Ce a descoperit auditul financiar al Camerei de Conturi la Consiliul Județean Constanța?

  • Camera de Conturi Constanța a desfășurat o acțiune de audit 02.03.2020 – 13.05.2020 asupra conturilor anuale de execuție bugetară a Consiliului Județean Constanța
  • La sediul UATJ Constanța, s-a constatat că în anul 2019 nu au fost elaborate decizii sau proceduri proprii privind alocarea plajei de numere pentru formularele cu regim special
  • Inspectorii Camerei de Conturi au constantat neconstituirea de provizioane în valoare de 8.741.134 lei pentru posibile obligații de plată în cadrul litigiilor în care entitatea este parte
  • În ce privește modul de derulare a contractului de lucrări de „Restaurare, consolidare, protecție, conservare și punere în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”, s-a constatat că lipsa unor detalii de execuție din partea proiectantului
  • Pentru abaterile identificate s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind organizarea evidenței contabile
  • Pentru abaterile care nu au fost remediate în timpul verificării, directorul Camerei de Conturi
    Constanța a emis decizie prin care s-a dispus luarea măsurilor legale de către conducătorul entității pentru remedierea deficiențelor constatate și recuperarea prejudiciilor în termenele legale de prescripție
 

Camera de Conturi Constanța a desfășurat o acțiune de audit 02.03.2020 – 13.05.2020 asupra conturilor anuale de execuție bugetară a Consiliului Județean Constanța.
 

Exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare

 
Menținerea nejustificată în soldul contului Decontări din operații în curs de clarificare, pentru mai mult de trei luni, a unor plăți în sumă de 892.897 lei, pentru care nu s-au dispus și nu s-au efectuat cercetări administrative care să stabilească persoanele răspunzătoare.
Neconstituirea de provizioane în valoare de 8.741.134 lei pentru posibile obligații de plată în cadrul litigiilor în care entitatea este parte.
Înregistrarea eronată în contul de Debitori diverși a sumei de 8.395.216 lei reprezentând creanțe clienți și creanțe de natură fiscală ce reprezintă venituri proprii ale entității auditate.
 

Calitatea gestiunii economico-financiare

 
Neactualizarea cu suma de 41.889 lei a contractelor de garanții materiale încheiate cu angajații care îndeplinesc calitatea de gestionari, în funcție de salariile de bază majorate.
În ce privește operațiunile de încasări și plăți realizate prin casieria proprie, la sediul UATJ Constanța, s-a constatat că în anul 2019 nu au fost elaborate decizii sau proceduri proprii privind alocarea plajei de numere pentru formularele cu regim special (chitanțe, facturi etc).
În ce privește modul de derulare a contractului de lucrări de „Restaurare, consolidare, protecție, conservare și punere în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”, s-a constatat că lipsa unor detalii de execuție din partea proiectantului a generat emiterea unor dispoziții de șantier care au condus la îngreunarea execuției lucrărilor și în final la solicitarea executantului de sistare a lucrărilor. Astfel, se constată ineficiența cheltuirii resurselor bugetare.
 

Măsurile luate operativ de conducerea entității auditate pentru înlăturarea deficiențelorconstatate


S-a inițiat, împreună cu firma prin care s-a achiziționat programul de contabilitate,
actualizarea conturilor în afara bilanțului.
S-a constituit o comisie de anchetă administrativă pentru stabilirea persoanelor răspunzătoare în cazul plăților menținute nejustificat în contul de Decontări din operații în curs de clarificare.

S-au constituit provizioane pentru posibilele obligații de plată în cadrul litigiilor în care entitatea este parte.
S-a procedat la regularizarea sumelor înregistrate eronat în contul Debitori diverși, prin eliminarea acestora din soldul contului respectiv și înregistrarea corectă în conturile Clienți și Creanțe ale bugetului local.

S-au întocmit angajamente de plată pentru reținerea din salarii a unor sume, până la constituirea integrală a garanțiilor gestionare.
S-au luat măsuri în vederea emiterii de decizii privind alocarea plajei de numere pentru formularele cu regim special (ex. chitanțe, facturi etc) emise pentru anul 2020.
A fost organizată o ședință la sediul CJC cu participarea tuturor factorilor implicați în
derularea contractului de lucrări de Restaurare, consolidare, protecție, conservare și punere în
valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava. Au fost solicitate explicații proiectantului cu privire la
observațiile exprimate de executant referitoare la lipsa detaliilor de execuție.
Ulterior ședinței, proiectantul a transmis graficul de detaliere a soluțiilor de arhitectură, în care au fost asumate termenele de elaborare a acestora. S-a convenit ca, în perioada imediat următoare, odată cu
ridicarea restricțiilor generate de situația de urgență, să fie reluată activitatea colectivului de
proiectare și a arheologilor astfel încât să fie transmise ultimele detalii de execuție.

Opinia de audit/Concluzii


Opinia exprimată a fost o opinie contrară deoarece, din cauza efectelor denaturărilor semnalate
și prezentate la pct.5, situațiile financiare în ansamblul lor, nu prezintă fidel performanța financiară a UATJ Constanța la 31 decembrie 2019, și a celorlalte informații referitoare la activitatea desfășurată în perioada auditată.

Măsurile dispuse și recomandările formulate de camera de conturi


Pentru abaterile identificate s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind organizarea evidenței contabile.
Pentru abaterile care nu au fost remediate în timpul verificării, directorul Camerei de Conturi Constanța a emis decizie prin care s-a dispus luarea măsurilor legale de către conducătorul entității pentru remedierea deficiențelor constatate, clarificarea componenței soldurilor și recuperarea prejudiciilor în termenele legale de prescripție, în situația în care, urmare cercetării și analizării fiecărei sume, va rezulta că sumele respective (în tot sau în parte), reprezintă pierderi cauzate bugetului entității.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1297

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 704

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 660

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 678

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 429

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2044

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 814

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 657

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1452

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 770

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 765

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 859

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 826

Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

25 Feb 2024 2745

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1305