Avocați, inventatori, profesori, preoți Arhiepiscopia Tomisului, la judecată cu autoritățile competente anti-Covid. Cine „face scut“ în jurul înaltului ierarh

  • Cazul a fost înregistrat pe data de 18 noiembrie 2020, pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
  • Arhiepiscopia, împreună cu alți reclamanți, au dat în judecată Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța prin Prefect, Prefectura Județului Constanța prin Prefect, pe Prefectul Județului Constanța, dar și Inspectoratul pentru Situații Dobrogea.
  • Printre reclamanți, alături de Arhiepiscopia Tomisului, se numără inventatori de renume, avocați, profesori, dar și preoți.
  • „Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei? Este imposibil! (...) Eu nu mă mulțumesc cu niște restricții care nu au logică și care ne restrâng drepturile noastre de închinători“, afirma ÎPS Teodosie în cadrul unui interviu transmis pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, citat de agențiile de presă pe 14 noiembrie 2020.
  • Avocata Diana Iovanovici Șoșoacă, reprezentantul legal al Arhiepiscopiei Tomisului în acest proces, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că dosarul este, într-adevăr, despre pelerinajul la peștera Sfântului Andrei.
Dosar cu greutate pe rolul instanțelor din Constanța. Magistrații Tribunalului Constanța au fost chemați să împartă dreptatea între Arhiepiscopia Tomisului, alături de susțințătorii săi, pe de o parte, și autoritățile județene competente în măsurile anti-Covid, de partea cealaltă.
 
Cazul a fost înregistrat pe data de 18 noiembrie 2020, pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța și are ca obiect „anulare act administrativ suspendare executare act administrativ“. În acest moment, dosarul se află în etapa procedurii prealabile primului termen de judecată.
 

Prefectul, ISU și CJSU chemați în instanță

 
Potrivit informațiilor oficiale, în calitate de reclamant, Arhiepiscopia Tomisului, condusă de Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, este reprezentată în proces de avocatul Diana Iovanovici Șoșoacă, aceasta fiind, tototdată, și reclamant în prezenta cauză.
 
Arhiepiscopia, împreună cu alți reclamanți, au dat în judecată Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța prin Prefect, Prefectura Județului Constanța prin Prefect, pe Prefectul Județului Constanța, dar și Inspectoratul pentru Situații Dobrogea.
 

„Este un drept constituțional“

 
Așa cum am precizat, se solicită anularea unui act administrativ, dar și suspendarea executării acestuia, până la soluționarea cererii privind anularea sa.
 
Reprezentantul legal al Arhiepiscopiei Tomisului în acest proces, dar și reclamant în dosar este, așa cum am precizat anterior, avocata Diana Iovanovici Șoșoacă.
 
Contactată telefonic, avocata Diana Iovanovici Șoșoacă a declarat pentru ZIUA de Constanța că dosarul are legătură cu pelerinajul la peștera Sfântului Andrei.
 
„Este vorba despre Hotărârea CJSU Constanța nr. 72, din 10 noiembrie 2020 (...) Oricum se va ține pelerinajul de la  Sfântul Andrei pentru că este un drept constituțional, conform art. 29, care nu poate fi restrâns în niciun mod, deci nu are incidență art. 53 – conform art. 53 se restrâng drepturi și libertăți în anumite situații, prin lege. Articolul 29 din Constituție, cu privire la dreptul religios și la manifestările religioase nu poate fi restrâns în niciun mod, este singurul care nu poate fi restrâns indiferent, poate să fie și război“, a precizat reprezentantul legal al Arhiepiscopiei Tomisului în acest proces.
 

Ce prevede actul contestat

 

Amintim, prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța nr. 72 din 10 noiembrie 2020, s-a constat încadrarea județului Constanța în limita de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile mai mare de 3/1.000 de locuitori și s-au luat o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii Covid-19.
 
Printre aceste măsuri se numără și faptul că „organizarea de procesiuni și/sau pelerinaj religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate“.

 
De asemenea, prin același document, „se interzice participarea la procesiunile și/sau pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități“.
 
Totodată, „se interzice efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum și suplimentarea unor curse regulate, potrivit reglementărilor în vigoare, în scopul participării la procesiunile și/sau pelerinajele religioase către locurile unde se desfășoară aceste activități“.
 

Inventatori, avocați, profesori – reclamanți alături de Arhiepiscopie

 
Alți reclamanți sunt Florian Colgeac, Dorina Colceag, Mircia Chelaru, inventatorul Iuliean Horneț, Doru Dinu Pavel Glăvan, avocatul Gheorghe Gabriel Căcescu, din Baroul Iași, avocata Iulia Adalmina Medeleanu, din Baroul Vaslui.
 
De asemenea, calitatea de reclamanți în acest proces, alături de Arhiepiscopia Tomisului, o mai au profesor Adalmina Ungureanu, Silvestru Dumitru Șoșoacă, Dumitru Silvestru Șoșoacă, părintele Nicolae Dale, Florentina Dale, Ramona Mance, Liana Neag, Rafila Neag, Cristian Nicolae Bucuroiu, Grațiela Gheorghina Botezatu.
 

„Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei?“

 
Este de amintit faptul că, în cadrul unui interviu transmis pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, și citat în data de 14 noiembrie 2020 de agențiile de presă, ÎPS Teodosie a precizat că este deja în căutare de avocați în contextul eventualelor restricții ce ar putea exista la pelerinajul de Sfântul Andrei, din data de 30 noiembrie 2020.
 
„Eu voi începe demersurile, îmi caut niște avocați foarte serioși pentru că nu putem să fim împiedicați să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră strămoșească spirituală. Vom ține toate regulile. Este un loc atât de larg acolo“, a afirmat ÎPS Teodosie cu ocazia respectivă, citat de Mediafax.
 
„Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei? Este imposibil! Și cum să nu ajungă constănțenii acolo? Dar eu cred că pot să ajungă toți românii. Este cu adevărat apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare națională și chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare națională, sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 Decembrie, de asemenea, sărbătoare națională, care ține de unirea tuturor românilor într-o singură țară“, este declarația înaltului prelat.
 
Totodată, acesta a precizat că trebuie să ne susținem „drepturile noastre de închinători“.
 
„Eu nu mă mulțumesc cu niște restricții care nu au logică și care ne restrâng drepturile noastre de închinători“, a mai precizat arhiepiscopul Tomisului, potrivit sursei citate.
 
Iată că, la doar patru zile de la aceste declarații, la Tribunalul Constanța a fost înregistrată acțiunea intentată de Arhiepiscopia Tomisului autorităților județene ce au competențe în stabilirea și punerea în aplicare a măsurilor anti-Covid.
 
Conform legislației în vigoare, următorul pas în procesul deschis de Arhiepiscopia Tomisului este stabilirea primului termen de judecată și citarea părților din proces la data stabilită, pârâții urmând să primească și o copie a solicitărilor transmise de avocații Arhiepiscopiei și ai susținătorilor acestora.
 
Citește și:

Procesul pentru Sfânta împărtășanie continuă, la Judecătoria Constanța

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhiepiscopia Tomisului vizavi de refuzul unui preot de a oficia spovedania Cazul a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecție bisericească

22 Apr 2024 492

Constanța Episcopul Bisericii Anglicane din Ruanda, în vizită la Arhiepiscopia Tomisului (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 534

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele de 22-23 aprilie?

21 Apr 2024 526

Eveniment cultural-filantropic organizat la biserica „Sfinții Patru Martiri de la Niculițel” din Constanța

20 Apr 2024 454

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 504

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 741

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2299

A fost solicitat acord de mediu de la APM Constanța Arhiepiscopia Tomisului va reabilita Palatul Arhiepiscopal și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel

05 Apr 2024 664

Sondaje de opinie 60% dintre participanții la sondaj nu sunt de acord ca Primăria și Consiliul Local Constanța să mai acorde cu titlu gratuit terenuri bisericilor din municipiu

31 Mar 2024 658

Misiunile pentru weekend ale jandarmilor în municipiul Constanța

29 Mar 2024 582

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 912

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

24 Mar 2024 966

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1548

Curtea de Apel, decizie definitivă legată de procesul pentru Catedrala Eroilor, din Constanța (MINUTA)

12 Mar 2024 842

Programul liturgic al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 6-9 martie 2024

05 Mar 2024 612