Cine ne dă căldură Directorul general al Electrocentrale Constanţa, Marius Deaconescu, omul lui Strutinsky?! (document)



Transparenţa este un concept care, pentru Constanţa, este aproape inexistent. Instituţiile de interes public aflate în slujba cetăţeanului nu sunt sau aleg să nu fie transparente. Societatea care se ocupă de furnizarea apei calde şi căldurii în Constanţa - Electrocentrale Constanţa SA (ELCEN) - face parte din această categorie. Nu are nici măcar un site propriu, darămite o secţiune în care să publice declaraţiile de avere şi de interese ale conducerii sau lista achiziţiilor publice!
 
În luna septembrie a anului trecut, conducerea ELCEN Constanţa a fost schimbată. În locul lui Enache Gheorghe a fost numit director general Marius Dan Deaconescu. Decizia a fost publicată oficial abia în ianuarie 2016. În luna noiembrie a anului trecut, ZIUA de Constanţa a solicitat, în temeiul Legii 544/2001 a liberului acces la informaţiile de interes public şi al Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, declaraţiile de avere şi de interese ale persoanelor cu funcţie de conducere, ale membrilor Consiliului de Administraţie şi ale consilierului conducerii.
În luna ianuarie a anului 2016, am reuşit să întrăm în posesia declaraţiilor de interese ale directorilor şi ale membrilor Consiliului de Administraţie (pe care le-am prezentat în ediţiile anterioare), dar nu şi ale directorului general - Marius Dan Deaconescu -, pentru care am fost nevoiţi să facem o solicitare separată, la care ni s-a răspuns, în cele din urmă, incomplet, în sensul că ne-a fost remisă doar declaraţia de avere.
 
În cele ce urmează, vă prezentăm declaraţia de avere a şefului ELCEN, dar şi legăturile pe care Marius Dan Deaconescu le-a avut de-a lungul timpului cu oameni din anturajul fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre: Sorin Strutinsky, Valentin Gheorghe Ionescu, Mihaela Elvira Gherasim Tănase sau Cristian Ion Serghie.

Agoniseala de pe vremea când nu era director

Născut în august 1978, Marius Dan Deaconescu, directorul general al Electrocentrale Constanţa, menţionează, în declaraţia de avere depusă pe 29 septembrie 2015, că deţine un apartament de 57 mp în Constanţa, cumpărat în 2011. De asemenea, el declară şi o autoutilitară Dacia, fabricată în 2008. Din anul 2014, are deschis un cont curent cu o valoare la zi de 24.000 de lei. Nu mai puţin important, Deaconescu deţine o cotă de 100%, reprezentând 42 de părţi sociale (420 de lei) la SC Silver Ink SRL.
 
Directorul ELCEN Constanţa are însă şi datorii, toate la BCR: un credit scadent în 2041, cu un sold de 46.300 de euro, altul scadent în 2017, de 20.000 de lei, şi altul contractat în 2013 şi scadent în 2018, de 47.900 de lei.
 
În ceea ce priveşte veniturile, Marius Dan Deaconescu declară că a primit trei salarii: de la Phoenix SA - 47.119 lei, de la Silver Ink SRL - 592 de lei şi de la Mamaia Luxury Construction - 25.987 de lei. Acestor sume li se adaugă o indemnizaţie de 9.000 de lei de la D&L Stars Comp SRL.
 
Aşa cum am menţionat şi mai sus, declaraţia de interese nu ne-a fost transmisă, deşi am solicitat acest lucru în adresa înaintată către Electrocentrale Constanţa SA. Totuşi, Monitorul Oficial al României şi Registrul Comerţului deţin mai multe informaţii despre actualul director general, informaţii pe care o să vi le prezentăm în cele ce urmează.

