Deschidere editie

Cine vine, cine pleaca din deconcentrate

deschidere.jpgConducerile de la DGFP, DSJ şi ITM Constanţa au intrat în perioada de 30 de zile de preaviz # Alţi directori îşi aşteaptă „sentinţa"

În ultimele 48 de ore, faxurile serviciilor deconcentrate din întreaga ţară s-au înroşit. Punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 37, aprobată, recent, de Cabinetul Boc, a dus la emiterea a sute de decizii de demitere, unele vizând directorii şi directorii adjuncţi din deconcentratele constănţene.

La nivelul judeţului Constanţa, unii directori executivi şi adjuncţii lor au primit deja decizia prin care li se întrerupe relaţia contractuală. În următoarele 30 de zile, aceştia vor fi, potrivit Codului Muncii, în preaviz, perioadă în care se vor desfăşura şi concursurile pentru desemnarea noilor şefi. La expirarea termenului, serviciile publice deconcentrate vor fi conduse de un director coordonator, ajutat de unul sau mai mulţi adjuncţi. Ei vor fi numiţi prin act administrativ al ordonatorului principal de credite în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea căruia funcţionează serviciul.

Dacă în unele cazuri această ordonanţă a venit în sprijinul reprezentanţilor coaliţiei de guvernare, în sensul eliberării posturilor râvnite de social-democraţi sau de democrat-liberali, în altele s-a ajuns în situaţia de a fi demişi oameni ce tocmai fuseseră numiţi, la propunerea PSD sau PD-L, la conducerea unor instituţii.

Indiferent de situaţia în care se regăsesc, cei demişi au varianta de a opta pentru funcţiile vacante afişate pe site-urile ministerelor sau agenţiilor în subordinea cărora sunt instituţiile pe care, până de curând, le-au coordonat.

Temporar, revine la prima „dragoste"

Directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, Bogdan Huţucă, a „ratat" un drum până în Capitală, pentru a fi informat că a rămas fără funcţie. „Nu am fost chemat pentru că am primit prin fax decizia", ne-a declarat Huţucă. Actul oficial îl înştiinţa: „În 30 de zile veţi fi eliberat din funcţia de director executiv şi aveţi posibilitatea de a opta pentru o funcţie vacantă din cele afişate pe site-ul Agenţiei". Aşadar, deşi s-a numărat printre directorii pe care PSD Constanţa a dorit să-i menţină, OUG nr. 37/2009 l-a adus pe Bogdan Huţucă în ipostaza de a fi în preaviz. Sigur pe el, proaspătul director demis a subliniat că nu are de ce să dispere, având destule variante. „Voi opta, întâi, pentru şefia Administraţiei Judeţene Financiare, post pe care l-am ocupat înainte de a fi vicepreşedinte al ANAF", ne-a declarat Huţucă. Odată asigurat un loc de muncă, acesta este decis să-şi depună candidatura şi toată documentaţia necesară pentru a participa la concursul pentru obţinerea postului de director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa. „Dacă mă vor considera că sunt apt, voi fi numit. Totodată, voi fi suspendat din funcţia pentru care am optat pe perioada contractului de management pe care-l voi semna", a conchis Bogdan Huţucă.

itm_tiberiu_plesu_marian_becheanu2.jpgTrei „lovituri" simultane

La ora actuală, activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă este coordonată de o conducere aflată în preaviz. Directorul Eugen Bola şi adjuncţii săi - Marian Becheanu şi Tiberiu Pleşu - au fost deja puşi în temă. „Joi, după programul de lucru, a venit tiptil-tiptil pe fax decizia de demitere. Eu am aflat a doua zi", ne-a declarat ex-şeful ITM Constanţa, Eugen Bola. De profesie avocat, acesta nu exasperează, cu atât mai mult cu cât, sub o forma sau alta, se aştepta să fie înlăturat. „Nu mă simt foarte apăsat, chiar dacă nu avem funcţii vacante. Rămâne să mă edific asupra situaţiei. S-ar putea să fac cerere să revin în Baroul de avocaţi sau, e posibil, să depun un proiect de management şi să concurez pentru postul de director coordonator al ITM Constanţa. Prefer să menţin suspansul", a afirmat Eugen Bola.

