Deschidere editie

#citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, mai bogată cu şapte titluri esenţiale despre teatru. Iar seniorii scenei constănţene se întorc... „acasă“

Ne mai despart doar câteva ore de un amplu eveniment cultural şi editorial pe care cotidianul ZIUA de Constanţa s-a încăpăţânat să îl organizeze pentru a cinsti comunitatea teatrală constănţeană, în foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, marţi, 12 iunie, de la ora 17.
 

 

Drumul către o sărbătoare de excepţie

 
Motivat sau, mai bine spus, determinat de tendinţele actuale în era informaţională, cotidianul ZIUA de Constanţa reuşea în luna noiembrie 2017, chiar de Ziua Dobrogei, să lanseze o valoroasă Bibliotecă Virtuală, care la ora actuală cuprinde lucrări de referinţă, într-un fond documentar intitulat „Dobrogea de ieri şi de azi“ şi care se bucură de un interes surprinzător din partea cititorilor, cu mii de vizualizări.
 
Următorul pas important, legat şi de Biblioteca Virtuală, se întâmplă mâine, când un alt eveniment unic, de-a dreptul incredibil, a căpătat forma unei întâmplări extrem de fericite, care îi reuneşte pe toţi cei ce formează marea comunitate teatrală a Pontului Euxin.
 
Campania demarată de cotidianul ZIUA de Constanţa în urmă cu trei săptămâni, dedicată memoriei teatrului constănţean şi seniorilor scenei, a pornit de la editarea, în 2017, a cărţii secretarului literar artistic Jean Badea, intitulată „Dulcea povară“, şi îşi are originea în tocmai absenţa unor izvoare documentare şi arhivistice care să le ofere generaţiilor viitoare repere de valoare ale artei spectacolului.
 
Iar astăzi am ajuns să lansăm în mediul virtual, pe platforma Fondul documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“, şapte titluri de cărţi dedicate exclusiv scenei, şi anume: „Fantasio 40. Monografie“ (1998); „Omul care aduce... hazul“ (2000); „Dicţionar, Lumea artistică a Constanţei (I). Teatrul de Balet Oleg Danovski“ (2001) şi „Dulcea povară“ (2017), toate semnate Jean Badea; „Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii“, de Georgeta Mărtoiu şi Anaid Tavitian (2001), „Teatrul Liric (Opera Constanţa)“, de Adrian Doxan (2010), şi „Metamorfoza unui vis“, de Anaid Tavitian (2011).
 
La acestea se adaugă fondul de donaţii din partea Aidei Abagief (colecţia personală de fotografii şi afişe), a lui Anaid Tavitian (colecţia revistei „Teatru“), a lui Jean Ionescu (colecţia personală de fotografii), a lui Jean Constantin (colecţia personală de fotografii, prin intermediul familiei Galani).
 
Medalia Jean Ionescu şi placheta #RespectTeatru
 
Fie că mai sunt în viaţă, fie că au dispărut dintre noi, ei au scris istoria culturală a Constanţei în felul lor şi nu meritau să fie date pradă uitării nume precum Dumitru Lupu, Romeo Profit, Jean Ionescu, Constantin Daminescu, Aurel şi Gelu Manolache, Jean Constantin, Claudiu Cristescu, Ion Drugan, Diana Cheregi, Milidi Tătaru, Eugen Mazilu şi mulţi alţii pe care îi sărbătorim pe 12 iunie 2018 în foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“.
 
Urmaşi sau chiar în persoană, directorii, actorii, soliştii, balerinii, regizorii, instrumentiştii, coregrafii se întorc... acasă, în teatrul pe a cărui scenă păşeau sfioşi în urmă cu decenii, ca mai apoi să devină mari nume, cap de afiş.
 
Unele dintre momentele cele mai emoţionante ale evenimentului de mâine considerăm că vor fi conferirea a 62 de medalii „Jean Ionescu“ (directorul cu cel mai îndelungat mandat), instituită de conducerea cotidianului ZIUA de Constanţa, în semn de profund respect pentru activitatea depusă în slujba artei spectacolului la Constanţa, şi acordarea plachetei #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Deschiderea evenimentului va aparţine Fanfarei RAJA Constanţa, gazde vor fi Dan Cojocaru, actor şi director al Centrului pentru Tineret „Jean Constantin“, şi teatrologul Anaid Tavitian, manifestarea urmând a fi onorată de prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, şi a primarului Constanţei, Decebal Făgădău.
 
Şi pentru că ne-am dorit să creăm un arc peste timp şi generaţii, studenţii Facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius“ vor oferi seniorilor prezenţi dovada talentului lor.
 
Citeşte şi:
 
#citeșteDobrogea #memoriateatruluiconstănțean Șapte titluri esențiale pentru teatrul constănțean
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea Şi-a închinat tinereţea „Bibliografiei Dobrogei“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 Feb 2019 512

#citeşteDobrogea Primul ghid, de la 1937, al exponatelor Muzeului de Arheologie Constanţa, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

19 Feb 2019 512

„Călăuza vizitatorului în Muzeul Regional al Dobrogei”, de Ioan Micu

18 Feb 2019 316

Vlad Ţepeş, „domnul Daciei“, în naraţiunile bizantine, ruseşti, italiene şi germane (IV). Relatări privind perioada 1461-1462

16 Feb 2019 1501

#scrieDobrogea Istoria culturală a Dobrogei trebuie eternizată. „A dispărut creatorul, dar îi va supraviețui creația“ (galerie foto)

15 Feb 2019 930

Articol despre Simion Tavitian - Publicatia Ararat, nr. 22, 16-30 noiembrie 2005

15 Feb 2019 177

#citeşteDobrogea Scrisoarea domnitorului Carol către tatăl său. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

14 Feb 2019 1751

#citeşteDobrogea Raportul avocatului Scarlat Huhulescu, de la 1934, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

12 Feb 2019 813

#citeşteDobrogea In Memoriam Paul Barbăneagră, cineast de origine dobrogeană, la 90 de ani de la naştere

11 Feb 2019 541

Vlad Țepeș, „domnul Daciei“, în narațiunile bizantine, rusești, italiene și germane (III). Relatări privind perioada 1461-1462

11 Feb 2019 1236

#citeşteDobrogea Scriitorul Tudor Şoimaru, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

08 Feb 2019 676

#citeșteDobrogea „Dobrogea românească“ (1938) - un nou titlu prețios, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

05 Feb 2019 868

„Dobrogea românească”. Îngrijită de Elsa şi G. Dumitriu Gerea

04 Feb 2019 534

#citeşteDobrogea „Io, Mircea, mare voevod şi domn...“. 601 ani de la moartea primului unificator al Dobrogei cu Ţara Românească. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

31 Jan 2019 655

#citeşteDobrogea 121 de ani de la înfiinţarea Cercului literar „Ovidiu”, precursorul primei biblioteci constănţene. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

28 Jan 2019 757