Pas cu pas prin istoria afacerilor lui Deaconescu

Privind cronologic, vedem că Marius Dan Deaconescu îşi începe cariera în afaceri în martie 2006, atunci când, alături de Grifon Group SRL, pune bazele firmei Svideo Internet Services SRL. Deaconescu rămâne, de altfel, şi administratorul firmei, care se ocupa de „alte activităţi legate de informaţie“. Firma s-a dizolvat în anul 2011.
 
Despre Grifon Group, Antiţepari.ro nota, în decembrie 2013, că este „a doua ţeapă sub sigla marketonline.ro“. „Paula SorescuMugurel-Cosmin Frunzetti şi Răzvan-Napoleon Duţă, patronii şi respectiv administratorul firmei Grifon Group SRL, şi-au făcut un paravan din doi arabi şi au dispărut fără să fie traşi la răspundere pentru datoriile de peste 3,5 milioane lei“, notează Antiţepari.ro

 
În noiembrie 2006, Lucian Onofrei pune bazele D&L Stars Comp SRL, având ca activitate „comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate“. Un an mai târziu, în firmă apare şi Dan Lucian Flondor. Ulterior, Onofrei se retrage, pentru ca, apoi, Dan Flondor să coopteze alţi asociaţi: Santoni Iniziative SRL, o societate din Italia, reprezentată prin Santoni Tullio, Owen Five SRL, reprezentată de Cristian Serghie, şi Worldwide Resorts International Holdings Limited, o firmă din Malta, reprezentată legal de acelaşi Santoni Tullio. Tot atunci, în octombrie 2008, Dan Flondor se retrage din firmă, mandatul de administrator fiind preluat de Santoni Tullio şi Nicola Tullio. În aprilie 2014, asociaţii D&L Stars Comp SRL - Owen Five SRL, reprezentată de Cristian Ion Serghie, şi Santoni Inizative SRL, reprezentată prin Santoni Silvano, decid numirea în funcţia de administrator a lui Marius Dan Deaconescu, născut în august 1978.
 

În Adunarea Generală a Asociaţilor firmei D&L Stars Comp din 27 noiembrie 2014, asociaţii - Owen Five SRL, Malinara Holdings Ltd, reprezentată prin împuternicit Marius Dan Deaconescu, şi Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, reprezentată prin administrator Valentin Gheorghe Ionescu -, au decis renunţarea la obiectul principal de activitate. Pe 24 septembrie 2015, cele trei societăţi asociate decid revocarea din funcţia de administrator al firmei a lui Marius Dane Deaconescu, în locul său fiind numită Tincuţa Hîrtopanu.

Marius Dan Deaconescu, împuternicitul Mihaelei Elvira Gherasim

Aceasta nu este nici pe departe singura firmă în care Marius Dan Deaconescu a avut contact cu oameni din anturajul lui Sorin Strutinsky. În iulie 2015, cu puţin timp înainte de a fi numit directorul ELCEN Constanţa, Marius Dan Deaconescu era împuternicit de Mihaela Elvira Gherasim Tănase să o reprezinte în Adunarea Generală a firmei KLD Services. Sorin Strutinsky şi asociata sa au decis atunci revocarea din funcţia de administrator a femeii, în locul său fiind numită Nicoleta Strutinsky, nepoata lui Sorin Strutinsky. În august 2015, Deaconescu, în baza unei procuri speciale, a reprezentat-o din nou pe Mihaela Gherasim în Adunarea Generală a Asociaţilor KLD Services, dată la care s-a decis schimbarea sediului social al firmei la o adresă de pe strada Ion Roată.
 
