05 Nov, 2022 00:00
2964
După ce inflația a luat-o razna, toate alimente s-au scumpit îngrijorător.
De exemplu, față de august 2021, cartofii s-au scumpit cu peste 50%, iar uleiul cu aproape tot atât.
Și mălaiul s-a scumpit cu 35%, nu mai vorbim despre carne sau produse lactate, legumele și conserve din fructe, zahăr, făina și chiar pâinea.
Situația nu lovește doar în persoane fizice ci și în instituții și mai ales în cele care trebuie să presteze servicii sociale.
Încă din această vară, majoritatea furnizorilor de alimente pentru cantinele aflate în subordinea Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța și a Consiliului Local Municipal, au notificat conducerea Direcției că prețurile stabilite în baza acordurilor-cadru nu vor mai putea fi respectate până la sfârșitul anului, în actualele condiții de piață.
Firmele riscă amezi de la ANAF deoarece în ultima perioadă au livrat produse sub prețul de achiziție, ceea ce contravine legislației în vigoare.
În aceste condiții, societățile comerciale care asigură alimentele pentru prepararea hranei în unitățile de protecție socială administrate de DGAS se află în imposibilitatea de a mai respecta prevederile acordului cadru de alimente încheiat în 2020 și a contractelor subsecvente.
Așa cum era firesc, am solicitat un punct de vedere conducerii Direcției de Asistență Socială, conduse de Monica Poptile.
Amariei G. Petru care reprezintă o Întreprindere Individuală din Suceava, aflată sub contract cu DGAS și livrează produse de băcănie ne-a declarat că de săptămâna viitoare, respectiv din 7 noiembrie a.c. se află în imposibilitatea de a-și mai onora atribuțiile din contractul cadru.
Antreprenorul s-a plâns de creștere prețurilor și spune că a solicitat o ajustare a tarifelor din contractul pe care îl are cu DGAS Constanța, însă până la redactarea acestui material nu primise niciun răspuns.
”Nu mai putem furniza sub prețul de achiziție. Riscăm să fim amendați de ANAF”, a mai spus bărbatul.
Un alt furnizor, societatea Granbis SRL și livrează la cantinele DGAS conserve din legume și fructe, ouă, pește etc.
Administratorul firmei, Nicolae Biserică ne-a precizat că firma sa are contract până la sfârșitul lunii în curs și deși a solicitat cu acordul părților majorarea prețurilor nu a primit deocamdată niciun răspuns de la DGAS Constanța”.
Un al treilea furnizor, societatea Geocor Trade Import - Export SRL. Asociatul unic și administratorul firmei, Leonard Cristian Nedelcu ne-a spus că în ultima perioadă firma sa nu a mai livrat nimic către cantinele în care se pregătește mâncare pentru copiii de crește, bătrânii și persoanele aflate în dificultate socială din municipiul Constanța, deoarece nu a primit niciun răspuns cu privire la ajustarea prețurilor.
Iată că, chiar dacă conducerea Direcției de Asistență Socială continuă, la fel ca și în alte situații, să ascundă gunoiul sub preș, există posibilități pentru a oferi cititorilor răspunsuri la sesizările lor.
Direcția administrare creșe Constanța
Este parte a Direcției generale de asistență socială Constanța își desfășoară activitatea în 5 sedii, localizate astfel:
Sediul administrativ Direcția Administrare Creșe – Al. Malinului nr.4, Constanța;
Creșa nr.1 – Str. Adamclisi nr.1, Constanța (până la finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și mansardare funcționează în incinta Școlii gimnaziale nr.6 “N.Titulescu”, Aleea Cameliei nr.2) - capacitate 80 de locuri;
Creșa nr.5 - Ale. Mimozelor nr. 4 - capacitate 90 de locuri ( se află în faza obținerii autorizațiilor de funcționare în urma lucrărilor de reabilitare)
Creșa nr.13 – Ale. Pelicanului nr.3, bl. AV29, Constanța-capacitate 80 de locuri;
Creșa nr.18 – Ale. Cutezătorilor nr.7, bl. D, Constanța-capacitate 80 de locuri;
Creșa “Licuricii”- B-dul I.C. Brătianu nr.50.
Căminul pentru persoane vârstnice Constanța
Căminul funcționează în municipiul Constanța, str. Unirii nr.104. Instituția are o capacitate de 298 de locuri.
În cadrul centrului există Compartimentul Bucătărie, care asigură hrana zilnică a beneficiarilor.
Întocmirea meniurilor se realizează de către tehnicienii nutriționiști din cadrul centrului, fiind adaptate afecțiunilor (regim desodat, regim diabetic), nevoilor nutriționale, dar și preferințelor beneficiarilor, astfel încât să se creeze un climat familial.
Cantina de ajutor social Constanța
Cantina de ajutor social Constanţa are sediul în strada Petre Romulus nr.22, loc.Constanţa și funcționează în cadrul Direcţiei generale de asistență socială Constanța.
Scopul cantinei este: asigurea, prepararea și servirea hranei beneficiarilor aflați în situație de dificultate, în vederea prevenirii şi combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii acestora.
Cantina de ajutor social presteaza servicii sociale gratuite sau contra cost persoanelor aflate în situaţii economico-sociale sau medicale deosebite.
Acordul cadru de alimente încheiat în 2020 și contractele subsecvente pot fi studiate în secțiunea „documente”.
Ti-a placut articolul?
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: