a născut legenda vie Iliuţă Floroiu, care deţine încă recordurile naţionale la probele care l-au consacrat. Să ne trăiască, să fie sănătos! Eu chiar am un pariu cu el, fiind de părere că recordurile sale nu vor fi doborâte prea curând. De ce? Pentru că probele la care a stabilit aceste uimitoare performanţe sunt foarte grele, iar oameni ca Ilie Floroiu se nasc o dată la 100 de ani”, a spus Elena Frîncu.

L-a cunoscut pe Emil Zatopek

Omul-record al atletismului românesc îşi aduce aminte şi de două întâlniri pe care le-a avut în viaţă cu oameni celebri. În 1978, pe când se afla la Praga, la Campionatul European (unde avea să doboare din nou recordul naţional la 10.000 de metri), l-a cunoscut pe legendarul Emil Zatopek, atletul ceh multiplu campion olimpic la 5.000 m, 10.000 m şi maraton. La ora întâlnirii, Floroiu avea 25 de ani, iar Zatopek - 56 de ani. „În timpul carierei, i se spunea omul-ceasornic, pentru că era constant, ca un metronom, în timpul curselor. Nu existau diferenţe între tururi. Ne-a făcut cineva cunoştinţă. El era ieşit la pensie, era militar de carieră. Din ce am înţeles, în 1968, în timpul invaziei în Cehoslovacia condusă de sovietici, el s-a opus trupelor de ocupaţie, având ceva probleme din această cauză“, arată Ilie Floroiu.

Floroiu a primit indicaţii de la Ilie Verdeţ

Cu doi ani înainte de întâlnirea cu Zatopek, după Jocurile Olimpice de la Montreal, unde s-a clasat pe locul cinci în finala probei de 10.000 m, devenind, la acea dată, cu 27.59.9, primul român care cobora sub 28 de minute în această cursă, Floroiu a dat mâna şi s-a fotografiat cu şeful statului român, Nicolae Ceauşescu, când acesta a primit, la Sala Polivalentă, alături de întreaga conducere de partid şi de stat, delegaţia olimpică. Pentru acest eveniment, sportivii s-au pregătit intens, timp de trei zile, repetând la nesfârşit ceremonialul. La repetiţii, asista şi da indicaţii şi demnitarul comunist Ilie Verdeţ. „Am făcut poze cu Nicolae Ceauşescu, dar niciuna dintre acele fotografii nu a ajuns la mine. Am luat parte atunci şi la un dineu, la care am auzit câteva persoane cu funcţii cum vorbeau între ele şi îşi spuneau că vor merge apoi în vizită, alături de «şefu» (aşa îi ziceau lui Ceauşescu), la nişte orezării“, îşi aminteşte Ilie Floroiu. Tot astăzi, este ziua de naştere şi a lui Aurel Tătaru (antrenor de haltere la CS Farul), care împlineşte 34 de ani, dar şi a rugbystului Tudor Boldor (internaţional de juniori de la Tomitanii Constanţa), care face 17 ani.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Saiu Alexandru

30 Nov, 2014 11:00

La multi ani d-le Floroiu !

martin corina marinela

29 Nov, 2014 14:46

La multi ani si multa sanatate

Articole asemanatoare

Ilie Floroiu, directorul CS Farul, îşi serbează astăzi ziua de naştere

29 Nov 2016 3002