Deschidere editie

Citiţi şi vă cruciţi! DNA a făcut public totul! Cum se dădea mită la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanţa (rechizitoriu+galerie foto)

Unul dintre studenţi i-ar fi cumpărat profesorului Antonescu Iulian medicamente de aproape 150 de lei.
 
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul întocmit de procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari, prin intermediul căruia s-a dispus trimiterea în judecată a doi profesori de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, precum şi a doi studenţi.
 
Concret, DNA arată că, „în perioada august - septembrie 2016, inculpaţii Antonescu Iulian (n.r. suspectat de luare de mită (nouă fapte) şi trafic de influenţă) şi Ciobanu Camelia (n.r. bănuită de patru infracţiuni de luare de mită), în calitate de cadre didactice ale Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» Constanţa, au primit de la mai mulţi studenţi (printre care şi inculpaţii Alexa Daniel Gheorghiţă şi Cantoriu Andrei Tudor), direct sau prin intermediari, sume de bani cuprinse între 200 de lei şi 200 de euro sau alte foloase necuvenite, în total 1.546 de lei şi 600 de euro - Antonescu Iulian, respectiv 200 de lei, 300 de euro şi 50 de dolari - Ciobanu Camelia“.
 
Profesorul Iulian Antonescu a fost angajat al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, Facultatea de Navigaţie şi management naval, Departamentul de Inginerie şi management naval, pe o perioadă determinată, între data de 1 octombrie 2015 şi 30 septembrie 2016, în calitate de lector universitar - şef lucrări. Din cuprinsul fişei postului (...), inculpatul, în desfăşurarea procesului de învăţământ, avea, printre altele, atribuţiuni ce derivă din organizarea şi participarea la desfăşurarea examenelor, a colocviilor şi a celorlalte forme de verificare a studenţilor.
 
Camelia Ciobanu este angajată a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, Facultatea de Navigaţie şi Management Naval - Departamentul de Navigaţie şi transport naval, în calitate de conferenţiar universitar.
 
În rechizitoriul cauzei, procurorii DNA arată, printre altele, că „la data de 31 august 2016, Iulian Antonescu, aflându-se în biroul său, camera (...), din incinta ANMB, a primit de la studentul (...), grupa (...), suma de 200 de lei, în schimbul acordării unei note de promovare la examenul restant la disciplina «Algebră, geometrie analitică şi diferenţială» (AGAD) pe care l-a susţinut la data de 6 septembrie 2016, promovându-l cu nota 6“.
 
Film cu profesorul Antonescu
 
„(...) este student al Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» Constanţa, în anul al II-lea de studii, Secţia Civilă, Facultatea de Inginerie navală, grupa (...). În cursul anului I (anul universitar 2015-2016), (...) a studiat disciplina Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială, având ca profesor pe inculpatul Iulian Antonescu. În cursul semestrului al II-lea al anului universitar 2015-2016, (...) a avut o frecvenţă redusă la cursurile şi seminarele aferente materiei predate de inculpatul Iulian Antonescu, astfel că nu a promovat examenul pe care l-a susţinut la data de 13 iunie 2016.
 
În sesiunea de restanţe din perioada 29 august - 16 septembrie 2016, (...), pentru a promova acest examen restant, a luat hotărârea de a-i remite profesorului suma de 200 de lei. De altfel, (...) a auzit, de la alţi colegi din Academie, că Iulian Antonescu îi promovează pe studenţi în schimbul unor sume de bani. În acest fel, la data de 31 august 2016, (...) a mers la biroul inculpatului Iulian Antonescu, camera (...), din incinta ANMB, şi i-a remis suma de 200 de lei pentru a-i acorda o notă de promovare la examenul restant aferent disciplinei Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială, discuţia dintre cei doi fiind înregistrată în integralitate. Astfel, se observă că, mai întâi, inculpatul refuză banii oferiţi de (...), dar, în cele din urmă, după ce (...) spune că este prieten cu un alt student « (...)» (persoană neidentificată în cauză), inculpatul Iulian Antonescu acceptă banii oferiţi de inculpat şi îi cere studentului să înveţe până la examen. (...) Cu prilejul susţinerii examenului restant, la data de 6 septembrie 2016, inculpatul Iulian Antonescu i-a acordat studentului (...) nota 5, promovând astfel examenul“, conform rechizitoriului.
 
În continuare, procurorii Anticorupţie prezintă cazului unui alt student care nu a obţinut notă de promovare la disciplina Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială. În acest context, studentul ar fi ajuns să-i cumpere medicamente profesorului Iulian Antonescu.
 