În aşteptarea notificării

Învestită în funcţia de director executiv al Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială în urmă cu 16 zile, Valentina Munteanu ne-a confirmat că aşteaptă apariţia deciziei de demitere ca urmare a intrării în vigoare a OUG nr. 37/2009. Propusă şi numită ca urmare a intervenţiei conducerii PSD Constanţa, Munteanu este decisă să-şi vadă în continuare de treabă. „În perioada preavizului voi face proiectul de management şi voi susţine concursul pentru ocuparea postului de director coordonator al DMPS Constanţa. ...Până atunci îmi voi continua activitatea, cu atât mai mult cu cât nu există un director adjunct şi, chiar dacă ar fi fost, ar fi ajuns în aceeaşi situaţie", a adăugat Valentina Munteanu.

După patru ani de aşteptare şi cu un ordin de numire emis în 25 martie, Ion Bogdan - directorul Direcţiei Silvice Constanţa - se aşteaptă şi el să primească notificarea privind desfiinţarea funcţiei pe care o recăpătase. În aceeaşi situaţie se află şi directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa, Boris Parpală. „Salvarea" lor temporară pare a fi absenţa din ţară a ministrului de resort, Ilie Sârbu. „De luni mă aştept să se întâmple, pentru că trebuie să se întoarcă ministrul Sârbu de la Bruxelles", ne-a declarat Ion Bogdan.

Chiar dacă nu a intrat, încă, în preaviz, directorul Direcţiei pentru Tineret, liberalul Claudiu Teliceanu, spune: „Sunt capabil să primesc orice solicitare". „În cadrul instituţiei nu este o funcţie vacantă pe care să o agreez. Oricum, viaţa mea nu a început aici şi nici nu e posibil să se meargă pe celebra replică „dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau"... aşa că voi vedea ce voi face... e posibil să merg în mediul privat", a declarat Claudiu Teliceanu.

Beneş s-a pensionat

Contactat telefonic, Oscar Beneş, directorul Casei Judeţene de Pensii Constanţa, a declarat, ieri, că nu i-a ajuns preavizul. Cu toate acestea, fostul colonel, avansat de preşedintele României la gradul de general de brigadă în retragere, pare să nu fie afectat de noua ordonanţă a guvernului lui Boc. Cu ceva vreme în urmă, el a făcut cerere de pensionare şi din surse din cadrul Casei de Pensii, am aflat că i-a şi ajuns decizia. Locul urmează să-i fie luat de Cristina Samoilă, propunerea partidului democrat-liberal.

Mergeani încotro?!

Nici la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Constanţa preavizul nu sosise, dar directorii fuseseră înştiinţaţi că vor fi demişi printr-o videoconferinţă. Aurel Şuşman, proaspăt numit şef al APIA Constanţa, prin decizia nr. 461 din 2.04.2009, are termen 32 de zile să-şi pregătească un proiect de management care să dea pe spate comisia care-l va evalua. Directorul spune că oricum fusese numit pe funcţie temporar şi ar fi trebuit să susţină un concurs. Spre deosebite de Şuşman, Dumitru Mergeani, director adjunct al agenţiei, are de ales între a pleca definitiv din instituţie sau a alege o funcţie inferioară celei deţinute până acum. „Aştept să vină acel document, şi după aceea voi avea probabil o soluţie. Deocamdată stau aici şi-mi fac treaba", a spus Mergeani.

