Există societate civilă? Cine sunt oamenii care vor să schimbe Constanţa

Constanţa ultimilor ani a fost mai degrabă anchilozată în ceea ce priveşte reacţia societăţii civile. Nicio problemă, niciun abuz nu păreau să-i deranjeze pe constănţenii cufundaţi într-un somn aproape letargic. Pe bună dreptate, s-ar fi putut spune că în Constanţa nu există, de fapt, o societate civilă, că cetăţenii sunt total dezinteresaţi de ceea ce se întâmplă cu spaţiile verzi, cu taxele aberante impuse de administraţia Mazăre, cu instituţiile de cultură care au trecut prin momente extrem de dificile, fiind chiar şi la un pas de desfiinţare.

Cu toate acestea, în ultimul timp ceva pare să se fi schimbat. Există reacţii, luări de poziţie. Există atitudine. Există oameni care vor să schimbe ceva. Care ripostează atunci când cred de cuviinţă, atunci când consideră că au de a face cu un abuz. Sunt oamenii care vor să schimbe Constanţa şi care acţionează acolo unde administraţia publică locală şi cea judeţeană nu au făcut-o.

 „Cu puţină implicare...“

 Psihoterapeutul Adrian Gemănaru este singurul psiholog din România care poate face delfinoterapie cu persoanele care suferă de tulburări comportamentale. Recent, constănţeanul a fost nominalizat la World Autism Festival, pentru o terapie al cărei obiectiv constă în ameliorarea problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. Adrian Gemănaru a vrut să facă delfinoterapie la Delfinariul din Constanţa, proiect pentru care urma să plătească o chirie lunară, către Delfinariu, de 10.000 de lei. În proiect se înscriseseră peste 120 de copii din ţară şi din străinătate (Italia, Belgia, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite ale Americii, Emiratele Arabe Unite). Cu toate că lucrurile erau bătute în cuie, „în vara lui 2013, Consiliul Judeţean Constanţa a solicitat suspendarea proiectului, deşi exista un contract în acest sens“, susţine Gemănaru. „Justificarea verbală prezentată a fost aceea că jongleriile şi distracţia sunt mai importante decât desfăşurarea unor activităţi pentru persoane cu nevoi speciale“, a declarat psihoterapeutul, în cadrul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa.

Atitudinea CJC nu l-a descurajat însă pe psiholog, astfel că acesta mărturiseşte că încă speră ca proiectul său să prindă viaţă la Constanţa: „Speranţa mea este legată de voinţa Consiliului Judeţean Constanţa care, cu puţină implicare, poate aduce pentru o mulţime de familii din România şi nu numai o şansă de recuperare în viaţa acestor copii cu dizabilităţi“.

De asemenea, tot pentru aceşti copii, psihoterapeutul constănţean participă la diverse maratonuri sub motoul „Alerg pentru Autism Marea Neagră“.
 
Mai multe detalii despre activitatea lui Adrian Gemănaru puteţi afla citind interviul „Adrian Gemănaru, psihologul care a vrut să facă delfinoterapie la Constanţa - «CJC a solicitat suspendarea proiectului»“.

Respectarea drepturilor elevilor din Constanţa

Un alt constănţean care şi-a făcut auzită vocea în municipiu este Alexandru Bajdechi, în prezent student la Drept, fondator al Asociaţiei Elevilor din Constanţa. Bajdechi este cel care i-a sfătuit pe elevii din cadrul asociaţiei să depună o plângere penală la DNA Constanţa împotriva primarului, acum suspendat, al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, pe motiv că municipalitatea nu a acordat, în ultimii ani, reducere de 50% la abonamentele pe mijloacele de transport în comun tuturor elevilor, indiferent de venit. Determinarea şi mai ales insistenţa Asociaţiei Elevilor din Constanţa l-au făcut, în cele din urmă, pe Mazăre să le dea câştig de cauză, nu înainte însă de a-i ironiza, în special pe Alexandru Bajdechi. Consiliul Local Municipal Constanţa a votat, la începutul acestui an, pentru reducerea abonamentelor la jumătate pentru toţi elevii din Constanţa, indiferent de venituri.
 
Mai multe despre Alexandru Bajdechi şi lupta sa cu administraţia publică locală constănţeană puteţi afla citind interviul:
Alexandru Bajdechi - «Pot să-l iert pe Mazăre, dacă-şi recunoaşte greşeala faţă de elevi, studenţi şi lege»”. 

„City Park Mall, tragedie pentru parcul Tăbăcărie“

Andrei Chivu este un tânăr arhitect constănţean implicat într-o serie de proiecte de voluntariat, de la cazuri umanitare, la iniţiative civice ce ţin de spaţiul verde din municipiul Constanţa. „Sunt reîntors în Constanţa de un an, după o experienţă de viaţă şi profesională de patru ani în Austria şi de trei luni în Franţa. Dacă atunci când am plecat, mă simţeam neputincios în faţa prea multor probleme care ţin de administrare urbană şi ordine publică, acum, reîntors acasă, pur şi simplu nu mai suport dispreţul şi incapacitatea personalului administrativ local“, a declarat, recent, Andrei Chivu.

Tânărul arhitect a fost unul dintre iniţiatorii protestului „DA parcurilor şi pădurilor, NU mall-urilor din Constanţa“ derulat, în urmă cu o săptămână, în faţa City Park Mall, context în care a declarat că, din punctul său de vedere, „City Park Mall este o tragedie pentru parcul Tăbăcărie“.