Iată cum s-ar fi petrecut toată scena: „(...) este student la Academia Navală «Mircea cel Bătrân» Constanţa, Secţia civilă - Facultatea de Inginerie marină - Departamentul de Inginerie electrică şi electromecanică navală, în grupa (...).
 
Printre disciplinele studiate de către (...) în anul I de studii, se regăseşte şi materia predată de inculpatul Iulian Antonescu, respectiv Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială. (...), la examenul final aferent semestrului al II-lea din anul I, nu a obţinut notă de promovare la disciplina Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială. Pentru a promova la această materie (...) a susţinut un prim examen restant în cursul lunii septembrie 2016, dar tot nu a reuşit să obţină o notă de promovare. În aceste condiţii, a fost nevoit să susţină o nouă testare în sesiunea de reexaminare.
 
De la colegii din Academie, (...) a aflat că inculpatul Iulian Antonescu primeşte bani de la studenţi pentru a le acorda note de promovare la examenele aferente disciplinei Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială.
Văzând că nu a obţinut o notă de promovare nici în sesiune de final de an şi nici în sesiunea de restanţe, (...) s-a hotărât să-i ofere inculpatului Iulian Antonescu suma de 50 de euro în schimbul acordării unei note de promovare.
 
Astfel, la data de 21 septembrie 2016, (...) a mers la biroul inculpatului Iulian Antonescu, din incinta Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» Constanţa, unde i-a oferit suma de 50 de euro, pentru a-i acorda o notă de promovare cu prilejul susţinerii examenului restant în sesiunea de reexaminări din cursul lunii septembrie 2016. (...) a pus suma de 50 de euro într-un plic pe care l-a pus pe biroul inculpatului, însă acesta a refuzat banii şi i-a înmânat inculpatului o listă pe care erau notate mai multe medicamente, solicitându-i să-i cumpere acele medicamente. În acest context, (...) a fost de acord şi a luat plicul cu bani înapoi, cu bileţelul pe care erau menţionate medicamentele solicitate de inculpatul Iulian Antonescu, a mers la o farmacie de unde le-a cumpărat, cu suma de 146 de lei, apoi a revenit în biroul inculpatului şi i le-a remis. Cu prilejul susţinerii examenului restant (...), la data de 23 septembrie
2016, a primit nota 5“.
 
În privinţa inculpatei Camelia Ciobanu, cadru didactic în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, procurorii DNA au reţinut săvârşirea a patru infracţiuni de luare de mită.
 
Într-unul dintre cazuri, Anticorupţii arată următoarele: „numita (...) este studentă în anul al II-lea la Academia Navală «Mircea cel Bătrân» Constanţa, Facultatea de Inginerie şi management naval şi portuar. În anul I, printre alte materii, a studiat Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială şi trigonometrie sferică (denumită în continuare AGAD), cu Ciobanu Camelia. În urma unui incident petrecut în semestrul al doilea al anului universitar 2015-2016 între Ciobanu Camelia şi studenta (...), aceasta din urmă nu a mai frecventat cursurile profesoarei în cauză. Ulterior, (...) a aflat de la colegii din anii superiori că profesoara Ciobanu Camelia promovează unii studenţi în schimbul unor sume de bani, de circa 300-400 de euro, însă nu primea banii direct de la studenţi, ci prin intermediul unor persoane de încredere ale acesteia.
 
Astfel, pe la începutul lunii septembrie 2016, (...) a aflat de la Ghirase Alexandru-Georgian, student al Academiei Navale «Mircea cel Bătrân», că Ciobanu Camelia primeşte sume de bani de la studenţi prin intermediul profesoarei de limba engleză, pentru a-i promova pe aceştia la examenele aferente disciplinei AGAD. Ca urmare a cercetărilor efectuate, a fost identificată profesoara de limba engleza în persoana numitei Ion Ana. Mai întâi, (...) l-a întrebat pe Ghirase Alexandru-Georgian dacă poate să o ajute să promoveze examenul, acesta din urmă spunându-i că o să vorbească şi o să-i dea un răspuns în acest sens, iar apoi, Ghirase Alexandru-Georgian a contactat-o pe Ion Ana şi a întrebat-o dacă poate să vorbească cu Ciobanu Camelia pentru a-i acorda o notă de promovare studentei (...) la examenul restant aferent disciplinei AGAD, la care Ion Ana i-a transmis că va vorbi mai întâi cu Ciobanu Camelia, iar apoi îi va da un răspuns. După ce a primit confirmarea de la Ion Ana că Ciobanu Camelia o poate ajuta pe (...) să promoveze examenul restant, Ghirase Alexandru-Georgian a contactat-o (...) şi i-a spus că poate să o ajute, dar că trebuie să dea 150 de euro, bani ce ar urma să ajungă la Ciobanu Camelia, după care a revenit şi i-a spus că trebuie să-i dea 200 de euro pentru Ciobanu Camelia.
 
