Ce aduce Constantei Programul de Guvernare

deschidere_autostrada_56.jpgÎn noul program de guvernare pentru 2009 - 2012, beneficiile pe care guvernanţii vor să le aducă judeţului de la malul mării par a fi mai multe decât s-ar fi aşteptat liderii municipiului şi judeţului

Dacă în legislatura trecută Radu Mazăre a scos în evidenţă, de fiecare dată când a fost posibil, că toate proiectele pe care a dorit să le pună în aplicare s-au lovit de respingerea Guvernului PD-L - PNL, acum, se pare visele primarului tomitan sunt pe cale să se împlinească, în următorii patru ani.

La capitolul infrastructură, varianta intermediară a programului de guvernare evidenţiază că, până în 2012, urmează să fie finalizată autostrada de pe coridorul IV Nădlac - Constanţa, cu o lungime de 855 km, în detrimentul a altor două tronsoane, Sibiu - Piteşti (120 km) şi Comarnic - Braşov (56 km), care vor fi realizate prin concesiune, până în 2013 - 2014.
În ceea ce priveşte modernizarea drumurilor naţionale, o parte dintre obiectivele viitorului Guvern vizează realizarea de centuri ocolitoare pentru circa 50 de oraşe, însă în planurile guvernanţilor nu a intrat şi mult discutata centură ocolitoare a oraşului Constanţa. Care se pare că nu va beneficia de nicio finanţare, nici de la bugetul de stat, de la BIRD, ISPA şi nici de la FEDR. Cel puţin aşa reiese din lista pe care aceştia au întocmit-o şi au făcut-o publică în urmă cu două zile. Asta în condiţiile în care, în campania electorală de la locale, dar şi cea mai recentă, de la alegerile parlamentare, primarul Radu Mazăre, dar şi candidaţii PSD la deputăţie şi Senat au invocat necesitatea prezenţei lor la guvernare şi pentru acest motiv. În schimb, guvernanţii au în plan construirea unei centuri ocolitoare a Mangaliei, finanţarea venind de la FEDR.

Transportul feroviar, revigorat

Cât despre strategia în domeniul transportului feroviar, programul de guvernare prevede finalizarea, până în 2009, a lucrărilor de modernizare a tronsonului de cale ferată Bucureşti - Constanţa. Trebuie evidenţiat faptul că modernizarea acestui tronson a început în urmă cu patru ani şi, la acel moment, se preconiza că va fi nevoie doar de un an şi jumătate pentru finalizarea lui. În acest mod, se va scurta durata unui drum Bucureşti - Constanţa, de la cinci-şase ore la două ore, aşa cum au promis la startul proiectului. Totodată, se specifică faptul că inclusiv lucrările începute la gara din oraş vor fi finalizate pe perioada pe care a fost elaborat proiectul de guvernare şi, mai mult, se va realiza şi un centru comercial.

palatul_victoria.jpgUn nou pod peste Canalul Dunăre - Marea Neagră

Şi pentru transportul naval sunt planuri mari. Se doreşte construirea unui pod peste Canalul Dunăre - Marea Neagră, în zona Agigea, care să facă legătura cu Autostrada Soarelui şi cu centura Constanţa, apărarea malurilor şi modernizarea instalaţiilor la Canalul Dunăre - Marea Neagră şi Poarta Albă -  Midia Năvodari. De asemenea, guvernanţii reliefează şi necesitatea prelungirii digului de larg al Portului Constanţa şi simplificarea formalităţilor de control al navelor fluviale, în vederea asigurării condiţiilor optime de operare şi staţionare a navelor la chei, în Constanta Sud - Agigea. Visele nu se opresc aici. Pentru sporirea capacităţii de operare a mărfurilor se va construi, în Portul Constanţa Sud - Agigea, molul 3.
Nici eficientizarea liniei de feriboat Constanţa Poti-Batumi nu a fost uitată de elaboratorii programului, aceştia evidenţiind şi faptul că trebuie îmbunătăţite condiţiile tehnice în acest sens.
Tot la acest capitol s-a avut în vedere dezvoltarea capacităţii feroviare în zona fluvialo-maritimă a Portului Constanţa, dar şi a infrastructurii aeroportuare în zonele cu activitate turistică importantă, precum cea de la malul mării.



