Căpăţână „Preşedintele CJC întocmeşte lista cu şefii de secţie"

deschidere.jpgUltima bombă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa este schimbarea de pe funcţie a unor şefi de secţie şi înlocuirea lor cu unii noi.

Dar, aşa cum se întâmplă pe la noi, toate-s vechi şi nouă toate, iar unele cadre medicale care au primit funcţia de conducere pentru vreuna dintre secţii nu au făcut decât să se reîntoarcă într-un fotoliu mai vechi. Sau, în cazul altora, să acopere nişte scandaluri. La partea cu cearta se încadrează perfect dr. Marta Ermionia Budu, cea care a primit conducerea Secţiei de Chirurgie Cardio-Vasculară. După cum se ştie, Clinica a fost condusă de prof. Mircea Pătruţ, însă, în urma unor controale, acesta a fost demis şi i s-a desfăcut contractul de muncă. Şi alte secţii vor avea şefi noi. Conducerea Clinicii Medicină Internă I va fi asigurată de dr. Doina Catrinoiu, care îl va înlocui pe prof. Florea Voinea. Gurile rele spun însă că doctoriţa Catrinoiu este diabetolog şi că, teoretic, nu ar avea ce căuta la conducerea acelei secţii.

Lupescu şi Legea reformei

medic_Lupescu.jpgŞi prof. Vasile Sârbu va fi înlocuit de dr. Cătălin Grasa la conducerea Secţiei de Chirurgie. Sârbu spune că nu vrea să comenteze schimbarea, despre care nici nu ştia, din cauza faptului că este plecat în concediu. Despre Cătălin Grasa nu are decât vorbe de laudă pentru că, aşa cum a mărturisit, acesta a crescut profesional sub îndrumarea sa. „Eu nu m-am născut şef. Au fost schimbări şi mai mari decât astea în ţara asta. Eu ce să fac? O să văd care este treaba când mă întorc din concediu", a spus chirurgul. Şi dr. Victorian Păştilă a fost numit şef peste Secţia de Obstetrică Ginecologie a SCJU, în locul dr. Vlad Tica. Acesta din urmă a devenit supleant. O situaţie deosebită se regăseşte pe Secţia de Ortopedie, al cărei şef va deveni prof. Vasile Lupescu. Acesta a revenit la conducerea secţiei, în locul doctorului Marius Enescu. Numai că, se pare că numirea lui Lupescu nu este tocmai una fericită, din moment ce contravine unor prevederi legale. Ajuns la venerabila vârstă de 72 de ani, ortopedul nu mai poate ocupa funcţii de conducere în unităţi medicale, aşa cum se specifică în Legea privind reforma în sistemul sanitar, nr. 95 din 2006. „Medicii care au împlinit vârsta de pensionare prevăzuta la alin. (1) (n.r. 70 de ani) nu pot deţine funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, al ministerelor şi instituţiilor centrale cu reţea sanitară proprie, al autorităţilor de sănătate publică, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, al Caselor judeţene de asigurări de sănătate şi a municipiului Bucureşti, precum şi în cadrul spitalelor publice şi al oricărei alte unităţi sanitare publice", se arată în lege. Aşadar, problema devine şi mai complicată. Dr. Ildiko Toldişan a fost înlocuită la conducerea Secţiei de Neurologie de dr. Anca Hâncu. Despre Toldişan se spunea că va ajunge manager al SCJU, propusă fiind de către Uniunea Democrată a Maghiarilor din România. Oare Dănuţ Căpăţână, actualul manager, a vrut să-şi elimine concurenţa, aşa cum spune gura lumii?! Un fost director al Spitalului Judeţean, Ion Bordeianu, a fost înlocuit de Cornelia Panchici pe postul de şef al Secţiei de Chirurgie Plastică. Bordeianu nu a vrut să comenteze schimbarea sa, spunând însă că o parte dintre numiri nu i se par normale. Dar cine a hotărât schimbările?

