Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean Sărbătoarea seniorilor scenei constănţene, prin ochii directorilor teatrelor de astăzi

Este cu adevărat un act de cutezanţă să propui seniorilor teatrului constănţean o întoarcere în timp spre a evoca o tinereţe glorioasă, care se mai regăseşte doar între coperţile cărţilor ce aparţin unor iubitori de cultură precum Jean Badea, Anaid Tavitian, Georgeta Mărtoiu, Aurelia Lăpuşan, Adrian Doxan sau Valentin Sgarcea.
 
Acesta a fost şi motivul pentru care cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a propus un nou proiect ambiţios, concretizat în digitalizarea a şapte lucrări valoroase, trecerea lor în mediul virtual fiind girată cu multă încredere de autorii lor.
Demersul jurnalistic pleacă de la trista constatare a faptului că teatrele constănţene - indiferent că vorbim de „Elpis“ ori „Fantasio“ sau Teatrul de Stat - şi-au pierdut arhivele din cauza numeroaselor mutări ori în dezastre naturale, cum ar fi incendii sau inundaţii, iar moştenirea culturală care ar trebui să servească drept dovadă a identităţii oraşului prin expresia sa artistică mai este consemnată în volume de autor.
 

Teatrul este un organism viu!

 
Importanţa recuperării memoriei vii cât încă se mai poate şi aducerea ei în centrul atenţiei comunităţii se întâmplă în contextul anului Marii Uniri şi celebrării celor 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Ţară, iar ZIUA de Constanţa nu se substituie niciunui istoriograf care ar urma să se dedice studiului fenomenului teatral de la malul mării.
 
„Un teatru este o alcătuire de personalităţi, uneori incompatibile, cel mai adesea contradictorii. Un teatru este condus de un director, nu întotdeauna acelaşi şi niciodată la fel. Fiecare nou director schimbă, într-un fel, monografia teatrului. Fiecare nou actor sau fiecare vedetă care se pensionează modifică destinul teatrului. Teatrul este un organism viu format din zeci şi sute de alte organisme“, scria Jean Badea, în monografia „Fantasio 40“.
 
Plecând de la acest adevăr, am încercat să aflăm cum primesc actualii directori ai celor trei instituţii teatrale ale Constanţei proiectul ZIUA de Constanţa, sugestiv intitulat „Incredibila memorie a teatrului constănţean“.
 
Daniela Vlădescu, directorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“: „Fiecare eveniment pe care îl organizează cotidianul ZIUA de Constanţa demonstrează grija pentru viaţa culturală a oraşului şi pentru istoria culturii constănţene, pe care prezentul încearcă să o prindă din urmă. Dar mai ales cu un respect pe care ar trebui toţi să-l purtăm celor care au slujit scenele instituţiilor de cultură din Constanţa. Este meritorie şi de lăudat această iniţiativă, cu atât mai mult cu cât Constanţa a avut o viaţă culturală cu care se poate mândri orice mare metropolă. A avut artişti care au onorat cu suflet şi cu talent aceste obligaţii de a aduce publicului spectacole valoroase şi de a crea roluri de neuitat şi de referinţă pentru dramaturgia şi muzica universală. Ar trebui să nu uităm niciodată valorile care ne-au reprezentat, să nu fim ingraţi şi să credem că lumea începe cu noi“.
 
Dana Dumitrescu, directorul Teatrului de Stat: „Demersul dumneavoastră jurnalistic pentru a menţine vie memoria celor care au contribuit la formarea cultural-artistică în judeţul Constanţa este unul bine-venit şi îl salut. Este foarte important să nu îi uităm pe veteranii teatrului constănţean şi ai culturii constănţene, pentru că cine nu îşi cunoaşte istoria nu poate avea viitor. Mai ales în privinţa creatorilor de teatru, o artă efemeră, care trăieşte doar în memoria spectatorilor săi, constituind un patrimoniu cultural imaterial, eforturile de a menţine vie amintirea energiilor lor creatoare sunt vrednice de laudă. Ar fi fost îmbucurător ca acest eveniment să se petreacă în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanţa şi ne exprimăm regretul că nu am primit din partea dumneavoastră o propunere în acest sens. Ne exprimăm încă o dată deschiderea de a fi parte din orice eveniment de natură a onora talentul, efortul, energia celor ce au creat cadrul cultural în care ne desfăşurăm activitatea şi vă mulţumim pentru că şi dumneavoastră contribuiţi la un efort nobil şi generos“.
 
