Deschidere editie

„Cei mici unde să se joace?“ Scandal în curtea şcolii! Poliţia este sesizată zilnic. Oameni exasperaţi (galerie foto)

Vacanţa de vară înseamnă pentru mulţi copii să bată mingea pe terenul de fotbal, să alerge toată ziua, să se joace cu prietenii. Nu şi în cartierul Inel 2, unde de o săptămână părinţii şi bunicii se plâng că ai lor copii sunt alungaţi de poliţie din curtea şcolii din cartier. Este vorba de Şcoala Generală numărul 8, situată în apropiere de bulevardul I.C. Brătianu, unde nu există niciun loc de joacă sau parc în vecinătate, blocurile fiind înconjurate de străzi intens circulabile şi parcări pline.
 
În seara zilei de joi, 9 august, copiii din curtea Şcolii Generale numărul 8 au luat-o la fugă, dar nu din joacă, ci în momentul în care mai mulţi poliţişti au intrat în curtea instituţiei de învăţământ. O bătrână a încercat să stea de vorbă cu ei, chiar le-a reproşat că nu este nevoie să aibă copiii terorizaţi în fiecare seară. Totuşi, oamenii legii au venit în urma unor sesizări făcute la secţie. Nu au împărţit amenzi. Mai mulţi posesori de câini spun că îşi plimbă patrupezii prin curte, dar în lesă şi doar în zonele cu iarbă, pentru ca ei să fugă. Au de fiecare dată pungă pentru a strânge fecalele animalelor. „Eu unde să îmi las câinele să se joace dacă nu avem niciun părculeţ în zonă? Nu risc să îl las pe străzi aici, mai ales că este un trafic destul de mare“, a spus stăpânul unui câine.
 
Aşa s-a întâmplat joi, când cei mici au luat-o la fugă, iar oamenii au rămas să se certe cu organele de poliţie, care nu au făcut nimic altceva decât să vină la sesizare. După cum spune o bătrână, bunica unui copil care se joacă zi de zi în curtea şcolii, oamenii legii au fost de câteva ori în ultima săptămână. „Nu îmi găsesc copilul. A fugit când a văzut poliţia. S-au împrăştiat toţi. Când a început copilul să alerge, eu m-am împiedicat de trotinetă şi m-am lovit la picior. Conform cărei legi să ne alunge? Eu fac plângere la Protecţia Copilului. Nu se poate aşa ceva! Să vină după ora 10 când vin ăia de pe Justiţiei (n.r. strada Justiţiei) care bat mingea şi sparg sticle, nu când se joacă copiii noştri. Noi îi învăţăm să arunce la gunoi. Seminţe, când spargem, punem în şerveţel. În care loc de joacă să mă trimită cu copilul? Unde să se joace cei mici?”, a spus o bunică revoltată.
 
Un alt bunic recomandă să se pună camere de supraveghere în curtea şcolii, mai ales că porţile erau închise cu lacăt, dar de fiecare dată când se întâmpla acest lucru, lacătele erau rupte de alte persoane. „Vin din ăştia mari seara care sparg seminţe, mănâncă chipsuri, beau bere sau energizante, înjură, se bat. Şi uitaţi ce mizerie e aici... nimeni nu face nimic. Îl înţeleg şi pe directorul şcolii dacă a făcut reclamaţie. Vara e îngrozitor aici. În timpul anului şcolar este paznic şi e în regulă. Să pună camere de supraveghere”, a spus bunicul. 

Problema distrugerii: nu este o noutate pentru nimeni 

Mizerie, doze de energizante, chiştoace, bănci rupte, gard îndoit, lacăte sparte şi asta este doar o mică parte din imaginea pe care o lasă la apus curtea şcolii. De vină ar fi cei care îşi petrec nopţile aici. O parte din părinţi spun că reclamaţiile le fac cei care locuiesc în blocul de lângă şcoală, însă o altă parte susţine că însăşi conducerea şcolii ar fi cea din spatele reclamaţiilor. Bunurile distruse din curtea şcolii nu sunt uşor de evitat. Un bătrân spune că zeci de lacăte, până şi becurile de la şcoală au fost sparte. Directorul şcolii este de acord ca cei mici să se joace ziua acolo, dar nu i se pare normal ca bunurile şcolii să fie distruse.
 
„Este mizerie, îmi distrug gardul, intră cu câini, cu mâncare, cu seminţe... Nu răspund eu pentru ce au făcut domnii poliţişti. Indiferent cine sunt, că sunt de lângă şcoală sau din afara şcolii, nu pot să distrugă ceea ce aparţine şcolii. Discut cu părinţii, cu posesorii de câini. Nu e în regulă, nu e parc. Aici e şcoală. Noi am primit o sesizare în iunie, că se face gălăgie, că se înjură în curtea şcolii. Noi am sesizat Secţia 4 Poliţie să ne ajute să rezolvăm situaţia”, a spus directorul instituţiei de învăţământ, Petrişor Badea.
 
Tot ce rămâne de făcut este ca acest joc de-a şoarecele şi pisica să se oprească şi să se instaureze ordinea în curtea Şcolii numărul 8 din Constanţa. Părinţii speră în continuare că vor avea unde să îşi ducă copiii fără să fie goniţi de poliţie sau în pericol.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

yigru zeltil

11 Aug, 2018 01:13

Ar fi spatiu berechet pentru terenuri de sport in parcul care s-ar putea realiza in zona de peste calea ferata, doar sa se vrea...

Articole asemanatoare

Școală Gimnazială nr. 2 din Viile, comuna Ion Corvin va intra in reabilitare și modernizare (document)

19 Jul 2019 255

Imagini de la eveniment Constanţa. Ianis Hagi, căpitanul FC Viitorul, în mijlocul copiilor de la Şcoala „Jean Bart“ (galerie foto + video)

22 May 2019 1695

Şcoala Gimnazială Nr. 31, Constanţa face angajări. Ce post este vacant și când este programat concursul

15 Apr 2019 676

Un elicopter a fost avariat după o aterizare forţată. Ce s-a întâmplat

08 Mar 2019 924

Post vacant la Şcoala Gimnazială Nr. 31 Constanţa

04 Mar 2019 988

Accident la intersecţia dintre Aleea Topolog şi strada I.L. Caragiale (galerie foto + video)

21 Oct 2018 3681

Mai multe şcoli din judeţ, în atenţia ISJ Constanţa. Încep inspecţiile şcolare generale. Ce verifică inspectorii şcolari

18 Oct 2018 3483

Explozie de creativitate culinară Târgul toamnei la Şcoala numărul 8 din Constanţa!

05 Oct 2018 3762

Societatea Gamaro Construct se ocupă de construirea unei școli în localitatea Nisipari, județul Constanța. Ce valoare are contractul (document)

31 Aug 2018 677

Un pieton a fost lovit de un autoturism pe bulevardul I.C. Brătianu

06 Aug 2018 1029

Preotul Vasile Nartea, 50 de ani în slujba Bisericii, la Mangalia (galerie foto)

04 Aug 2018 1959

Examenul de definitivare are loc pe 18 iulie. Profesorii din Constanţa, aşteptaţi la Şcoala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica“

17 Jul 2018 1382

Peste 10.000 de persoane care își doresc să fie polițiști s-au înscris la concursul de admitere la școlile de poliție

24 Jun 2018 1075

Trei şcoli din Constanţa, în atenţia consilierilor locali constănţeni. Unităţile de învăţământ vor fi reabilitate

28 May 2018 7443

Trei școli urmează să fie reabilitate pentru creșterea eficienței energetice. Primăria Constanța organizează licitație

18 May 2018 601