Locuinţele lui Mazăre, în schemă

Printre obiectivele fundamentale pe care Guvernul României şi le asumă şi pe care le va promova în următorii patru ani se regăseşte şi programul de locuinţe ieftine pentru tineri, iniţiat şi promovat la nivel naţional de edilul constănţean, Radu Mazăre. La mijlocul priorităţilor, la punctul 12, guvernanţii au pus Realizarea Programului Naţional pentru construirea de locuinţe sociale şi pentru tineri.

Turismul - prioritar

Definit drept o prioritate a economiei naţionale, la capitolul turism, guvernanţii au avut în prim-plan punerea în aplicare a unor programe care să dezvolte această arie de activitate la Marea Neagră. Noul guvern îşi propune să modernizeze infrastructura de turism, prin parteneriate între ministere şi autorităţile locale. Astfel, se va pune în aplicare, în perioada următoare, un Program de Dezvoltare Zonală a Turismului care va fi coroborat cu programele autorităţilor locale. Şi creşterea gradului de accesibilitate a pachetelor de servicii turistice pentru pensionari, studenţi, elevi şi persoane cu venituri modeste face parte din viitorul program de guvernare.
În document mai sunt incluse, la aceeaşi secţiune, şi priorităţile referitoare la dezvoltarea turismului rural şi acordarea de facilităţi fiscale pentru promovarea turismului, precum şi elaborarea de planuri specifice de acţiune pentru turismul regional, pe litoralul românesc, în Delta Dunării, şi turismul montan, balnear şi cultural.
Cei puşi la cârma ţării vor să transforme Portul Constanţa
într-un important punct nodal şi logistic. În acest sens, aceştia vor susţine implementarea proiectului coridorului energetic Marea Caspică - Marea Neagră, prevăzut de Strategia UE pentru Asia Centrală, în vederea valorificării potenţialului de tranzit al României.

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, finalizate în 2015

În ceea ce priveşte terminarea lucrărilor la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, dacă planurile vor merge „ca la carte", acestea vor fi date în funcţiune în 2014 - 2015, construcţia lor fiind estimată să înceapă în 2010 - 2001. De asemenea, tot la capitolul dedicat energiei şi resurselor minerale este inclusă şi realizarea unor studii de fezabilitate care au drept scop construcţia unei noi centrale nucleare, precum şi a unei noi hidrocentrale pe Dunăre. 

 

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a jucat barajul pentru Euro 2024 Ucraina a completat grupa României

29 Mar 2024 129

Natație Sportivii de la Atena Sport Club Constanța, multe clasări pe podium la Campionatul Regional (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 545

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Voința Săcele, scorul etapei

27 Mar 2024 1060

Primăria Năvodari repară locul de joacă din Parcul Ion Dobre. Ce societate se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

26 Mar 2024 507

ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 642

Aleșii locali vor aproba procedurile de închiriere a terenului de sport al Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” și a unei săli de clasă a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 465

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța vrea să obțină în instanță suspendarea hotărârii Consiliului Local Constanța prin care a fost revocat dreptul de folosință gratuită a sediului (DOCUMENT)

23 Mar 2024 1646

Clubul Sportiv Dinamo București va avea o arenă multifuncțională modernă! Câte locuri va avea arena

21 Mar 2024 470

Încălțăminte sport contrafăcută, descoperită în Portul Constanţa

21 Mar 2024 359

Prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului Protecting Children in Sport Developing Safe and Inclusive Sport Organizations la Universitatea Ovidius Constanța

20 Mar 2024 449

Primăria a emis certificatele de urbanism Două școli și o grădiniță din Palazu Mare și Constanța vor avea săli de sport

20 Mar 2024 512

SC Agrement Sport Club SRL solicită de la Agenția de protecție a mediului obținerea autorizației de mediu, amplasat în Mamaia Sat

20 Mar 2024 306

Tulceanul Sorin Andrici stabilește un nou record pentru România în competiția din Spania

19 Mar 2024 459

UPDATE Simona Halep și-a aflat adversara de la Miami!

18 Mar 2024 650

Județul Tulcea Sportivii de performanță, susținuți financiar mai degrabă de familii

13 Mar 2024 500