Cercul vicios al numirilor

În cazul numirii şefilor de secţii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, se aplică OUG 48/2010 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sănătăţii în vederea descentralizării. „(6) În secţiile, laboratoarele şi serviciile medicale clinice, funcţia de şef de secţie, şef de laborator sau şef de serviciu medical se ocupă de cadrul didactic recomandat de senatul instituţiei de învăţământ medical superior în cauză, cu avizul managerului spitalului şi cu aprobarea Ministerului Sănătăţii sau, după caz, a autorităţilor administraţiei publice locale", spune textul legii. Dar să vedem ce variante au cei de la Constanţa. Pe rând, conform Ordonanţei, ar fi trebuit ca senatul Facultăţii de Medicină să recomande nişte şefi de secţii. „Lista cu şefii de secţie care circulă acum a fost făcută de către Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), iar ultimul cuvânt îl are preşedintele CJC (n.r. Nicuşor Constantinescu). Aşadar, nu are nicio importanţă ce ne dorim noi", a declarat Petru Bordei, decanul Facultăţii de Medicină Constanţa. Următorul pe lista aprobării şefilor de secţii se află managerul SCJU, Dănuţ Căpăţână. „Preşedintele CJC întocmeşte lista cu şefii de secţie şi eu dau numai decizia de numire în funcţie, dar aceea este lista finală", a spus Dănuţ Căpăţână. A treia variantă a legii vine de la unul dintre membrii Consiliului de Administraţie (CA) al SCJU, Boris Parpală. „Acei şefi sunt doar nişte propuneri, nu se ştie încă exact cine va fi şef de secţie. Mai durează încă două săptămâni până când se definitivează lista. Procura se face de către facultate, care înaintează spre aprobarea senatului, apoi ajunge la manager şi mai apoi la CA", a afirmat Boris Parpală. Cine încalcă legea şi care sunt interesele? La această întrebare nu ni s-a răspuns pentru că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, presupusul autor al listei cu şefi de la SCJU, nu a putut fi contactat.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

c.neagoe

20 Aug, 2010 08:06

Nu stiu ce legatura are fac. de medicina cu aceste numiri ; in opinia mea pt. spitalul judetean nu a adus decat belele , citiva ecscroci ,mitomani , megalomani.....

mihai tudor

19 Aug, 2010 23:45

V. Pastila nu l/a inlocuit pe tica ci a inlocuit doi sefi de OGinecologie Tica si Irimiea!!!

Articole asemanatoare

Investiție de 3,2 milioane de euro la Spitalul Județean Constanța! Licitație deschisă pentru un sistem robotic dedicat intervențiilor ortopedice (DOCUMENT)

12 Apr 2024 511

Cumpărări directe Constanța Spitalul Județean Constanța, asigurat prin Omniasig Vienna Insurance Group SA (DOCUMENT)

31 Mar 2024 583

Ședință CJ Constanța Se modifică structura organizatorică a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța

26 Mar 2024 638

Ședință CJC Se aprobă costurile proiectului „Construire Corp nou - Urgențe - Traumatologie din cadrul SCJU Constanța" (DOCUMENT)

24 Mar 2024 517

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța cumpără oxigen medical lichid. Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

06 Mar 2024 712

Cel mai nou şi performant sistem de chirurgie robotică a genunchiului, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa

21 Feb 2024 790

LIVE VIDEO+TEXT Spitalul Modular din curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, inaugurat. Mai multe oficialități, prezente la eveniment (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Feb 2024 1496

UPDATE Atac cibernetic masiv în spitalele din țară! Sunt afectate Spitalul Județean Constanța și Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu" Constanța

12 Feb 2024 1515

Averea și interesele Marietei Stași, membru supleant în CA al Spitalului Județean Constanța (DOCUMENTE)

12 Feb 2024 728

Declarații de avere Enache Bucovală, de la Bueno Comp SRL, membru CA al Spitalului Județean Constanța (DOCUMENTE)

12 Feb 2024 1080

Declarații de avere Constanța Valerica Constantin, director financiar contabil la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“, averea și interesele (DOCUMENTE)

05 Feb 2024 942

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, la ora bilanțului! Peste 76.000 de pacienți tratați în 2023

10 Jan 2024 701

Tragedie A murit eleva grav rănită după prăbușirea internatului de la Odorheiu Secuiesc

09 Jan 2024 882

SCJU Constanța 15 bebeluși s-au născut în prima zi din anul 2024!

03 Jan 2024 882

Trei tineri răniți într-un accident rutier în județul Sibiu

02 Jan 2024 864