Centrele din județul Constanța Cum s-au pregătit pentru vaccinare primarii din Cumpăna, Techirghiol, Eforie și Cobadin. Imagini, costuri și probleme

  • Centrele de vaccinare din județul Constanța așteaptă normele de aplicare a HG 5/2021 privind angajarea personalului
  • ZIUA de Constanța a vizitat mai multe centre din județ și vă prezintă situația la zi cu acestea
  • În primă fază, centrele din Cumpăna, Eforie, Techirghiol și Cobadin sunt dotate de către primării și așteaptă vizitele celor de la DSP pentru avizare
  • În galeria foto veți regăsi imagini din cele patru centre menționate
 
ZIUA de Constanța vă prezintă stadiul centrelor de vaccinare din județul Constanța. Jurnaliștii cotidianului au luat la pas județul pentru a vedea cum s-au pregătit primăriile pentru dotarea, echiparea și gestionarea strategiei de vaccinare, care se află, în prezent în etapa a II-a de imunizare.
 
În județul Constanța au fost stabilite 18 localități care vor găzdui centre de vaccinare. Dacă la municipiul Constanța știm de centrul de vaccinare de la SMMIT, aflat la Stadionul Portul unde sunt deja programările epuizate, dar și de Pavilion Expozițional, care se află în curs de pregătire, am vrut să vedem ce se întâmplă și cu celelalte centre de vaccinare, care se află încă în așteptare.
 
Ele nu pot funcționa încă pentru că nu există personal angajat pentru a se ocupa de pacienții care ar trebui să vină. Prin Hotărârea de Guvern nr. 5/15.01.2021 au fost stabilite sumele prin care medicii, asistenții și registratorii urmează a fi remunerați. Totuși, nu există încă normele de aplicare, care ar mai dura cel puțin o săptămână, deci nu există contractul cadru pentru angajare prin diversele forme, fie că vorbim de detașare sau alte modalități de acoperire a posturilor.
 
Astfel, echipa ZIUA de Constanța a vizitat patru centre de vaccinare din Constanța – Cumpăna, Eforie, Techirghiol și Cobadin, unde primarii din toate cele patru localități au precizat că au făcut eforturi și am pregătit cum au știut mai bine centrele de vaccinare, iar toți au punctat că așteaptă să vină Direcția de Sănătate Publică pentru avizarea lor, dar și normele de aplicare ale HG 5/2021, pentru a angaja personal.
 

Cumpăna



Pentru început, prima localitate vecină Constanței, Cumpăna a fost o surpriză plăcută. Tabăra de copii, care pe timp de vară era plină de zâmbete și tineri plini de energie, a devenit un centru medical în toată regula. Primarul Mariana Gâju a punctat că pregătirea centrului a necesitat un efort colectiv, iar Nucleul Local de Coordonare a Vaccinării funcționează impecabil. Mariana Gâju susține ședințe cu acest nucleu pentru a fi pusă la punct cu fiecare stadiu și cu ce mai este nevoie pentru o viitoare funcționare eficientă. Din nucleu fac parte următorii: Lorena Neagu – administrator al centrului, Ovidiu Zisu – inspector la Poliția Locală Cumpăna, Adriana Robi – asistent medical comunitar, Marta Voicu – asistent medical, Anina Simona Zamfir – inspector la Compartimentul de Asistență Socială Cumpăna, Sema Nurmambet – referent superior la Compartimentul de Asistență Socială Bărăganu, un reprezentant de la structura medicală din comuna Cumpăna, Petrișor Irimia – șef serviciu management operațional Garda de Coastă (MAI) și un reprezentant MApN.
 
La Cumpăna, centrul de vaccinare a însemnat un aport financiar din partea primăriei de 17.511 lei. Conform edilului, la Cumpăna va funcționa centrul cu șase medici, șase asistenți și registratori. Capacitatea de vaccinare va fi de 16 pacienți pe oră, în condițiile în care în etapa a doua sunt 2.200 de persoane de peste 65 de ani și bolnavi cronici, pe raza comunei. Mai mult, la Cumpăna ar urma să se vaccineze și pacienții din localitatea Bărăganu. Fluxul este unul fluid, cu o cameră desemnată pentru fiecare etapă din procesul de vaccinare. Totul este steril, au fost montate inclusiv fâșii de linoleum antibacterian, iar zonele de depozitare ale deșeurilor sunt total separate de circuitul pacienților. Trebuie făcută mențiunea că în fiecare cameră din flux a fost trasă apă curentă și a fost amenajat totul pentru igienizare eficientă.
 