Nu mai puţin important, Marius Dan Deaconescu a reprezentat şi firma Lipovo Consulting Ltd, o societate din Cipru, în Adunarea Generală a firmei Alba Imobiliare. Atunci, Lipovo Consulting şi SC Habitat şi Ambient SA (prin administrator Valentin Gheorghe Ionescu) au decis, pe 10 martie 2015, revocarea din funcţia de administrator al firmei Alba Imobiliare a Mihaelei Elvira Gherasim Tănase şi numirea în această funcţie a lui Marius Dan Deaconescu. Pe 28 septembrie 2015 (chiar cu o zi înainte să îşi completeze declaraţia de avere din funcţia de director al ELCEN Constanţa), Deaconescu a fost revocat din funcţia de administrator al Alba Imobiliare, locul său fiind luat de aceeaşi Tincuţa Hîrtopanu. Tot de aici aflăm că societăţile Lipovo Consulting Ltd şi Guillin Investment Ltd au fuzionat prin absorbţie, astfel că toate părţile sociale deţinute de Lipovo Consulting în Alba Imobiliare au fost preluate de Guillin Investment Ltd, deţinând 50% dintre participările în firmă (cealaltă jumătate revenindu-i firmei Habitat şi Ambient SA, administrată de Valentin Gheorghe Ionescu).
 
Marius Dan Deaconescu a mai fost asociat şi în Nikomar Lider SRL, firmă pe care a fondat-o alături de Nicoleta Moise în mai 2011. Firma a devenit ulterior Limestone SRL, iar în martie 2013, Deaconescu a ieşit din societate, cesionându-şi părţile sociale către Nicoleta Moise.
 
În Silver Ink SRL, firmă de unde Deaconescu a încasat un salariu, până nu demult, acesta este asociat cu Florian Alexandru Niţu. Cei doi o cooptează, în februarie 2014, şi pe mai vechea asociată a lui Deaconescu, Nicoleta Moise. În noiembrie 2014, Florian Alexandru Niţu s-a retras, Deaconescu rămânând cu 95% dintre părţile sociale - 420 de lei. Câteva zile mai târziu, din firmă se retrage şi Nicoleta Moise, astfel că Marius Dan Deaconescu rămâne unic asociat, numindu-l ca administrator pe Adrian Genes.
 
Deaconescu a mai făcut afaceri şi cu Moisoiu junior. În 2009, în firma Ferero Star SRL, Grigore Bogdan Moisoiu Anastasiu a cesionat către Marius Dan Deaconescu părţile sociale pe care le deţine în firmă (25%) către actualul director al ELCEN, retrăgându-se din societate alături de Răzvan Stoica, Walter Homner şi Kuch Detlef Gunther. În locul lor au intrat în firmă Marius Dan Deaconescu, Lucian Constantin Chirilov, Ciprian Alexandru Bobe şi Mihai Andrei Bobe. Cei patru îşi cesionează, la rândul lor, părţile sociale către Maria Ciobotaru, care devine astfel asociat unic şi administrator.
 
Potrivit datelor actuale de la Registrul Comerţului, Marius Dan Deaconescu încă mai apare ca asociat în Silver INS SRL şi Svideo Internet Services SRL - radiată. Ca administrator, figurează în Electrocentrale SA Constanţa şi în Svideo Internet Services (radiată).

Pe scurt, despre legăturile sale de afaceri

Marius Dan Deaconescu a fost, după cum  menţionează în declaraţia de avere, salariat al Mamaia Luxury Construction, firmă care, la începutul lunii iunie 2015, a solicitat insolvenţa, iar instanţa a aprobat cererea pe 22 iunie 2015. În documentaţia depusă la dosar, debitoarea a precizat că datoriile, la data de 30 mai 2015, se ridicau la 15.114.090 de lei.
 
Societatea a fost înmatriculată în anul 2005 şi are sediul social în municipiul Constanţa, aleea Muzicii. Capitalul social subscris, de 875.000 de lei, este deţinut de SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA (administrată de Valentin Gheorghe Ionescu), cu 46% din capitalul social, Ultilnavorep SA, cu 42% din capitalul social, precum şi de Cristian Ion Serghie, cu 12% din capitalul social. Administrator special este Ana Chişor.
Mamaia Luxury Construction SRL desfăşoară „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“. Societatea apare în dosarul în care Sorin Strutinsky este suspectat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi de trafic de influenţă şi spălare a banilor, în formă continuată.