Lică Gherghilescu, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare“: „Nu pot decât să salut iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa, pe care îl simţim alături de oamenii importanţi, atâţia câţi mai sunt. E foarte important pentru cei care s-au dedicat scenei constănţene să vadă că nu au fost uitaţi şi că munca lor nu a fost în zadar. Pe noi, artiştii, ne onorează foarte tare iniţiativa ziarului dvs.“.
 
 
Şi pentru că Mihai Sorin Vasilescu a fost penultimul director al Teatrului „Fantasio“, i-am solicitat şi dânsului o opinie legată de acest demers: „Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a asumat un demers onorant şi e bine că se mai gândeşte cineva şi la actorii care au făcut istorie pe scenă. Din păcate, mulţi au distrus arhivele întrucât nu le-a convenit să le păstreze pentru ceea ce au fost înainte. Nici măcar monografia lui Jean Badea nu au preţuit-o. Iar iniţiativa unui ziar vine cu-atât mai mult să acopere o lipsă“.

Nota redacției: Pe parcursul campaniei de promovare a evenimentului INCREDIBILA MEMORIE A TEATRULUI CONSTANTEAN, ne rezervam dreptul de a folosi denumirile vechi ale celor trei teatre constănțene, așa cum au rămas ele întipărite în memoria afectivă a multor constănțeni.
 
Citeşte şi:
 
Scena, orașul şi saltul digital
 
Odiseea unui proiect fără precedent în Dobrogea Incredibila memorie a teatrului constănţean
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviuri live Istoria localităţii Cara-Omer, proiecte, dezvoltare, frumuseţea Pădurii Hagieni şi a siturilor arheologice. Negru Vodă în anul Centenarului! (documente + galerie foto)

24 Sep 2018 1434

#citeşteDobrogea 94 de ani de la naşterea artistului plastic dobrogean Ion Biţan (galerie foto)

23 Aug 2018 566

Despre meleagurile pe care l-ar fi purtat pașii pe poetul latin exilat în Tomis Interviuri Live. Ovidiu în anul Centenarului (galerie foto + video + documente)

07 Aug 2018 2528

Istoric, personalități, proiecte, identitate, dezvoltare Interviuri Live. Techirghiol în anul Centenarului (galerie foto + documente)

30 Jul 2018 2733

#citeşteDobrogea Scriitorul şi realizatorul TV Corneliu Leu ar fi împlinit, pe 21 iulie, 86 de ani

21 Jul 2018 769

#citeşteDobrogea 112 ani de la naşterea sculptorului dobrogean Cristea Grosu (galerie foto)

21 Jun 2018 710

#citeşteDobrogea Academicianul dobrogean Petre Frangopol aniversează 85 de ani. Respect pentru genialitatea unui mare român

26 May 2018 779

#citesteDobrogea Scriitorul dobrogean Octavian Georgescu sărbătoreşte 81 de ani

23 May 2018 544

#RespectTeatru. Odiseea unui proiect fără precedent în Dobrogea Incredibila memorie a teatrului constănţean

14 May 2018 2103

#citeșteDobrogea 105 ani de la nașterea artistului emerit dobrogean Florica Cordescu-Jebeleanu

10 May 2018 1037

#citeşteDobrogea Criticul literar şi universitarul Enache Puiu ar fi împlinit 90 de ani. „Sunt dobrogean şi sunt dator să-mi cunosc, înainte de toate, locul, oamenii, istoria“

18 Apr 2018 896

#citeșteDobrogea 130 de ani de la nașterea avocatului Hurmuz Aznavorian. Destinul unui profesionist de renume

26 Mar 2018 1082

#citeşteDobrogea Scriitorul dobrogean Valeriu Cuşner ar fi împlinit astăzi 81 de ani

22 Mar 2018 873

#citeșteDobrogea Nebănuita legătură a criticului de film Irina Margareta Nistor cu Dobrogea. Generozitatea străbunicului Dumitru Alessiu

05 Mar 2018 1334

#citeșteDobrogea 77 de ani de la nașterea prof. univ. Anton Beziris, expert în transport maritim

02 Mar 2018 2098

#citeşteDobrogea 118 ani de la nașterea constănțeanului Nicolae Sever Cărpinișan, primul român licențiat în jurnalism

07 Jan 2018 701

Profesor universitar dr. ing. Garabet A. Kümbetlian va fi condus mâine pe ultimul drum

03 Jan 2018 1250

Încă un Ajun fără Virgil Coman. Azi ar fi împlinit 44 de ani!