Eforie


 
Centrul de vaccinare de la Eforie se află într-o clădire din cadrul complexului Steaua de Mare. Inițial, s-a dorit organizarea centrului la o sală de sport, dar costurile primăriei ar fi fost mult prea ridicate pentru a putea să îi ofere o funcționalitate eficientă și corectă din punct de vedere sanitar. Totuși, costurile reduse au fost canalizate în amenajarea spațiului existent de pe malul mării. Clădirea este una generoasă, iar fluxul este unul continuu, fără intersectarea persoanelor. Camerele separă zonele de așteptare, de vaccinare și de așteptare post-vaccinare. Desigur, medicii au vestiarele lor. De altfel, investiția, conform celor spune de edilul Rober Șerban, a fost de aproximativ 30.000 de lei. Desigur, la fel ca la Cumpăna, personalul este cel care urmează a fi contractat. Fluxul va fi asigurat de un număr de patru cabinete pentru vaccinare. În centrul de la Eforie, odată intrați prin ușa din față, pacientul e întâmpinat de un prim Triaj, unde este verificată temperatura pacientului, iar apoi de Registratură. Urmează un nou triaj medical, unde sunt asigurate cerințele cerute de strategie. De acolo pacientul merge în camera de vaccinare, care sunt două cabinete, cu câte două zone de vaccinare concomitente fiecare. De asemenea, există și două cabinete de supraveghere post-vaccinare, care are și un pat pentru cazurile grave. În aceste cabinete, vor fi medici de la UPU Constanța și Năvodari, care vor fi pregătiți pentru situațiile delicate care ar putea apărea. Ieșirea se face pe un circuit separat de cel de intrare. De menționat este că sunt aparate cu raze ultraviolete care dezinfectează încăperile, iar aerisirea se face în fiecare dimineață pentru eliminarea mirosului neplăcut care rămâne după dezinfectare.

 

Techirghiol

 
O nouă clădire care nu funcționa a fost transformată în centru de vaccinare la Techirghiol. Aici, la fața locului lucrurile au stat puțin diferit de Cumpăna și Eforie, fiind vorba încă de lucruri care ar trebui făcute pentru o funcționalitate clară. Nu existau calculatoare la intrare și nici săgeți care să arate că a fost conceput un flux fluid pentru pacienți. Administratorul centrului ne-a prezentat o singură intrare care ar avea și rol de ieșire, ceea ce contravine normelor prezentate de către Guvern cu privire la organizarea centrelor de vaccinare, dar de altfel, responsabilii au spus că încă nu au primit avizul Direcției de Sănătate Publică. Centrul de vaccinare se află la Centrul de Sport, fiind echipat de către Sanatoriul Balnear din Techirghiol. Reparațiile la clădire au fost de 35.000 de lei, conform celor declarate de Iulian Soceanu, edilul localității. Aceeași problemă ca la celelalte centre este ridicată de primar – personalul. Nu au cum să fie încheiate contractele până la apariția contractului-cadru, iar costurile ar fi de aproximativ 100.000 de lei pe lună, pentru centrul de la Techirghiol, care are nevoie de un minim de personal. Conform prezentării administratorului clădirii în care va funcționa centrul de vaccinare, odată intrat pacientul este întâmpinat de registratură. Apoi pacientul va face stânga și va intra într-un cabinet medical, unde a fost adus un pat special de către Sanatoriul Balnear. De asemenea, camerele toate sunt echipate cu cele necesare funcționării fluxului. De aici, pacientul iese pe ușă, trece prin zona de înregistrare și ajunge într-o cameră care are ca rol de cameră de vaccinare. Pot fi două persoane vaccinate simultan. Există o cameră de așteptare post-vaccinare, unde sunt scaune și un pat identic cu cel din prima cameră. DSP urmează să se pronunțe dacă mai trebuie modificări la centru pentru a putea să dea avizul de funcționare.
 

