Bursele elevilor i-au încăierat. Acordul politic dintre PNL și USR PLUS de la Constanța se “fâsâie” pe rețelele de socializare!

  • După alegerile locale din 27 septembrie, PNL și USR PLUS au încheiat la Constanța un acord politic  de guvernare la nivelul Consiliului Local Municipal
  • În chestiunea burselor pentru elevi, PNL și USR PLUS au votat diferit
  • În timp ce aleșii liberali au votat pentru acordarea burselor sociale, cei de la USR PLUS s-au abținut de la vot, spun ei, până se vor identifica soluții bugetare pentru plata tuturor tipurilor de burse, patru la număr
  • Imediat după ședința de CLM în care aleșii celor două formațiuni s-au contrat la vot, au urmat o serie de declarații în spațiul public, care, dacă se vor repeta, anunță mare deranj în coaliția de conjuctură formată la Constanța
 

 
După alegerile locale din 27 septembrie, PNL și USR PLUS au încheiat la Constanța un acord politic de guvernare la nivelul Consiliului Local Municipal, vezi secțiunea “documente”.
 
În baza acestui acord nu aveau să-și numească doar reprezentanții în funcții ci și să găsească soluții comune pentru rezolvarea problemelor majore locale.
 
Dacă în privința termoficării se pare că cele două formațiuni politice ar fi ajuns la un numitor comun, cu toate că aleșii locali de la USR PLUS l-au ironizat în câteva postări pe rețelele de socializare pe edilul Vergil Chițac, în chestiunea burselor pentru elevi, PNL și USR PLUS au votat diferit.
În timp ce aleșii liberali au votat pentru acordarea burselor sociale, cei de la USR PLUS s-au abținut de la vot, spun ei, până se vor identifica soluții bugetare pentru plata tuturor tipurilor de burse, patru la număr.
 
Imediat după ședința de CLM în care aleșii celor două formațiuni s-au contrat la vot, au urmat o serie de declarații în spațiul public, care, dacă se vor repeta, anunță mare deranj în coaliția de conjuctură formată la Constanța.
 
Președintele USR Constanța, Dumitru Caragheorghe, consilier local și membru în comisia de buget-finanțe, se întreabă retoric: “Cine pune sub semnul întrebării acordul politic de guvernare locală? Cine face jocuri și declarații politice?” și afrimă în continuare că “subiectul burselor pentru elevi a dat prilejul colegilor  de la PNL să iasă cu declarații cel puțin neinspirate, în condițiile în care proiectul nu a fost dezbătut aproape deloc, fiind transmis cu mare întârziere și fiind pe ordinea de zi a unei ședințe de îndată. Susținerea documentată a proiectului este deficitară, atât titlul proiectului cât si rapoartele ducând la ideea clară că bursele de merit, studiu și performanță nu vor mai fi acordate pentru semestrul I din anul școlar 2020-2021. Susținerea proiectului de către directorul economic Marcela Frigioiu în cadrul comisiilor a fost suficient de limpede! Nu s-a întreprins absolut nimic pentru a identifica alte surse de finanțare pentru acordarea acestor burse, mergându-se direct pe ideea că nu sunt bani bugetați pentru plata acestora.
Unul din consilierii PNL și-a asumat chiar în cadrul discuțiilor că PNL este gata să-și asume și măsuri nepopulare, pentru ca ulterior să clameze cu totul altceva în postare publică. Am solicitat să se ia în considerare amendamentul nostru sau proiectul să fie repus pe ordinea de zi a unei noi ședințe de îndată după ce se caută soluții reale de rectificare bugetară. Nu am fost ascultați. Amendamentul ne-a fost respins, dar, iată, ajungem tot la ceea ce USR PLUS a susținut de la bun început! Deci cine face jocuri politice? Cine pune sub semnul întrebării acordul politic în care este precizat limpede “Vom recompensa performanța prin burse acordate elevilor merituoși”? Haideți să ne respectăm un picuț mai mult în cadrul parteneriatului și să învățăm să ne ascultăm reciproc!”, a spus Caragheorghe.
 
Afirmațiile acestuia au fost întărite și de un alt ales local de la USR PLUS, Cătălin Iacob, care iată de spune: “Modul în care se organizează ședințele Consiliului Local Constanța nu este unul tocmai fericit. În mare măsură s-a mers pe ședințe extraordinare, iar acest lucru afectează dezbaterea.

