Cercetat de DIICOT Fostul şef al Casei de Cultură din Constanţa află azi dacă se întoarce în arest

SC Porto Nav Group SRL are sediul pe bulevardul Ferdinand nr. 24, este în lichidare şi a avut ca obiect de activitate „transportul de marfă pe căi navigabile interioare”
 
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constanţa vor afla azi dacă cele cinci persoane suspectate că fac parte dintr-un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni din sfera macro-criminalităţii economico-financiare se întorc în arest. Vineri seara, completul de judecători prezidat de magistratul Monica Laura Tănase, din cadrul Tribunalului Constanţa, a respins propunerea de arestare formulată de DIICOT pe numele a celor doi inspectori fiscali - Mioara Gache (fostă Jagura) şi Nicoleta Mitrică (fostă Butan, fostă Alexandru). Tot spre arestare au mai fost propuşi şi trei afacerişti Yucetaş Nusret (turc), Lilian Ştefan (moldovean) şi Filip Ion Pop (constănţean). Instanţa de judecată a respins propunerea de arestare formulată de DIICOT, punându-i pe cei cinci în libertate, fără a le impune vreo interdicţie. Filip Ion Pop apare în consiliul director de conducere al Asociaţiei Haiducilor, condusă de „căpetenia naţională” Nicolae Mavrodin. Mai mult decât atât, Filip Ion Pop a fost directorul Casei de Cultură - una dintre cele mai importante instituţii de cultură din Constanţa -, în perioada 23 iulie 1993 - 22 iunie 2002.
 
Conform procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Constanţa, Filip Ion Pop este suspectat că, „în iulie 2012, împreună cu Yucetaş Nusret, Ştefan Lilian şi Tăfălan Vasile, s-a constituit într-un grup infracţional în scopul obţinerii de beneficii financiare prin efectuarea de operaţiuni de spălarea a banilor proveniţi din activităţi evazioniste şi, acţionând în cadrul grupului infracţional organizat, în aceeaşi lună a anului 2012, în calitate de reprezentant al SC Porto Nav Group SRL Constanţa, a preluat fictiv drepturile şi obligaţiile decurgând din contractele de leasing financiar referitoare la zece utilaje de construcţii de la SC Basconlux Chişinău - Filiala Constanţa SRL Constanţa”, conform DIICOT. Organele de anchetă mai spun că Filip Ion Pop, în luna septembrie 2012, „în calitate de reprezentant al SC Porto Nav Group SRL Constanţa, a dispus evidenţierea în documentele societăţii a operaţiunilor fictive prin care s-a atestat în mod nereal vânzarea celor zece utilaje către SC Naftex Petrol Grup SRL Constanţa, ajutând totodată în acest mod la evidenţierea de către reprezentantul SC Naftex Petrol Grup SRL Constanţa a operaţiunii fictive prin care s-a atestat în mod nereal vânzarea către SC Asimetric Vision a celor zece utilaje de construcţii, în valoare totală de 677.000 de euro”.

Aceiaşi procurorii DIICOT continuă susţinând că, „în perioada septembrie - octombrie 2012, prin întocmirea şi prezentarea la ING Bank de contracte fictive de creditare a SC Porto Nav Group SRL Constanţa, a retras şi l-a ajutat pe Tăfălan Vasile să retragă în numerar din contul societăţii de mai sus contravaloarea în lei a sumei totale de 677.000 de euro, ajutând astfel la spălarea sumei menţionate anterior, care a fost transferată succesiv de către Yucetaş Nusret din contul SC Asimetric Vision SRL Constanţa în contul SC Naftex Petrol Grup SRL Constanţa şi de către Tăfălan Vasile din contul SC Naftex Petrol Group SRL Constanţa în contul SC Porto Nav Group SRL Constanţa, cunoscând că suma respectivă provine din săvârşirea de infracţiuni, în scopul disimulării originii evazioniste a acesteia”.
 
Firme cu sediul în Cipru
 
SC Porto Nav Group SRL are sediul pe bulevardul Ferdinand nr. 24 este în lichidare şi a avut ca obiect de activitate „transportul de marfă pe căi navigabile interioare”. Numele lui Filip Ion Pop mai apare şi în SC Div SRL (cu sediul pe strada Nicolae Grindeanu), unitate radiată, şi în SC P & P Sport SRL, cu sediul pe strada Corbului, unitate de asemenea radiată. SC Basconlux Chişinău Filiala Constanţa SRL are sediul pe strada Industrială nr. 1, staţie betoane.

Ca asociaţi persoane juridice găsim Lauriston Investments Limited, cu sediul social în Cipru, Arbitex Enterprises Ltd, cu sediul tot în Cipru, şi Basconslux SRL, cu sediul social în Moldova, Chişinău, persoana împuternicită fiind Lilian Ştefan, administrator. Unitatea are ca activitate principală „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”. Lilian Ştefan şi SC Basconlux Chişinău Filiala Constanţa SRL apar şi în Calipso Residences SRL. Unitatea din urmă este beneficiarul unui nou imobil de apartamente - S+P+10E şi etaj tehnic -, situat pe strada Eliberării. Potrivit datelor oficiale, Calipso Residences SRL are sediul în Constanţa, pe strada Industrială nr. 1. Ca asociaţi persoane juridice găsim SC Entraline Investments LTD, cu sediu social în Cipru, reprezentată de Braga Oleg, dar şi SC Piquant Trading Limited, cu sediu social tot în Cipru, reprezentată de Tudor Şişcanu, SC Basconslux Chişinău Filiala Constanţa SRL, reprezentată de Ştefan Lilian. Acesta este şi administratorul Calipso Residences SRL. Firma are ca obiect de activitate „dezvoltare (promovare) imobiliară”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.