Cine îl judecă pe Liviu Dragnea. Legături cu Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Dosarul Retrocedărilor din Constanţa

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desemnat vineri prin tragere la sorţi membrii completurilor de cinci judecători pentru anul 2018.
 
În urma tragerii la sorţi, Completul 1 penal este format din: Rodica Cosma, Valentin Horia Şelaru, Simona Cristina Neniţă, Francisca Maria Vasile şi Ioana Alina Ilie. Supleanţi la acest complet au fost desemnaţi: Tatiana Rog, Florentina Dragomir, Andrei Claudiu Rus, Luciana Mera şi Săndel Macavei.
 
Completul 2 penal va fi compus din: Lavinia Lefterache, Ionuţ Matei, Gheorghe Aurel Ilie, Ştefan Pistol şi Ioana Bogdan. Supleanţi: Oana Burnel, Rodica Aida Popa, Maricela Cobzariu, Leontina Şerban, Ilie Iulian Dragomir.
 
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este judecat în dosarul angajărilor aparent fictive de Completul 1 penal format din Rodica Cosma, Valentin Horia Şelaru, Simona Cristina Neniţă,  Francisca Maria Vasile şi Ioana Alina Ilie.
 
Aproape de jumătatea anului 2014, judecătoarea Rodica Cosma, din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, a decis punerea în libertate a lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, dar şi a afaceristului Avraham Morgenstern. Instanţa a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de ce doi.
 
Obligat să se prezinte la Poliţia municipiului.Interdicţiile lui Radu Mazăre, primarul din Constanţa
 
Valentin Horia Şelaru şi Francisca Vasile au respins în februarie 2017 recursul în casaţie declarat de Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, împotriva deciziei penale nr. 768/P din 29 iunie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, în dosarul privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa. În cauza mai sus precizată, fostul şef al CJC a fost condamnat la cinci ani de închisoare.
 
Simona Cristina Neniţă a făcut parte din completul care a soluţionat în primă instanţă dosarul Campusului Social Henri Coandă. În prezenta cauză, fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), fratele său, fostul senatorul Alexandru Mazăre, este bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
 

Magistraţii au decis schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina lui Alexandru Mazăre din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii. Ulterior, completul de judecată a decis condamnarea lui Alexandru Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. În continuare, judecătorii au decis achitarea lui Alexandru Mazăre sub aspectul infracţiunii de complicitate la luare de mită. Instanţa a decis că fapta de care este acuzat fratele lui Radu Mazăre nu există.
 
Omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat sub aspectul infracţiunii de dare de mită, după ce judecătorii au concluzionat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.

 
În cazul fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, Curtea Supremă a schimbat încadrarea juridică a faptelor din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii. În continuare, magistraţii au decis condamnarea lui Radu Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. Instanţa a mai decis achitarea fostului primar al municipiului Constanţa sub aspectul infracţiunii de luare de mită. În acest caz, instanţa a decis că fapta de care este acuzat Radu Mazăre nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
În continuare, cei trei judecători au decis ridicarea măsurii asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din data de 28.03.2016, asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Alexandru Mazăre şi Radu Ştefan Mazăre. „Ridică măsura asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din 11.04.2014, asupra sumelor de 18.550 de euro şi 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ştefan cu ocazia percheziţiei domiciliare“, potrivit minutei judecătoreşti. În prezenta cauză, Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost reţinuţi preventiv pe o durată de 24 de ore începând de la data de 8.04.2014 până la data de 9.04.2014.
 
Decizia judecătorilor nu este definitivă. 
Ioana Alina Ilie face parte din completul care judecă Dosarul Retrocedărilor din Constanța. În cauză, Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, a primit în primă instanță cea mai mare pedeapsă: patru ani de închisoare cu suspendare.
 
În dosar, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpați în legătură cu restituirea și atribuirea unor întinse suprafețe de teren intravilan din municipiul Constanța, Mamaia, plajă și faleză, fapte prin care ar fi fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (din care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și 36,16 milioane de euro - prejudiciu în dauna municipiului Constanța), conform DNA.
 
Dosarul Retrocedărilor din Constanța, amânat

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cine-l judecă pe Dragnea! (RECHIZITORIU)

01 Mar 2022 3180

Liviu Dragnea, condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare. Traseul procesului şefului PSD (galerie foto)

28 May 2019 2509

Luciana Mera, de la Înalta Curte, iese la pensie. În faţa ei s-au aflat Liviu Dragnea şi Radu Mazăre

06 Mar 2019 3496

Un nou termen în procesul în care Dragnea a fost condamnat la 3 ani și șase luni de închisoare

21 Jan 2019 1320

Cine îi va judeca pe Dragnea, Tăriceanu, Udrea, Bica, Ponta, Greblă, Hrebenciuc

13 Dec 2018 2215

Liviu Dragnea a solicitat Instanţei supreme suspendarea procedurii de tragere la sorţi a noilor judecători din completurile de cinci magistraţi

09 Nov 2018 1383

Cine este judecătorul care analizează cazul Liviu Dragnea, la judecată cu Înalta Curte. Azi, primul termen

26 Oct 2018 1778