UPDATE Cele 39 de persoane trimise în judecată au fost achitate Certaţi, dar asociaţi

DESCHIDERE_firme_banias_Mircea_Banias_Laurentiu_Mironescu.jpgÎn 2007, Mircea Banias, Laurenţiu Mironescu şi Ioan Bălan se reunesc în SC Euro Shipping Services SRL

Săptămâna nu a început bine pentru senatorul Mircea Banias, pentru Laurenţiu Mironescu sau pentru vameşii din Portul Constanţa-Sud Agigea.

Mascaţii au descins dis-de-dimineaţă la locuinţa celui care era, la acea oră, secretarul general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar fostul şef al organizaţiei judeţene a PDL a fost dus la DNA cu mandat de aducere. Câteva ore mai târziu, Mironescu era demis de la MAI şi băgat de mascaţi într-o maşină cu destinaţia Bucureşti, iar Banias ieşea de la Direcţia Naţională Anticorupţie, alipindu-se, din nou, de colegul său de suferinţă. Însă, nu este niciun secret pentru nimeni că Mironescu şi Banias au relaţii departe de prietenie, de o bună perioadă de timp. Laurenţiu Mironescu a fost cel care l-a adus la PDL pe Banias şi l-a susţinut pentru a ajunge în fruntea organizaţiei. Odată atins scopul, lanţul de iubire s-a rupt. Nu acelaşi lucru putem spune şi despre cel afaceristic.

Liantul Euro Shipping

IMG_2022.jpgÎn 2001, Mircea Marius Banias pune bazele Euro Shipping Services, cu sediul pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr. 187, bl. 6, la domiciliul unicului asociat. În 2004, Euro Shipping Services, alături de Romac Invest, înfiinţează Euro River Transport, administrator al noii afaceri fiind Banias. În 2007, Monitorul Oficial spune că business-ul avea alţi asociaţi: Vera Florena Potcoavă, Corneliu Mironescu (defunctul tată al lui Laurenţiu) şi Eugen Răcăuţanu. Cei trei s-au retras şi le-au lăsat locul lui Mircea Banias, Laurenţiu Mironescu şi Ioan Bălan, cel care avea să devină director al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA în locul asociatului său, Mircea. În 2008, Petrică Constantin Oprea şi Oana Ionela Roşu, asociaţi ai SC Interprest Trading SRL îi primesc în firmă pe Laurenţiu Mironescu, Raluca Băsescu, Mircea Banias, Paraschiva Chirică şi societatea Carbofarm Europa. În luna mai a aceluiaşi an, trio-ul Mironescu-Banias-Bălan preia de la Adrian Sarivan SC Betelgeuse Investment SRL şi îi mută sediul în incinta Port, Poarta 2 (Direcţia Sanitară), Construcţia C1, clădire administrativă P+1. Tot în 2008, Betelgeuse Investment fuzionează prin absorbţie cu Euro Shipping Services SRL. De-a lungul vremii, firma care îi reuneşte şi la această dată pe Mironescu, Banias şi Bălan a fost implicată în Euro River Transport (cu Romac Invest) şi Romterminal (cu Sea Container Services şi Euroexpert Grup).

Legătura Ban Com - RAEDPP - Mazăre

Dintre cei trei asociaţi, singurul care nu mai deţine alte afaceri este Ioan Bălan, demis de la conducerea CN APMC în urma scandalului legat de rambursarea ilegală de TVA şi de Said Baaklini. Potrivit Registrului Comerţului, Mircea Marius Banias este implicat în Ban Com SRL, E.T.I. Comercial şi Euro Shipping Services. Ban Com SRL este o afacere de familie, în care sunt implicaţi Emil (tatăl), Maria (mama) şi Emil-Sorin (fratele). ZIUA de Constanţa v-a mai prezentat afacerile pe care societatea lui Banias le-a făcut cu Regia Autonomă de Exploatarea Domeniului Public şi Privat, instituţie aflată în subordinea Primăriei conduse de Radu Mazăre. Cu numai 35 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale din 2009, firma senatorului Mircea Banias, fostul preşedinte interimar al organizaţiei judeţene a PDL Constanţa, a perfectat o tranzacţie imobiliară cu una dintre societăţile subordonate Primăriei şi, în consecinţă, lui Radu Mazăre. Ban Com SRL a fost înfiinţată în 1991. Are sediul pe bulevardul Tomis nr. 26, exact lângă Hotelul Tineretului, fost BTT. De altfel, în spaţiul comercial de 44 mp a funcţionat, ani de-a rândul, un magazin cu haine şi diverse mărunţişuri. Registrul Comerţului notează faptul că societatea are un punct de lucru pe bulevardul Tomis nr. 26 (la sediu), care funcţionează în baza contractului de închiriere 4733 din 18 aprilie 2000. Locul aparţinea Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa, condusă de tânărul PSD-ist Radu Babuş, subordonat pe linie de partid lui Radu Mazăre - primar şi boss al social-democraţilor locali, şi fiu al binecunoscutului Constantin Babuş, şi el director în cadrul Primăriei Constanţa. Cu alte cuvinte, firma democrat-liberalului Banias a funcţionat fiind chiriaş al RAEDPP-ului „roşu". Poate că asta nu ar fi chiar o problemă, însă, aşa cum spuneam, cu numai 35 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale - în care Traian Băsescu, susţinut de PDL şi, în consecinţă, de Mircea Banias (?!), a luptat împotriva social-democratului Mircea Geoană, pentru care, în plan local, s-au luptat Mazăre şi Nicuşor Constantinescu împreună cu oamenii lor -, Ban Com a încheiat cu RAEDPP contractul de vânzare cumpărare 2503 din 27octombrie 2009. Obiectul vânzării a fost spaţiul comercial de pe bulevardul Tomis nr. 26, iar preţul a fost stabilit la 14.700 de euro, adică 334 euro/mp. Aceasta este povestea Ban Com. În E.T.I. Comercial SRL sunt implicaţi cei doi fraţi Banias.

