Deschidere editie

Ce acuzaţii aduc constănţenii şi ce le răspunde directorul regiei Contre între Asociaţia de Locatari OB 1, de pe strada Brizei, şi RADET Constanţa (galerie foto)

Săptămâna trecută, pe 5 mai, în Poarta 6 a izbucnit un scandal. Protagonişti - proprietarii unui bloc şi o echipă RADET Constanţa. Motivul scandalului - o centrală termică. Mai exact, reprezentanţi ai Asociaţiei de Locatari OB 1, de pe strada Brizei nr. 1B, au spart uşa de la centrala termică a blocului şi au pătruns în incinta centralei să supradimensioneze conducta de gaz pentru a-şi putea monta, ulterior, centrale de apartament. Reprezentanţii RADET Constanţa au reacţionat, oprind furnizarea apei calde de consum şi menţionând că nu vor reporni centrala termică până ce instalaţiile interioare nu vor fi aduse la starea iniţială conform proiectului centralei, aşa cum aceasta a fost predată de către Consiliul Local Municipal.
 
Zilele trecute, pe pagina de Facebook a cotidianului ZIUA de Constanţa, un constănţean a postat următorul mesaj: „Domnule Popa, de ce nu pomeniţi nimic de blocurile OB 4 şi OB 5 de pe strada Brizei, care au tras gaze la fel ca la OB 1 încă de acum doi ani, fără a le cere acte? De ce nu aţi spus că aţi fost notificaţi în data de 5 mai 2017, la ora 9, să vă prezentaţi pentru a ne permite să intrăm în camera centralei? De ce spuneţi că am adus modificări la instalaţii? Noi doar am traversat acea cameră şi nu am făcut nicio modificare. De ce nu spuneţi că de 12 ani de zile ne transformaţi metrul cub de gaz în gicacalorie, în condiţiile în care noi consumăm gaz şi curent?“, a scris V.C.
 
La rândul nostru, l-am contactat pe directorul general al RADET Constanţa, Liviu Popa, căruia i-a transmis cele semnalate de constănţean şi care ne-a declarat: „Da. Ne-au notificat. Dar am explicat: centrala este dată în administrarea RADET. Dacă vor să facă modificări în centrală, acestea nu se pot face oricum. Noi le-am explicat locatarilor că au trei variante. Prima este să scoată din administrarea RADET centrala termică şi să o exploateze dumnealor. Şi atunci, nemaifiind responsabilitatea RADET asupra funcţionării centralei, nu mai au nicio problemă cu regia.
 
A doua variantă este că, dacă doresc să-şi facă instalaţie de gaze ca să monteze centrale proprii, ce ar avea ca rezultat scoaterea din funcţiune a centralei de bloc, să-şi facă branşament pe exteriorul blocului prin altă parte, exclus prin centrala termică. Deci, să-şi facă instalaţie distinctă de la branşamentul blocului pentru apartamentele pe care doresc să le conecteze.
 
Cea de-a treia variantă este să lase blocul aşa cum a fost proiectat, pentru că acest bloc a fost gândit cu centrală individuală. Şi nu poate o minoritate să decidă asupra majorităţii locatarilor din bloc, care au rămas fără apă caldă. La iarnă vor rămâne şi fără căldură, dacă nu se va aduce centrala la starea iniţială. Noi nu mai operăm această centrală termică, în care s-a intrat abuziv“, a declarat directorul RADET Constanţa, Liviu Popa.
 
Tot el a ţinut să mai explice şi cum se facturează energia termică furnizată. „Atât timp cât centrala face parte din sistemul centralizat, în conformitate cu prevederile legii, funcţionează principiul preţ local. Legea 325 - a termoficării are două preţuri: preţ local, care este preţ unic pe localitate, şi preţ local pentru populaţie, preţul la care plăteşte populaţia, în situaţia în care autoritatea publică locală acordă subvenţii. Care este situaţia confuză la oameni? În situaţia în care centrala este în exploatarea şi administrarea operatorului RADET, regia are obligaţia să păstreze preţ unitar în oraş. Şi atunci facturează la preţul unitar al gigacaloriei în municipiu. În situaţia în care centrala va fi scoasă din administrarea RADET, locatarii îşi vor face contracte individuale cu furnizorii de gaze şi vor plăti direct la furnizori. Contracte de apă, de energie electrică. Dar, în plus, trebuie să plătească un operator autorizat să exploateze centrala. Inclusiv RADET le poate face o ofertă în acest sens. Deosebirea este că, în situaţia în care se strică ceva la centrală, nu mai repară RADET, ca până acum. Asociaţia, în calitatea de proprietar, va trebui să se adreseze unui executant de lucrări, care să-i facă reparaţia“, a adăugat directorul Liviu Popa.
 
În ceea ce priveşte blocurile OB 4 şi OB 5 de pe strada Brizei, a căror situaţie ne-a adus-o în atenţie constănţeanul, directorul RADET a punctat următoarele: „Din anul 2005, eu am fost implicat direct şi nu am întâlnit această situaţie. Este posibil să fie din construcţie dimensionată mai mult conducta de gaz. Adică acea conductă să fie aşa din construcţia blocului. Mai mult, nu există niciun fel de act la RADET. Este posibil că la cele două blocuri aşa a fost proiectul. Noi nu am analizat proiectele de construcţie ale blocurilor. RADET doar a luat centrala în administrare de la Consiliul Local“.
 
De altfel, cotidianul ZIUA de Constanţa a mai primit un comentariu privind situaţia blocului de pe strada Brizei. „Dezinformările constau în următoarele: se face confuzie între camera centralei din care deţinem cota-parte de proprietate şi instalaţia de încălzire a apartamentelor şi a apei reci, pe care RADET-ul o administrează. Exprimarea directorului Popa «au spart uşa de la centrală» este neprofesionistă şi jenantă... Proprietarii au plătit cota-parte în contractul de cumpărare, inclusiv pe instalaţia respectivă. Proprietarii blocului OB 1 au toate aprobările cerute de lege pentru efectuarea lucrării. Nimeni nu a atins instalaţia de încălzire a apartamentelor. S-a înlocuit o ţeavă din instalaţia de gaz la aragaz cu care blocul este prevăzut din 2004, dar care nu a fost folosită şi care nu are nicio legătură cu instalaţia pe care o administrează RADET.
 
Locatarii nu pot şi nu vor sa preia în administrare o instalaţie depăşită tehnic şi moral pentru care Primăria nu are acte în regulă. Angajaţii au fost lăsaţi sa intre în camera centralei, ei au fost cei care au oprit instalaţia de gaz. Poliţia a fost chemată ca să ne intimideze. Nu ne speriem aşa uşor! Poliţia a constatat că nu există niciun fel de daune, ci nişte proprietari au spart un lacăt şi au intrat într-o cameră pe care o deţin prin contractul de cumpărare. Conducerea RADET este conştientă ca îşi pierde consumatorii, motiv pentru care acţionează abuziv. Dar la alte doua blocuri ANL, OB 4 şi OB 5, s-a putut face această lucrare pentru că stimata conducere a primit un telefon de la un prieten politic. Aţi mizat pe faptul că, privându-ne de apa caldă, ne vom certa noi, proprietarii, cu chiriaşii. Aţi reuşit doar să ne uniţi. Directorul tehnic Bogdan Orzan, prezent la faţa locului, a ordonat, verbal, fochistului să oprească instalaţia de încălzire a apei calde, fără un motiv legal (facturi neplătite în termen legal), ceea ce dovedeşte abuzul în serviciu“.

Citeşte şi:

UPDATE Scandal la în cartierul Poarta 6 între proprietari şi o echipă RADET Constanţa. Ce spune directorul Liviu Popa (galerie foto+video)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunț important de la RADET Constanța. Când se vor efectua citirile contoarelor de energie termică montate la consumatori

19 Mar 2018 414

Energia termică întreruptă din cauza unei avarii RAJA. Ce zone sunt afectate

19 Mar 2018 485

O avarie a Electrocentrale Constanța (CET Palas) afectează furnizarea energiei termice către consumatorii din zona Capitol din Constanța

16 Mar 2018 400

O avarie a RAJA afectează furnizarea agentului termic către abonații RADET Constanța. Ce punct termic este afectat

16 Mar 2018 489

Anunț important de la RADET Constanța. Vizați sunt abonații care nu și-au achitat facturile

15 Mar 2018 536

O avarie a Electrocentrale Constanța (CET Palas) afectează furnizarea energiei termice către consumatorii din Tomis Nord

14 Mar 2018 542

RADET Constanța. Mai mulți abonați din Constanța au rămas fără apă caldă și căldură. Ce zone sunt afectate

12 Mar 2018 673

RADET ConstanţaAnunţ important pentru reprezentanţii asociaţiilor de locatari şi proprietari!

09 Mar 2018 724

Anunţ important de la RADET Constanţa pentru asociațiile de proprietari!

09 Mar 2018 1103

RADET Constanţa. Mai mulţi abonaţi afectaţi de lipsa energiei termice

08 Mar 2018 883

RADET ConstanţaAvarie CET Palas. Ce abonaţi sunt afectaţi de lipsa energiei termice

05 Mar 2018 784

RADET anunţă Pe reţeaua Electrocentrale Constanţa e o avarie. Nu se pot asigura servicii de termoficare. Iată zonele afectate

04 Mar 2018 1152

RADET Constanţa. Avaria care a afectat abonaţii din Tomis Nord remediată în cursul nopţii. S-a lucrat în condiţii de viscol

27 Feb 2018 1181

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Constanţa organizează concurs pentru ocuparea unui post vacant

22 Feb 2018 249

RADET Constanta scoate la concurs 1 post vacant de referent de specialitate

21 Feb 2018 333

Anunț important pentru consumatorii RADET Constanța!