La marele fix, pentru DSP

Elena Frîncu, director executiv al Direcţiei de Sport Judeţene din 2003, a primit, ieri, preavizul. Cu o experienţă de 13 ani în echipa de conducere a instituţiei, Frîncu nu are cum să-şi facă griji că nu va trece cu brio de comisie. În schimb, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa nu ştia dacă documentul sosise sau nu la sediul instituţiei, dat fiind faptul că era plecată pe teren. Cu toate acestea, dr. Camelia Ciobotaru a declarat că se va conforma, iar ordonanţa o va ajuta să se „reorganizeze". Directoarea DSP a vrut să conducă instituţia cu propria echipă, dar nu a reuşit să-şi ducă planul la bun sfârşit pentru că cele două directoare adjuncte ale instituţiei au refuzat să-şi dea demisia. Este vorba despre Tanţa Culeţu şi Klara Junc.

Director pentru câteva zile

Nicoleta Marin, numită în urmă cu numai câteva zile pe funcţia de director adjunct pe siguranţa alimentelor la Direcţia Sanitar-Veterinară, a fost şi ea demisă în baza OUG 37/2009. Potrivit lui Gheorghe Dincă, director adjunct pe sănătate animală şi purtător de cuvânt al instituţiei, ordinul de eliberare din funcţie a fost primit şi a decis să opteze pentru un post vacant în cadrul Direcţiei.

CJAS nu se încadrează

Dr. Liviu Mocanu, preşedinte-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, ar fi trebuit să susţină cel de-al patrulea examen în cei patru ani de când se află la conducerea instituţiei, dar nu este afectat de prevederile ordonanţei. CJAS are un statut diferit şi nu intră în categoria deconcentratelor vizate de PUG 37/2009.  Nici inspectorul şcolar general Petrică Miu, numit la şefia Inspectoratului Şcolar Judeţean la mijlocul lunii martie, nu a primit preavizul şi nici nu îl va primi pentru că, prin ordinul Ministrului Educaţiei, a fost detaşat în interesul învăţământului şi nu ocupă funcţia de conducere prin contract de management. Cu toate acestea, profesorul de istorie va trebui să susţină un concurs. „Sunt obişnuit cu astfel de schimbări. Când eram director la Liceul din Cobadin, am dat concurs de trei ori pentru a rămâne pe funcţie", a declarat acesta.

{mos_ri:deconcentrate}

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Mihai

26 Apr, 2009 18:40

Bai doctore (Mocanu Liviu) , pleaca si tu decit sa te plimbe SUBINGINERUL Moga cu autobuzul ala , ca pe un handicapat , sa te arate oamenilor la sate !!!

politistu cu ochii pe voi

26 Apr, 2009 08:41

cel mai tare o sa te planga aurelian pavel ca l-ai scos din rahatul irish pub, si poate prietenul de la garda cu care blatuiti toate evaziunile din oras..

Sile this Millennium

25 Apr, 2009 15:29

1-"PSD si PD-L ar trebui sa mai reflecteze asupra Ordonantei de Urgenta privind demiterea sefilor din serviciilor deconcentrate, este apelul facut de presedintele Traian Basecu, sambata, la cel de-al noulea congres al UDMR" Sursă:ziare.com 2-"In replica, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul este interesat de performanta manageriala in toate institutiile si pentru toate etniile. "Le spun tuturor din Romania ca manageri performanti, oameni capabili sa indeplineasca criteriile de performanta sunt in toate judetele tarii, in toate comunitatiile. Sunt romani de orice etnie care pot sa ocupe aceste pozitii, deci, din acest punct de vedere pe noi ne intereseaza performanta manageriala, respectarea indicatorilor de performanta, mai ales in conditiile aceastea dificile de criza cand trebuie sa avem o cooperare foarte buna intre centru si serviciile deconcentrate ale ministerelor", a declarat Boc, citat de NewsIn. " PS . Curaj fraţilor ziarişti de la ZIUA DE CONSTANŢA noi citiorii profesionişti vă citim cotidian online chiar dacă uneori nu postăm ,munca voastră şi mai dorită doar aveţi SVOAREA FRUCTULUI INTERZIS !