 
La rândul său, Valentin Gheorghe Ionescu este inculpat în Dosarul Retrocedărilor, alături de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Valentin Gheorghe Ionescu este un nume des întâlnit în peisajul afaceristic constănţean. Implicat în businessuri cu eoliene, terenuri şi centre comerciale, Ionescu a crescut alături de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, şi de Nicuşor Constantinescu, cei trei fiind colegi la Institutul de Marină, probabil acela fiind punctul de plecare al prieteniei şi al colaborării lor.

Firma Sisteme Internaţionale de Afaceri (SIA) SA a fost înfiinţată în anul 2003. Capitalul social este deţinut de Masterjob Limited, cu sediul în Cipru, şi de Valentin Gheorghe Ionescu.  

În 2005, Administraţia Porturilor Maritime a concesionat Portul Turistic Tomis, pentru 25 de ani, firmei Sisteme Internaţionale de Afaceri SA. Afacerea a fost considerată în presa vremii unul dintre „tunurile“ conducerii CN APMC. În 2005, SIA era deţinută, în proporţie de 80%, de Valentin Gheorghe Ionescu.

Un alt nume cu care Deaconescu a intrat în legătură este cel al cetăţeanului italian Cristian Ion Serghie, născut la Eforie. Printre partenerii de afaceri de seamă ai lui Serghie se numără Sorin Strutinsky, cu care este acţionar în firma M&D Farers Invest, precum şi Valentin Gheorghe Ionescu. În ceea ce-l priveşte pe Tullio Santoni, numele său a apărut de-a lungul vremii tot alături de cel al lui Serghie, în firmele Tomrad Communications (împreună cu Serghie), Lela Intima şi Calzu-Santu Construct SRL.

Citeşte şi Tovarăş cu Strutinsky: Italianul Serghie, personajul-cheie al business-urilor ACN-ului (documente)

Dan Flondor, cel care a fost în firma D&L Stars Comp SRL înaintea lui Marius Dan Deaconescu, a fost, de altfel, cel care a controlat o altă firmă ce apare în dosarul în care Sorin Strutinsky este cercetat de procurorii DNA - Nefermin SA. Nefermin a fost firma care, în mai 2002, pe când era controlată de Dan Flondor, a cumpărat mijloacele fixe ce compuneau obiectivul CET Ovidiu, fiind, de altfel, singura societate care s-a prezentat atunci la licitaţie. La acea vreme, legislaţia prevedea că licitaţia putea fi câştigată de o firmă, chiar dacă nu existau mai mulţi ofertanţi. Puteţi citi pe larg despre acest subiect în articolul „Jaf la CET Ovidiu“

Citeşte şi Nume cu rezonanţă în vizorul DNA. Totul despre societăţile către care Sorin Strutinsky ar fi direcționat banii de la denunţător

Despre Mihaela Elvira Gherasim Tănase, o altă persoană ale cărei interese le-a reprezentat actualul director al ELCEN în mai multe AGA,  se ştie că este conectată la universul Strutinsky - Mazăre - Constantinescu. Acest lucru poate reieşi, de asemenea, din faptul că ea a figurat, în decursul timpului, printre altele, ca cenzor supleant la Pomacost SA, una dintre firmele care au câştigat numeroase licitaţii cu Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa.
În prezent, Mihaela Elvira Gherasim Tănase apare ca asociat doar în firmele Diva’s Saloon SRL (întrerupere temporară de activitate), firmă preluată de la Iulia Bratu, în anul 2009, KLD Services SRL şi Pozitron Medical SRL. Toate aceste societăţi au avut modificări în lunile aprilie sau mai.

Ca administrator, a avut un portofoliu mai larg, numele ei fiind implicat de-a lungul timpului în firmele: CDS Project SRL, Classic SRL, Diva’s Saloon SRL, Ecoprefconstruct SRL, New Open Sector SA, Isis Medical Center SRL, KLD Services SRL şi Nortech Trade SA, Pomacost SA, Terra Med SRL, Vancluse Invest, Internet Link SRL, M.M. Reciclyng SRL şi New Home Construct SA.
 