20 Feb 2018 1410

RADET Constanța scoate la concurs un post vacant de cititor contoare. Condiții de participare

15 Feb 2018 1179

RADET Constanţa angajează. Condiţii de participare la concurs

08 Feb 2018 1888

RADET Constanţa. Anunţ important pentru reprezentanţii asociaţiilor de locatari şi proprietari

07 Feb 2018 1657

RADET anunță Avarie pe rețeaua Electrocentrale Constanța. Nu se poate livra agent termic. Ce zone sunt afectate

02 Feb 2018 757

RADET Constanța. Abonații din zona Faleză Nord din Constanța nu au apă caldă și căldură

01 Feb 2018 1416

RADET Constanța. Abonații din două zone din Constanța au rămas fără apă caldă și căldură

01 Feb 2018 1396

RADET Constanța. Abonații din Faleză Nord și CET au rămas fără căldură și apă caldă

31 Jan 2018 1348

RADET Constanța. Abonații din zona Faleză Nord din Constanța au rămas fără apă caldă și căldură

30 Jan 2018 1325

RADET Constanța. Locuitorii din zona Hotel BTT din Constanța nu au apă caldă și căldură

23 Jan 2018 1253

RADET Constanţa Programul casieriilor RADET de Ziua Unirii Principatelor Române

23 Jan 2018 1370

RADET Constanța. Anunț important pentru abonați. Când se vor efectua citirile contoarelor de energie termică

19 Jan 2018 1734

RADET Constanța Ce zone din municipiu sunt afectate de lipsa apei calde și a căldurii

18 Jan 2018 1304

Anunţ important de la Primăria Constanţa!

12 Jan 2018 1226

RADET ConstanţaAvarie CET Palas. Ce zonă este afectată de lipsa energiei termice

11 Jan 2018 1743

RADET Constanţa Anunţ important pentru reprezentanţii asociaţiilor de locatari

09 Jan 2018 1715

RADET Constanța. Mai mulți abonați din Constanța au rămas fără apă caldă și căldură. Ce zone sunt afectate

05 Jan 2018 1589

RADET Constanţa Mai mulţi abonaţi afectaţi de întreruperea apei calde şi a căldurii

04 Jan 2018 1432

RADET Constanţa Avarie CET Palas. Ce zone sunt afectate de lipsa apei calde şi a căldurii

04 Jan 2018 1506

RADET Constanţa. Locuitorii din două zone din Constanţa au rămas fără apă caldă şi căldură

27 Dec 2017 1615

RADET Constanța. Anunț important pentru restanțierii la facturile de întreținere

21 Dec 2017 1883

RADET Constanța. Locuitorii din mai multe zone din municipiul Constanța au rămas fără apă caldă și căldură

21 Dec 2017 1630

RADET Constanța. Locuitorii din două zone ale municipiului Constanța au rămas fără apă caldă și căldură

18 Dec 2017 1831

RADET Constanța. Locuitorii din zona Doi Cocoși au rămas fără apă caldă și căldură

15 Dec 2017 1152

RADET Constanța. Locuitorii din mai multe zone din Constanța au rămas fără apă caldă și căldură

14 Dec 2017 1209

Anunţ RADET Constanţa Zona Tomis Nord, fără căldură şi apă caldă

11 Dec 2017 1348

RADET Constanţa, precizări importante pentru reprezentanţii asociaţiilor de locatari/proprietari

08 Dec 2017 1595

RADET Constanța. Anunţ important pentru reprezentanţii asociaţiilor de locatari/proprietari

07 Dec 2017 1954

Anunţ RADET Constanţa O avarie a CET Palas a oprit distribuţia energiei termice în cinci zone din Constanţa

07 Dec 2017 1295

Anunţ RADET Constanţa. O avarie a CET Palas a lăsat fără agent termic mai mulţi consumatori

06 Dec 2017 1232

Anunţ RADET Constanţa Avarie CET Palas. Ce zone au rămas fără agent termic

05 Dec 2017 1079

Cine se află pe lista scurtă pentru Consiliul de Administraţie al RADET

04 Dec 2017 1022

RADET Constanța. Ce program au casieriile RADET săptămâna aceasta

28 Nov 2017 1402

RADET ConstanţaAvarie CET Palas. Ce zonă este afectată de lipsa apei calde şi a căldurii

27 Nov 2017 1764

RADET ConstanţaAvarie CET Palas. Ce zone sunt afectate de lipsa apei calde şi a căldurii

22 Nov 2017 2113