Cine spune adevărul? Astăzi are loc pronunțarea în dosarul în care ÎPS Teodosie cere anularea deciziei de carantinare

  • Judecătorii au decis să amâne pronunțarea pentru joi, 27 ianaurie 2022
 
Pe rolul Judecătoriei Constanța, a fost înregistrat pe 25 ianuarie 2022 dosarul cu numărul 1376/212/2022, prin care ÎPS Teodosie a cerut suspendarea și anularea deciziei de carantinare impusă de către DSP București, în momentul în care ierarhul a revenit în țară din Iordania, pe 20 decembrie a.c.
 
Decizia de carantinare a primit-o târziu, după cele declarate de către Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, care anunța ieri că a fost depusă acțiunea în instanță. Ieri, 26 ianuarie 2022, a avut loc termen în dosarul menționat anterior, ședința a avut loc la ora 09.30. Judecătorii au decis să amâne pronunțarea pentru joi, 27 ianaurie 2022.
 
Oricare va fi decizia pronunțată astăzi de judecători, va putea fi atacată de părțile nemulțumite la instanța superioară.
 

Ce motive invocă Arhiepiscopul Tomisului


„1. Actul emis de DSP București nu este semnat de nimeni, nu indică o persoană împuternicită și asumată de a emite un act administrativ și nu are completate cu date câmpurile special destinate identificării persoanei. Ca atare el nu este temeinic, nu îndeplinește condițiile formale impuse de lege și nu are legalitate Adică el NU EXISTĂ. Prin însăși natura sa, Decizia de Confirmare a Carantinării trebuie semnată de către persoana împuternicită, căci actul semnării reprezintă manifestarea sa de voință în sensul restrângerii drepturilor și libertăților prevăzute de Constituția României – libertatea individuală, libera circulație, viața intimă, familială și privată, libertatea cultelor și dreptul la muncă. Fără semnătură, actul nu are autenticitate, conform normelor de drept.

 2. Actul DSP nu este motivat de fapt și de drept, deoarece la art.4, lit. i din Hot. CNSU 2/7.01.2022 se prevede excepția suspendării pentru persoanele care sosesc din state terțe, care participă la evenimente culturale, artistice sau de divertisment, și care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării.

3. În plus, acțiunea contestă decizia carantinării preventive a celor ce revin în țară, care sunt presupuși ca persoane care riscă să infecteze pe alții. Din moment însă ce testele medicale negative autorizate arată că nu există risc epidemiologic, pentru ce mai sunt carantinați cei testați negativ? În acest fel, carantinarea devine lipsită de motivație.

În acțiuni motivate asemănător, Judecătoria Sector 5 București și Tribunalul Prahova au admis contestațiile și au anulat deciziile de suspendare”, a transmis biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului
 

Ce spune conducerea DSP Constanța

 
Toate deciziile de carantinare sunt semnate electronic, de aceea nu se găsesc ștampile și semnături pe deciziile de carantinare. Cristina Schipor, directorul DSP Constanța a precizat în cadrul unor declarații de presă la Pavilionul Expozițional de procedura aplicată la intrare în România

 
„Da, deci pentru persoanele care intră în țară, ele primesc un mesaj imeidat după ce au trecut de punctul vamal și s-a constatat că sunt persoane venite din țară terță și trebuie să intre în carantină. Ei mai mult de atât li se spune la momentul când trec de personalul DSP din punctul vamal, completează și un formular care și-l asumă, îl semnează și li se pune decizia de carantinare. Decizia de regulă se trimite doar persoanelor care o solicită. Nu există o semnătură și o ștampilă pe ele. Dacă ne uităm în coluț din stânga sus este o semnătură electronică, deci această semnătură iese automat din program, din CoronaForms. Sunt semnături electronice. Nu scrie un nume având în vedere fluxul foarte mare de oameni care au fost schimbați în punctele de frontiere. Atâta timp cât aceste decizii sunt automat semnate electronic de directorii DSP București, dar sunt emise de împuterniciți din cauza fluxurilor mari de lucru”, a spus directorul DSP Constanța.
 

Desigur, există derogări și au fost cazuri în cazul constănțenilor carantinați. Pe 21 ianuarie, a fost depusă o cerere la DSP Constanța prin care se cerea suspendarea carantinării, însă aceasta a fost respinsă.
 
„Carantinarea... există niște derogări, există situații în care se pot da derogări. Putem să dăm derogare de la spațiul de carantinare, se poate aproba modificarea locului de carantinare, sunt lucruri uzuale aprobate. Suspendarea depinde de situație. Sunt derogări date, dacă se încadrează în acele încadrări. Dacă este vorba de acel caz, nu există derogare. S-a primit răspuns în acest sens de la noi. Decizia de carantinare i s-a trimis pentru a i se reconfirma ceea ce dânsul deja știa”, a adăugat Cristina Schipor.
 
Legat de motivarea prin care Arhiepiscopia Tomisului a precizat că se încadra la excepția privind activitățile culturale, directorul DSP Constanța a precizat că nu este cazul în situația dată, în sensul că derogarea se face pentru o persoană care desfășoară activități culturale la intrare în România, după care pleacă. „Acea derogare pentru evenimente culturale, se dă doar pentru cine intră în țară, pentru un eveniment cultural, adică să țină un eveniment și să plece”, a conchis Cristina Schipor.
 
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Astăzi a fost termen în procesul prin care ÎPS Teodosie a contestat măsura carantinei

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Debut în instanță pentru ÎPS Teodosie, în procesul legate de salariile de la Universitatea Ovidius! Ce s-a întâmplat la primul termen

19 Apr 2024 434

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 443

ÎPS Teodosie, contra Universității Ovidius, pentru 30.000 de euro! Procesul începe mâine

17 Apr 2024 519

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1383

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

15 Apr 2024 561

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2006

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

11 Apr 2024 483

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

09 Apr 2024 590

Judecătoarea Adriana Stoicescu s-a dezlănțuit după ce ÎPS Teodosie le-a recomandat creștinilor să nu se căsătorească cu femei divorțate

07 Apr 2024 2511

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

05 Apr 2024 689

Unde va sluji IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în perioada 2-5 aprilie

01 Apr 2024 541

Programul liturgic al IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

27 Mar 2024 611

Programul Liturgic al IPS Teodosie. Slujbe la Constanța și Suceava

25 Mar 2024 597

Sărbătoare mare pentru creștini! „La Buna Vestire a început legătura Cerului cu pământul“ (VIDEO)

25 Mar 2024 600

ÎPS Teodosie, primele declarații despre procesul cu Universitatea Ovidius – „Eu cu salariul meu făceam milostenie“ (VIDEO)

25 Mar 2024 1452