goguta

25 Apr, 2009 07:00

PA, HUTUCA, SA STII CA NU TE VREM NICI LA AFPM CONSTANTA, OF, CE O SA TE MAI PLANGA CONSTANTINESCU, BRAILOIU SI DOICA, a uitasem si MISA SI ALTI MICI ACOLITI DE-AI TAI. PA, nu o sa ne fie dor de tine. P.S.Poti sa-i ei cu tine si pe Damian si Tinca, ca nici de iei nu o sa ne fie dor. Si bai nea Nicusor Constantinescu pune ba unu calumea sef la fisc, unu dotat sa faca si treaba si sa faca naibi un sediu pt. fiscul din Constanta.

Articole asemanatoare

Jurnalistul Mălin Bot, în conflict cu jandarmii în timpul protestului de la sediul DNA din București

18 Feb 2018 111

Ce decizii au fost luate în AGOA societății Mamaia SA. Cine sunt cei numiți în funcția de administrator provizoriu

18 Feb 2018 195

Consultări cu Inspectoratele Judeţene şi cu sindicatele privind asigurarea serviciului poliţienesc permanent

18 Feb 2018 1211

Se caută şef pentru Brigada de Operațiuni Speciale din Constanța Iată condiţiile. Cine se încadrează

18 Feb 2018 451

Alexandru Zabara, noul președinte interimar al organizației municipale PMP Constanța

17 Feb 2018 539

Vine cu precizari după ce a fost schimbat Ce spune fostul șef al Poliției Române, Bogdan Despescu, despre cercetarea disciplinară

17 Feb 2018 1038

Nurhan Ali, de la HC Dobrogea Sud Constanţa, ales membru în Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal

17 Feb 2018 564

#citeșteDobrogea Câte geamii și moschei se regăseau în Dobrogea anului 1928. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța (galerie foto)

17 Feb 2018 1560

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța organizează concurs pentru ocuparea următoarelor funcţii publice de execuţie vacante

16 Feb 2018 3248

Dorin Chirtoacă a demisionat din funcția de primar general al municipiului Chișinău

16 Feb 2018 260

LIVE TEXT Dezbatere la Primăria Constanța. Este discutat „Regulamentul de acordare a finanțării nerambursabile pentru proiecte de interes general finanțate din bugetul municipiului Constanța“

16 Feb 2018 213

Ce mesaj a transmis ministrul Carmen Dan la ședința de bilanț a Poliției Române. La acțivitate a fost prezent și premierul Viorica Dăncilă

16 Feb 2018 182

Modificări în structura societății Master Fishing SRL. Ce a decis Adunarea Generală a Asociaților

15 Feb 2018 223

Directorul General al Poştei Române a demisionat

15 Feb 2018 406

Curtea de Apel Constanţa şi-a prezentat raportul de activitate desfăşurată în anul 2017

15 Feb 2018 160

Decizii ale Consiliului de Administrație al ISJ Constanța La ce licee au fost reduse clasele de a IX-a? Pe listă, și Colegiul Național Mihai Eminescu

15 Feb 2018 2045

Instanța Supremă a decis data la care va fi audiat liderul PSD, Liviu Dragnea. În aceeași zi vor apărea în fața magistraților și alți martori

15 Feb 2018 213

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost audiat la ÎCCJ în dosarul în care este judecat liderul PSD, Liviu Dragnea. Ce a declarat la ieșirea din sala de judecată

15 Feb 2018 227

Cum se circulă în această dimineață pe autostrăzile A2 Constanța - București și A4 Ovidiu - Agigea

15 Feb 2018 177

Poliţiştii constănţeni îşi caută din nou dreptatea în instanţă

15 Feb 2018 209

CJC anunţă demararea lucrărilor Drumul Judeţean 223 va fi reabilitat. Mii de beneficiari din patru localităţi (galerie foto)