Cobadin


 
La Cobadin, centrul de vaccinare a fost stabilit la Căminul Cultural din localitate. Poate una dintre cele mai mari investiții privind pregătirea locului, din datele cumulate până acum – au fost investiți 110.000 lei pentru asigurarea tuturor celor necesare – vorbim de alimentare cu apă rece și caldă, imprimante, laptopuri, scaune, paturi, frigidere noi, paravane din termopan pentru delimitarea zonelor din fluxul centrului de vaccinare, dar și multe altele. Centrul arată conform graficelor trimise de Guvernul României. Cristian Telehoi, primarul comunei, a însoțit echipa ZIUA de Constanța într-un tur al centrului de vaccinare. Intrarea se face pe o parte, iar ieșirea prin altă ușă, astfel cei care intră și cei vaccinați nu intră absolut deloc în contact. De altfel, odată intrat pacientul în centru, este întâmpinat de zona de înregistrare. Urmează o zonă de triaj medical, dotată cu toate cele necesare. Zona de așteptare este una generoasă ca spațiu, iar apoi urmează spațiile de vaccinare, dotate cu scaune și echipamentele necesare. Băile pacienților și ale medicilor sunt separate. Ieșirea se face direct din zona de așteptare post-vaccinare, unde se află și o imprimantă performantă care va scoate adeverințele de vaccinare. Pe de altă parte, Cobadin se confruntă cu o problemă cu cadrele medicale, care nu se înghesuie să se implice în campanie. Calculul celor de la Cobadin arată peste 100.000 de lei pe lună, necesarul pentru plata personalului.
 
Peste tot, în toate cele patru localități există o situație delicată legată de personal, căci nu au cum să se efectueze angajări. Fără banii promiși de Guvern, nu se poate asigura funcționarea centrelor de vaccinare. Mai ales că aceste centre deservesc mii de locuitori din județ, care doresc să se vaccineze. Nu oricine își permite un drum către centrele mari, care acum sunt funcționale. Mai mult, în județul Constanța sunt 0 locuri disponibile pentru vaccinare până cel puțin pe 8 februarie. Astfel, deschiderea de noi centre reprezintă o adevărată gură de aer proaspăt pentru centrele deschise deja. Ministerul Sănătății trebuie să găsească soluții bugetare alături de Ministerul Economiei pentru a acoperi costurile legate de personal.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Ion

22 Jan, 2021 21:06

de ce nu mergeti si la cogealac sa vedeti centrul de vaccinare

Articole asemanatoare

„Infracţiuni de corupţie“ Militar din Constanța trimis în judecată pentru cumpărare de influenţă!

17 Mar 2024 970

Undă verde de la Mediu pentru Spitalul de Boli Infecțioase Constanța! Ce investiție este vizată?

14 Feb 2024 671

Iată lista farmaciilor din Constanța, unde te poți vaccina antigripal

06 Feb 2024 860

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național

05 Dec 2023 965

INSP 100 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în săptămâna 16 - 22 octombrie cu Pfizer Omicron

23 Oct 2023 889

Proiect depus la Mediu Spitalul de Boli Infecțioase Constanța se extinde

19 Oct 2023 996

INSP Peste 16 milioane de doze de vaccin au fost administrate, de la începutul campaniei

16 Oct 2023 919

EFSA recomandă vaccinarea preventivă împotriva gripei aviare pentru păsările din zonele cu risc ridicat

11 Oct 2023 873

CAS Constanța Vaccinurile gripale se decontează din FNUASS pe baza prescripției medicale electronice

03 Oct 2023 952

Ministrul Sănătății „Vaccinarea nu este și nu va deveni obligatorie!”

14 Aug 2023 826

Ministerul Sănătății, conferință privind vaccinarea la nivelul României. Se va discuta strategia pe următorii 7 ani

11 Aug 2023 822

Proiectul ce vizează strategia națională de vaccinare în România până în 2030, în dezbatere publică. Ce prevede acesta

08 Aug 2023 714

Noua campanie de informare a Ministerului Sănătății! Alexandru Rafila - „Pandemia a scăzut încrederea în vaccinare“

03 Aug 2023 842

Știri justiție Interceptări și condamnări pentru vaccinări fictive, la Constanța! „În cabinet e una blondă, mai focoasă aşa, poc i-ai plasat, ea ştie ce are de făcut“

25 Jul 2023 1685

Medic de familie din Constanța, acuzat de luare de mită și de fals informatic! Tribunalul a stabilit primul termen

22 Jun 2023 2521