Andrei Chivu îşi doreşte un Muzeu al Satului Dobrogean, pentru ca specificul zonei să rămână conservat pentru urmaşi. De asemenea, în prezent, este implicat într-un proiect privind ecologizarea spaţiului verde aferent Palatului Copiilor din Constanţa, acolo unde, pe lângă curăţenia pe care a făcut-o alături de alţi voluntari, a plantat zeci de metri pătraţi de răsaduri de flori.

 
Detalii privind activitatea de voluntar a lui Andrei Chivu puteţi afla citind interviul „Arhitectul Andrei Chivu - «Mall-ul din Tăbăcărie a fost o mare afacere pentru anturajul primarului»“.

„Aş încerca să îmbogăţesc viaţa culturală a Constanţei“


Elev de excepţie al Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria“ din Constanţa, Octavian Renea a studiat la Conservatorul „Richard Strauss“ din München, pe care l-a absolvit, în 2007, cu notă maximă, obţinând o dublă specializare: „pianist concertist“ şi „pedagogie muzicală pian“. I-a avut ca mentori pe profesorii Vadim Suchanov şi Benedikt Koelhlen. Şi-a continuat perfecţionarea muzicală la München, mai exact la Hochschule für Musik und Theater, unde a absolvit masteratul. În toată perioada de studiu, Octavian Renea a luat parte la o serie de cursuri de măiestrie pianistică, printre care se numără cele ale muzicienilor Valery Afanassiev, Walter Krafft, Konstantin Sherbakov şi Igor Shukov. În prezent, tânărul pianist constănţean trăieşte şi concertează în Germania, acolo unde, de asemenea, predă la două instituţii: Münchener Musikseminar München şi Camerloher Musikschule Murnau. Dacă ar reveni în ţară, Octavian Renea ar vrea să schimbe ceva în Constanţa: „Aş încerca să îmbogăţesc şi să susţin viaţa culturală şi artistică a Constanţei, care, cu siguranţă, se poate dezvolta într-o direcţie frumoasă, creativă, pe mai multe planuri, pentru că există aici oameni cu potenţial artistic şi mult talent“.

Tânărul care a coborât cărţile în stradă


Victor Maxim este cunoscut drept constănţeanul care a avut ideea de a aduce cărţile în stradă şi de a le pune gratuit la dispoziţia tuturor celor interesaţi. El a amenajat, în mai multe puncte din municipiul Constanţa, câteva biblioteci în aer liber, adevărate refugii de literatură şi nu numai. Coordonator Let's do it, Romania!, Victor Maxim a coborât şi muzica în stradă, astfel că, la sfârşitul fiecărei săptămâni, în Piaţa Ovidiu se pot auzi capodopere ale muzicii clasice.

Totodată, tânărul constănţean a avut ideea amenajării primei biblioteci într-un mall din Constanţa (City Hub Biblioteca Colorată), iniţiativă care se bucură de un real succes.
Proiectul privind cel mai mare graffiti din România, în dana 45, cel legat de amenajarea primului kilometru de pistă pentru bicicletă din Constanţa, ecologizarea Edificiului Roman cu Mozaic se numără, şi ele, printre proiectele care poartă semnătura lui Victor Maxim.

Dacă tragem linie, putem constata că vocea constănţenilor începe să se facă auzită, începe să conteze. Semn că, dacă vrea, societatea civilă din Constanţa poate schimba mersul lucrurilor şi poate spune „stop!“ indiferenţei.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Amânare în procesul intentat de Primăria Constanța moștenitorilor fostului consilier, Vasile Chirondojan

23 Feb 2024 696

Primarul municipiului Constanța cheamă în instanță firma Rent Car Service Litoral SRL

20 Feb 2024 694

Primarul din Constanța, autorizat de judecători să desființeze construcții la o companie din oraș

15 Feb 2024 12958

CJC a formulat contestație la executare Green Businnes SRL solicită în continuare daune, după rezilierea în 2020 a contractului de proiectare a noului Acvariu din cadrul CMSNC

24 Jan 2024 599

Justiție Constanța Închisoare cu executare pentru un bărbat care a furat un borcan de caviar, salam și cașcaval

03 Jan 2024 1172

Lovitură în instanță pentru Primăria Constanța! Municipalitatea, obligată să achite noi sume afaceriștilor de la House 3000 Real Estate Investment (MINUTA)

12 Jul 2023 1772

Primăria Constanța, executată silit de o companie privată. Judecătorii deschid azi dosarul

16 May 2023 1725

Cui a atribuit Spitalul Județean Constanța, contractul de răspundere civilă auto RCA și CASCO? (DOCUMENTE)

13 Apr 2023 1622

Valoarea prejudiciului este de aproximativ 15.000 de euro Consiliul Județean Constanța se constituie parte civilă în dosarul bancomatului de la Pavilionul Expozițional din Mamaia, aruncat în aer! (DOCUMENT)

20 Mar 2023 2390

Se cere insolvența Prahova Estival 2002 SA, deținută de frații Micula

08 Nov 2021 1966

Surse - inculpat Halep Mihai DNA anunță finalizarea unui mega-dosar cu 44 de primării din Constanța și Tulcea. Prejudiciul

06 Nov 2021 11128

Aeroportul Internațional de la Mihail Kogălniceanu chemat în instanță pentru un litigiu privind achiziţiile publice

21 Jul 2021 1550

Cum au motivat judecătorii decizia de a obliga Municipiul Constanța la plata a peste un milion de euro către niște afaceriști din oraș

06 Jul 2021 2876

Închisoare cu executare pentru un fals procuror din Constanța!

17 May 2021 3723

Allianz -Țiriac Asigurări asigură serviciile de răspundere civilă la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu - Constanța SA

23 Oct 2020 3096