La fel s-a întamplat și cu ședința de ieri. Am primit proiectele cu o seară inainte, iar eu am apucat să le citesc la 6 dimineața.
O hotărâre precum stabilirea cuatumului burselor elevilor nu poate fi luată de pe o zi pe alta. Trebuie purtate discuții cu reprezentanții elevilor, cu consilierii locali samd. Dovadă că se poate este faptul că între timp, reprezentanții elevilor, viceprimarii și primarul Constanței s-au întâlnit și au dezbătut acest proiect.
Așadar, înainte de a ne lamenta și de a lansa acuzații cu privire la modul în care s-a votat, mai bine dialogăm și luăm deciziile împreună”.

 
Se pare că totul a plecat de la postările unor liberale, de departe cea mai virulentă fiind chiar cea a viceprimarului PNL, Ionuț Rusu. Imediat după ședința de CLM din această săptămână, acesta a scris pe pagina sa de socializare: „Votul din Consiliu ne arată că sunt calcule politice mai importante decât bunăstarea unor copii pentru care bursa socială de 250 de lei e diferența dintre niște sărbători puțin mai bune și lipsuri.
Desigur că toți copiii merită un Crăciun fericit, iar noi, în cadrul Primăriei, am încercat să securizăm aceste sărbători în primul rând pentru cei mai vulnerabili dintre ai noștri.
Nu credeam că acest proiect se va lovi de 14 abțineri și 3 voturi împotrivă. Cum să fii împotriva celor mai loviți de soartă? Cum să te abții să faci bine unor copii care au nevoie de sprijinul nostru?
Administrația locală e despre oameni, nu despre calcule politice. Vremea calculelor politice a trecut. E timpul să punem oamenii pe primul loc. Le cer acelor 17 consilieri de votul cărora au depins aceste burse să se uite în ochii celor 3746 de copii care anul acesta vor avea un Crăciun mai sărac.
Primarul Vergil Chițac, împreună cu echipa sa, se concentrează pe soluții, dar dacă nu avem consens că toți suntem aici pentru oameni, pentru constănțeni, atunci înseamnă că nu am învățat nimic din lecția ultimilor ani”.
 
După eșecul suferit în ședința de CLM, primarul Vergil Chițac s-a întâlnit cu echipa sa și cu reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, iar la finalul întâlnirii, tot, pe Facebook, unde altundeva, a anunțat că: “Până la finalul anului 2020, vom găsi soluții bugetare pentru plata tuturor burselor. Este promisiunea pe care am făcut-o reprezentanților elevilor în ședința Consiliului Local și pe care am reiterat-o și în cadrul întâlnirii pe care am solicitat-o acestora și la care au răspuns prezent.
Nu suspiciunile reprezintă soluția în a construi, ci dialogul. Nu acuzațiile ne determină să rezolvăm anumite chestiuni, ci înțelegerea importanței acestora. Iar în acest caz, aș adăuga eu, și empatia. Vă reamintesc că sunt profesor și cea mai mare parte din viață mi-am petrecut-o printre tinerii studenți, prin urmare niciodatã nu m-aș putea opune acordării burselor pentru elevi.
La acest moment mai avem nevoie de 5,3 milioane de lei pentru a plăti integral bursele elevilor pe anul în curs. Urmează o ședință cu cei din conducerea tuturor structurilor Primăriei în care sã stabilim la ce putem renunța, pentru a acoperi această sumă. Zilele următoare vom convoca din nou consilierii și vom supune la vot rectificarea bugetară”.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 309

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Cum dorește să câștige cursa electorală?

23 Apr 2024 564

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 532

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 569

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 578

Expert Forum susţine că BEC ar trebui să publice alături de lista de candidaturi propusă şi numărul de semnături declarat de către partidul politic sau candidatul independent!

15 Apr 2024 408

Au cerut demisia lui Greblă Opoziția a reacționat după incidentul de securitate cibernetică produs în cadrul AEP

14 Apr 2024 444

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, declarații după achitarea definitivă – „S-a făcut dreptate!“

12 Apr 2024 562

Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor va lucra online până la finalul actualei sesiuni parlamentare

11 Apr 2024 398

Dumitru Bădrăgan a plecat din AUR și a preluat conducerea organizației PER Constanța. Cu cine va face tandem în alegerile locale?

11 Apr 2024 862

Fostul deputat Eduard Martin a revenit în PSD, partidul în care a regăsit „echilibrul doctrinar"

10 Apr 2024 975

Sondaj de opinie Dacă mâine ar avea loc alegerile, ați merge la vot?

07 Apr 2024 947

Președintele PSD, Marcel Ciolacu „Nu ştiu dacă voi candida pentru funcţia de preşedinte al României“

05 Apr 2024 570

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

05 Apr 2024 744

Decizii de politică monetară ale BNR

04 Apr 2024 448