Cât despre Alba Imobiliare, trebuie să menţionăm că, până acum ceva timp, firma se numea Fin.Co.Ge.Ro. Fin.Co.Ge.Ro SpA s-a făcut remarcată ca urmare a zecilor de dosare în instanţă cu municipalitatea constănţeană privind concesionarea unor terenuri pe raza municipiului în urmă cu aproximativ 15 ani, după ce s-a judecat şi s-a împăcat cu administraţia condusă de Radu Mazăre de nenumărate ori.

Citeşte şi Încă o tranzacţie Fin.Co.Ge.Ro. SpA: Afaceri cu avocatul lui Nicuşor Constantinescu şi cu asociata lui Sorin Strutinsky

KLD Services SRL este de departe cea mai prolifică firmă a lui Sorin Strutinsky, care se regăseşte în alte 11 societăţi. Firma este, de altfel, numitorul comun în mai multe societăţi în care sunt implicaţi Mazăre şi Constantinescu. KLD Services SRL este o societate cvasipermanentă în componenţa acţionariatului sau a structurii asociative a altor companii, lucru constatat şi de inspectorii de Integritate în urmă cu mai multe luni.

În loc de încheiere

După aproape o jumătate de an de la numire, vreme în care despre directorul Electrocentrale Constanţa SA se ştia doar că „vine de la Ministerul Economiei“, şi după multe încercări, am reuşit să aflăm mai multe informaţii despre acesta. Precizăm, de asemenea, şi că i-am solicitat telefonic, în mai multe rânduri, şi un CV, pe care încă îl aşteptăm, aşa cum aşteptăm şi ca firma responsabilă de constanţa de apă caldă şi căldură să îşi facă, în anul de graţie 2016, un site.
 
Având în vedere dificultatea cu care ne-au fost furnizate documentele solicitate - declaraţia de avere -, documente care, conform legii, conţin informaţii ce ar trebui publicate din oficiu, putem considera că directorul Electrocentrale a vrut să ţină la secret unele detalii despre provenienţa sa.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza declaraţia de avere a lui Marius Deaconescu.  

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

marius

25 Feb, 2016 10:59

''Oare dumneavoastra stiti, ca datorita si eforturilor acestui om, cetatenii Municipiului Constanta au avut iarna aceasta caldura in apartamente.'' Draga tizule, daca esti acel Marius , nu ma mira ca-ti pupi sefu-n cur. Constantenii ar trebuii sa stie ca individul din povestea trista este paralel cu energetica in general, cu producerea de energie in special, singurul efort il face in fata bancomatului !!!

