Cazul „Cocaină pe litoralul românesc“ Drogurile din Marea Neagră, pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului Bulgariei (galerie foto)

Cazul „Cocaina de la Marea Neagră” a ajuns la nivel internaţional! După ce sute de pachete au fost găsite pe întreg litoralul românesc, iată că bulgarii au avut parte şi ei de o surpriză. 150 de pachete de cocaină au „eşuat” pe nisipul din ţara vecină. Vestea a fost adusă de ministrul bulgar de Interne, Mladen Marinov, la începutul şedinţei de Guvern de ieri, potrivit presei din Bulgaria.
 
Noi amănunte în cazul drogurilor din Marea Neagră. Ca urmare a informării transmise de Poliţia Română omologilor bulgari, la data de 6 aprilie 2019, prin canalele poliţieneşti de cooperare internaţională, autorităţile statului vecin au demarat o operaţiune similară, pe litoralul Mării Negre. Astfel, autorităţile din Bulgaria au descoperit 150 de pachete susceptibile a conţine droguri cu o concentraţie foarte ridicată (peste 90%). Mai precis, este vorba de aproximativ 170 de kilograme de cocaină. În continuare, operaţiunea este în desfăşurare, fiind ridicate, până la acest moment, 310 astfel de colete, atât în România, cât şi în Bulgaria.
 
La vecinii bulgari, pachetele au apărut marţi după-amiază, la ora 16.00, la 20 metri de mal, pe plaja din Şabla, la mai puţin de 30 kilometri sud de Vama Veche.
 

Carmen Dan, despre sistemul SCOMAR

 
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a dat asigurări, luni, în oraşul tulcean Isaccea, că sistemul SCOMAR funcţionează şi nu poate fi oprit, însă a admis că există posibilitatea ca acesta să nu funcţioneze uneori la capacitate maximă.
 
„Sistemul SCOMAR nu poate fi oprit. Există poate situaţii în care nu funcţionează la capacitate maximă. Este un sistem care funcţionează non-stop de 10 ani, însă intervenim de fiecare dată pentru a reintra în fluxul normal de funcţiune. Eu nu am avut informaţii că acest sistem ar fi căzut sau ar fi funcţionat la capacitate redusă“, a declarat ministrul Carmen Dan.
 
Informaţiile privind funcţionarea la capacitate redusă a sistemului SCOMAR au apărut după ce, acum o săptămână, în urma unei furtuni pe Marea Neagră, o ambarcaţiune care avea la bord peste o tonă de droguri de mare risc a fost găsită răsturnată pe malul mării, între localităţile Sfântu Gheorghe şi Sulina.
 
„Putem discuta despre condiţii meteo care au dus punctual la imposibilitatea detecţiei, cum se întâmplă astăzi, la Constanţa, unde a fost ceaţă, iar detecţia nu s-a putut face decât în proximitatea ţărmului Mării Negre. Astea sunt sistemele, asta e tehnologia. Vom analiza punctual situaţia“, a menţionat Cicu.
 
El a precizat de asemenea că în urmă cu o săptămână la Garda de Coastă a avut loc un control pentru „a revizui tot ceea ce înseamnă staţiile de senzori şi radarele“.
 

Droguri pe ţărmul Mării Negre

 

În continuare, pe litoralul Mării Negre se desfăşoară operaţiunea de căutare a pachetelor susceptibile a conţine droguri. Potrivit DIICOT, activităţile au loc în cadrul unui dosar de trafic de droguri de mare risc şi sunt derulate de către procurorii DIICOT - Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, poliţişti de frontieră şi jandarmi.
În perioada 5-8 aprilie a.c., pe litoralul din judeţul Constanţa s-a depistat şi ridicat cantitatea de 152 de kilograme de droguri.
 

Traseul narcoticelor

 

Poliţiştii de la combaterea criminalităţii organizate din Bucureşti, Constanţa şi Tulcea, sub coordonarea DIICOT - Structura Centrală, investighează mai multe persoane implicate într-un caz complex de trafic de droguri de mare risc. Peste o tonă de cocaină a fost indisponibilizată.  În dimineaţa zilei de 22 martie a.c., poliţiştii de la combaterea criminalităţii organizate din Tulcea au fost sesizaţi de poliţiştii Postului de Poliţie Sarichioi cu privire la faptul că, în noaptea de 21/22 martie a.c., în apropierea localităţii Zebil, judeţul Tulcea, se aflau staţionate două autotrenuri înmatriculate în alt stat şi un autofurgon înmatriculat în România. Din cercetări a rezultat că un grup de persoane (printre care şi conducătorii auto ai autovehiculelor menţionate) ar fi realizat o operaţiune de descărcare/încărcare a unor pachete.  Însă, pe fondul neglijenţei în manipulare, unul dintre pachete a fost uitat în parcarea respectivă.
 
