„Cine să vă mai ia pe voi? (...) Un Dumnezeu, poate, atât!“ Senatorul Alexandru Mazăre, scos de sub urmărire penală (rechizitoriu)

În prezent, senatorul Alexandru Mazăre este cercetat în dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii
 
Cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie alături de fostul senator Cătălin Voicu, Alexandru Mazăre, actual senator al României, fratele lui Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului Constanţa, a fost scos de sub urmărire penală. Alexandru Mazăre fusese bănuit de cumpărare de influenţă, iar procurorii au disjuns cercetările faţă de el odată cu trimiterea în judecată a lui Voicu. În dosarul mai sus precizat, fostul senator a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, iar afaceriştii Marius Locic şi Costel Căşuneanu, cât şi fostul judecător Florin Costiniu au luat câte patru ani de detenţie.
 
Aproape de jumătatea lunii mai 2010, Mariana Alexandru, procuror şef Serviciu şi Lucian Papici, procuror-şef al Secţiei de Combatere a Corupţiei, ambii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au dispus trimiterea în judecată a lui Cătălin Voicu pentru trafic de influenţă în formă continuată (două fapte), fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, Florin Costiniu, fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală din cadrul ÎCCJ, pentru complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC Pa&Ca Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, şi Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie. De asemenea, Mariana Alexandru şi Lucian Papici au hotărât disjungerea cauzei cu privire la Cătălin Voicu pentru infracţiunea de trafic de influenţă, Cristian Jipa, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi Alexandru Mazăre, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă.

 „Punerea sub acuzare a specialiştilor DNA Cucoară şi Macovei“

 În rechizitoriul prin intermediul căruia a fost trimis în judecată fostul senator, procurorii DNA au consemnat că „intervenţiile solicitate inculpatului Cătălin Voicu de învinuitul Alexandru Mazăre vizau în principal punerea sub acuzare a specialiştilor DNA Cucoară Ion Cătălin şi Macovei Gheorghe, în scopul lipsirii de eficienţă probatorie a raportului de constatare tehnico-ştiinţifică întocmit de aceştia în dosarul nr. 29/P/2005 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, privind pe Ştefan Radu Mazăre şi alţi 36 de inculpaţi, dosar aflat în prezent pe rolul Curţii de Apel Bucureşti“. „În această cauză, fratele învinuitului Alexandru Mazăre a fost trimis în judecată pentru săvârşirea în calitate de primar al municipiului Constanţa a mai multor infracţiuni soldate cu un prejudiciu total de 77,77 de milioane de euro localizat în bugetul de stat şi 36,16 milioane de euro în patrimoniul municipiului Constanţa“, conform rechizitoriului.
 
În acelaşi document se regăseşte o discuţie dintre - potrivit procurorilor - Alexandru Mazăre şi Cătălin Voicu, în care acesta din urmă îi spunea primului, în şoaptă, „Cine să vă mai ia pe voi? (...) Un Dumnezeu, poate, atât!“.

 „Faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii”

 Ulterior cercetărilor specifice, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus scoaterea de sub urmărire penală, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă. Soluţia respectivă a fost dispusă în temeiul art. 10 lit. d din Codul de Procedură Penală, deoarece „faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii“.

 Complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii

 În prezent, senatorul Alexandru Mazăre este cercetat în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii. De asemenea, în cauză, fratele său, Radu Mazăre, este suspectat de luare de mită şi fals în declaraţii, iar afaceristul israelian Avraham Morgenstern, de dare de mită.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Înalta Curte, decizie definitivă! S-a cerut revizuirea dosarului campusului social Henri Coandă, din Constanța

28 Jan 2023 2867

Frații Mazăre, cu cereri la Înalta Curte! Ce a decis Curtea Supremă

11 Oct 2022 1369

Dosarul campusului social Henri Coandă s-a putea rejudeca! Curtea Supremă a admis în principiu contestaţia în anulare formulată de Alexandru Mazăre

26 Sep 2022 1261

Alexandra Mazăre, fiica fostului senator PSD și nepoata lui Radu Mazăre, este proprietara propriei linii vestimentare - Mazzaro!

13 May 2022 30587

Curtea Supremă, anunț important! Este vizat un dosar instrumentat de DNA

18 Apr 2022 1342

Radu Mazăre, achitat în primă instanță! Judecătorii se vor pronunța azi în dosarul campusului social Henri Coandă, din Constanța

21 Mar 2022 7466

Primarul, procurorul și „starea de urgență“ Șase ani de la prima reținere a lui Mazăre. Șocul ridicării sale cu mascații. Ce s-a întâmplat de atunci (video)

08 Apr 2020 6296

„Diferență semnificativă“, de circa 210.000 de euro Ce a decis Curtea Supremă în legătură cu averea lui Alexandru Mazăre

01 Jan 2020 7245

Radu Mazăre va fi adus azi la Curtea Supremă. Ce dosar se judecă

13 Nov 2019 2277

Autorităţile judiciare din Madagascar, sesizate din nou în cazul lui Radu Mazăre

16 Oct 2019 1983

Radu Mazăre, achitat pentru luare de mită. Azi, un nou termen în apelul dosarului

16 Oct 2019 4000

Radu Mazăre, achitat. Instanţa a stabilit un nou termen în apelul dosarului

19 Sep 2019 3535

Dosarul Campusului Social Henri Coandă, amânat. Alexandru Mazăre, fără avocat

19 Feb 2019 1863

Radu Mazăre a fost achitat! Azi, primul termen în apelul dosarului Campusului Social Henri Coandă

18 Feb 2019 2901

Radu Mazăre, achitat! Apelul dosarului Campusului Social Henri Coandă, în februarie

18 Jan 2019 4627