#citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, mai bogată cu şapte titluri esenţiale despre teatru. Iar seniorii scenei constănţene se întorc... „acasă“

Ne mai despart doar câteva ore de un amplu eveniment cultural şi editorial pe care cotidianul ZIUA de Constanţa s-a încăpăţânat să îl organizeze pentru a cinsti comunitatea teatrală constănţeană, în foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, marţi, 12 iunie, de la ora 17.
 

 

Drumul către o sărbătoare de excepţie

 
Motivat sau, mai bine spus, determinat de tendinţele actuale în era informaţională, cotidianul ZIUA de Constanţa reuşea în luna noiembrie 2017, chiar de Ziua Dobrogei, să lanseze o valoroasă Bibliotecă Virtuală, care la ora actuală cuprinde lucrări de referinţă, într-un fond documentar intitulat „Dobrogea de ieri şi de azi“ şi care se bucură de un interes surprinzător din partea cititorilor, cu mii de vizualizări.
 
Următorul pas important, legat şi de Biblioteca Virtuală, se întâmplă mâine, când un alt eveniment unic, de-a dreptul incredibil, a căpătat forma unei întâmplări extrem de fericite, care îi reuneşte pe toţi cei ce formează marea comunitate teatrală a Pontului Euxin.
 
Campania demarată de cotidianul ZIUA de Constanţa în urmă cu trei săptămâni, dedicată memoriei teatrului constănţean şi seniorilor scenei, a pornit de la editarea, în 2017, a cărţii secretarului literar artistic Jean Badea, intitulată „Dulcea povară“, şi îşi are originea în tocmai absenţa unor izvoare documentare şi arhivistice care să le ofere generaţiilor viitoare repere de valoare ale artei spectacolului.
 
Iar astăzi am ajuns să lansăm în mediul virtual, pe platforma Fondul documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“, şapte titluri de cărţi dedicate exclusiv scenei, şi anume: „Fantasio 40. Monografie“ (1998); „Omul care aduce... hazul“ (2000); „Dicţionar, Lumea artistică a Constanţei (I). Teatrul de Balet Oleg Danovski“ (2001) şi „Dulcea povară“ (2017), toate semnate Jean Badea; „Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii“, de Georgeta Mărtoiu şi Anaid Tavitian (2001), „Teatrul Liric (Opera Constanţa)“, de Adrian Doxan (2010), şi „Metamorfoza unui vis“, de Anaid Tavitian (2011).
 
La acestea se adaugă fondul de donaţii din partea Aidei Abagief (colecţia personală de fotografii şi afişe), a lui Anaid Tavitian (colecţia revistei „Teatru“), a lui Jean Ionescu (colecţia personală de fotografii), a lui Jean Constantin (colecţia personală de fotografii, prin intermediul familiei Galani).
 
Medalia Jean Ionescu şi placheta #RespectTeatru
 

Fie că mai sunt în viaţă, fie că au dispărut dintre noi, ei au scris istoria culturală a Constanţei în felul lor şi nu meritau să fie date pradă uitării nume precum Dumitru Lupu, Romeo Profit, Jean Ionescu, Constantin Daminescu, Aurel şi Gelu Manolache, Jean Constantin, Claudiu Cristescu, Ion Drugan, Diana Cheregi, Milidi Tătaru, Eugen Mazilu şi mulţi alţii pe care îi sărbătorim pe 12 iunie 2018 în foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“.
 
Urmaşi sau chiar în persoană, directorii, actorii, soliştii, balerinii, regizorii, instrumentiştii, coregrafii se întorc... acasă, în teatrul pe a cărui scenă păşeau sfioşi în urmă cu decenii, ca mai apoi să devină mari nume, cap de afiş.

 
Unele dintre momentele cele mai emoţionante ale evenimentului de mâine considerăm că vor fi conferirea a 62 de medalii „Jean Ionescu“ (directorul cu cel mai îndelungat mandat), instituită de conducerea cotidianului ZIUA de Constanţa, în semn de profund respect pentru activitatea depusă în slujba artei spectacolului la Constanţa, şi acordarea plachetei #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Deschiderea evenimentului va aparţine Fanfarei RAJA Constanţa, gazde vor fi Dan Cojocaru, actor şi director al Centrului pentru Tineret „Jean Constantin“, şi teatrologul Anaid Tavitian, manifestarea urmând a fi onorată de prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, şi a primarului Constanţei, Decebal Făgădău.
 
Şi pentru că ne-am dorit să creăm un arc peste timp şi generaţii, studenţii Facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius“ vor oferi seniorilor prezenţi dovada talentului lor.
 
Citeşte şi:
 
#citeșteDobrogea #memoriateatruluiconstănțean Șapte titluri esențiale pentru teatrul constănțean
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 575

In memoriam Florian Anastasiu, arheologul prezent în județul Constanța, participant la săpăturile de la Histria și Capidava

08 Apr 2024 505

Istoria Dobrogei Portretul unui erou - Horia Agarici, aviator militar de elită în al Doilea Război Mondial

05 Apr 2024 3039

Primăria orașului Năvodari anunță publicul interesat s-a luat decizia supunerii procedurii de adoptare fără aviz de mediu

29 Feb 2024 479

Istoria Dobrogei Actorul Constantin Gheorghe Dimitriu Codru, directorul celei mai mari expoziții a provinciei

26 Feb 2024 5381

Istoria Dobrogei – Bibliografie – Memnon (sec. II) – „Despre Heracleia”

16 Dec 2023 2178

#Dobrogea145 Delia Roxana Cornea, discurs manifest pentru salvarea Palatului Regal al Reginei Maria din Mamaia

04 Dec 2023 11411

Originară din Tulcea Scriitoarea Silvia Zabarcencu împlinește 74 de ani

30 Nov 2023 950

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12380

#citeșteDobrogea 23 noiembrie 1878, o zi de sărbătoare pentru dobrogeni

28 Nov 2023 1959

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Noviodunum

27 Nov 2023 19627

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Argamum

27 Nov 2023 3355

#Dobrogea 145 Prof. univ. dr. Florin Anghel - Patrimoniul istoric dobrogean are nevoie de viziune, de proiecte și de realizări

27 Nov 2023 1730

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea (L)Ibida (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1387

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Halmyris (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1352