marius

25 Feb, 2016 08:53

De ceva vreme observ va CET-ul si angajatii acestuia au devenit unul din subiectele preferate ale acestei publicatii. In acest articol aduceti o seama de acuzatii , bazate in principal pe supozitii. Personal, consider ca inainte de publicarea acestui articol, ar fi trebuit sa discutati si cu persoanele in cauza, pe seama caror faceti aceste afirmatii. Acuzati Electrocentrale Constanta de lipsa de transparenta, dar ati avut acces la informatiile solicitate. In tot cursul lunii februarie ati publicat lista cu "averile" sefilor de sectii, servicii, birouri. Toate acestea sub titluri "senzationale". Si ce au putut vedea cititorii acestei publicatii? Ca salariatii CET-ului sunt oameni obisnuiti, care nu au averi deosebite si care nu ies in evidenta absolut cu nimic fata de alti salariati din institutii similare. Dar dumneavoastra ati facut din acea serie de articole, un subiect extraordinar. In articolul de fata, aruncati cu noroi intr-un om acuzandu-l ca este "omul lui Strutinsky". Pe ce va bazati afirmatia? Pe o seama de informatii obtinute de la Registrul Comertului, din care reiese ca Marius Deaconescu a fost asociat sau administrator la mai multe societati din Constanta. Prin asocierea acestuia cu alte persoane, care poate au avut legatura cu Strutinsky, ati ajuns la concluzia ca si Marius Deaconescu este "omul lui Strutinsky". Oare nu v-ati gandit ca mediul de afaceri din Constanta, nu este atat de mare, si fara sa vrei ai legaturi de afaceri cu ceilalti oameni de afaceri din Constanta. O societate care functioneaza cu adevarat, are legaturi cu multe alte firme (indiferent ca acestea se numesc Pomaconst, Sisteme Internationale de afaceri, etc). Este in regula ca publicatia dumneavoastra sa aduca la cunostiinta cetatenilor Constantei fapte grave pe care le descoperiti, dar este anormal ca pe baza unor supozitii eronate sa infierati un om acuzandu-l de fapte imaginare. Oare dumneavoastra stiti, ca datorita si eforturilor acestui om, cetatenii Municipiului Constanta au avut iarna aceasta caldura in apartamente. Stiti cu ce sacrificii Electrocentrale Constanta reuseste inca sa functioneze ca sa ne asigure confortul in locuinte? Concentrati-va pe problemele reale ale Constantei, si mai ales nu dezinformati cititorii dumneavoastra.

xxxx

24 Feb, 2016 06:15

moise_vectra imobiliare

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO-TEXT Primăria Constanța a semnat contractul pentru proiectarea și execuția noului CET (FOTO+VIDEO)

06 Mar 2024 1511

Electrocentrale Constanța a achiziționat documentații tehnice de la companie înființată în 2023. Despre ce este vorba?

29 Feb 2024 494

DNA intră tare în sectorul energetic! Afaceriști reținuți. Ecobescu Adrian Dorin, șeful Termoelectrica Bucuresti Sud și Chircă Iosif, șeful Electrocentrale Rovinari, sub control judiciar

09 Feb 2024 841

Statul Român prin Ministerul Energiei a aprobat mutarea sediului social al societăţii Electrocentrale Constanța SA!

19 Jan 2024 537

Judecătorii amână procesul pentru terenul din spatele CET Constanța. Lipsește expertiza

09 Jan 2024 585

Electrocentrale Constanța SA, acțiune în revendicare contra Consiliului Local. Tribunalul așteaptă, luni, expertiza

05 Jan 2024 732

Se pregătește terenul pentru construcția noului CET Electrocentrale Constanța vrea să obțină avize și autorizații pentru dezmembrarea și dezafectarea echipamentelor și instalațiilor grupurilor energetice

03 Jan 2024 2996

Electrocentrale Constanța versus Ministerul Energiei. Dosare pe masa magistraților

08 Dec 2023 773

Falimentul RADET Constanța, amânat pentru anul 2024! În ce stadiu este dosarul în care se cere tragerea la răspundere pentru situației regiei

07 Oct 2023 3362

Fondatorul societății este municipiul Constanța prin Consiliul Local Municipal Tandemul Neacșu - Crețu-Sârbu la „panoul de comandă” al Termocentrale Constanța SRL până în 2024

20 Sep 2023 1342

Știri justiție Constanța Lipsește expertiza în procesul dintre Electrocentrale Constanța SA și Consiliul Local Constanța

12 Sep 2023 787

Electrocentrale Constanța SA, proces pe nouă hectare de teren! Judecătorii verifică dacă e gata expertiza

10 Sep 2023 861

Firme din Constanța Ce decizii au adoptat administratorii Termocentrale Constanța SRL, după preluarea activelor CET Palas ?

01 Sep 2023 1233

Societatea se află în insolvență Mai multe active ale Electrocentrale Constanța SA, scoase la licitație de lichidatorul judiciar

13 Aug 2023 1312

Schimbarea la față a Constanței, amânată sine die!

30 Jul 2023 1890