24 Dec 2017 3327

#citeșteDobrogea 86 de ani de la nașterea marelui fizician dobrogean Geavit Musa

23 Dec 2017 2125

#citeșteDobrogea 139 de ani de la numirea primului Consiliu Comunal al Constanței

12 Dec 2017 823

Este Sfântul Gheorghe. Personalități ale Constanței care nu mai sunt, printre noi, și au purtat numele marelui mucenic

23 Apr 2017 2831

Trei ani de când Mrini Eye Hospital din Constanța salvează vederea pacienților constănțeni! (galerie foto)

26 Nov 2016 5596

Evenimente dedicate personalităţii lui I.N. Roman, la Biblioteca Judeţeană (galerie foto)

14 Sep 2016 1157

Vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz, a depus plângere împotriva mai multor persoane din cadrul RAJDP (document)

17 Aug 2016 3340

De Adormirea Maicii Domnului, Mariile şi Marinii Constanţei îşi serbează ziua onomastică

15 Aug 2016 4000

Aniversare. Academicianul Marian Traian Gomoiu, la 80 de ani „Suntem parte din natură, având un destin comun. Avem datoria să protejăm şi să conservăm natura pentru a supravieţui odată cu ea“ (galerie foto)

15 Aug 2016 6604

Veche de 130 de ani! Probabil este cea mai frumoasă gară din România (galerie foto)

26 Apr 2016 1155

Constănțeni decorați de Ceaușescu Nume celebre. Un procuror șef, un amiral, un rector, director de muzeu, directori din port, din Mamaia

13 Apr 2016 3331

O melodie-manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului a ajuns virală (video)

08 Apr 2016 1255

Fosta mare sportivă Iolanda Balaş Soter a murit. Mesaje de condoleanţe şi de la Constanţa

12 Mar 2016 1721

La 4 ani odată. Ce interzice tradiția să faci Personalitățile lumii născute pe 29 februarie

25 Feb 2016 1424

Oameni cunoscuți ai Constanței care ,,schimbă prefixul” în 2016. Cine este cel mai tânăr cine este decanul de vârstă

02 Jan 2016 1755

Cui spunem astăzi „La mulţi ani!“ Numeroase personalităţi din Constanţa poartă numele Sfântului Ştefan

27 Dec 2015 2005

Să trăiţi, să înfloriţi, cadouri multe să primiţi! Constănţeni care îşi serbează onomastica de Sfântul Nicolae

06 Dec 2015 3096

Maestrul Vasile Moldoveanu va reveni la Constanţa pentru un master class Postscriptum la o mare sărbătoare

10 Nov 2015 1979

Personalităţi din Constanţa în paginile Wikipedia. Veţi fi miraţi. Contemporanii noştri în Enciclopedia liberă

07 Nov 2015 1187

Primarul Decebal Făgădău dă garanţii Tenorul Vasile Moldoveanu cere restaurarea cazinoului

31 Oct 2015 2090

Maestrul Vasile Moldoveanu, la întâlnire cu foştii colegi (galerie foto)

30 Oct 2015 1987

În cinstea tenorului Vasile Moldoveanu Concert spectaculos la TNOB „Oleg Danovski“ din Constanţa (galerie foto + video)

30 Oct 2015 2488

UPDATE 5. Aplauzele nu se mai opresc pe scena TNOB Maestrul Vasile Moldoveanu, în Portul Constanţa (galerie foto+video)

29 Oct 2015 2095

Recunoaştere a valorii după 60 de ani Maestrul Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al oraşului Constanţa (galerie foto)

29 Oct 2015 2848

„E teribil de emoţionant!“ Celebrul tenor Vasile Moldoveanu şi-a revăzut după 60 de ani locurile natale (galerie foto)

28 Oct 2015 2959

Ce personalități ale lumii s-au născut pe 1 ianuarie

01 Jan 2015 2958

Întoarcere în timp Ineditele urări ale personalităţilor Constanţei, la 1 ianuarie 1925

01 Jan 2015 2070

Ştiaţi că...? Rasputin, una dintre cele mai controversate personalităţi din istorie...

30 Dec 2014 1933

Îşi serbează onomastica de Sfântul Nicolae Primari, consilieri locali, sportivi, judecători şi medici constănţeni, la ceas aniversar

06 Dec 2014 4252

Zi mare de Sfântul Mucenic Dumitru Primari, afacerişti, sportivi şi politicieni constănţeni îşi serbează onomastica

26 Oct 2014 3962

Trecătorule, opreşte-te o clipă din drumul tău... Personalităţi înmormântate pe Aleea Principală din Cimitirul Central din Constanţa (galerie foto)

26 Aug 2014 7703

Copiii unor personalităţi din Constanţa, la mitingul împotriva administraţiei Mazăre

11 Jul 2014 2076

Gheorghe Turda, Andreea Antonescu şi Kamara, amatori de oină Frontiera Tomis Constanţa a devenit din nou campioană naţională

03 Jul 2014 1554