Business-uri de ex (secretar general)

Nu la fel de „liniştită" este viaţa afaceristică a lui Laurenţiu Mironescu. Cel care până ieri a fost secretar general al MAI este implicat în Euro Shipping Services, Maresq Consultants, Interprest Trading, Impromex, Quadro Civil Construct şi Kanara Print. Maresq Constultants îl are ca unic asociat pe Laurenţiu, iar administrator este soţia sa, Adriana-Carmen. Kanara Print a fost înfiinţată în 2002 şi are mai mulţi asociaţi: Dinu-Ion Efrim, Valer Gavris, Jana Monica Efrim, Marius Dorobanţu, Radu Severian Popeia, Laurenţiu Mironescu şi Ana Diana Cuşa. În Quadro Civil Construct (2009) îi regăsim pe Vasile Ovidiu Tudor, Valentin Ilie, Eugen Ilie şi Mironescu. Dinu Ion Efrim, Marius Dorobanţu, Radu Severian Popeia şi Laurenţiu Mironescu sunt asociaţii SC Impromex (2007). SC Interprest Trading reuneşte nume interesante: Constantin Petrică Oprea, Raluca Băsescu, Laurenţiu Mironescu, Paraschiva Chirică, Vera Florena Potcoavă şi SC Carbofarm Europa SRL, administrator fiind Sorin Groza. Şi SC Euroshipping Services, firma lui Banias, Mironescu şi Bălan, deţine părţi sociale în două societăţi comerciale. În SC Titan Containers Romania SRL, Euro Shipping este asociată cu Titan & Sales Management Holding APS Danemarca, Mediator CO. LTD. SRL Bucureşti şi Romtrans SA. Poate aşa se explică faptul că, ieri, şi Romtrans-ul a fost vizitat de mascaţi, cu toate că reprezentanţii companiei neagă acest lucru. Firma celor trei mai deţine părţi sociale şi în Euro River Transport SRL.

Cum e implicat Titi Chirilă?!

Un fapt foarte interesant este că şi numele deputatului PDL Constantin Chirilă pare a răsări în încrengătura percheziţiilor. Dis de dimineaţă, jandarmii şi poliţia de frontieră au percheziţionat un apartament situat pe strada Pescarilor, în bl. PA6B. Apoi, anchetatorii au descins la sediul SC Marinco SRL, în portul Constanţa-Sud Agigea. Atât locuinţa cât şi firma sunt ale lui Lucică Priscoveanu, despre care se spune că a fost vameş. Administratorul Marinco este Romică Cupeş. În 2008, din Marinco SRL s-au retras Laurenţiu-Constantin Dincă şi Marian-Ionuţ Iordănescu. În 2007, deputatul Titi Chirilă, alături de Cătălin Pricop, au pus bazele SC Bestrecovery SRL, cu sediul în Iaşi. În 2008, l-au cooptat pe Laurenţiu-Constantin Dincă, iar în 2009 au suspendat activitatea societăţii. Menţionăm că numele lui Marian-Ionuţ Iordănescu, unul dintre foştii asociaţi ai SC Marinco SRL, apare pe lista mandatelor de aducere la DNA.

UPDATE – 07.04.2016
 
Pe data de 22 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în dosar. Toate cele 39 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA au fost achitate. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.  
 
Minuta instanţei poate fi citită integral accesând link-ul
 
Decizie în dosarul „Portul Constanța“
Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, achitaţi alături de celelalte 36 de persoane (MINUTĂ)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Sluga din Rachitele

24 May, 2011 07:33

Cu cine "invart" ??:cu "famiglia" bishnitzar de TreiCoceni si apoi cu pedelacii slugii pe nume BoK de Istambul.

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 579

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 640

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 432

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 522

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 523

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 690

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3351

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 13837

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 895

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 871

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1920

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1295

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 2775

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 6793

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 802