În acest context, (...) i-a dat inc. (...) suma de 200 de euro, după care (...), i-a remis-o Ion Ana, împreună cu un bileţel pe care era notat numele studentei (...), iar apoi, la începutul lunii septembrie 2016, Ion Ana s-a întâlnit în curtea Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» cu Ciobanu Camelia şi i-a remis acesteia suma de 200 de euro şi un bileţel pe care se afla scris numele studentei (...). Cu ocazia susţinerii examenului, (...) a fost promovată de Ciobanu Camelia cu nota 5“.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătoare dispuse în cauză.
 
De menţionat că, tot în acest dosar, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpaţii: Radu Emanuel Acsinciuc, Lucian Stoica Stanciu, pentru de dare de mită, Vasile Irimia, Ana Ion şi Alexandru Georgian Ghirase, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită.
 
În prezenţa apărătorilor aleşi, cei cinci inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:
 
- Radu Emanuel Acsinciuc - un an şi şase luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de doi ani şi interzicerea pe o perioadă de un an şi şase luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
 
- Lucian Stoica Stanciu - un an şi opt luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de doi ani şi interzicerea pe o perioadă de un an şi opt luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
 
- Vasile Irimia, Ana Ion şi Alexandru Georgian Ghirase - trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de trei ani şi interzicerea pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
 
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpaţii vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile. În cauză s-a mai dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor sume ce aparţin inculpaţilor Antonescu Iulian şi Ciobanu Camelia, respectivele sume fiind consemnate la unităţi bancare, pe numele acestora.
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

fani

31 Mar, 2017 21:20

Cum drac se face ca inainte de 2016 toti erau curati ca lacrima ?Sau nu se inventase denuntul ....

Articole asemanatoare

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanţa modernizează nava-şcoală „Mircea“ (document)

14 Mar 2018 1366

Licitaţie la Unitatea Militară 02192 pentru reparaţii în arborada navei-şcoala „Mircea“ (document)

17 Feb 2018 341

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanţa reabilitează două pavilioane (documente)

14 Feb 2018 632

Doi profesori de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, trimişi în judecată. Dosarul, amânat din cauze medicale

06 Feb 2018 1091

Licitaţie pentru executarea unor reparaţii la Nava-şcoală „Mircea“

19 Jan 2018 375

Unitate militară din Constanța angajează. Posturi de personal civil accesibile multora. Studii medii și generale

30 Dec 2017 7601

Tradiţie, profesionalism şi aventură Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, 145 de ani de învăţământ de marină (galerie foto)

18 Nov 2017 1312

Imagini de la eveniment Academia Navală Mircea cel Bătran, la ceas aniversar. Ceremonial militar, dedicat evenimentului important (galerie foto)

17 Nov 2017 1065

Presupusă corupţie la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanţa. Judecătorii au redeschis azi dosarul

13 Nov 2017 1362

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” aniversează 145 de ani de la înființare. Rectorul Academiei Navale din Gdynia, din Polonia va primi titlul de Doctor Honoris Causa

13 Nov 2017 1527

Emoţii pentru viitorii ofiţeri şi maiştri militari de marină. Au jurat credinţă faţă de patrie şi popor (galerie foto)

25 Oct 2017 1224

„Jur să-mi apăr ţara chiar cu preţul vieţii“ au rostit, azi, la Constanţa, viitori ofițeri și maiștri militari de marină (galerie foto)

24 Oct 2017 1173

Ceremonie la Constanţa 113 viitori ofițeri și maiștri militari de marină vor jura, mâine, credinţă față de patrie și popor

23 Oct 2017 950

Curtea de Apel a respins contestaţia DNA Constanţa Profesorul Iulian Antonescu, fără nicio interdicţie

04 Oct 2017 940

Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” organizează concurs de angajare. Ce post este vacant

25 Sep 2017 2926

Cinci condamnări în dosarul de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanţa (rechizitoriu)