15 Feb 2018 232

O firmă din judeţul Dolj a bătut palma cu DGASPC Constanţa. Va elabora documentaţia tehnico-economică pentru construirea de case de tip familial (document)

15 Feb 2018 761

Dezbatere publică la Primăria Constanța! Când va avea loc și despre ce se va discuta

14 Feb 2018 372

Ce spune un oficial din Madagascar despre situația lui Radu Mazăre. Precizări importante

14 Feb 2018 4635

Universitatea Maritimă din Constanța organizează concurs de angajare. Condiții de participare

14 Feb 2018 1254

LIVE TEXTLaura Codruța Kovesi, conferință de presă privind acuzațiile la adresa DNA - ”Procurorii din DNA nu falsifică probe!”

14 Feb 2018 763

Fostul prefect al județului Constanța, Ion Constantin, s-a întors la conducerea Direcției de Evidență a Populației

14 Feb 2018 748

UPDATE. Cod galben de vânt în județul Constanța. Când expiră avertizarea meteorologilor

14 Feb 2018 334

Incident pe calea ferată. Locomotiva unui tren de călători s-a defectat. Câți pasageri sunt în tren

14 Feb 2018 429

Noul preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Tenis Constanţa se alege pe 27 februarie

14 Feb 2018 374

„Județul Constanța nu are rețea școlară la această oră!“ Reacția fostului „general“ Petrică Miu - „Încercăm să motivăm acum de ce tăiem clase!“

14 Feb 2018 1865

Plângeri penale împotriva a trei experţi evaluatori din DNA depuse de foști șefi ai ANRP și ANI

13 Feb 2018 263

Parchetul General face cercetări în cazul înregistrărilor de la DNA Ploiești. Ancheta demarată în urma unei plângeri

13 Feb 2018 440

Declarație surpriză a inspectorului şcolar general ISJ, Gabriela Bucovală

13 Feb 2018 1875

Delegaţie din Ucraina, primită de chestorul Cătălin Ioniță. Ce s-a discutat

13 Feb 2018 219

Constanţa. Dezbatere publică privind regulamentul de acordare a finanţărilor nerambursabile din bugetul municipal

13 Feb 2018 656

Comisarul-şef Tudorel Dogaru le răspunde „haterilor“ „Este nevoie de poliţie locală“

13 Feb 2018 7097

Asociații societății Bunker Trade Logistics SRL, întruniți. Ce s-a decis

12 Feb 2018 423

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti are un nou director general. Cine a fost numit în această funcție

12 Feb 2018 454

Mâine este marți 13. Ce activitate organizează pompierii ISU Delta cu această ocazie. Acțiunea e derulată la nivel european

12 Feb 2018 426

Economica.net Parc eolian gigant în sudul Dobrogei. Peste 250 de turbine. Cine îl construiește și cât va costa

12 Feb 2018 1942

Compania Naţională de Investiţii organizează licitaţie pentru lucrări de reabilitare a Sinagogii Mari din Constanţa

12 Feb 2018 2032

#citeşteDobrogea „I-a venit de hac!“ De unde vine expresia. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

12 Feb 2018 4419

Informare meteorologică. Ninsori în Dobrogea. Ce spun meteorologii

11 Feb 2018 1377

Tenis România a învins Canada şi va juca pentru accederea în Grupa Mondială a Fed Cup

11 Feb 2018 293

Protest, în această seară, în capitală “Treziți-vă! Salariile scad, inflația crește!”

11 Feb 2018 2898

Infotrafic Un autotren şi o autoutilitară au intrat în coliziune în judeţul Gorj. Trafic rutier, blocat

10 Feb 2018 471

Un nou partid pe scena politică

10 Feb 2018 765

Alertă meteo. Este vizat județul Constanța

10 Feb 2018 2277

Trafic de droguri. Cetățean german, reținut în România

10 Feb 2018 340