Poliţiştii din localitatea Sarichioi au constatat că pachetul conţinea o substanţă albă, pulverulentă, care era ambalată în folie de plastic. A fost analizat conţinutul respectivului pachet în cadrul laboratorului Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, stabilindu-se că este vorba de cocaină. Tot în cursul zilei de 22 martie a.c., poliţiştii de crimă organizată din Tulcea au fost înştiinţaţi de poliţiştii Postului de Poliţie Sf. Gheorghe cu privire la faptul că, pe plaja comunei, la 2 kilometri în direcţia oraşului Sulina, se află o barcă avariată, răsturnată, iar pe mal se găsesc mai multe pachete ambalate în material plastic, conţinând o substanţă albă, pulverulentă.
 
Analizele ulterioare, efectuate în laboratorul BCCO Constanţa, au confirmat că era vorba tot de cocaină. Astfel, la nivelul DIICOT - Biroul Teritorial Tulcea s-a întocmit dosar penal pentru trafic de droguri de mare risc, fiind constituită o echipă de cercetare complexă, formată din procurori  DIICOT - Structura Centrală, S.T. Constanta şi BT Tulcea, precum şi poliţişti de la combaterea criminalităţii organizate, care au efectuat cercetarea zonei în care se afla barca scufundată. În activităţi au fost angrenaţi şi poliţişti din cadrul Poliţiei de Frontieră Române. Au fost descoperiţi 36 de saci, conţinând pachete susceptibil a conţine cocaină, aceştia fiind ulterior transportaţi la sediul BCCO Constanţa, pentru expertizare.
 
Rezultatele analizelor au confirmat că este vorba de cocaină, cantitatea fiind de peste 1.040 de kg. În prezent, în cauză sunt două persoane arestate preventiv, echipele de anchetă având un cerc de suspecţi bine conturat. Cercetările continuă în vederea documentării întregii activităţi infracţionale şi depistării tuturor persoanelor implicate,  în cauză fiind dispuse mai multe măsuri asigurătorii.
 
Acţiunea a beneficiat de sprijinul scafandrilor Gărzii de Coastă, al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române şi al poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Tulcea şi Constanta.
 

În derivă

 
Peste 200 de kilograme de droguri au fost găsite marţi, 2 aprilie, plutind în Marea Neagră, în apele româneşti. Surse din anchetă spun că drogurile pluteau în derivă, în zona platformelor petroliere din Marea Neagră, şi aceleaşi surse mai spun că, foarte probabil, cele 200 de kilograme fac parte din acelaşi lot de droguri pierdut de traficanţii sârbi odată cu eşuarea unei şalupe, în apropiere de Sfântu Gheorghe. În total, anchetatorii români au capturat atunci peste o tonă de droguri, care aparţineau unei reţele sârbeşti, ce avea de gând să le vândă în Occident.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acțiuni ale polițiștilor în zona școlilor și mall-urilor din Constanța

27 Mar 2024 431

Trafic de droguri în parcarea subterană unui centru comercial, din municipiul Constanța

27 Mar 2024 673

Tânăr prins cu droguri la Cernavodă. ”Fumez pentru că mă fac o persoană mai bună”

27 Mar 2024 592

Oficial de la IJJ Constanța despre suspectul de trafic de droguri depistat la Medgidia

26 Mar 2024 526

Județul Constanța Bărbat bănuit de trafic de droguri, cercetat de polițiști și procurori! Ce au găsit oamenii legii asupra suspectului

26 Mar 2024 513

CJ Constanța Se înființează Complexul de Servicii Comunitare pentru persoane cu diferite adicții. Câte locuri va avea? (DOCUMENT)

26 Mar 2024 362

DIICOT acuză – trafic de droguri la Constanța! Iată cine sunt cei 10 cercetați de procurori

26 Mar 2024 1002

Incident la Medgidia. Trei tineri prinși de jandarmi cu substanțe interzise (FOTO)

25 Mar 2024 453

Acțiune de control a polițiștilor IPJ Constanța. Au fost aplicate mai multe amenzi

24 Mar 2024 548

Razie de amploare a polițiștilor în județul Constanța! Zeci de șoferi au rămas fără permis de conducere (GALERIE FOTO)

24 Mar 2024 451

Știri Constanța Ce a descoperit Poliția pe strada Tudor Vladimirescu din Medgidia?

24 Mar 2024 635

În ultimele 48 de ore Intervenții ale poliției în județul Constanța. Au fost aplicate amenzi

23 Mar 2024 613

UPDATE. Persoane reținute de DIICOT Constanța pentru trafic internațional de droguri (FOTO+VIDEO)

22 Mar 2024 1307

Zeci de persoane legitimate la Constanța Acțiune a Poliției pentru combaterea traficului de droguri (FOTO)

22 Mar 2024 526

Poliția Română - BCCO Argeș trafic de droguri de risc

22 Mar 2024 317