05 Jul 2017 4998

Unitatea Militară 02192 - Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanţa - angajează personal civil. Unele posturi necesită studii generale

04 Jul 2017 5670

Presupusă corupţie la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa. Ce se va întâmpla azi (rechizitoriu)

20 Jun 2017 4920

Patru condamnări în dosarul de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanţa (rechizitoriu)

01 May 2017 5140

Vrei să lucrezi la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanţa? Este un post vacant

28 Mar 2017 5436

Profesori şi studenţi de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, audiaţi azi la DNA Bucureşti (video)

14 Nov 2016 2982

„Cutremur anticorupţie“ la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”! Cătuşele sunt pregătite! Eventualele reţineri, anunţate azi (Galerie foto+Video)

11 Nov 2016 8275

Au jucat şi militari americani Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ a câştigat turneul de fotbal „Împreună pentru România” (galerie foto)

10 Nov 2016 914

Vergil Chiţac - „Sunt încrezător în echipa liberală şi în suflul nou pe care PNL îl aduce pe scena politicii româneşti”

10 Nov 2016 1887

La Academia „Mircea cel Bătrân“ 70 de viitori ofiţeri şi maiştri militari au depus jurământul de credinţă, expresie a devotamentului pentru patrie (galerie foto+video)

25 Oct 2016 1572

O societate din Brăila a contestat rezultatele unei licitaţii organizate de Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ (document)

05 Sep 2016 1523

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Vrei să devii ofițer de marină?

10 Aug 2016 1410

Un militar şi-a cerut iubita în căsătorie într-un mod inedit. Totul a avut loc pe faleza de la Cazinou (galerie foto)

30 Jul 2016 3226

Care sunt mediile cu care s-a intrat la Academia Navală "Mircea cel Bătrân", Secţia Civil (documente)

23 Jul 2016 8912

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” are un nou rector

28 Jun 2016 9904

În ce context va ajunge, vineri, Dean Thompson la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”

19 Apr 2016 1112

Șantierul Naval Constanța SA va furniza servicii de reparare a Navei Școala Mircea (document)

21 Nov 2015 1212

Academia Navală „Mircea cel Bătrân" aniversează 143 de ani de învăţământ militar de marină

13 Nov 2015 1277

Echipa Forțelor Navale Române, câştigătoarea unui turneu de fotbal la Constanţa

10 Nov 2015 1118

Nava școală Mircea a acostat în Portul Militar Constanța

10 Aug 2015 1081

Campanie a Asociaţiei Civice pentru Constanţa în colaborare cu ANMB „Iubeşte marea“, prinde vântul în pânze. Explorează. Visează. Descoperă.

27 Jul 2015 1657

„Iubeşte marea“, campanie lansată cu succes de Asociaţia Civică pentru Constanţa şi Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ (galerie foto)

13 Jul 2015 1658

Traian Băsescu, despre Colegiul Nautic ale cărei cursuri pot fi echivalate cu cele ale Academiei Navale Mircea cel Bătrân

26 May 2015 1998

Admiterea 2015 în Academia Navală „Mircea Cel Bătrân”

20 Mar 2015 1912

„Oferă o şansă”, campanie caritabilă a studenţilor de la Academia Navală

05 Dec 2014 920

Ziua Porţilor Deschise la Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

19 Nov 2014 860

Traian Băsescu s-a întâlnit, la Neptun, cu colegii de la Academia Navală. Iată lista Promoţiei 1976

24 Aug 2014 4928

Mugur Isărescu, Doctor Honoris Causa al Academiei „Mircea cel Bătrân“ „Mesajele BNR nu sunt salutări de la Mamaia sau de la Constanţa. Criza a trecut, a fost atunci“ (galerie foto)

06 Jun 2014 1467

Mugur Isărescu, Doctor Honoris Causa al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” „BNR va avea o sucursală nouă în Piaţa Ovidiu“

05 Jun 2014 1377

Mugur Isărescu, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”

05 Jun 2014 1534

Mugur Isărescu va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”

31 May 2014 1772

Andrian Mihei, noul preşedinte al Senatului Academiei Navale "Mircea cel Bătrân"

30 May 2014 1538

O universitate din Constanța a intrat într-un top mondial, lansat de Uniunea Europeană

14 May 2014 1280

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră face recrutăriPatru locuri la Academia Navală „Mircea cel Bătrân Constanța

20 Apr 2014 2553

Se depune jurământul la Constanţa

24 Oct 2013 2333